fbpx
Oldal kiválasztása

A hajhullás ellen természetesen

Betegségek, Vitaminok

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a legtöbb ember szervezetének vitamin-, ásványianyag- és nyomelem készlete kisebb-nagyobb mértékben csökken.

Ez a fő oka az ilyenkor érezhető levertségnek, fáradékonyságnak és e hangulati elemekkel párhuzamosan a hajunk állapotában megjelenő változásnak, ami lehet, hajhullás, hajtöredezés, hajszárazság, vagy más olyan negatív irányú elváltozás, ami hajunk minőségét érinti.

Ezek közül kétségtelenül a hajhullás a legijesztőbb folyamat. Naponta 60-100 hajszál elvesztése természetes, de ha ennél a mennyiségnél több hajszál hullik ki egy nap, az mindenképpen kórosnak mondható. Az ilyen mértékű hajvesztés akkor is szembetűnő, ha nem számoljuk egyenként a kihullott, a fürdőkádban, illetve a fésűben maradt szálakat. 100 szál feletti mennyiség elvesztése nem kerüli el az ember figyelmét.

A hajhullás típusai

– A hajhullás egyik gyakori formája, amikor a haj meglehetősen rövid idő alatt egyenletesen megritkul, s az ember azt veszi észre, hogy csomókban, a kezében vagy a fésűben maradnak a hajszálak. Ez a típusú diffúz hajhullás bármikor előfordulhat, de megfigyelhető, hogy többnyire tavasszal jelentkezik.

– A hűvösödő évszakokban gyakrabban előforduló influenzát, lázas betegségeket, torok- mandulagyulladást szintén megsínylik a hajszálak. Ez azért van, mert a hajhagymák anyagcseréje nagyon érzékeny, és minden, ami káros hatással van rá, a haj minőségének változásában nyilvánul meg. Egy betegség lezajlásakor a szervezet elsősorban annak megszüntetésére „koncentrál”, így a kevésbé fontosnak tűnő dolgok háttérbe szorulnak. A hajhullás általában nem azonnal a betegség kezdetekor, hanem annak lefolyása után jelentkezik, diffúz formában.

– Abban az esetben, ha valamilyen góc (rossz fog, krónikus epegyulladás, nőgyógyászati probléma, krónikus mandulagyulladás stb…) van a szervezetben, szintén kialakulhat hajhullás. Ennek egyik tünete lehet az előbbiekben említett tavaszi hajhulláshoz hasonló hajvesztés, azonban gyakran előfordul, hogy foltokban hullik ki a haj vagy más testszőrzet. A betegség kiváltó okát kell kezelni és megszüntetni ahhoz, hogy a folyamat megálljon és visszanőjön a kihullott haj, vagy a testszőrzet.

– Továbbá létezik hormonális jellegű hajhullás, ami többnyire középkorú hölgyeknél jelentkezik. Ilyenkor fokozatos − elsősorban a fejtetőn kialakuló − hajvesztésről van szó.

– Szintén hormonális elváltozást jelent a terhesség időszaka, amikor a haj általában megerősödik, viszont a szülés utáni hónapokban a legtöbb nőnél látványos hajhullás és hajminőség változás következik be szintén a hormonok hatására.

– Az említetteken kívül erős stresszhatásra, vagy más lelkiállapotot érintő változás esetén is leállhat a normál hajképződés. A probléma megszűntével a hajsűrűség visszaállhat az eredeti állapotba.

Hiánypótlás

A létező többféle hajhullásból elsősorban az úgynevezett tavaszi hajhullást tudjuk megelőzni, vagy csökkenteni kialakulásának mértékét. Ilyenkor februárban éppen az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy megtegyük a szükséges lépéseket ennek érdekében, mégpedig elsősorban a táplálkozás terén. Mivel a téli hónapok szűkösen bánnak velünk a különféle hatóanyagok természetes forráskínálatát illetően, és kevés olyan zöldséghez és gyümölcshöz juthatunk, amelyek értékes vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagok, ezért fontos, hogy a hiánypótlásra megtaláljuk a megfelelő étrend-kiegészítőket.

Figyelem!

A tél vége felé elkezdett drasztikus fogyókúrák a szervezet hiánybetegségéhez vezethetnek és fokozzák a hajhullás kialakulásának veszélyét, ami a szervezet reakciójaként néhány hónap múlva, tehát éppen tavasszal fog jelentkezni!

Hajhullás ellen természetesen

Az alábbi vitaminoknak és nyomelemeknek elengedhetetlenül fontos szerepük van a haj minőségének alakulásában, és a hajhullás megelőzésében. Mivel a téli hónapokban a szervezet alapvetően kevesebb jótékony hatóanyaghoz jut, fontos, hogy a megfelelő élelmiszereken kívül, táplálék-kiegészítők formájában pótoljuk a felmerülő hiányt.

VAS – elsődleges fontosságú nyomelem a szervezet számára. Táplálék forrása: máj, spenót, olajos magvak

Legfontosabb funkciója a szervezetben a hemoglobin előállítása és a vörös vérsejtek oxigén ellátása, valamint segít a szabadgyökök elleni védekezésben, azáltal a bőrnek és bőrnövedékeknek, tehát a hajnak és a körömnek elengedhetetlenül szükséges.

