fbpx

A hajhullás ellen természetesen

Betegségek, Vitaminok

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a legtöbb ember szervezetének vitamin-, ásványianyag- és nyomelem készlete kisebb-nagyobb mértékben csökken.

Ez a fő oka az ilyenkor érezhető levertségnek, fáradékonyságnak és e hangulati elemekkel párhuzamosan a hajunk állapotában megjelenő változásnak, ami lehet, hajhullás, hajtöredezés, hajszárazság, vagy más olyan negatív irányú elváltozás, ami hajunk minőségét érinti.

Ezek közül kétségtelenül a hajhullás a legijesztőbb folyamat. Naponta 60-100 hajszál elvesztése természetes, de ha ennél a mennyiségnél több hajszál hullik ki egy nap, az mindenképpen kórosnak mondható. Az ilyen mértékű hajvesztés akkor is szembetűnő, ha nem számoljuk egyenként a kihullott, a fürdőkádban, illetve a fésűben maradt szálakat. 100 szál feletti mennyiség elvesztése nem kerüli el az ember figyelmét.

A hajhullás típusai

– A hajhullás egyik gyakori formája, amikor a haj meglehetősen rövid idő alatt egyenletesen megritkul, s az ember azt veszi észre, hogy csomókban, a kezében vagy a fésűben maradnak a hajszálak. Ez a típusú diffúz hajhullás bármikor előfordulhat, de megfigyelhető, hogy többnyire tavasszal jelentkezik.

– A hűvösödő évszakokban gyakrabban előforduló influenzát, lázas betegségeket, torok- mandulagyulladást szintén megsínylik a hajszálak. Ez azért van, mert a hajhagymák anyagcseréje nagyon érzékeny, és minden, ami káros hatással van rá, a haj minőségének változásában nyilvánul meg. Egy betegség lezajlásakor a szervezet elsősorban annak megszüntetésére „koncentrál”, így a kevésbé fontosnak tűnő dolgok háttérbe szorulnak. A hajhullás általában nem azonnal a betegség kezdetekor, hanem annak lefolyása után jelentkezik, diffúz formában.

– Abban az esetben, ha valamilyen góc (rossz fog, krónikus epegyulladás, nőgyógyászati probléma, krónikus mandulagyulladás stb…) van a szervezetben, szintén kialakulhat hajhullás. Ennek egyik tünete lehet az előbbiekben említett tavaszi hajhulláshoz hasonló hajvesztés, azonban gyakran előfordul, hogy foltokban hullik ki a haj vagy más testszőrzet. A betegség kiváltó okát kell kezelni és megszüntetni ahhoz, hogy a folyamat megálljon és visszanőjön a kihullott haj, vagy a testszőrzet.

– Továbbá létezik hormonális jellegű hajhullás, ami többnyire középkorú hölgyeknél jelentkezik. Ilyenkor fokozatos − elsősorban a fejtetőn kialakuló − hajvesztésről van szó.

– Szintén hormonális elváltozást jelent a terhesség időszaka, amikor a haj általában megerősödik, viszont a szülés utáni hónapokban a legtöbb nőnél látványos hajhullás és hajminőség változás következik be szintén a hormonok hatására.

– Az említetteken kívül erős stresszhatásra, vagy más lelkiállapotot érintő változás esetén is leállhat a normál hajképződés. A probléma megszűntével a hajsűrűség visszaállhat az eredeti állapotba.

Hiánypótlás

A létező többféle hajhullásból elsősorban az úgynevezett tavaszi hajhullást tudjuk megelőzni, vagy csökkenteni kialakulásának mértékét. Ilyenkor februárban éppen az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy megtegyük a szükséges lépéseket ennek érdekében, mégpedig elsősorban a táplálkozás terén. Mivel a téli hónapok szűkösen bánnak velünk a különféle hatóanyagok természetes forráskínálatát illetően, és kevés olyan zöldséghez és gyümölcshöz juthatunk, amelyek értékes vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagok, ezért fontos, hogy a hiánypótlásra megtaláljuk a megfelelő étrend-kiegészítőket.

Figyelem!

A tél vége felé elkezdett drasztikus fogyókúrák a szervezet hiánybetegségéhez vezethetnek és fokozzák a hajhullás kialakulásának veszélyét, ami a szervezet reakciójaként néhány hónap múlva, tehát éppen tavasszal fog jelentkezni!

Hajhullás ellen természetesen

Az alábbi vitaminoknak és nyomelemeknek elengedhetetlenül fontos szerepük van a haj minőségének alakulásában, és a hajhullás megelőzésében. Mivel a téli hónapokban a szervezet alapvetően kevesebb jótékony hatóanyaghoz jut, fontos, hogy a megfelelő élelmiszereken kívül, táplálék-kiegészítők formájában pótoljuk a felmerülő hiányt.

VAS – elsődleges fontosságú nyomelem a szervezet számára. Táplálék forrása: máj, spenót, olajos magvak

Legfontosabb funkciója a szervezetben a hemoglobin előállítása és a vörös vérsejtek oxigén ellátása, valamint segít a szabadgyökök elleni védekezésben, azáltal a bőrnek és bőrnövedékeknek, tehát a hajnak és a körömnek elengedhetetlenül szükséges.

CINK – a Vas után következő legfontosabb nyomelem Táplálék forrása: vörös húsok, olajos magvak, tenger gyümölcsei (elsőként az osztriga).

A reformkonyha népszerűvé válásának egyik következménye, hogy az emberek egyre kevesebbet fogyasztanak vörös húsokat –ami a magyarok számára a cink legfőbb forrása- s ez sokak szervezetének hiányzik, ezért pótolni kell. A cink az egyik legfontosabb nyomelem a bőr, a haj és a köröm számára is. A szervezetnek állandó utánpótlásra van szüksége.

