fbpx
Oldal kiválasztása

Barátaink a baktériumok

Természetes gyógymódok

Kevesen tudják, hogy normál esetben, szervezetünkben több a jótékony baktérium, mint az ártalmas. Márpedig ha ez így van, akkor át kell alakítanunk gondolkodásunkat az eddig kellemetlen asszociációkat előhívő „baktérium” kifejezéssel kapcsolatban. A baktériumok többségének áldásos hatása van, amivel érdemes megismerkednünk.

A szervezetünkben körülbelül húszszor annyi baktérium él, mint ahány sejtből maga a testünk áll. Ezek a baktériumok folyamatos mozgásban vannak, együttes súlyuk több, mint másfél kilogramm, számuk pedig sokszorosa annak ahány ember a földön valaha is élt. Talán meglepő, de ezeknek a baktériumoknak a többsége nekünk, értünk, illetve szervezetünk egészséges működése érdekében dolgozik, így például segítik az emésztést, szerepet játszanak a szervezet méregtelenítésében, részt vesznek az immunanyagok termelésében. A tudomány ma mintegy 400 különböző, bélben élő baktériumfajtát ismer, amelyek három fő csoportba oszthatóak: vannak a probiotikumok, a számunkra kedvező hatással bíró csoport, mellettük a patogének, a kórokozó, vagyis betegségeket kiváltó baktériumok, és megtalálhatóak a kétarcúak, amelyek hatása a környezetükben lévő más baktériumoktól függ, így lehetnek hasznosak, semlegesek vagy károsak is.

Kattintson az “Érdekel” gombra és olvasson el többet a természetes Probiotikum – Biosa Flora termékünkről!

Szervezetünk védőhadserege

Szervezetünk védekezőképességében kiemelt szerepe van a vastagbélnek. A belek falán megtelepedő baktériumtörzsek összességét bélflórának hívjuk, ami nagyrészt jótékony mikroorganizmusokból, úgynevezett probiotikumokból áll, amelyek megakadályozzák a kórokozók megtelepedését, és fontos szerepet kapnak az olyan táplálékok lebontásában is, amiket a szervezet nem képes megemészteni. Probiotikumoknak nevezik mindazokat a humánbarát bélbaktériumokat, amelyek többféle pozitív hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára, és számtalan létfunkciót irányítanak.

A probiotikus baktériumok képesek túlélni a gyomorsav és a vékonybél emésztőenzimjeinek pusztító hatását, és a vastagbélben elszaporodva, védenek a káros mikroorganizmusoktól, erősítik az immunrendszert, szabályozzák a béltraktus működését, szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, a vitamintermelődésben, illetve a kórokozók elpusztításában.

Harmonikus bélflóra

Legtöbbször a táplálkozás során kerülnek be jótékony baktériumok a szervezetünkbe. Ezért a manapság széles körben fogyasztott tartósított, vegyi anyagokkal kezelt, egészségesnek nem nevezhető ételek mellett jó, ha ügyelünk arra, hogy szükséges mennyiségben jussanak el e barátságos organizmusok a megfelelő helyre. Fontos azonban, hogy tudjuk, ezek a jószándékú mikrobák nem telepszenek meg tartósan az emésztőtraktusban – élettartamuk is csupán néhány hét – ezért gondoskodnunk kell az állandó utánpótlásról. Normál esetben a jótékony baktériumok kontrollálják az ártalmas baktériumok mennyiségét, és fenntartják a vastagbél ellenálló képességét. Ám a bélflóra egyensúlyi állapota könnyen felborítható és a káros bomlástermékeket termelő rothasztó baktériumok túlsúlya vastagbélrákhoz májkárosodáshoz, irritábilis bélszindrómához (IBS), candidiasishoz, gyakoribb bélfertőzésekhez, emelkedett vérkoleszterint szinthez vezethet, míg a hasznos bélbaktériumok ezt ellensúlyozni képesek. A kibillenés könnyen megtörténik az alábbi hajlamosító tényezők közreműködésével, ami a káros baktériumok elszaporodását és a jótékonyak pusztulását eredményezi, így további betegségekhez vezet.

