fbpx

A rettegett HPV

Betegségek

A HPV még nem méhnyak rák, de könnyen az lehet belőle, ha elhanyagoljuk a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, ezenkívül nem figyelünk a helyes táplálkozásra.

Az elmúlt évek rettegett betű együttese a HPV, ami egy olyan nemi úton terjedő vírust jelöl, amelynek egyes alfajai felelősek a méhnyak rák kialakulásáért. A HPV, azaz a Human papillomavírus és a méhnyak rák összefüggésére már a harminc évvel ezelőtt fény derült, hiszen beigazolódott, hogy ennek a vírusnak a jelenléte a méhnyak rákos elváltozások több mint 90 százalékában megtalálható.

Az orvostudomány régóta foglalkozik a HPV kutatásával, ennek köszönhetően mára több mint száz altörzsét beazonosították. A fejlesztések eredményeképpen lehetővé vált e vírus széleskörű szűrése és a kialakulóban lévő, vagy már kialakult betegség hatékony kezelése, ennek köszönhetően a HPV bekerült a köztudatba. Rettegés helyett, legjobb, ha megfelelően tájékozódunk a betegségről, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vírus ne terítse le szervezetünket.

Nem kell megijedni, ha valakinél igazolható HPV fertőzés, hiszen a vírus, az esetek egy részében, pár hónapon belül eltűnik a szervezetből. Amennyiben mégis idült fertőzést okozna, a rendszeres méhnyak rák szűrések alkalmával idejekorán kimutatható a sejtekre gyakorolt kóros hatása. Ilyenkor, megfelelő kezeléssel megelőzhető a rák kialakulása.

A HPV veszélyeztetettei

Minden ember szervezetében, kortól és nemtől függetlenül megjelenhet a HPV vírus, de a fertőzés elsősorban a nőket érinti, akik életük során körülbelül 80 százalék eséllyel fertőződnek meg. A fertőződést, valamint az abból eredő jó és rosszindulatú elváltozásokat tekintve elsősorban a 30-40 éves korosztály a veszélyeztetett.

A vírusfertőzésre és az abból kialakuló rosszindulatú elváltozásokra az alábbiak hajlamosítanak:

– Korán kezdett aktív szexuális élet

– A szexuális partnerek gyakori váltása

– Erős dohányzás

– Bizonyos tanulmányok szerint, az egyes hormonális fogamzásgátló szerek tartós szedése

– Méhszájseb, a méhszáj idült gyulladása, vagy egyéb hámsérüléssel járó állapotai.

– A szervezetben több évig jelen levő kórokozó

A szűrés életet ment

Nehéz észre venni, hogy a HPV vírus mikor kerül a szervezetbe, mert gyakran csak évekkel a fertőzést követően okoz tüneteket. A korai fertőzést, mivel még nincsenek szabadszemmel látható jelei, speciális szűrővizsgálatokkal lehet kimutatni. A hagyományos, évi rendszerességgel ajánlott méhnyak rák szűréssel a tüneteket még nem okozó HPV fertőzés nem biztos, hogy egyértelműen kimutatható, de a citológiai vizsgálat során felmerül annak gyanúja, amire a kenetmintában található sejtek széleinek speciális elváltozása /koilocytosis/, illetve a sejtmag eltérései utalhatnak. Ilyen esetekben szükségessé válik egy célirányos HPV szűrés.

Ez a vizsgálat szintén kenet mintavétellel történik, amelyből érzékeny módszerekkel, laboratóriumi körülmények között közel 100 százalékos biztonsággal ki lehet mutatni, a HPV jelenlétét és meghatározható a kórokozó pontos altípusa is.

Jó tudni!

Dönthetünk úgy, hogy a hagyományos rákszűrés mellett minden évben elvégeztetjük a speciális HPV szűrést is, ami külön pénzbe kerül, amennyiben a hagyományos szűrés eredményei nem indokolják ezt a vizsgálatot. Az OEP ugyanis csak abban az esetben támogatja a HPV szűrést, ha a méhnyak kenet vizsgálata már legalább két alkalommal kóros elváltozást mutatott.

