fbpx

B1-vitamin – avagy a Tiamin

2020, dec 01 | Vitaminok

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1912-ben Casimir Funk lengyel biokémikus hántolatlan rizsből izolálta először és nevezte el B1 – vitaminnak. 

1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte Tiaminnak.  Biológiai szerepét tekintve a szénhidrát anyagcsere folyamataiban  játszik szerepet, mint koenzim. Éppen ezért, az ember B1 – vitamin szükségletét az étrend minőségi összetétele jelentősen befolyásolja.  Emiatt az átlagosnál nagyobb cukorfogyasztású országokban élő emberek B1 – vitamin szükséglete is nagyobb. Megfigyelték, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, jelentősen megnövekszik a Tiamin (B1 – vitamin) szükségletük, mivel az alkohol feldolgozásához szintén  B1 – vitaminra van szükség!

Szükséges még a növekedéshez, és az idegrendszer energiaellátásához, az idegek megfelelő működéséhet. Szívműködés egyenletességéhez, meggyorsítja a mozgásszervi betegségek elmúlását, és javítja a kedélyállapotot.

Hiánytünetei a következők: 

A B1-vitamin (Tiamin) hiánybetegségéről – a Beriberiről – (fájdalmas  izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű kór) már a VII. században  születtek leírások, de kezelésében az első sikereket csak az 1800-as évek  végén érték el. Ez a betegség manapság a fejlett országokban ritka, de sajnálatos módon a fejlődő országokban még számos gyermeket érint.

B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, ez étvágytalanság, hányinger formájában jelentkezhet. Majd szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések (fáradtság, memóriaromlás, alvászavar, nyugtalanság), depresszív hangulat, félelemérzés lehet a tünet.

Megtalálható:

Nagy mennyiségben fordul elő a gabonafélék héjában, emiatt a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a belőlük készült péksüteményekben. Tartalmazza az élesztő, a hüvelyesek zöldségek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj, hántolatlan rizs és a tej is jó forrás.

 

HIVATALOSAN ajánlott napi adag:

1,2-1,6 mg, de 1-2 órai intenzív szellemi munka során akár 100 mg is felhasználódhat belőle, s ennek pótlását nemigen támogatja a hivatalosan ajánlott napi 1,5 mg-os mennyiség.

Tudta?

Magyarországi felmérések szerint főképp idősebb korban a bevitel alatta van a szükségletnek és 10 % felettire becsülik a B1-vitamin hiányban szenvedők számát.

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...

A zöldtea jótékony hatása az emberi szervezetre

A teacserje hazájára vonatkozóan két állítás létezik. Az egyik verzió szerint a tea nem Kínából, hanem az indiai Assamból származik, ahonnan a prehisztorikus időkben került át Kínába. A másik szerint a kínai hajósok érték el dzsunkáikkal Kisázsiát, Ceylont, Indiát. A...

B2-vitamin- avagy a Riboflavin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, a B2 - vitaminra. Az évek során többször is izolálták ezt az anyagot, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény....

Mik azok az antioxidánsok és miért van rá szükségünk?

Az ember energiatermelő folyamataiban túlnyomórészt oxidatív folyamatok szerepelnek, melyek során szabadgyökök keletkeznek, ezt életmód és környezeti tényezők is elősegíthetik. Ilyen faktorok a dohányzás, a kimerítő tréning, a táplálkozásban az aránytalanul sok...

Vitamintúladagolás – minél több, annál jobb?

Az alternatív vitaminszemlélet a vitaminokat és ásványi anyagokat nem úgy tekinti, mint olyan anyagokat, melyekből egy minimális mennyiségre szükség van a szervezet rendellenes működésének elkerülésére, hanem úgy tekinti őket, mint a szervezet optimális működéséhez...