CINK – a Vas után következő legfontosabb nyomelem Táplálék forrása: vörös húsok, olajos magvak, tenger gyümölcsei (elsőként az osztriga).

A reformkonyha népszerűvé válásának egyik következménye, hogy az emberek egyre kevesebbet fogyasztanak vörös húsokat –ami a magyarok számára a cink legfőbb forrása- s ez sokak szervezetének hiányzik, ezért pótolni kell. A cink az egyik legfontosabb nyomelem a bőr, a haj és a köröm számára is. A szervezetnek állandó utánpótlásra van szüksége.

SZELÉN – Földünkben található nyomelem, amit elsősorban táplálékkiegészítő formájában juttathatunk megfelelően a szervezetbe.

Ez a nyomelem alapvetően szükséges a haj és a köröm karbantartásához és nehezen követhető, hogy természetes módon milyen mennyiségben jut a szervezetbe, mert ez attól függ, hogy a zöldség-gyümölcs, amit megeszünk, milyen talajon termett.

A-vitamin

Táplálék forrása: sárgarépa, sütőtök

Az A vitamin előanyaga, annak pótlására és az egészséges haj meg őrzéséhez szükséges. Az A vitamin hiányának megelőzésére szolgál.

B-vitamin

Táplálék forrása: gyümölcsök, gabonafélék csírája

A B vitaminok egyik legfontosabbika a B6 vitamin, ami elősegíti a bőr anyagcseréjét, ezáltal az egészséges hajnövekedést.

E-vitamin

Táplálék forrása: máj, olajos magvak, olivaolaj

Antioxidáns hatásának köszönhetően védi a sejthártya épségét, így hozzá járul az öregedési folyamatok gátlásához, ezáltal segíti az egészséges haj megőrzését.

Külső kezelés

A szervezetbe bevitt hatóanyagokon kívül külsőleg is fontos kezelni a fejbőrt hajhullás esetén illetve annak megelőzése érdekében. Ehhez a szőrtüszők vérellátását segítő különféle hajszeszek alkalmazása javasolt. A fejbőrben előidézett vérbőség eléréséhez ajánlott minden hajmosáskor alaposan, de finom mozdulatokkal megmasszírozni a fejbőrt, mert a hajhagymák életképességét a legegyszerűbben így lehet elősegíteni.

Ujjaink körkörös mozdulataival akár naponta 5-6 percen keresztül érdemes masszírozni a fejbőrt, de hajmosás alkalmával mindenképpen ajánlott egy-egy hosszabb ideig tartó masszázs. Mivel a hajnövekedés egy lassú folyamat, nem szabad egyik napról a másikra csodát várni. Az eredmény általában hónapokban, de legalábbis hetekben mérhető.

TUDTA?

A hajvágástól nem erősödik a haj. A hajszál élettelen anyag. Azáltal, hogy az elvékonyodott végeket levágatjuk, a frizura optikailag sűrűbbnek, rugalmasabbnak, látszanak, a hajszálak erőteljesebbnek hatnak. A hajhullás csökkentésében csak akkor van jelentősége a hajvágásnak, ha valakinek hosszú, erős szálú, sűrű haja van, és sokat hordja feltűzve, kontyban, lófarokban. Ilyenkor a haj súlyából eredő folyamatos húzó erő károsítja a hajhagymákat, tehát ha az illető egy látványos mértékű hajvágásra szánja el magát, nagy tehertől mentesíti a fejbőrét.

A gyilkos stressz

Amit néhány évvel ezelőtt menedzserbetegségnek hívtak, annak tünetei ma bárkinél előfordulhatnak, nem kell hozzá cégvezetőnek lenni, elég, ha az életünket vezetjük... Manapság szinte közhelynek tűnik a stressz ártalmairól beszélni, mert azt gondolhatjuk, hogy lerágott...

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

A rettegett HPV

A HPV még nem méhnyak rák, de könnyen az lehet belőle, ha elhanyagoljuk a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, ezenkívül nem figyelünk a helyes táplálkozásra. Az elmúlt évek rettegett betű együttese a HPV, ami egy olyan nemi úton terjedő vírust jelöl, amelynek...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...

Csontritkulás – Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…

A csontritkulást néma járványnak is nevezik, mert észrevétlenül támadja meg a szervezetet, és hatalmas károkat okozhat. Ha azonban odafigyelünk erre a folyamatra, elkerülhetjük a csontrendszerünk összeomlását. A csontritkulás az élet velejárója, ami többnyire...

Szelén (Se) – influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzésére

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és a görög mitológiából jól ismert Selene Holdistennő nyomán elnevezte szelénnek. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe. Az...

A szív hangjai

„A szív hangja – az igazság első szava” – ahogy ezt már Tatiosz is megmondta a Kr. előtti negyedik évszázadban. Az örökérvényű igazság nem csak lelki, de fizikai értelemben is helytálló. Szerencsés esetben szervezetünk motorja úgy dolgozik életünk folyamán, hogy...

Oxidánsok – antioxidánsok

A szabadgyök és antioxidáns kifejezések párban járnak, és úgy tűnik, létezésük mára beépült a köztudatba. E két ellenpólus működése a szervezetben azonban valamivel bonyolultabb a jó és rossz harcánál. Ahhoz, hogy megértsük a szervezetünkben lévő szabadgyökök és...

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a...