fbpx

B7-vitamin (biotin, H-vitamin)

2018, szept 11 | Vitaminok

Egyes fehérjékhez (enzimekhez) kapcsolódva a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében vesz részt. Fontos szerepet játszik a szervezet cukor felhasználásában, valamint a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, a haj és a köröm egészség megőrzésében. Enyhíti az izomfájdalmat, jó hatású a hajhullás és a kopaszság esetén, egészségesen tartja a bőrt, enyhíti az izomfájdalmat. Nagy adagban hasznos lehet a cukorbetegség ellen, növeli a sejtek inzulin érzékenységét, segíti a vércukorszint szabályozását. Előnyösen hat a cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodás kísérő tüneteinek mérséklésében. Sportolóknak nagyobb az igénye ebből a vitaminból.

Hiánytünetei a következők

Hiány akkor jöhet létre, ha túl sok nyers vagy lágy tojást fogyaszt valaki, mert a nyers tojásfehérje egyik alkotórésze olyan komplexet képez a biotinnal, amely felszívódásra alkalmatlan. A biotinhiány tünetei: bőrgyulladás, izomfájdalom, kimerültség, hajhullás, korai őszülés. Nagyfokú kimerültség, zsíranyagcsere-zavarok, ekcéma alakulhat ki.

Megtalálható:

Halban, májban, vesében. Dió-, és mogyorófélékben. Kitűnő forrás a gabonamagvak héja (teljes kiőrlésű lisztek, gabonapelyhek, barna hántolatlan rizs) árpa. Megtalálható még a hüvelyesekben (bab, borsó és a lencse) Nagy mennyiségű biotin tartalmaznak a szójatermékek, a tej és tejtermékek, a tojássárgája és az élesztő.

Ajánlott napi adag:

0,1-0,3 mg.

ÉS FONTOS TUDNI!

  • A biotin fogyasztása hasznos lehet “frontérzékenységnél”, mert annak tüneteit jó eséllyel csökkentheti!
  • A B7 vitamin hiánya azért alakul ki rendkívül ritkán, mert az egészséges bélflóra is képes előállítani, termelni a szervezet számára. Még egy ok, hogy vigyázzunk bélflóránkra, és minden feltételezhető sérülése (antibiotikum kúra, hasmenés, fogyókúra, betegség) után állítsuk helyre azt, táplálék kiegészítők segítségével!
  • Csökkent nemi vágyat, vagy annak teljes hiányát okozhatja az akut biotin hiány is!

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...

A zöldtea jótékony hatása az emberi szervezetre

A teacserje hazájára vonatkozóan két állítás létezik. Az egyik verzió szerint a tea nem Kínából, hanem az indiai Assamból származik, ahonnan a prehisztorikus időkben került át Kínába. A másik szerint a kínai hajósok érték el dzsunkáikkal Kisázsiát, Ceylont, Indiát. A...

B2-vitamin- avagy a Riboflavin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, a B2 - vitaminra. Az évek során többször is izolálták ezt az anyagot, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény....

B1-vitamin – avagy a Tiamin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1912-ben Casimir Funk lengyel biokémikus hántolatlan rizsből izolálta először és nevezte el B1 - vitaminnak.  1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte...

Mik azok az antioxidánsok és miért van rá szükségünk?

Az ember energiatermelő folyamataiban túlnyomórészt oxidatív folyamatok szerepelnek, melyek során szabadgyökök keletkeznek, ezt életmód és környezeti tényezők is elősegíthetik. Ilyen faktorok a dohányzás, a kimerítő tréning, a táplálkozásban az aránytalanul sok...