fbpx
Oldal kiválasztása

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Betegségek, Gyógynövények, Természetes gyógymódok

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a megfelelő kezelésekkel.

Az értágulatok kialakulásában, legyen szó hajszálérről vagy visszérről általában az örökletes faktorok játszanak elsődleges szerepet, de más fizikai tényezők is befolyásolhatják a megjelenésüket.

Tágulatok kialakulásának főbb okai

 • Seprűvéna
 • Genetikai hajlam
 • Bőrvastagság
 • Bőr alatti zsírszövet állaga
 • Hormonháztartási problémák
 • Fogamzásgátlók szedése
 • Keringési problémák
 • Túlsúly
 • Rendszeres gyantázás

Visszér

 • Genetikai hajlam
 • Életmód
 • Sok állás, nehéz fizikai munka (hatására
 • a visszerekben megnövekszik a nyomás)
 • Ülőmunka (nem mozog az izomzat, és nem segíti
 • elő a vér szív irányába történő áramlását)
 • Hagyományos szauna, forró fürdő, erős nap

Terhesség – TUDTA?

A terhesség először is komoly fizikai megterhelést jelent az alsó végtagok számára ezért kedvezőtlen hatással van a keringésre. Másrészt ilyenkor a szervezet sokkal több ösztrogént termel, ami − főként, ha jelentős súlygyarapodással jár együtt − nem tesz jót a bőr állagának, ezáltal elősegíti a hajszálerek megjelenését.

Harmadrészt a visszértágulatok is könnyebben kialakulhatnak ebben az időszakban annak következtében, hogy a végtagokban keringő vér mennyisége megnövekszik, az értágító hatású progeszteron hormon szintje megemelkedik, illetve a terhesség előrehaladtával összenyomódhat a kismedencei gyűjtővéna melynek hatására az alatta lévő erekben (combokban, lábszárakban) megnő a nyomás.

Hajszálér- és visszér tágulat

A seprűvénák megjelenése arra utal, hogy az érintett végtag vénás és nyirok keringése nem tökéletes. Az alsó végtagokban pangó nyomás egy idő után áttevődik a kis erekre, melyek miután kitágultak, már nem tudnak összehúzódni. Túlzott mértékű hajszálértágulat esetén érdemes ultrahangos érvizsgálatot végezni, mert ezek a tünetek vénás, vagyis visszérbetegség előfutárai lehetnek, főként, ha együtt járnak a lábak elnehezülésével, estére jelentkező duzzadásával (ödéma).

Kevesen tudják, hogy a visszér önmagában még nem betegség. Ezeknek az ereknek a tágulata viszont igen és a visszértágulat a felnőtt népesség közel felét érinti. Visszérnek nevezzük azokat az ereket, melyek a vért szervezet sejtjeiből a szív irányába szállítják. Ezek az erek oxigénben szegény széndioxidban gazdag vért szállítanak, ami a tüdőbe jutva megfrissül. Visszértágulatról általában az alsó végtagok felületes (bőrfelszínhez közeli) érrendszerének kitágulása esetén szoktunk beszélni.

A tünetek megelőzése, kezelése

Seprűvéna

Mozgás: rendszeres mozgás esetén az aktív izomműködés segít visszapumpálni a pangó vért a vénákból és a nyirokereket is megmozgatja.

TIPP: Aki ülő munkát végez, annak érdemes időnkét tudatosan felállni és járkálni néhány percig, vagy legalább rendszeresen tornázni a lábfejekkel.

Méregtelenítés: Léböjt kúrák, nyiroktisztító kúrák, nyirokmasszázs, valamint a hideg-meleg váltózuhany alkalmazása sokat segíthet.

Táplálkozás: A C-vitamin illetve a rutin nevű flavonoid a kis erek védelmét szolgálja, ezért fogyasszunk sok vörös gyümölcsöt, amelyekben mindkét összetevő megtalálható.

Rugalmas harisnyák: megtámasztják kívülről a lábat, ezáltal jobb a vénás visszaáramlás.

Krémek: Kenegessük a lábunkat szőlőmagolajból készült készítménnyel! Ez segít a tünetek enyhítésében.

