fbpx

A flavonoidok szerepe az egészség megőrzésében és a rák gyógyításában

Betegségek

Az ezredfordulót megelőző években, és azt követően, 2001-ben is az antioxidánsokkal, flavonoidokkal, resveratrollal kapcsolatos tudományos közlemények az arterioszklerózis, illetve a szív és a keringési rendszer megbetegedései mellett főként a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre is kiterjedtek. Figyelemre méltó a Lyonban székelő Nemzetközi Rákkutató Ügynökség 1997 decemberében közzétett nyilatkozata, melyben megállapították, hogy a daganatos betegségek kockázata kétségtelenül alacsonyabb azokban a népcsoportokban, amelyek sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Ugyanakkor nem sikerült meggyőző adatokkal bizonyítani, hogy az elfogyasztott élelmiszerek egy-egy összetevőjének önmagában rákmegelőző hatása volna. A rákügynökség kémiai rákmegelőzési részlegvezetője nyilatkozta: semmi sem indokolja a lakosság áltatását, hogy bármilyen tápanyaggal, táplálékkiegészítő készítménnyel a rák biztonsággal megelőzhető lenne. Ennek ellenére a természetes táplálékkiegészítők szerepe a rák profilaxisában megnőtt. A közelmúlt flavonoidokról, resveratrolról megjelent tudományos közleményei megerősítették e természetes növényi anyagok szabadgyök-képzést gátló tulajdonságait, az oxidatív stressz csökkentését, a karcinogenezisben játszott antimitotikus hatását.

A resveratrol természetes növényi immunanyag, a daganatsejt szaporodását, a metasztázist gátló hatását többek között a neovascularisatio antiangiogenetikus hatással fejti ki (1). Hazai szerzők közölték, a resveratrol a humán tumorsejtekben apoptosist indukál és csökkenti a mitotikus aktivitást. A resveratrol és kvercetin hatékonyan gátolja az orális, hámeredetű karcinómák növekedését és proliferációját. A kemoprevenció hatásos eszközének tekintik (2). Humán emlőráksejtekben a resveratrol gátolja a COX-2 transzkripciót (3). Vizsgálataink megerősítik a resveratrol rákellenes antiinflammatiós hatását. A flavonoidcsoportba tartozó apigenin és kvercetin gátolja a melanoma növekedését és invazivitását, ezért a terápiás protokollba történő bevonást indokoltnak tartják. A kvercetin gátolja a P21-RAS-expressziót primer humán coloncarcinoma sejtvonalban. Kemopreventív szerepet tulajdonítanak neki a colorectalis karcinogenezisben (4-5).

A silyamrin antiangiogenetikus hatását is leírták, antiperoxidatív, szabadgyök-fogó tulajdonsága révén gátolja a lipidperoxidációt, akadályozza a sejtmembrán károsodását. A sejtmagban az RNS polimeráz 1 aktivitásával fokozza a riboszomális RNS szintézisét (6). A hazai rosszindulatú daganatos világelső mortalitási adatok szükségszerűen követelik új profilaktikus módszerek, eszközök, gyógyító eljárások bevezetését a hivatalos konvencionális orvosi gyógyító módszerek mellett, attól nem elválasztva a tudományos természetgyógyászati komplementer, holisztikus medicina alkalmazását. A rák természetes gyógymódokkal történő kiegészítő kezelése ma már a nyugati orvoslásban is elfogadott.

Fagyöngy- és thymuskivonat adása, sejt- és peptid-, enzimterápia, fizikomozgás, fitoterápia, szimbiózisirányítás, a belek baktériumflórájának rendezése, lokális és egésztesthipertermia, ortomolekuláris kezelés – antioxidánsok adása, a daganatos betegek mindennapi kezelésében nélkülözhetetlen empirikus klinikai megfigyelésre, bizonyítékra alapozott komplementer kezelési mód.

