fbpx
Oldal kiválasztása

Beszéljünk az INULINRÓL!

Gyógynövények, Természetes gyógymódok

Az Inulin (C6H10O5) mint összetett szénhidrát, lineáris, vagyis láncszerűen felfűzött gyümölcscukor (fruktóz) molekulákból áll. Tisztán előállítva íztelen, szagtalan, fehér, keményítőhöz hasonló finom por. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, ami az egyik jelentős élettani tulajdonságát adja. számos növény gyökerében előfordul, de legnagyobb koncentrációban, a csicsókában található meg.

A csicsókát régen a szegények édes krumplijának nevezték, mert nagyon igénytelen növény, homokos, száraz talajon is megél, a szára állatok takarmányozására kiváló, a gumója, mely az inulint tartalmazza a burgonyához hasonló, bár kissé édesebb élelem. A csicsóka gyökérgumója az inulinon kívül számos táplálkozási és egészségügyi szempontból fontos anyagokat (fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, mikro- és makroelemeket, esszenciális aminósavakat) tartalmaz. Mindemellett nagy rosttartalma mint ballasztanyag laktató hatású, a bélműködés rendezését kedvezően befolyásolja, sőt a méreg- és rákkeltő anyagok megkötését és kiürítését is segíti.

Mai életünk egyik legnagyobb egészségügyi problémája az elhízás, mely a mennyiségi és minőségi, cukrokban bő túltáplálkozásnak, a mozgáshiánynak a következménye. A testsúly növekedésével a sejtek inzulin iránti érzékenysége nő, ami inzulinrezisztenciához vezet. Ez, valamint az ebből adódó hiperinzulinizmus elhízást, zsír- és cukoranyagcsere-zavarokat, szív és érrendszeri bántalmakat, rákos sejtelfajulást, vércukor-csökkenéseivel idegrendszeri labilitást, agresszivitást hozhat létre.

prosztatarák szalag

Az inulint alkotó gyümölcscukor (fruktóz) számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik.

A legerősebben édesítő cukorféleségünk. Mivel a répacukornál 1,5-szer, a szőlőcukornál 2,5-szer erősebb édesítő hatással bír, kevesebb kell belőle, nem vesz fel fölösleges szénhidrátot az ember. Szacharinnal édesítőpárban, nagy édesítőereje folytán, kisebb energia- ill. kalória felvételt, ezáltal fogyást eredményez.

Anyagcseréje a glükóznál lassúbb, és napi 80 grammig inzulin nélkül is hasznosul. A szőlőcukorral szemben passzívan, lassabban szívódik fel, de gyorsabban épül a májba glikogén formájában. Ezáltal kevésbé szélsőséges vércukor ingadozásokat okoz, ami a labilis cukorbetegek számára kedvező. A fruktóz sietteti az alkohol, acetaldehid lebontódását, ez pedig az iváskényszer leküzdésében lehet reménykeltő. Nem okoz olyan mérvű fogszuvasodást, mint a mindennapos répacukor és szőlőcukor. A vér szabadzsírsav-tartalmát is csökkenti, mely az időskori cukorbetegségben oly fontos inzulinrezisztencia csökkenését, ezáltal a hiperinzulinizmus redukcióját eredményezi, mely a cukorbetegség javulásához, valamint testsúlycsökkenéshez vezethet.

Az inulin, mint összetett szénhidrát, fruktóz (gyümölcscukor) alegységekből épül fel. Az emberi tápláléknak, helyes táplálkozási szokások mellett kb. 42% szénhidrátot kell tartalmaznia. A szervezetünk fő energiaforrása a glükőz (szőlőcukor), de természetesen egyéb más monoszacharidokat, köztük a fruktózt is hasznosítani tudjuk. A glükóz felszívódása után a vérbe kerül, ahonnan inzulin segítségével kerül be a sejtekbe.

Az inulint mint összetett szénhidrátot az emberi szervezet hasonlóan a cellulózhoz nem képes lebontani felszívható, emészthető állapotú cukormolekulákra. Ennek a ténynek köszönheti az inulin mint prebiotikum az elsődleges hatását.

Mit nevezünk pro-és prebiotikumnak?

Ismert tény, hogy a bélrendszerünk (kivéve az erősen savas vegyhatású gyomrot) nem steril, számos nem-patogén (azaz betegséget nem okozó) kórokozó, baktérium él a szájunkban, vékony-, vastag- és végbelünkben. Ezek a baktériumok elengedhetetlenül szükségesek a tápanyagok lebontásához, emésztéséhez, felszívódásához. Nagy szerepet játszanak a táplálékkal a szervezetünkbe kerülő patogén (azaz betegséget okozó) kórokozókkal szembeni védekezésben. A probiotikumok olyan élő élelmiszer alkotórészek, amelyek hatással vannak az emberi egészségre. Ezen élő mikroorganizmusok leggyakrabban a Lactobacillus és Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumok.

