fbpx
Oldal kiválasztása

Őshazája, génközpontja Kis-Ázsia és a Kaukázus vidéke, innen kerültek már nemesített fajtái a Római Birodalom különböző tartományaiba a császárság korában. Hazánk erdeiben a vadcseresznye őshonos, mindenfelé előfordul, helyneveket azonban alig és igen későn képeztek belőlé. Termőhelyükről elnevezett tájfajtáink közül az első a híres szigetvári dió nagyságú cseresznye, melyről azt írják a 17. század végén, hogy hozzá hasonló másutt Magyarországon és a Török Birodalomban nem található. Ugyancsak a 16. században híres volt az ölyvedi fekete cseresznye, ebből kért Miksa császár oltógallyat Verancsics Antaltól 1573-ban. A 19. században híres cseresznyeként említik a baltavárit, a baltavári ökörszemet és az alföldi piacon a baranyait.

 

Számos táji változata alakulhatott ki, de úgy tűnik, sohasem tartották fontos gyümölcsnek. Jelentőségé koraiságában volt. Az első friss gyümölcs, elsősorban a gyermekek számára csemege, de a 16. században a magyar főurak is versengtek abban, ki tud korábbi cseresznyét a bécsi udvarba küldeni. A legkorábbi említés május másodikán küldött cseresznyéről szól, de ez a régi Julián-naptár szerinti május másodika lehetett.

Tápértéke:

Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, stb. Továbbá A, B, és C vitamin. A cseresznye életét befőtt készítéssel hosszabbíthatjuk még meg, de ez az eredeti tápértéknek csupán az árnyéka. Igen magas a vastartalma, vérszegénység esetén nagyon hasznos!

Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, anthocianidineket, proanthocianidineket és C vitamint.

Gyógyító hatása:

A cseresznye vízhajtó hatású, így vese- vagy húgyúti problémáknál sokat segíthet. Rostjaik erősítik a bélmozgásokat, székrekedés esetén ez nagyon hasznos. A cseresznyét görcsoldóként és fejfájás-csillapítóként is számontartják. A cseresznye szívvédő hatású! Alkalmas lehet a terhességi hányás kezelésére. Erősíti a májat, az izmokat és az ízületeket.

A cseresznye kitűnő vértisztító. Ez különösen a téli egyhangú étkezésben juthat kifejezésre, ha néha hozzájutunk a mélyhűtött gyümölcshöz, amikor a test le van robbanva. A tavaszi gyümölcsidény aztán gyorsan ellenállóvá teszi a szervezetet.

Tudta-e?

A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga színű. Gyomor- és tüdőbajok, daganatos betegségek esetén igen hasznos lehet, de minden esetben veszély nélkül iható, kellemes tea. A cseresznye természetes gyógyító hatású, ami megmutatkozik a rákellenes hatásában, támogatva a szervezetet a szabadgyökök elleni szüntelen harcban.

Jód, a pajzsmirigyünk legjobb barátja

A jód a természetben széleskörűen elterjedt, az emberi szervezet normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges (esszenciális) elem. A pajzsmirigyhormonjaink termeléséhez pedig nagy szükségünk van rá. Szervezetünk azonban nem képes jódot termelni, ezért a táplálék...

Aloe vera, a sivatag lilioma

Az Aloe Veráról sokat hallani mostanában, mintha valami új gyógynövényre bukkantunk volna mostanában. Pedig az Aloe Verát már ősidők óta használják gyógyításra. A kínai orvosok akupunktúrás tűként is használták a tüskéit. Számos ősi civilizáció Istenként, az amerikai...

Lucerna, minden élelem atyja

A lucerna arab eredetű szó azt jelenti: apa és valószínűleg azért adták e nevet a lucernának, mert egyedülállóan jó erősítő, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt és minden...

Ájur Véda: Az élet tudománya III. – típusok és elemek

Az Ájur Véda a holisztikus életfilozófia ősi indiai tudománya, mely az élet tudományát foglalja magába. Nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és...

Barátaink a baktériumok

Kevesen tudják, hogy normál esetben, szervezetünkben több a jótékony baktérium, mint az ártalmas. Márpedig ha ez így van, akkor át kell alakítanunk gondolkodásunkat az eddig kellemetlen asszociációkat előhívő „baktérium” kifejezéssel kapcsolatban. A baktériumok...

Cseresznye

...A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek...

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.Az egyik leghatékonyabb baktériumölő A hagyományos orvoslásban...

Bor a különös gyulladásgátló

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

Zsálya – azaz Salvia

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is...

Az antioxidánsok és az oxidatív stresszre kifejtett pozitív hatásai

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...