fbpx

A fokhagyma, „a fűszerek királynője” Nyugat- és Közép-Ázsiából származott, őshazája a kirgiz sztyeppe. Itt vadon ma is föllelhető. Kultúrtörténete megközelítően ötezer éves. Innen terjedt el Kr. e. több évezreddel keletre és délre. Meghonosodott Kínában, Indiában, Közép-Keleten.

Különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik, egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, például a pestisdoktor által viselt madárfejszerű álarc csőrrészébe többek között fokhagymalevelet is tettek (az orvos ezen át lélegezte be a levegőt).

Az ősi indiai orvostudomány bőrbetegségek, étvágytalanság, bélpanaszok, köhögés, kóros lesoványodás, reumatikus fájdalmak és aranyér ellen alkalmazta. Négyezer évvel ezelőtt a Földközi-tenger partján jelentős fokhagymakultúrák keletkeztek. A babiloni királyi kert növényeinek kimutatásában Kr. e. 700-ban első helyen említették. Sok fokhagymát termeltek a perzsák, a föníciaiak és az asszírok. Négyezer évvel ezelőtt a perzsa királyi udvarban naponta 26 kilogramm fokhagymát és mindössze 13 kilogramm hagymát fogyasztottak.

Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak állandóan termesztették és fogyasztották. Hérodotosz szerint a Kheopsz-piramist építő rabszolgáknak egyik legfontosabb tápláléka a fokhagyma volt. Az ősi egyiptomiak gyógyszernek is tekintették. Tutanhamon sírkamrájában fokhagymagerezdeket találtak. Ezeket azért temették el a fáraóval, hogy azok a túlvilágon is rendelkezésére álljanak. Egy Kr. e. 1550-ből származó egyiptomi papirusztekercs a fokhagymát huszonkétféle gyógyszerként ajánlotta.

Hippokratész sokféle gyógyhatásáért elismeréssel nyilatkozott róla. Ajánlotta vizelethajtónak, légúti betegségek gyógyítására, emésztési zavarok, fertőző betegségekre.

A modern orvostudomány azonban már igazolta is érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását.

Hatóanyagai:

A fokhagyma gazdag B és C vitaminokban, valamint nagyon sok oligoelemet tartalmaz (bróm, kobalt, jód, magnézium, szilícium és cink), kalóriaértéke háromszor nagyobb, mint a sárgarépáé. Fogyasztása rendkívül előnyős azon személyeknek, akiknek szervezete legyengült. Talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy stabilizálja a vérnyomást, lecsökkentve az infarktus veszélyét. Eredményesen használható a bélférgek ellen is. Antibakteriális hatása miatt elfogyasztása megszabadíthat a hűléstől és nyakfájástól. A körömgomba is eltűnik, ha fél órán át ecetes vízben tartjuk körmünket, majd éjjelre fokhagyma lével kenjük be a gombás felületet.

TUDTA- E A FOKHAGYMÁRÓL?

– Dél-Koreában már a repülőtéren is erős fokhagymaszag fogadja az odalátogatót, és szinte minden zárt térben, ott ugyanez a tapasztalat. Hatalmas, ecetben tartósított fokhagyma gerezdeket egyszerű rágcsálni valóként szolgálnak fel az asztalnál. És régi magyar mondás, miszerint a tartós egészség feltétele: naponta egy vöröshagyma, két gerezd fokhagyma és három alma. Szerencsére a magyar konyha is elképzelhetetlen fokhagyma nélkül, viszont a szagával, hát nem mindenki tud megbékülni.

– Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy az allicin előanyaga, az alliin, illatmentes, semmiféle antibakteriális hatása nincs, és ez található meg a fokhagymában. Ha azonban a fokhagymát feldarabolják, vagy például megrágják, akkor alakul át az allicinné, amivel azonban nemcsak az antibakteriális hatás alakul ki, hanem a fokhagyma illat is. Egy most nyilvánosságra került San Franciscó-i kutatás kimutatta, hogy a fokhagymában található kénvegyületek a fájdalomérzékelő idegekre is hatnak, emiatt a jövőben számos olyan kenőcsnek lehet majd az alkotórésze, amelyet ízületi gyulladás csillapítására ajánlanak.

– Azon népek, akik előszeretettel fogyasztják a fokhagymát, akárcsak a bolgárok ritkábban betegszenek meg olyan betegségekben mint az elmeszesedés, cukorbetegség, elhízás vagy akár a rák. Munkájuk során erősebbek és kitartóbbak.

A fokhagyma érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatású.

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...