fbpx
Oldal kiválasztása

A pihentető alvás rejtelmei

Vitaminok

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt.

Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk valódi okával, csak azt érzik, valami nem stimmel, hiszen nem tudnak megfelelően helytállni a mindennapokban: folyamatosan fáradtak és egyre kimerültebbek. Az alvás egy rendkívül összetett folyamat, amelynek akár a pihenést szolgáló, nyugodt szakaszában, akár az álmodást jelentő intenzív fázisában hosszan fennálló rendellenesség következik be, az negatívan befolyásolja az ember életminőségét.

Vélt vagy valós

Az alvás mélysége, ami a felszínes szendergéstől a mélyalvásig terjedhet, mérhető egy erre a célra kifejlesztett szerkezet segítségével. Ennek alkalmazásával könnyen megkülönböztethető, hogy valakinek csupán vélt, vagy valós alvászavara van. Azonban abból a szempontból, hogy az alvászavar komolyan meghatározza az ember életét, teljesen mindegy, hogy melyik változatáról van szó, mindkettővel foglalkozni kell. Vélt alvászavarok esetében az ember örökké fáradtnak érzi magát, és azt hiszi, nem tud eleget aludni, de valójában valami más zavaró tényező van az életében, például munkahelyi-, családi-, anyagi gond, ami kimeríti. Ezeket szubjektív alvászavaroknak is nevezik a szakemberek. Súlyosabb problémát jelentenek azonban az objektív alvászavarok, amikor az alvás mennyiségében és/vagy minőségében történik változás.

Amennyiben ez az állapot huzamosabb ideig, azaz több mint egy hónapig eltart, egyre erőteljesebben hátráltatja majd az embert a munkában, a tanulásban, a közlekedésben, és az egész életvezetésében. Az alvászavart kiválthatják lelki okok (stressz, állandó megterhelés, lelki problémák, szorongás, depresszió, pozitív-, negatív életesemény, pszichiátriai betegségek, alkoholizmus, gyógyszerek mellékhatása) vagy akár testi tünetek (fájdalom, láz, viszketés, daganat, fertőzés, vérkeringési zavar, szívbetegség, gyulladások, vizelési inger, allergia, asztma, nátha), valamint utazás miatti időeltolódás, illetve váltott műszakos munkabeosztás.

ALVÁSZAVAROK

Alvás mennyiségével kapcsolatos

Insomnia (alvásmegzavarás, csökkent alvás): Az illető lefekvés után órákig nem tud elaludni, vagy éjszakánként többször felébred, illetve reggel túl korán ébred. Szinte mindegyik eset hátterében fellelhető a szorongás vagy más komoly pszichés gond. A korai felébredés hátterében általában depresszió áll.

Hipersomnia (túlzott aluszékonyság) A beteg sokkal több alvást kíván, mint amennyire szüksége lenne. Leggyakrabban gyógyszerfüggőknél és depressziósok egyik pótcselekvéseként szokott előfordulni.

Narkolepsia (rohamszerű minden átmenet nélkül bekövetkező elalvás) A roham akár félórán keresztül is eltarthat, amire utána a beteg nem emlékszik. Nagyon veszélyes lehet autóvezetés közben.

Apnoe szindróma (légzéskihagyásos alvás) A felső légutak görcsös állapotából adódó erős horkolás és levegőelakadás észlelhető alvás közben. Figyelem! Magas vérnyomás, és stroke lehet a következménye!

Tudta? Minden 2. magyar szenved az alvászavar valamilyen formájáról!

A pihentető alvás rejtelmei - sweet dream

Alvás minőségével kapcsolatos 

Alvajárás vagy az éjszakai felriadás. 

Elsősorban gyerekeknél fordul elő, és a felnőtté válással többnyire elmúlik. Nagyon ijesztő jelenség tud lenni a külső szemlélő számára, mégis tanácsos nem beavatkozni a folyamatba. Akik ilyen állapotban vannak, általában nehezen ébreszthetőek, és másnap nem emlékeznek semmire. Tanácsos figyelni rájuk, hogy nehogy kárt okozzanak magukban, be ne üssék, meg ne sértsék magukat, hiszen mozgáskoordinációjuk ilyenkor nem tökéletes.

Lidérces rémálom. Általában megzavart lelki működés eredménye. Kimerült ébredést, rendszeres előfordulása pedig folyamatos fáradságot okozhat. 

Ismerje meg a Sweet Dream Relax Melatoninnal alvást segítő
természetes megoldásunkat, hogy kipihenten ébredhessen!

Kattintson az érdekel gombra és kezdjen nyugodtan aludni a Sweet Dream Relax Melatonin segítségével!

Aludj el, kisember…

Felnőttkori szokásaink nagy része gyermekkorunkban gyökerezik, így könnyen előfordulhat, hogy alvászavarunk okát életünk első néhány évében találhatjuk meg. Sok szülő nem is gondolná, hogy ha éjszakánként gyakran kikapkodja gyermekét az ágyból, csak azért mert a kicsi néhány pillanatra felébredt, vagy nem úgy szuszog, ahogy szokott, akkor kialakulhat benne egyfajta feltételes reflex, amiből adódóan évekig alvászavarai lesznek. Idővel magától felkel éjszaka, nem alszik vissza, csak a szülők ágyában akar elaludni, stb… Nagyon fontos már gyermekkorban kialakítani a helyes alvási szokásokat a későbbi alvászavar elkerülése céljából.

Segíts magadon…

Az alvászavar fölött nem szabad átsiklanunk, mert gyakran olyan összetett problémák eredményeképpen jelentkezik, amik így kiáltanak megoldásért. Mindez azt is jelenti, hogy elsősorban saját magunkon kell megtanulnunk segíteni. Természetesen fordulhatunk szakemberhez, de fontos az együttműködés, amihez szeretnénk néhány jó tanácsot adni az alábbiakban. Az altató gyógyszerek azért veszélyesek, mert nagyon könnyen hozzá lehet szokni. A hozzászokás miatt idővel újra alvászavar jelentkezik, ekkor emelni kell az adagot, és ez teljes függőséghez vezethet. Alkalmazzunk inkább természetes hatóanyagú készítményeket, az alvás-ébrenlét állapotának kiegyensúlyozásához.

Ebben segítenek az alábbiak:

Melatonin

 • Természetben előforduló hormon, amelyet az emberi szervezet is termel
 • Biztosítja a mély és pihentető alvást
 • Felelős az alvás-ébrenlét ciklusra
 • Hiánya alvászavarokat okoz
 • Lerövidíti az elalvás idejét

Citromfű

 • Feszültségoldó, nyugtató hatással bír a szívre, gyomorral, emésztőrendszerre, elmét
 • Kiegyensúlyozza az idegendszert, csökkenti a stressz fizikai és pszichés tüneteit
 • Oldja a szorongást

Komló

 • Szorongásos panaszok, stresszhelyzetek, váltott műszakban való munkavégzés, koncentrációzavar.
 • Hölgyeknél a változó kor testi és lelki nehézségei ellen. 
 • A tudományos álláspont szerint, a komlótoboz alkalmas a közérzetzavarok kezelésére, mint például a nyugtalanság és az alvászavarok.

L-triptofán

 • Esszenciális aminosav, aminek segítségével a szervezet szerotonint (boldogsághormont) állít elő
 • Stresszoldó, szorongáscsökkentő
 • hangulatingadozás ellen javasolt

Magnézium

Az kiegyensúlyozatlan idegrendszer oka és következménye is lehet az alvászavaroknak, ezért ilyen tünetek idején érdemes erősíteni az idegrendszert. Sokat segíthet ebben még a Magnézium, amely kedélyjavító, stresszoldó, nyugtató hatással bír, ezért segíthet a kiegyensúlyozott alvásban.

TIPP!

A Feng Shui szerint érdemes megfontolni néhány szempontot: Ágyát úgy helyezze el, hogy a fejtámlája közvetlen a falnál legyen (de soha ne az ablak alatt), és az ágyból jól rálásson a hálószoba ajtajára, ez biztonságérzetet ad. Ne feküdjön talppal az ajtó felé, azaz ravatali pózban. Lehetőleg ne legyen tükör a hálószobában, mert rezgései zavarják a nyugodt alvást, ha mégis van, akkor takarja le éjszakára. Feje fölé ne szereljen polcot, és ne rakjon nehéz képet, mert folyamatosan azt az érzetet, keltheti, hogy valami nehézség lóg a feje fölött, ami a nyakába szakadhat.

Elkerülhetetlen, hogy orvosoljuk az alvászavar mögött álló pszichés okot, ami leggyakrabban szorongás, depresszió; ezek gyógyításával helyreáll az alvás is. Az elalvást segítheti a számolás ősi módszere, mely a monotonitásra épül, illetve vannak különféle relaxációs technikák, melyeket pszichoterapeuta segítségével meg lehet tanulni. A kozmikus energiák hatásának köszönhetően az éjfél előtti alvás nyújtja a legmélyebb pihenést. Ha teheti, feküdjön le aludni még ma.

Ismerje meg a Sweet Dream Relax Melatoninnal alvást segítő
természetes megoldásunkat, hogy kipihenten ébredhessen!

ÉDES ÁLMOK ÉS PIHENTETŐ ALVÁS TERMÉSZETESEN, MELATONINNAL

Kattintson az érdekel gombra és kezdjen
nyugodtan aludni a Sweet Dream Relax Melatonin segítségével!

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

A hajhullás ellen természetesen

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a...

Szelén (Se) – influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzésére

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és a görög mitológiából jól ismert Selene Holdistennő nyomán elnevezte szelénnek. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe. Az...

Szeder, avagy a Rubus frocticosus

A szeder a világ számos részén őshonos. E nemzetség fajai Európa és Észak- Amerika mérsékelt övi területein a legelterjedtebbek, de a sivatagi területek kivételével – mintegy 350 különböző fajként – mindenhol megtalálhatók a világban. A szeder az egyik legrégebben...

Cink: Az elfeledett nyomelem

A cink a földkéreg 23. leggyakoribb eleme, ipari szempontból napjainkban a 4. leggyakrabban használt fémes elem. A cink története igen messzire vezethető vissza, a távol keleten már Krisztus előtt 1300-ban találhatunk említéseket a fém alkalmazására. Nemcsak ipari...

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék...

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...