fbpx
Oldal kiválasztása

Ájur Véda: Az élet tudománya III. – típusok és elemek

Természetes gyógymódok

Az Ájur Véda a holisztikus életfilozófia ősi indiai tudománya, mely az élet tudományát foglalja magába. Nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és helyreállítása részeként tárgyalja.

A PITTA TÍPUS

A pitta típusúak általában átlagos magasságúak és testfelépítésűek. Jól fejlett izomzatuk van, a bőrük gyakran világos vagy piros és zsíros. Hajlamosak a pattanásokra, kiütésekre és más gyulladásos bőrbetegségekre. A szemük is érzékeny, gyakran bevörösödik vagy begyullad. A napfényre is érzékenyek, gyakran szemüvegesek. A hajuk vékony, vörös vagy szőke, hajlamosak a korai őszülésre. A fogínyük lágy és könnyen vérzik. Érzékenyek a melegre és kedvelik a hűsítő dolgokat.

Az étvágyuk gyakran jó vagy túlzott is lehet. A székletük, vizeletük és köpetük gyakran nagy mennyiségű és sárgás, mivel sok epét tartalmaz. Gyakran laza a székletük vagy hasmenésük van. Könnyen izzadnak, és izzadságuk, valamint egyéb váladékaik átható szagúak lehetnek. Hajlamosabbak a sebesülésekre és vérzésekre, mint más típusok. Az alvásuk közepes hosszúságú; de nem mindig jó. Sok álmuk van, amelyek erőszakosak vagy zavaróak is lehetnek. Hajlamosak a haragra, általában agresszívak és uralkodó típusúak. Erős akaratuk van és tetteikben túlzottan indulatosak vagy akaratosak lehetnek. Szeretnek vezetők lenni, de fanatikusak vagy érzéketlenek is lehetnek. Szeretik használni az erejüket és hajlamosak lehetnek a vitákra vagy az erőszakra. Szeretik a színeket, a drámát és a szenvedélyt. Szónokok, énekesek, festők vagy táncosok is lehetnek belőlük.

A pitta típusúak gyakran nagyon intelligensek, jó felfogóképességűek és jó a megkülönböztető képességük. Jó tudósok lehetnek belőlük, jól értenek a mechanikához és matematikához. Szeretnek szerszámokkal, fegyverekkel vagy vegyszerekkel dolgozni. Kutató elméjük van, ezért sikereket érthetnek el felfedezőként vagy feltalálóként. Jó pszichológusok lehetnek, és mélyen belelátnak a dolgokba. A legtöbb rendőr és katona is pitta alkatú, valamint az ügyvédek és politikusok is. Van érzékük a törvényekhez és a büntetéshez, ugyanakkor néha híján vannak az együttérzésnek és nehezen tudják mások nézőpontját látni.

A pitta típusúakat taktikával és érzékenységgel kell megközelíteni, mivel nem szeretik, ha irányítják őket és megmondják nekik, hogy mit csináljanak. Figyelembe kell venni természetes intelligenciájukat, logikai és megkülönböztető képességüket. Ha valaki ellenkezik velük, akkor csak felébreszti természetes dühüket, és nem segít nekik megérteni a kérdést. Szeretnek barátságban vagy közös megegyezés alapján egy bizonyos cél érdekében cselekedni. Ezeken a közös célokon keresztül lehet vezetni őket.

A pitta dósa zavarának tünetei

A pitta dósa túlsúlya fokozott hőtermelést és savasságot eredményez, amely magas lázzal járó állapothoz, a bőr, az emésztőrendszer és szívtáji égő érzéshez vezet. Ezek a bőr gyulladásával járó kelések, a savtúltengéssel járó gyomorégés, gyomor-és nyombélfekélyek, vastagbélgyulladás, máj- és epehólyag betegségek formájában nyilvánulnak meg. Ezeken kívül a szembetegségek a kopaszodás és szívbetegségek is gyakran előfordulnak.

MIT TEHETÜNK A KIBILLENT DÓSÁK KIEGYENSÚLYOZÁSÁÉRT?

Tartsuk magunkat hűvösen, kerüljük a fölös hőt, gőzt és nedvességet! Kerüljük az olajos, sült ételek, só, alkohol, hús és csípős ételek túlzott fogyasztását! Együnk több friss gyümölcsöt és zöldséget! Fogyasszunk sok tejet, sovány sajtot és teljes gabonamagvakat! Az ételeinkben az édes, keserű és a fanyar ízek domináljanak! Legyünk sokat a szabad levegőn!

PITTA ÉTREND

A nyers ételek, főleg a saláták, zöldségek és édes gyümölcsök nyugodtan ajánlhatóak. Minél több folyadékot fogyaszt, annál jobb. De ne igya forrón az italokat, és vigyázzon a túlzottan olajos ételekkel is! Mindenfajta ételből ehet, de nem szabad túlzásba vinni az erős fűszereket és a sót. A Pitta dósába tartók számára javasolt zöldségek: édes és keserű zöldségek, tök, articsóka, spárga, pritamin paprika, kelbimbó, uborka, káposzta, karfiol, kukorica, zeller, zöldbab, leveles zöldség, saláta (fejes), okra, zöldborsó, petrezselyem, zöldpaprika, burgonya, édesburgonya, rügyek, fekete olíva, vízitorma, cukkini és brokkoli.

MAKROELEMEK

A makroelemek közé azok az ásványi anyagok tartoznak, amelyekből a szervezetnek napi 100 mg-ra vagy még többre van szüksége. A következő táblázatban ezeknek az elemeknek a szerepét és forrásaikat soroljuk fel; melyek a brokkolicsírában is megtalálhatók:

 

Elem Szerep Források
Kalcium

Fogak, csontok, ingerület, izomműködés,
véralvadás, enzimek

sajt, tej, joghurt, túró, vaj, mogyoró, petrezselyem, zeller, sárgarépa

Foszfor csont, fogak, energia, anyagcsere folyamatok

bab, borsó, lencse, burgonya, paprika, Graham liszt

Kálium ingerület-átvitel, vízháztartás

bab, borsó, dió, mák, mazsola, zöldborsó, paraj, burgonya

Magnézium csont, izom, ideg, anyagcsere, enzimek

búzakorpa, búzacsíra, napraforgó, mandula, bab

MIKROELEMEK

A mikroelemekből a szervezetnek jóval kevesebb a napi szükséglete. Ezek közül a vas, réz, cink, molibdén, kobalt, mangán, króm, szelén, szilícium, ón és arzén olyanok, amelyeket a szervezetnem tud másból előállítani. Ami a brokkolicsaírában ezek közül fellelhető:

 

Elem Szerep Források
Vas gázcsere, elektronszállítás a vérben

mogyoró, zabpehely, csipkebogyó, bab

Cink inzulin, gázcsere, anyagcsere, hidrogén lencse, borsó, bab, barna kenyér
Mangán enzimek, anyagcsere, DNS, RNS

paraj, cékla, petrezselyem, zöldborsó, saláta, bab, lencse

Szelén sejthártya, máj, körmök, fog Gabona-magvak

 

 

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...

Oxidánsok – antioxidánsok

A szabadgyök és antioxidáns kifejezések párban járnak, és úgy tűnik, létezésük mára beépült a köztudatba. E két ellenpólus működése a szervezetben azonban valamivel bonyolultabb a jó és rossz harcánál. Ahhoz, hogy megértsük a szervezetünkben lévő szabadgyökök és...

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a...

Arany, a mitikus fém

Az arany a periódusos rendszer 79. eleme, a természetben elemi állapotban előforduló jellegzetesen sárga nemesfém.Az ősi egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt fogyasztottak aranyat mentális, testi és spirituális tisztítás céljából. Úgy tartották, hogy az arany stimulálja...

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Jó tudni! A vadon termő gyümölcsök (a...

A 7 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

A flavonoidok erős antioxidáns hatású vegyületek, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében A flavonoidoknak komoly szerepük van az úgynevezett oxidatív stressz kivédésében. Az oxidatív stressz (pl. betegség, műtét, pszichés terhelés stb. következménye lehet) megnöveli...

Szabadgyökök szerepe az érelmeszesedésben

A szabadgyök-reakciók jelentőségének kutatása, és hatásainak vizsgálata az orvostudománynak modern, dinamikusan fejlődő területe. E biokémiai folyamatok tanulmányozása új szempontokat nyújthat számos kórkép patogenezisének, azaz egy betegség kialakulásának,...

Beszéljünk az INULINRÓL!

Az Inulin (C6H10O5) mint összetett szénhidrát, lineáris, vagyis láncszerűen felfűzött gyümölcscukor (fruktóz) molekulákból áll. Tisztán előállítva íztelen, szagtalan, fehér, keményítőhöz hasonló finom por. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, ami az egyik jelentős...

Bodza vagyis a Sambucus nigra

„A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat” A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, ezért...