SZELÉN – Földünkben található nyomelem, amit elsősorban táplálékkiegészítő formájában juttathatunk megfelelően a szervezetbe.

Ez a nyomelem alapvetően szükséges a haj és a köröm karbantartásához és nehezen követhető, hogy természetes módon milyen mennyiségben jut a szervezetbe, mert ez attól függ, hogy a zöldség-gyümölcs, amit megeszünk, milyen talajon termett.

A-vitamin

Táplálék forrása: sárgarépa, sütőtök

Az A vitamin előanyaga, annak pótlására és az egészséges haj meg őrzéséhez szükséges. Az A vitamin hiányának megelőzésére szolgál.

B-vitamin

Táplálék forrása: gyümölcsök, gabonafélék csírája

A B vitaminok egyik legfontosabbika a B6 vitamin, ami elősegíti a bőr anyagcseréjét, ezáltal az egészséges hajnövekedést.

E-vitamin

Táplálék forrása: máj, olajos magvak, olivaolaj

Antioxidáns hatásának köszönhetően védi a sejthártya épségét, így hozzá járul az öregedési folyamatok gátlásához, ezáltal segíti az egészséges haj megőrzését.

Külső kezelés

A szervezetbe bevitt hatóanyagokon kívül külsőleg is fontos kezelni a fejbőrt hajhullás esetén illetve annak megelőzése érdekében. Ehhez a szőrtüszők vérellátását segítő különféle hajszeszek alkalmazása javasolt. A fejbőrben előidézett vérbőség eléréséhez ajánlott minden hajmosáskor alaposan, de finom mozdulatokkal megmasszírozni a fejbőrt, mert a hajhagymák életképességét a legegyszerűbben így lehet elősegíteni.

Ujjaink körkörös mozdulataival akár naponta 5-6 percen keresztül érdemes masszírozni a fejbőrt, de hajmosás alkalmával mindenképpen ajánlott egy-egy hosszabb ideig tartó masszázs. Mivel a hajnövekedés egy lassú folyamat, nem szabad egyik napról a másikra csodát várni. Az eredmény általában hónapokban, de legalábbis hetekben mérhető.

TUDTA?

A hajvágástól nem erősödik a haj. A hajszál élettelen anyag. Azáltal, hogy az elvékonyodott végeket levágatjuk, a frizura optikailag sűrűbbnek, rugalmasabbnak, látszanak, a hajszálak erőteljesebbnek hatnak. A hajhullás csökkentésében csak akkor van jelentősége a hajvágásnak, ha valakinek hosszú, erős szálú, sűrű haja van, és sokat hordja feltűzve, kontyban, lófarokban. Ilyenkor a haj súlyából eredő folyamatos húzó erő károsítja a hajhagymákat, tehát ha az illető egy látványos mértékű hajvágásra szánja el magát, nagy tehertől mentesíti a fejbőrét.

Cukor – egészségtelenebb, mint hinnénk

Évente 35 kg fehér cukrot eszik egy átlagos magyar ember! Évek óta hallani, hogy a cukor egészségtelen, végleg kiiktatni az étrendünkből azonban nem könnyű. A feladat majdnem olyan nehéz, mint az alkoholról leszokni az alkoholistáknak. Az elszántság – és főként a...

Édes élet, avagy a cukorbetegség

Magyarországon 700 ezer körül mozog a regisztrált cukorbetegek száma és az egészségügyi statisztikákra épülő jóslatok szerint ez a szám csak növekedni fog a jövőben... A népbetegségnek titulált cukorbetegség, az egyik legalattomosabb betegség, hiszen egyrészt...

Koleszterin, az érgyilkos

A világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második haláleset összefüggésben van szív- és érrendszeri megbetegedéssel, amelynek kialakulásában a vér magas koleszterinszintje alapvető szerepet játszik. Hazánkban a haláloki statisztikák élén a szívinfarktus...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Uraim, egészségükre!

A férfiak általában kevésbé szeretnek foglalkozni egészségükkel, mint a nők, ebből adódóan a megelőzésre sem szentelnek annyi figyelmet. Pedig ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak az egészségügyi gondjaik…. „Minden sikeres férfi mögött áll egy nő” –írja a...

Nem minden depresszió, ami annak látszik

A nappalok rövidülése, a levegő lehűlése, az otthon falai közt eltöltendő idő mennyiségének növekedése sokaknál párosul rossz hangulattal, alvászavarokkal, szomorúsággal, esetleg időszakos depresszióval és a magány érzésének felerősödésével. A zord őszvégi estékről...

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér...

Férfiasság, és ami mögötte áll…

Egyes szakemberek az egyre sokasodó potenciaproblémák hátterében eddig elsősorban lelki tényezőket vélnek felfedezni, mivel az erekciós zavar manapság nagyon sok fiatal férfit is érint. Az utóbbi évtizedben azonban kiderült, hogy az erekciós képtelenség mögött sokszor...

Citológia, életet menthet!

A szűrővizsgálatok egyik legfontosabbika a nőgyógyászati szűrés, melynek része a citológia vizsgálat, amin minden nőnek évről-évre fontos részt vennie, saját egészsége érdekében. A nőgyógyászati statisztikai mutatók azt tükrözik, hogy a nők a kor előrehaladtával, a...

A gyilkos stressz

Amit néhány évvel ezelőtt menedzserbetegségnek hívtak, annak tünetei ma bárkinél előfordulhatnak, nem kell hozzá cégvezetőnek lenni, elég, ha az életünket vezetjük... Manapság szinte közhelynek tűnik a stressz ártalmairól beszélni, mert azt gondolhatjuk, hogy lerágott...