Beavatkozások: Léteznek lézeres, vagy más elektromos készülékkel, illetve injekcióval történő különféle kezelések, melyek úgy hatnak, hogy „összeragasztják” az erek falát, ezáltal a vér kipréselődik belőlük, és így nem látszanak. Azonban előfordulhat, hogy a kis erek egy idő után újra megnyílnak és feltöltődnek vérrel, vagy másutt jelennek meg értágulatok. Mindez csak azt jelenti, hogy ezek a beavatkozások a beteg keringési körülményeit nem változtatják meg.

Visszér

Mozgás: elsősorban dinamikus, de nem túl megerőltető formában: séta, intenzív gyaloglás, kocogás, úszás.

TIPP: Végezzünk naponta 2×5-10 percig a vér szív felé történő visszaáramlását segítő jógagyakorlatot: Falnak támasztva lábainkat emeljük a magasba! Törzsünk a földön fekszik hanyatt, ülőcsontjaink a falhoz érnek, lábunk a fal síkjának támaszkodva derékszöget zár be a törzsünkkel.

Lábak felpolcolása: pihentessük a lábakat csípőmagasság felett.

Táplálkozás: Flavonoidok rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az érrendszerünket. Ha sok szőlőt és lilahagymát fogyasztunk, enyhülhetnek a tüneteink.

Kompressziós gyógyharisnya: viselete, a szorítás által egyfajta tartást ad az ereknek.

Kémek: Kenegessük lábunkat szőlőmagolajból készült készítménnyel! Ez segít a tünetek enyhítésében.

Beavatkozások:

Műtét: Nagyobb visszerek esetében alkalmazott módszer, amely ma már nem számít korszerűnek, de bizonyos esetekben ez lehet az egyetlen megoldás.

Kompresszió: A végtag fáslizását jelentő hatásos módszer, ami minden visszértágulat típusnál használható. Alkalmazni szokták operáció utáni állapotban éppúgy, mint a scleroterápia kapcsán (következő pont). A kompressziós pólya alkalmazása azért előnyös, mert szorítja a vénafalakat, és csökkenti a további tágulást.

Kompressziós scleroterápia

– Szakorvos által végzett beavatkozás, ami egyaránt alkalmas a tágult- illetve a kisebb visszerek megszüntetésére, valamint a seprűvénák kezelésére is. Speciális felületaktív anyag befecskendezésének hatására roncsolódik a vénák belső felszínét borító sejtréteg, és szabaddá válik az alatta lévő, kollagén rostokat tartalmazó hártya. Ebben az állapotban összenyomva az ereket az érfalak összetapadnak és összehegesednek, így a visszérben megszűnik a keringés, és többé nem okoz problémát.

A gyilkos stressz

Amit néhány évvel ezelőtt menedzserbetegségnek hívtak, annak tünetei ma bárkinél előfordulhatnak, nem kell hozzá cégvezetőnek lenni, elég, ha az életünket vezetjük... Manapság szinte közhelynek tűnik a stressz ártalmairól beszélni, mert azt gondolhatjuk, hogy lerágott...

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

A rettegett HPV

A HPV még nem méhnyak rák, de könnyen az lehet belőle, ha elhanyagoljuk a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, ezenkívül nem figyelünk a helyes táplálkozásra. Az elmúlt évek rettegett betű együttese a HPV, ami egy olyan nemi úton terjedő vírust jelöl, amelynek...

A hajhullás ellen természetesen

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...

Csontritkulás – Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…

A csontritkulást néma járványnak is nevezik, mert észrevétlenül támadja meg a szervezetet, és hatalmas károkat okozhat. Ha azonban odafigyelünk erre a folyamatra, elkerülhetjük a csontrendszerünk összeomlását. A csontritkulás az élet velejárója, ami többnyire...

Szelén (Se) – influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzésére

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és a görög mitológiából jól ismert Selene Holdistennő nyomán elnevezte szelénnek. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe. Az...

A szív hangjai

„A szív hangja – az igazság első szava” – ahogy ezt már Tatiosz is megmondta a Kr. előtti negyedik évszázadban. Az örökérvényű igazság nem csak lelki, de fizikai értelemben is helytálló. Szerencsés esetben szervezetünk motorja úgy dolgozik életünk folyamán, hogy...

Oxidánsok – antioxidánsok

A szabadgyök és antioxidáns kifejezések párban járnak, és úgy tűnik, létezésük mára beépült a köztudatba. E két ellenpólus működése a szervezetben azonban valamivel bonyolultabb a jó és rossz harcánál. Ahhoz, hogy megértsük a szervezetünkben lévő szabadgyökök és...