 

  • hektikus és stresszel teli életet
  • egészségtelen életmód
  • rendszertelen étkezés
  • mesterséges ételek túlzott fogyasztása
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • dohányzás
  • környezeti ártalmak
  • különböző gyógyszerek kifejezetten pusztítják a bélflórát (antibiotikumok, kemoterápia, radiológiai kezelés)

Amit megeszel, azzá leszel…

A bélflóra egyensúlyban tartásához sok szinbiotikumot, vagyis olyan készítményt kell fogyasztanunk, amelyek egyszerre tartalmaznak jótékony hatású élő baktériumokat, azaz probiotikumokat és ezek életképességét biztosító prebiotikumokat. Ez utóbbiak tulajdonképpen élelmi rostok, amelyek ellenállnak a gyomor- és epesavaknak így emésztetlenül, változatlan formában kerülnek a vastagbélbe, ahol a jótékony baktériumok számára táplálékul szolgálnak. A prebiotikumok azonban nemcsak a jótékony baktériumok növekedését a serkentik, hanem a bél védekező rendszerére is kedvező hatást fejtenek ki azáltal, hogy belőlük a bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavakat képeznek. A vastagbél nyálkahártyáját alkotó sejteknek ugyanis ezek a zsírsavak a legfőbb energiaforrásai.

A forrás

Prebiotikumok: anyatej, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, articsóka, bab, csicsóka, cikóriagyökér, borsó, zabpehely, búza, banán, tej és érlelt sajtok.

Probiotikumok: tejtermékek – elsősorban élőflórájú joghurt, kefír (pl: kaukázusi kefírgombából készített) –,valamint fermentált húsok, érlelt sajtok.

Szimbiotikumok: olyan alkotórészek, amelyek kombinálják a probiotikumokat és a prebiotikumokat.

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nagyon fontos, hogy segítsünk a szervezetnek a normál bélflóra helyreállításában. Ezt könnyen megtehetjük a Vita Biosa ökologikus gyógynövénykivonat, fogyasztásával, ami a mikroorganizmusok különleges szimbiózisát biztosítja, hiszen olyan tejsavbaktériumot tartalmaz, amilyet a kiegyensúlyozott bélflórában találhatunk. A Vita Biosában az alacsony ph érték miatt, ezek a jótékony baktériumok nyugalmi állapotban találhatók, de a szervezetbe kerülve azonnal elkezdenek sokasodni. Így az emésztési folyamat során tejsavakat képeznek, amely az emésztőrendszerben szabályozza a ph értékét, és gátolja a pathogén baktériumok kifejlődését.

Kattintson az “Érdekel” gombra és olvasson el többet a természetes Probiotikum – Biosa Flora termékünkről!

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...

Oxidánsok – antioxidánsok

A szabadgyök és antioxidáns kifejezések párban járnak, és úgy tűnik, létezésük mára beépült a köztudatba. E két ellenpólus működése a szervezetben azonban valamivel bonyolultabb a jó és rossz harcánál. Ahhoz, hogy megértsük a szervezetünkben lévő szabadgyökök és...

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a...

Arany, a mitikus fém

Az arany a periódusos rendszer 79. eleme, a természetben elemi állapotban előforduló jellegzetesen sárga nemesfém.Az ősi egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt fogyasztottak aranyat mentális, testi és spirituális tisztítás céljából. Úgy tartották, hogy az arany stimulálja...

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Jó tudni! A vadon termő gyümölcsök (a...

A 7 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

A flavonoidok erős antioxidáns hatású vegyületek, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében A flavonoidoknak komoly szerepük van az úgynevezett oxidatív stressz kivédésében. Az oxidatív stressz (pl. betegség, műtét, pszichés terhelés stb. következménye lehet) megnöveli...

Szabadgyökök szerepe az érelmeszesedésben

A szabadgyök-reakciók jelentőségének kutatása, és hatásainak vizsgálata az orvostudománynak modern, dinamikusan fejlődő területe. E biokémiai folyamatok tanulmányozása új szempontokat nyújthat számos kórkép patogenezisének, azaz egy betegség kialakulásának,...

Beszéljünk az INULINRÓL!

Az Inulin (C6H10O5) mint összetett szénhidrát, lineáris, vagyis láncszerűen felfűzött gyümölcscukor (fruktóz) molekulákból áll. Tisztán előállítva íztelen, szagtalan, fehér, keményítőhöz hasonló finom por. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, ami az egyik jelentős...

Bodza vagyis a Sambucus nigra

„A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat” A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, ezért...