fbpx

B5-vitamin (Pantonénsav)

Vitaminok

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún. koenzim-A-nak, így részt vesz a szénhidrátok és a zsírok energiává való átalakításában. Létfontosságú a mellékvesék normális működéséhez, a szteroidhormonok (gyulladáscsökkentés és stresszkezelésért szükséges) termelődéséhez. Nélkülözhetetlen a koleszterin, és a vérfestékek szintéziséhez, valamint elengedhetetlen a vörös vérsejtek termelődéséhez. Fontos szerepet tölt be a sebgyógyulásban!

Megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol sok kukoricát fogyasztanak, pl.: Észak-Amerikában, Olaszországban és Erdélyben is, gyakrabban fordulhat elő B5 vitaminhiány. A kukoricában ugyanis található egy olyan anyag, amely gátolja a B5-vitamin felszívódását. Magyarországon leginkább az alkoholistákon észlelhető hiánya.

Hiánytünetei a következők: 

B5 vitamin hiányában jellemzően bőrgyulladás, hasmenés, elbutulás.

Megtalálható:

Sokféle élelmiszerben megtalálható, valamint egy részét a bélbaktériumok is előállítják. Forrása a hús, máj, élesztő, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, száraz hüvelyesek, szója, gomba, brokkoli, mángold, és a tojás.

Mennyi B5-vitaminra van szükségünk?

6-10 mg. (Ezt a mennyiséget tartalmazza pl. egy pohár tej.) Szükségletünk növekedését okozhatja egyes gyógyszerek szedése, mivel a B5 vitamin fontos szerepet tölt be a gyógyszerek lebontásában. Megnő a szervezet pantoténsav szükséglete rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás esetén is, de az erőltetett, túl intenzív sport is növeli vitamin igényünket.

FONTOS TUDNI!

  • A nyersanyagok hosszú áztatása, hőkezelése során az értékes B5 vitaminok 30-70%-a elbomlik, így ezen alapanyagokat különleges figyelemmel készítsük elő.
  • Mivel a haj pigmentálódásáért is felelős ez a vitamin, ezért hiányát az őszülés is jelzi.
  • Bőr- és hajregeneráló kozmetikai készítményekben is felhasználják a B5-vitamint.
  • Egyes kutatások szerint lassíthatja az öregedést!

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér...

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

A hajhullás ellen természetesen

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a...

Szelén (Se) – influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzésére

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és a görög mitológiából jól ismert Selene Holdistennő nyomán elnevezte szelénnek. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe. Az...

Szeder, avagy a Rubus frocticosus

A szeder a világ számos részén őshonos. E nemzetség fajai Európa és Észak- Amerika mérsékelt övi területein a legelterjedtebbek, de a sivatagi területek kivételével – mintegy 350 különböző fajként – mindenhol megtalálhatók a világban. A szeder az egyik legrégebben...

Cink: Az elfeledett nyomelem

A cink a földkéreg 23. leggyakoribb eleme, ipari szempontból napjainkban a 4. leggyakrabban használt fémes elem. A cink története igen messzire vezethető vissza, a távol keleten már Krisztus előtt 1300-ban találhatunk említéseket a fém alkalmazására. Nemcsak ipari...

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk...