fbpx
Oldal kiválasztása

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Vitaminok

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék cinktartalma is befolyásolja.

A cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszintszabályozásban, ellenőrzi és szabályozza az anyagcserefolyamatokat, több mint 120 metalloenzim szerkezeti elemeként részt vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében – ezáltal a növekedésben, sebgyógyulásban, valamint az inzulin térszerkezetének kialakításában. Megfelelő mennyiségű jelenléte az ízérzés megőrzéséhez éppúgy szükséges, mint a természetes növekedés, a nemi fejlődés és a szaporodás folyamataihoz.

A rend őre a szervezetünkben

A cink úgy működik a szervezetben, mint egy közlekedési rendőr. Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere folyamatokat, az enzimrendszereket, fenntartja a sejtek épségét. Nélkülözhetetlen a fehérje színtézishez, a sav-bázis egyensúlyhoz, az inzulinképződéshez, az izmok összehúzó képességéhez, az agyműködéshez (skizofréniában pozitív hatását tapasztalták). Szükséges a DNS szintézishez, sebgyógyuláshoz.

A Cink központi szerepet tölt be az anyagcsere-folyamatokban, összehangolja az egyes enzimek működését, megőrzi a sejtek épségét. Alapvető a vér PH-értékének beállításában, így segít fenntartani a szervezet belső egyensúlyát. Bizonyos védelmet nyújt a környezetszennyezéssel szemben is, mivel megakadályozza az ólom és a kadmium beépülését a szervezetbe. Meggyorsítja a belső és külső sebek gyógyulását.

Hiánya gyengíti az immunrendszert

Cinkhiány esetén csökken a szervezet ellenállóképessége, fokozott fáradékonyság lép fel, serdülőkorban pedig – különösen a reprodukciós szervekben – különböző fejlődési zavarokat okozhat. Felnőttekben a cinkhiány elhúzódó sebgyógyulást, csökkent étvágyat és romló ízérzést, hasmenést, valamint bőrgyulladást okozhat. Ismert a terhes és szoptató anyák fokozott cinkigénye is.

Viszonylag keveseket érint, de meg kell említenünk, hogy az ólom- és kadmiumszennyezésnek kitett emberek számára különösen fontos a szervezet megfelelő cinkellátottsága, ugyanis ezáltal csökkenthető az említett fémek toxicitása. A vegetáriánusoknak különösen ügyelniük kell a cink megfelelő mértékű pótlására, ugyanis ez a nyomelem egyike azon anyagoknak, melyekből a növények viszonylag keveset tartalmaznak. Az állati eredetű élelmiszerek összetétele ebből a szempontból jóval kedvezőbb, mint a tisztán növényi alapú étrend.

Szervezetünkben csak kis mértékben található meg

A cink a mikroelemek közé tartozik. Ezek az anyagok a szervezetben igen kis koncentrációban (<0,005%) jelen lévő, többé-kevésbé ismert biológiai jelentőséggel rendelkező ásványi anyagok, melyekből a napi szükségletünk nem éri el a 100 mg-ot. Az egészséges emberi szervezetben általában 2-3 grammnyi található belőlük, melynek legnagyobb része (90%-a) az izomzatban és a csontrendszerben koncentrálódik. Ezenkívül számottevő mennyiséget tartalmaz a haj, a szem, továbbá a bőr, a máj és a vesék.

Kattintson az “Érdekel” gombra és kezdje el immunrendszere erősítését még ma!

Miben található meg?

A cink a természetben nagyobb mennyiségben van jelen a kagylóban, a húsokban, a májban, a hüvelyesekben és a tojásban, cinkhiányos esetben tehát ezen élelmiszerek fogyasztása javasolt. A tápcsatornába került cink kb. 30–50%-a szívódik fel, ám a felszívódást számos anyag befolyásolja. Negatív hatással vannak az élelmi rostok, kalcium, valamint a réz, pozitív hatással pedig a különböző aminosavak, fehérjék és kelátképzők.

Alkoholistáknak és cukorbetegeknek nagyobb cink adagra van szükségük!

A cink az A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban. Cinkhiány a prosztata megnagyobbodását, érelmeszesedést, és a körmökön fehér csíkokat okozhat. A cink segítséget jelent ízlelészavaroknál, meddőségnél, prosztatabántalmaknál, növekedészavarnál, impotenciánál, szabálytalan menstruációnál, szenilitásnál. Fokozza a szellemi frissességet, segít a mentális zavarok kezelésében.

A javasolt napi felvétele 15 mg felnőttek számára, de a terhes és szoptató nők többet igényelnek. Fontos szerepe van a szaporodási szervek kialakulásában. Erős izzadással naponta akár 3 mg cinket is veszíthet a szervezet, ez különösen igaz a sportolók esetében. Az ételek elkészítése során a cink nagy része elvész vagy felhasználhatatlanná válik a szervezet számára. A cinkszegény talajú vidékeken még fontosabb a cinkpótlás!

Miben segíthet még?

  • Meggyorsítja a belső és külső sebek gyógyulását.
  • Eltünteti a körmökről a fehér foltokat.
  • Megkönnyíti az ízérzésbeli zavarok rendeződését.
  • Segíthet a meddőség gyógyításában.
  • Segít a prosztatapanaszok elhárításában.
  • Fokozza a növekedést és a szellemi frissességet.
  • Csökkenti a koleszterin-lerakódásokat.
  • Hozzájárul a mentális zavarok kezeléséhez.

Természetes forrásai

Marhafartő, bárányborda, sertésbélszín, búzacsíra, sörélesztő, tökmag, tojás, sovány tej, mustár.

Mennyit szabad?

Gyakorlatilag nem mérgező, kivéve, ha valaki nagyon nagy mennyiséget vesz be, vagy ha az ételt galvanizált edényben tartották. 150 mg-ot meghaladó adagok nem ajánlottak.

Tanácsok

  • Nagyobb cinkbevitelre van szüksége annak, aki nagy adagban szed B6-vitamint. Ugyanez vonatkozik az alkoholistákra vagy cukorbetegekre is.
  • Férfiaknak – akár vannak prosztatapanaszaik, akár nincsenek – célszerű magas cinkszintet biztosítani.
  • Impotenciazavarok gyógyíthatók B6-vitamin és cink együttes használatával.
  • Szenilitásban szenvedő időskorú betegeknél pozitív hatású a cink- és mangán-kiegészítés.
  • Szabálytalan menstruáció esetén nők megkísérelhetik a cinkkiegészítést, mielőtt az orvos hormonkezelést írna elő.
  • Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha cinkkel egészítjük ki az étrendet, több A-vitaminra van szükség.
  • A cink A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban.

Továbbá ami nagyon fontos, hogy betegség, vírusfertőzés esetén növeljük a cinkbevitelt!

A cink fogyasztása a fertőzés minden szakaszában jelentősen növeli a gyógyulás esélyét, minimalizálja a fertőzés kritikus lefolyását. Fogyasztása kiegyensúlyozza az immunválaszt a vírusos megbetegedések során. Gátolja a gyulladást elősegítő citokinek (az immunsejtek közötti információátadást segítő fehérjemolekulák) felszabadulását, ami azért is nagyon hasznos, mert a súlyos fertőzés pontosan ezeknek a citokineknek köszönhető. Cinkpótlással a gyulladásos betegségek súlyos előrehaladása megelőzhető és visszafordítható, különösen a tüdőt érintő betegségek esetében.

Ismerje meg a Zinque ionoforce ionizált cink ital quercetinnel és bioflavonoidokkal, hogy extra védelemmel tudja ellátni családja és a saját szervezetét!

ZINQUE IONOFORCE IONIZÁLT CINK ITAL QUERCETINNEL ÉS BIOFLAVONOIDOKKAL

Kattintson az “Érdekel” gombra és kezdje el immunrendszere erősítését még ma!

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

A hajhullás ellen természetesen

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a...

Szelén (Se) – influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzésére

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és a görög mitológiából jól ismert Selene Holdistennő nyomán elnevezte szelénnek. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe. Az...

Szeder, avagy a Rubus frocticosus

A szeder a világ számos részén őshonos. E nemzetség fajai Európa és Észak- Amerika mérsékelt övi területein a legelterjedtebbek, de a sivatagi területek kivételével – mintegy 350 különböző fajként – mindenhol megtalálhatók a világban. A szeder az egyik legrégebben...

Cink: Az elfeledett nyomelem

A cink a földkéreg 23. leggyakoribb eleme, ipari szempontból napjainkban a 4. leggyakrabban használt fémes elem. A cink története igen messzire vezethető vissza, a távol keleten már Krisztus előtt 1300-ban találhatunk említéseket a fém alkalmazására. Nemcsak ipari...

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk...

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...