A “nil nocere” és “salus aegroti suprema lex” vezérgondolat irányíthatja gyógyítótevékenységünket. A flavonoidok és a resveratrol, általában az antioxidánsokkal kapcsolatos, kedvező tudományos utalások felkeltették érdeklődésünket a daganatos betegeknél történő alkalmazásra. A véletlen is segítségünkre sietett, mert kemoterápiás gyakorlatunkban néhány betegnél észleltük, hogy az agresszív kemoterápia mellékhatásai – stomatitis, mucositis, vomitus, diarrhoea, allopecia, depresszió – lényegesen enyhébb mértékben vagy egyáltalán nem fordultak elő. Mint utólag kiderült, ezek a betegek flavonoidokat és E-vitamint tartalmazó kapszulákat szedtek.

A flavonoidok tudományosan igazolt hatásai: antitumorális, mitózis- és mutációgátlás, antiatherosclerotikus, antiflogisztikus, antivirális és antiallergiás hatás. Gátolják az LDL oxidációját, csökkentik a szív-érrendszeri katasztrófákat, a trombocitaaggregációt. Hazai termék után kutatva jutottunk el a Szabó László és munkatársai által kifejlesztett flavonoidokat, anticianidokat, resveratrolt és egyéb antioxidánsokat tartalmazó készítményhez. A Flavin-7 gyógyszernek nem minősülő, táplálkozáskiegészítő készítmény, amely környezeti ártalmaktól védett területekről gyűjtött, termelőhely és fajta alapján válogatott gyümölcsök kivonata, molekulaszeparált koncentrátum.

Kattintson az „Érdekel” gombra és ismerje meg a Flavin 7 étrendkiegészítő italt!

A Flavin-7 a resveratrol mellett 12 flavonoidot, köztük krizint, galangint, apigentint, luteolint, fizetint, kvercetint, heszperidint tartalmaz, valamint anticianidineket. Mint gyümölcskoncentrátum vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz. A Flavin-7 adásával kapcsolatban szerzett klinikai tapasztalatok:

Több mint 20 betegnél végeztünk klinikai megfigyeléseket, főként emlőrákos, emésztőszervi, gyomor-, vastagvégbél rákos betegeknél. A betegkövetés szakmai szabályai szerint a fizikális vizsgálatokon túl laboratóriumi paramétereket, tumormarkereket, staginigvizsgálatokat, képalkotó diagnosztikai eljárásokat alkalmaztunk alapos anamnézissel, analízissel és az életminőség elemzésével. Ezeket az adatokat a betegdokumentációban szerepeltetjük.

Kiemelendő, hogy a daganatos betegek egyénre szabott, komplex kezelési stratégiájában változatlanul meghatározóak a korszerű akadémiai orvoslás gyógyító módszerei (sebészi, irradiációs, gyógyszeres, citosztatikus, hormon-, immunterápia), de fontos a komplementer medicina, a tudományos természetgyógyászati módszerek alkalmazása is, sőt nincs még egy kórforma, amelynél az egységes, holisztikus, átfogó szemlélet és kezelés fontosabb, mint a daganatos betegségeknél.

A klinikai tapasztalatok első meglepetése az volt, hogy a páciens kardiális státusa miatt kontraindikált emlőablatiót nem végezték el, és 5 hónappal a készítmény szedését követően mammográfiával bizonyított regressziót észleltünk, egy évet követően a korábban 30 mm-es lobulált malignus képlet 14 mm-esre csökkent, az axilláris nyirokcsomó metasztatikus konglomerátum lényegesen megkisebbedett. Az észlelhető nyirokcsomókat pedig 2-3 mm-es, corticalis szegély vette körül. A páciens jelenleg is kiegyensúlyozott, jó állapotban van, másfél éve napi 2×5 ml Flavint szed, és kardiális állapota is igen jó.