Érdemes HPV tesztvizsgálatot kérni a hagyományos nőgyógyászati szűrés kiegészítéseként, ha az életkor, életmód, szexuális szokások, panaszt okozó tünetek alapján a HPV fertőzés kockázata magas.

Változtassunk rajta!

Hazánkban a nőknek csak egyharmada jár rendszeresen, évente legalább egy alkalommal nőgyógyászati szűrésre. Ez a magyarázata annak, hogy manapság -amikor a méhnyak rák megelőzhető, illetve ha már kifejlődött, akkor idejében felfedezhető és gyógyítható-, még mindig sokan halnak meg ebben a betegségben. A méhnyak rák nem egyik napról a másikra alakul ki, tehát annál, aki rendszeresen eljár a szűrővizsgálatokra, idejében észrevehető a kórós folyamat megjelenése.

Látható jelek

Léteznek alacsony és magas kockázatú HPV törzsek. Ez utóbbiak felelősek a méhnyak rák kialakulásáért, míg az alacsony kockázatú típusok, általában ártalmatlan, szexuális úton is terjedő fertőzéseket okozhatnak. A HPV fertőzés –attól függően, hogy a vírus melyik típusa került a szervezetbe- néha látható tünetek formájában hívja fel magára a figyelmet.

A HPV egy olyan DNS vírus, amely közvetlen érintkezés során terjed, és a hámrétegben szaporodik. Nagyon sok férfi szervezetébe bekerül a fertőzés szexuális úton, de az illető nem is tud róla, hogy hordozóvá vált, mert a férfiaknál ez a vírus általában nem okoz semmiféle tünetet, nem úgy, mint azoknál a nőknél okozhat, akiknek ezt utána továbbadja.

Leggyakrabban jelentkező tünetei az alábbiak lehetnek:

– Bőrön, nyakon, nyaklánc vonalában, hónalj tájékon keletkező apró szemölcsök, melyek többnyire ártalmatlanok, de bőrgyógyászati felülvizsgálatot igényelhetnek.

– A szemérem tájék gyakori, szexuális úton terjedő fertőzéseiért (condyloma acuminatum) szintén alacsony kockázatú HPV törzsek felelősek. Ezekre fontos odafigyelni már a megjelenésükkor, mert a szexuális érintkezéskor a partnert is megfertőzi. Elhanyagolt esetben egy kis szemölcs ökölnyi nagyságú karfiolszerű elváltozássá fajulhat. Ilyenkor elkerülhetetlenné válik a műtéti beavatkozás, valamint nem kizárt a tovább terjedés veszélye.

– Egyes vírustörzsek a szájban, valamint a garatban is okozhatnak foltokat, kinövéseket, amelyek szintén elrákosodhatnak. Ezek a vírusok legtöbb esetben orális szexuális együttlétek alkalmával telepednek meg a szervezetben.

Gyakori, hogy fogorvosok veszik észre a szájban látható szemölcsszerű, vagy fehéres folt jellegű hámréteg elváltozást. A garat alsóbb régióiban lévő elváltozások gégészeti vizsgálattal észlelhetők.

Immunerősítés

A HPV fertőzést nagyon sok nő szervezete magától leküzdi, még mielőtt abból bármiféle betegség kialakulna. Ehhez azonban erős immunrendszerre van szükség. A rendszeres szűrővizsgálatok és az óvszer használata mellett az immunrendszer megfelelő támogatása a legjobb mód a HPV fertőzés, illetve a méhnyak rák meg előzésére. A szervezet védekező rendszerének támogatásával kapcsolatban nem lehet eleget hangsúlyozni a flavonoidok antioxidáns hatásának szerepét!

Törekedjünk arra is, hogy olyan táplálkozást alakítsunk ki, amelyben ezek a hatóanyagok bőségesen jelen vannak. Emellett viszont fontos, hogy a mai világban, amikor a zöldségekben és gyümölcsökben egyre kevesebb az értékes tartalom, táplálék-kiegészítők formájában vigyük be szervezetünkbe a hiányzó hatóanyagokat, a megelőzés illetve a gyógyulás érdekében.

Szervezetünk antioxidás szükségletét pótolhatjuk még a különféle étrendkiegészítőkkel, amelyek koncentrált formában tartalmazzák az ehhez szükséges –elsősorban C, E, Béta karotin- vitaminokat. A flavonoidok pedig segítik a vitamin megfelelő beépülését a szervezetbe. Amennyiben a vírus már fertőzést okozott a szervezetben, akkor az immunerősítés mellett szükségessé válhat egyéb orvosi beavatkozás is.

Kisebb elváltozások esetén helyi kezelésként ecsetelés végezhető, amennyiben pedig a HPV már elindított egy rossz irányba tartó folyamatot, szükségessé válhat műtéti beavatkozás, melynek során kimetszik a beteg területet. Az eltávolított rész szövettani vizsgálata alapján dől majd el, hogy szükséges e további kezelés, vagy elegendő csupán rendszeres szűrővizsgálatokat végezni. Mindezek elkerülése érdekében erősítsük fel a lehető legjobban immunrendszerünket, hiszen ez a szervezetünk egyetlen saját fegyvere, amivel képes megvédeni minket.

Cukor – egészségtelenebb, mint hinnénk

Évente 35 kg fehér cukrot eszik egy átlagos magyar ember! Évek óta hallani, hogy a cukor egészségtelen, végleg kiiktatni az étrendünkből azonban nem könnyű. A feladat majdnem olyan nehéz, mint az alkoholról leszokni az alkoholistáknak. Az elszántság – és főként a...

Édes élet, avagy a cukorbetegség

Magyarországon 700 ezer körül mozog a regisztrált cukorbetegek száma és az egészségügyi statisztikákra épülő jóslatok szerint ez a szám csak növekedni fog a jövőben... A népbetegségnek titulált cukorbetegség, az egyik legalattomosabb betegség, hiszen egyrészt...

Koleszterin, az érgyilkos

A világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második haláleset összefüggésben van szív- és érrendszeri megbetegedéssel, amelynek kialakulásában a vér magas koleszterinszintje alapvető szerepet játszik. Hazánkban a haláloki statisztikák élén a szívinfarktus...

Uraim, egészségükre!

A férfiak általában kevésbé szeretnek foglalkozni egészségükkel, mint a nők, ebből adódóan a megelőzésre sem szentelnek annyi figyelmet. Pedig ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak az egészségügyi gondjaik…. „Minden sikeres férfi mögött áll egy nő” –írja a...

Nem minden depresszió, ami annak látszik

A nappalok rövidülése, a levegő lehűlése, az otthon falai közt eltöltendő idő mennyiségének növekedése sokaknál párosul rossz hangulattal, alvászavarokkal, szomorúsággal, esetleg időszakos depresszióval és a magány érzésének felerősödésével. A zord őszvégi estékről...

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér...

Férfiasság, és ami mögötte áll…

Egyes szakemberek az egyre sokasodó potenciaproblémák hátterében eddig elsősorban lelki tényezőket vélnek felfedezni, mivel az erekciós zavar manapság nagyon sok fiatal férfit is érint. Az utóbbi évtizedben azonban kiderült, hogy az erekciós képtelenség mögött sokszor...

Citológia, életet menthet!

A szűrővizsgálatok egyik legfontosabbika a nőgyógyászati szűrés, melynek része a citológia vizsgálat, amin minden nőnek évről-évre fontos részt vennie, saját egészsége érdekében. A nőgyógyászati statisztikai mutatók azt tükrözik, hogy a nők a kor előrehaladtával, a...

A gyilkos stressz

Amit néhány évvel ezelőtt menedzserbetegségnek hívtak, annak tünetei ma bárkinél előfordulhatnak, nem kell hozzá cégvezetőnek lenni, elég, ha az életünket vezetjük... Manapság szinte közhelynek tűnik a stressz ártalmairól beszélni, mert azt gondolhatjuk, hogy lerágott...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...