fbpx
Oldal kiválasztása

B2-vitamin- avagy a Riboflavin

Vitaminok

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, a B2 – vitaminra. Az évek során többször is izolálták ezt az anyagot, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény. 1935-ben Kuhn előállította laboratóriumában és meghatározta szerkezetét. A Riboflavin elnevezést Karrertől – egy svájci Nobel-díjas biokémikustól – kapta, amely egyrészt a színére, másrészt a kémiai szerkezetét alkotó öt szénatomos molekulára utal. 

A B2-vitamin (Riboflavin) gondoskodik az egészséges bőrről és az erős körmökről, szükséges a látóképesség megőrzéséhez, a nyálkahártyák épségének megőrzéséhez, és fényessé varázsolja az ajkakat.

Hiánytünetei a következők: 

A B2 vagy más néven G-vitamin hiányában a fehérjeszintézis zavart szenved, és a Pellagra nevű betegség alakul ki. A vérszegénység, idegdegeneráció, szaruhártya-elhomályosodás is a hiánytünetek közé tartozik. Különösen jellemző a szájnyálkahártya és a nyelvgyulladásos megbetegedése, a szájzug, az orr és a szem bőrének a gyulladása. Hiánya okozhat gyomor- és bélrendszeri tüneteket, valamint visszamaradást okoz a növekedésben. Átlagos vegyes táplálkozás mellett hiánytünetek nem fordulnak elő. 

 

Megtalálható:

Nagy mennyiségben fordul elő a tej és tejtermékek, tojásban. Gabonafélékben, olajos magvak, hüvelyesekben és az élesztőben. Húsban, vesében és a májban.

 

Ajánlott napi adag:

1,4-1,9 mg melyet fél liter tej és két szelet, sajttal megrakott, teljes kiőrlésű kenyér tartalmaz, vagy egy zöldségtál tojással, illetve egy evőkanál sörélesztő. Terhes vagy szoptató nőknek, fogamzásgátlót szedőknek több vitaminra van szüksége. A hosszabb ideig diétázóknak, fekélybetegségben szenvedőknek érdemes odafigyelniük a pótlására. 

Tudta?

A B2-vitamin fényérzékeny, az átlátszó üvegben tárolt tej három óra alatt elveszíti B2-vitamin-tartalmának 75%-át, a főzés közben pedig teljesen elbomlik.

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk...

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék...

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...