Emlődaganatos kemo- és hormonterápiában részesült betegeink esetében tapasztaltuk, hogy a kemoterápia mellékhatásai a már említett mértékben csökkentek vagy elmaradtak. Egyik emlőrákos betegünknél az öt éve fennálló, magas G-GT három hónapos szedést követően tizedére csökkent. Másik betegünknél a dekompenzált májcirrózis kompenzálódott. Inoperábilis gyomorrákos betegünknél, akinél exploratív laparotomia történt, a Flavin-szedést követően abdominális CT-vizsgálattal igazoltan regresszió volt bizonyítható, a páciens életminősége jó, 10 kg-ot hízott, dolgozik, autót vezet. Egyéb betegségcsoportokra vonatkoztatva is kedvező tapasztalataink vannak, mint Alzheimer-kór, psoriasis, gravis arterioszklerózis, diabétesz, vírusinfekciók.

Ellenjavallat nem ismeretes. Széles körű alkalmazásától a szív-érrendszeri és a rosszindulatú daganatos betegségek megelőzése, a morbiditás és mortalitás csökkenése várható.

Kattintson az „Érdekel” gombra és ismerje meg a Flavin 7 étrendkiegészítő italt!

Flavonoidok és a rezveratrol ideális kombinációja, kiváló anto- és procianidin forrás

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a táplálkozásunkban és ételeinkben található értékes összetevők kiaknázása. Az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb csoport ezek közül a flavonoidok és a rezveratrol, amelyek rendkívül előnyös hatásokkal rendelkeznek az...

Allergiaszezon: tavaszi szél pollent áraszt

A várva várt tavasz, lelkünk újjászületésén kívül az allergiaszezon újjászületését is elhozza évről évre. Ezért a tavaszi napsugár nem mindenki számára jelent felhőtlen ragyogást. Az ország lakosságának több, mint egynegyedét érintik az allergiaszezon által kiváltott...

A tej – Valóban halálos méreg?

Ez lenne az „élet, erő, egészség”? Számos kutatás bizonyította az elmúlt években, hogy az életével játszik, aki tejet iszik. A korábban egészségesnek hirdetett italnak ugyanis fontos szerepe van több rákbetegség elburjánzásánál. Segíti a mell- és a prosztata daganatok...

Cukor – egészségtelenebb, mint hinnénk

Évente 35 kg fehér cukrot eszik egy átlagos magyar ember! Évek óta hallani, hogy a cukor egészségtelen, végleg kiiktatni az étrendünkből azonban nem könnyű. A feladat majdnem olyan nehéz, mint az alkoholról leszokni az alkoholistáknak. Az elszántság – és főként a...

Édes élet, avagy a cukorbetegség

Magyarországon 700 ezer körül mozog a regisztrált cukorbetegek száma és az egészségügyi statisztikákra épülő jóslatok szerint ez a szám csak növekedni fog a jövőben... A népbetegségnek titulált cukorbetegség, az egyik legalattomosabb betegség, hiszen egyrészt...

Koleszterin, az érgyilkos

A világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második haláleset összefüggésben van szív- és érrendszeri megbetegedéssel, amelynek kialakulásában a vér magas koleszterinszintje alapvető szerepet játszik. Hazánkban a haláloki statisztikák élén a szívinfarktus...

Uraim, egészségükre!

A férfiak általában kevésbé szeretnek foglalkozni egészségükkel, mint a nők, ebből adódóan a megelőzésre sem szentelnek annyi figyelmet. Pedig ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak az egészségügyi gondjaik…. „Minden sikeres férfi mögött áll egy nő” –írja a...

Nem minden depresszió, ami annak látszik

A nappalok rövidülése, a levegő lehűlése, az otthon falai közt eltöltendő idő mennyiségének növekedése sokaknál párosul rossz hangulattal, alvászavarokkal, szomorúsággal, esetleg időszakos depresszióval és a magány érzésének felerősödésével. A zord őszvégi estékről...

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér...

Férfiasság, és ami mögötte áll…

Egyes szakemberek az egyre sokasodó potenciaproblémák hátterében eddig elsősorban lelki tényezőket vélnek felfedezni, mivel az erekciós zavar manapság nagyon sok fiatal férfit is érint. Az utóbbi évtizedben azonban kiderült, hogy az erekciós képtelenség mögött sokszor...