fbpx
Oldal kiválasztása

B7-vitamin (biotin, H-vitamin)

Vitaminok

Egyes fehérjékhez (enzimekhez) kapcsolódva a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében vesz részt. Fontos szerepet játszik a szervezet cukor felhasználásában, valamint a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, a haj és a köröm egészség megőrzésében. Enyhíti az izomfájdalmat, jó hatású a hajhullás és a kopaszság esetén, egészségesen tartja a bőrt, enyhíti az izomfájdalmat. Nagy adagban hasznos lehet a cukorbetegség ellen, növeli a sejtek inzulin érzékenységét, segíti a vércukorszint szabályozását. Előnyösen hat a cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodás kísérő tüneteinek mérséklésében. Sportolóknak nagyobb az igénye ebből a vitaminból.

Hiánytünetei a következők

Hiány akkor jöhet létre, ha túl sok nyers vagy lágy tojást fogyaszt valaki, mert a nyers tojásfehérje egyik alkotórésze olyan komplexet képez a biotinnal, amely felszívódásra alkalmatlan. A biotinhiány tünetei: bőrgyulladás, izomfájdalom, kimerültség, hajhullás, korai őszülés. Nagyfokú kimerültség, zsíranyagcsere-zavarok, ekcéma alakulhat ki.

Megtalálható:

Halban, májban, vesében. Dió-, és mogyorófélékben. Kitűnő forrás a gabonamagvak héja (teljes kiőrlésű lisztek, gabonapelyhek, barna hántolatlan rizs) árpa. Megtalálható még a hüvelyesekben (bab, borsó és a lencse) Nagy mennyiségű biotin tartalmaznak a szójatermékek, a tej és tejtermékek, a tojássárgája és az élesztő.

Ajánlott napi adag:

0,1-0,3 mg.

ÉS FONTOS TUDNI!

  • A biotin fogyasztása hasznos lehet “frontérzékenységnél”, mert annak tüneteit jó eséllyel csökkentheti!
  • A B7 vitamin hiánya azért alakul ki rendkívül ritkán, mert az egészséges bélflóra is képes előállítani, termelni a szervezet számára. Még egy ok, hogy vigyázzunk bélflóránkra, és minden feltételezhető sérülése (antibiotikum kúra, hasmenés, fogyókúra, betegség) után állítsuk helyre azt, táplálék kiegészítők segítségével!
  • Csökkent nemi vágyat, vagy annak teljes hiányát okozhatja az akut biotin hiány is!

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk...

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék...

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...