fbpx
Oldal kiválasztása

Ájurvéda – vagyis az Élet tudománya

Természetes gyógymódok

Az Ájurvéda, mint világszemlélet, életfilozófia a világon a harmadik legelterjedtebb gyógymód, melyet több mint 1 milliárd ember használ nap, mint nap. Ez a legősibb, természetközeli módszer összesítette az elmúlt évezredek és szakértőik tudásanyagát, tapasztalatait és ismereteit. Nem csak a test, hanem a lélek egészségére is felhívja a figyelmet, és amellett, hogy az egyéni adottságokon alapul, általános tanácsokkal is szolgál.

Az Ájur Véda egy holisztikus életfilozófia, mely több ezer évre visszavezethető ősi indiai tudomány. A kifejezés az „áyus” és a „veda” szanszkrit szavakból áll. Az „áyus” életet jelent, a „veda” szó pedig tudományt, az Ájur Véda tehát az élet tudományát foglalja magában.

Az Ájur Véda nemcsak orvostudomány, hanem egyfajta világszemlélet, amely az étrendet, a viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és helyreállítása részeként tárgyalja. Az Ájur Véda több, mint 5000 éve létező tradíciója a legnagyobb hangsúlyt a prevencióra, az egészség megőrzésére helyezi, ugyanakkor az orvostudomány napjainkban ismert ágazataival – belgyógyászat, gyermekgyógyászat, szemészet stb. – is foglalkozik. Az Egészségügyi Minisztérium 11/1997-es határozata alapján az Ájur Véda a hivatalosan elismert, orvosi végzettséghez kötött tevékenységek sorába tartozik.

A dosák rendszere

Az Ájur Véda fő elve a dosák rendszere. A dosák olyan erők, amelyek az öt őselem (éter, levegő, tűz, víz, föld) meghatározott arányú kombinációjából állnak, és az őket alkotó elemek biológiai energiáit, tulajdonságait hordozzák magukban. A dosák működése eredményezi a testen belül a mozgást és a változást, irányítja az emésztést és az anyagcserefolyamatokat.

Három fő dosát különböztetünk meg: a váta, a pitta és a kapha típusokat. Mindenkinek egyedülálló dosa-típusa van, ami a fizikai és a pszichés személyiségjegyek alapján határozható meg. A születéskori dosa-egyensúly a környezeti hatások, a szokások és az életmód következtében változik, erőteljesebb behatásokra az egyensúly megbomolhat és diszharmónia jöhet létre, ez pedig a kiváltó ok tartós fennállása esetén szervi elváltozásokhoz vezethet.

3 fő terület

Az ájurvédikus egészségmegőrzésnek és kezelésnek három fő területe ismert: a táplálkozás, az életmód és a gyógyító eljárások, az étrendnek nagyon fontos szerepe van lelki és testi egészségünk szempontjából. Ahogy a mondás tartja: azzá válunk, amit megeszünk. Ez valóban igaz. Nemcsak az élelmiszer jellege, forrása, termesztésének körülményei, de az elkészítés módja és a szakács tudata is befolyásolja az elkészült étel hatását tudatunkra, fizikai testünkre. Ez az ősi tudomány a lakto-vegetáriánus étrendet javasolja, amely zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, olajos magvakból és tejtermékekből áll, az ember számára teljes mértékben elegendő tápanyagot biztosító táplálkozás.

ájurvéda

Az ízlés szerepe és az élelmiszerek párosítása

Az ízeknek nagyon fontos szerepük van. A hat alap íznek (édes, savanyú, sós, keserű, fanyar és csípős) minden fő étkezésnél jelen kell lennie, de az adott egyén dosa-típusától, illetve az esetleg már meglévő diszharmóniától függ, hogy kinek mennyire van szüksége belőlük. Egyéb tulajdonságokat is figyelembe kell vennünk, például, hogy az ételünk olajos vagy száraz, hideg vagy meleg, hűtő, vagy fűtő hatású-e, ami szintén meghatározza, hogy az milyen módon hat a testünkre és a tudatunkra, hogyan befolyásolja a dosa-egyensúlyunkat. Az élelmiszerek párosítása is jelentős szempont. Ha nem megfelelő ételeket kombinálunk, méreganyagok halmozódnak fel a szervezetünkben, amelyek hosszabb távon egyensúlyzavarokat eredményezhetnek.

Az életmód szempontjából az Ájur Véda számos hasznos tanácsot ad a napi tevékenységekre, melyek követése biztosítja a hosszú, boldog és stressz-mentes élet fenntartását. Elsajátításuk viszonylag egyszerű, mindenki számára megvalósítható, s automatikusan jó közérzetet és egészségjavulást von maga után.

Ájurvédikus jótanácsok télre:

  • A reggeli fogmosáskor adjunk szegfűszeget, fahéjat a fogkrémhez, hogy meg tudjuk előzni a fogak érzékenységét a hideggel szemben.
  • Torokfájás esetén meleg, kurkumás (dél-ázsiai gyömbérféle, fűszernövény) vízzel öblögessük torkunkat!
  • Ha a megfázás lázzal jár, elsősorban a keserű, antibiotikus hatású gyógynövényeket kell számításba venni.
  • – A meleg szezámolajjal való masszírozás segít megóvni az izületeket és végtagokat a kihűléstől.

Ájur Véda: Az élet tudománya III. – típusok és elemek

Az Ájur Véda a holisztikus életfilozófia ősi indiai tudománya, mely az élet tudományát foglalja magába. Nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és...

Barátaink a baktériumok

Kevesen tudják, hogy normál esetben, szervezetünkben több a jótékony baktérium, mint az ártalmas. Márpedig ha ez így van, akkor át kell alakítanunk gondolkodásunkat az eddig kellemetlen asszociációkat előhívő „baktérium” kifejezéssel kapcsolatban. A baktériumok...

Cseresznye

...A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek...

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.Az egyik leghatékonyabb baktériumölő A hagyományos orvoslásban...

Bor a különös gyulladásgátló

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

Zsálya – azaz Salvia

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is...

Az antioxidánsok és az oxidatív stresszre kifejtett pozitív hatásai

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

PCOS, a nőiesség réme

Menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás, pattanásos bőr, szőrösödés, hízás, magas vérnyomás, avagy ezen tünetek együttes megjelenése, a legtöbb esetben négy betűvel kifejezhető: PCOS. Magyarul Policisztás Petefészek Szindróma, ami nem más, mint a leggyakoribb női...

Rezveratrol, a szív őre

A 80-as években népegészségügyi adatok alapján vált nyilvánvalóvá, hogy a vér koleszterinszintjével arányosan nő a koszorúér betegségekből származó halálesetek száma. Ez az összefüggés igaznak bizonyult minden iparilag fejlett országban, kivéve Franciaországot....

Fürödjünk szőlőben?!

Már a bibliai idők óta nagy becsben áll a szőlő. Az első szőlőskertet Noé gondozta – így áll Mózes első könyvében. A modern tudományos módszerek csak most kezdik felfedezni, milyen értékes a szőlő, sőt még az apró szőlőmagból préselt olaj és a szőlőlevél is, a szépség...