A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekre a gyomor-bélrendszer emésztőenzimjei nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig. Itt serkentik a bél mikroflórájában található kedvező hatású mikroorganizmusok szaporodását.

bélflóra

Legfontosabb és leghatékonyabb prebiotikum az inulin!

Nézzük át milyen fontos hatással rendelkezik az inulin mint prebiotikum az emberi szervezetben! Komppetíció útján megakadályozzák a kórokozó, patogén baktériumok megtapadását a bél falán. Ezt úgy érik el, hogy a prebiotikumként szolgáló poliszacharidok, köztük az inulin is, cukorkomponensei hasonlóak a légutak, a bél, a hugyutak nyálkahártyáján található szénhidrát tartalmú receptorokhoz. Egyes kórokozók ezekhez a receptorokhoz a cukorkomponensek révén kötődnek, így az inulin megköti ezeket a baktériumokat még mielőtt a nyálkahártyákhoz kapcsolódnának.

Másrészről a patogén baktériumokra nézve káros anyagok képződését segítik elő. Az inulin fokozza a probiotikumok termelődését, megtapadását és kolonizációját. Nagy nedvszívó, vízmegkötő képessége folytán a gyomorban és a vékonybél kezdeti szakaszán ballasztanyagként szolgálva teltségérzést okoz, ezzel az étvágyat csökkenti. Ozmotikus hatásánál fogva a vastagbélben is vizet szív vissza, ezzel lágyítja a székletet, a székürítést könnyebbé teszi, a bélmozgások egyenletesebbé válnak.

A bél nyálkahártyája testünk legnagyobb „immunszerve”. Hogy kell ezt érteni? A bél nyálkahártyája 200-300m2-nyi felszínén keresztül érintkezik a környezetből származó, a tápanyagokkal bejutó antigénekkel. A folyamatos antigén terheléssel és patogén kórokozókkal szemben a bél nyálkahártyája védelmet nyújt. A szervezet összes ellenanyag-termelő sejtjének 70-80%-a a bél falában helyezkedik el. Az inulin a bél nyálkahártyájában lévő nyirokszövet számát növeli, működését serkenti.

A bél kedvező kolonizációja fokozza a bélfal védelmében fontos szerepet játszó ún. szekretoros IgA termelődését. Az inulin, mint prebiotikum elősegíti a vastagbél nyálkahártya sejtjei számára energiaforrásként szolgáló rövid szénláncú zsírsavak termelődését, ezzel a bél immunológiai éréséhez, a bélfal ellenálló képességéhez járul hozzá. Ezek mellett a prebiotikumok, így az inulin is fokozzák a kalcium, a vas, a magnézium és a cink felszívódását a vastagbélből.

Az inulin fruktóz tartalma laktat, étvágyat csökkenti, javítja a bélműködést, ballasztanyagként megköti a mérgező anyagokat. Cukorbetegeknél kockázat nélkül biztosítja a megfelelő vércukorszintet.

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...

Oxidánsok – antioxidánsok

A szabadgyök és antioxidáns kifejezések párban járnak, és úgy tűnik, létezésük mára beépült a köztudatba. E két ellenpólus működése a szervezetben azonban valamivel bonyolultabb a jó és rossz harcánál. Ahhoz, hogy megértsük a szervezetünkben lévő szabadgyökök és...

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a...

Arany, a mitikus fém

Az arany a periódusos rendszer 79. eleme, a természetben elemi állapotban előforduló jellegzetesen sárga nemesfém.Az ősi egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt fogyasztottak aranyat mentális, testi és spirituális tisztítás céljából. Úgy tartották, hogy az arany stimulálja...

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Jó tudni! A vadon termő gyümölcsök (a...

A 7 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

A flavonoidok erős antioxidáns hatású vegyületek, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében A flavonoidoknak komoly szerepük van az úgynevezett oxidatív stressz kivédésében. Az oxidatív stressz (pl. betegség, műtét, pszichés terhelés stb. következménye lehet) megnöveli...

Szabadgyökök szerepe az érelmeszesedésben

A szabadgyök-reakciók jelentőségének kutatása, és hatásainak vizsgálata az orvostudománynak modern, dinamikusan fejlődő területe. E biokémiai folyamatok tanulmányozása új szempontokat nyújthat számos kórkép patogenezisének, azaz egy betegség kialakulásának,...

Királydinnye, avagy a Tribulus Terestris

A királydinnyét Kínában már több mint 400 éve, tradicionálisan a libidó és a férfi szexuális teljesítmény fokozására használták. Európa bizonyos vidékein évszázadok óta szedik a szexuális vágy fokozására, az impotencia kezelésére. Afrodiziákum.Tanulmányok szerint a...