fbpx
Oldal kiválasztása

A fokhagyma, „a fűszerek királynője” Nyugat- és Közép-Ázsiából származott, őshazája a kirgiz sztyeppe. Itt vadon ma is föllelhető. Kultúrtörténete megközelítően ötezer éves. Innen terjedt el Kr. e. több évezreddel keletre és délre. Meghonosodott Kínában, Indiában, Közép-Keleten.

Különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik, egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, például a pestisdoktor által viselt madárfejszerű álarc csőrrészébe többek között fokhagymalevelet is tettek (az orvos ezen át lélegezte be a levegőt).

Az ősi indiai orvostudomány bőrbetegségek, étvágytalanság, bélpanaszok, köhögés, kóros lesoványodás, reumatikus fájdalmak és aranyér ellen alkalmazta. Négyezer évvel ezelőtt a Földközi-tenger partján jelentős fokhagymakultúrák keletkeztek. A babiloni királyi kert növényeinek kimutatásában Kr. e. 700-ban első helyen említették. Sok fokhagymát termeltek a perzsák, a föníciaiak és az asszírok. Négyezer évvel ezelőtt a perzsa királyi udvarban naponta 26 kilogramm fokhagymát és mindössze 13 kilogramm hagymát fogyasztottak.

Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak állandóan termesztették és fogyasztották. Hérodotosz szerint a Kheopsz-piramist építő rabszolgáknak egyik legfontosabb tápláléka a fokhagyma volt. Az ősi egyiptomiak gyógyszernek is tekintették. Tutanhamon sírkamrájában fokhagymagerezdeket találtak. Ezeket azért temették el a fáraóval, hogy azok a túlvilágon is rendelkezésére álljanak. Egy Kr. e. 1550-ből származó egyiptomi papirusztekercs a fokhagymát huszonkétféle gyógyszerként ajánlotta.

Hippokratész sokféle gyógyhatásáért elismeréssel nyilatkozott róla. Ajánlotta vizelethajtónak, légúti betegségek gyógyítására, emésztési zavarok, fertőző betegségekre.

A modern orvostudomány azonban már igazolta is érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását.

Hatóanyagai:

A fokhagyma gazdag B és C vitaminokban, valamint nagyon sok oligoelemet tartalmaz (bróm, kobalt, jód, magnézium, szilícium és cink), kalóriaértéke háromszor nagyobb, mint a sárgarépáé. Fogyasztása rendkívül előnyős azon személyeknek, akiknek szervezete legyengült. Talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy stabilizálja a vérnyomást, lecsökkentve az infarktus veszélyét. Eredményesen használható a bélférgek ellen is. Antibakteriális hatása miatt elfogyasztása megszabadíthat a hűléstől és nyakfájástól. A körömgomba is eltűnik, ha fél órán át ecetes vízben tartjuk körmünket, majd éjjelre fokhagyma lével kenjük be a gombás felületet.

TUDTA- E A FOKHAGYMÁRÓL?

– Dél-Koreában már a repülőtéren is erős fokhagymaszag fogadja az odalátogatót, és szinte minden zárt térben, ott ugyanez a tapasztalat. Hatalmas, ecetben tartósított fokhagyma gerezdeket egyszerű rágcsálni valóként szolgálnak fel az asztalnál. És régi magyar mondás, miszerint a tartós egészség feltétele: naponta egy vöröshagyma, két gerezd fokhagyma és három alma. Szerencsére a magyar konyha is elképzelhetetlen fokhagyma nélkül, viszont a szagával, hát nem mindenki tud megbékülni.

– Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy az allicin előanyaga, az alliin, illatmentes, semmiféle antibakteriális hatása nincs, és ez található meg a fokhagymában. Ha azonban a fokhagymát feldarabolják, vagy például megrágják, akkor alakul át az allicinné, amivel azonban nemcsak az antibakteriális hatás alakul ki, hanem a fokhagyma illat is. Egy most nyilvánosságra került San Franciscó-i kutatás kimutatta, hogy a fokhagymában található kénvegyületek a fájdalomérzékelő idegekre is hatnak, emiatt a jövőben számos olyan kenőcsnek lehet majd az alkotórésze, amelyet ízületi gyulladás csillapítására ajánlanak.

– Azon népek, akik előszeretettel fogyasztják a fokhagymát, akárcsak a bolgárok ritkábban betegszenek meg olyan betegségekben mint az elmeszesedés, cukorbetegség, elhízás vagy akár a rák. Munkájuk során erősebbek és kitartóbbak.

A fokhagyma érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatású.

Ájur Véda: Az élet tudománya III. – típusok és elemek

Az Ájur Véda a holisztikus életfilozófia ősi indiai tudománya, mely az élet tudományát foglalja magába. Nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és...

Barátaink a baktériumok

Kevesen tudják, hogy normál esetben, szervezetünkben több a jótékony baktérium, mint az ártalmas. Márpedig ha ez így van, akkor át kell alakítanunk gondolkodásunkat az eddig kellemetlen asszociációkat előhívő „baktérium” kifejezéssel kapcsolatban. A baktériumok...

Cseresznye

...A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek...

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.Az egyik leghatékonyabb baktériumölő A hagyományos orvoslásban...

Bor a különös gyulladásgátló

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

Zsálya – azaz Salvia

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is...

Az antioxidánsok és az oxidatív stresszre kifejtett pozitív hatásai

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

PCOS, a nőiesség réme

Menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás, pattanásos bőr, szőrösödés, hízás, magas vérnyomás, avagy ezen tünetek együttes megjelenése, a legtöbb esetben négy betűvel kifejezhető: PCOS. Magyarul Policisztás Petefészek Szindróma, ami nem más, mint a leggyakoribb női...

Rezveratrol, a szív őre

A 80-as években népegészségügyi adatok alapján vált nyilvánvalóvá, hogy a vér koleszterinszintjével arányosan nő a koszorúér betegségekből származó halálesetek száma. Ez az összefüggés igaznak bizonyult minden iparilag fejlett országban, kivéve Franciaországot....

Ájurvéda – vagyis az Élet tudománya

Az Ájurvéda, mint világszemlélet, életfilozófia a világon a harmadik legelterjedtebb gyógymód, melyet több mint 1 milliárd ember használ nap, mint nap. Ez a legősibb, természetközeli módszer összesítette az elmúlt évezredek és szakértőik tudásanyagát, tapasztalatait...