fbpx
Édes élet, avagy a cukorbetegség

Édes élet, avagy a cukorbetegség

A népbetegségnek titulált diabétesz, az egyik legalattomosabb betegség, hiszen egyrészt szisztematikusan emészti fel a szervezetet, másrészt nincsenek előjelei. Egyértelműen beazonosítható tünetei már csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség kialakult és már javában károsítja a szervezetet. Szerencsés esetben, szűrővizsgálatok alkalmával még kezdeti stádiumban kiderülhet a probléma, de sokaknál csak akkor derül fény a magas vércukorszintre, amikor annak már valamilyen testi tünetben megnyilvánuló következménye van.
11 perc olvasási idő

bővebben
Koleszterin, az érgyilkos

Koleszterin, az érgyilkos

Hazánkban a haláloki statisztikák élén a szívinfarktus és a szélütés (stroke) áll. ¬Mindkét betegség alapja az erek korai elmeszesedése, aminek kialakulása hátterében fellelhető a nem megfelelő koleszterinszint, mely a 40 év feletti korosztályban minden második embernél ismert jelenség. A magas koleszterinszint annak ellenére, hogy nagyon komoly következményekkel járhat, önmagában nem érzékelhető. Viszont egyetlen csepp vérből meg lehet állapítani, hogy rendben van e az értéke. Ma már számtalan helyen létezik ingyenes koleszterinszint mérés, ami nagyon fontos információt ad a komolyabb problémák elkerülése szempontjából.
7 perc olvasási idő

bővebben
Uraim, egészségükre!

Uraim, egészségükre!

A férfiak általában kevésbé szeretnek foglalkozni egészségükkel, mint a nők, ebből adódóan a megelőzésre sem szentelnek annyi figyelmet. Pedig ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak az egészségügyi gondjaik….
8 perc olvasási idő

bővebben
Nem minden depresszió, ami annak látszik

Nem minden depresszió, ami annak látszik

Kétségtelen, hogy mostanság a depresszió vált a nyugati világ egyik „legfelkapottabb” kifejezésévé, amit azonban sok esetben –egyes szakemberek szerint nagyon helytelenül- az eredeti jelentésétől eltérő lelkiállapotok megnevezésére is használunk. A depresszió olyan hangulatzavar, mely tartós szomorúsággal és reménytelenségérzéssel jár. Ez nem ugyanaz, mint az egyes napokon előforduló rossz hangulat, vagy időszakos kimerültség, hiszen a depresszió jelentős hatást gyakorol életminőségünkre, egészségünkre és a hozzánk tartozókra egyaránt.
8 perc olvasási idő

bővebben
Fáradt szegény, mert vérszegény

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér vörösvérsejtjeinek száma a normálisnál kevesebb, vagy a vörösvérsejtek nem tartalmaznak elegendő hemoglobint. Utóbbi egy vasban gazdag fehérje, mely egyébiránt a vér vörös színét is okozza, és a tüdőből a szövetekhez történő oxigénszállítást végzi.
9 perc olvasási idő

bővebben
Férfiasság, és ami mögötte áll…

Férfiasság, és ami mögötte áll…

Mivel manapság egyre kevésbé számít tabu témának a potenciazavar, egyre több férfiről derül ki, hogy komoly küzdelmet folytat ilyen jellegű problémákkal. Annak, hogy mostanság többet lehet hallani erről a témáról az az egyik fő oka, hogy mára az orvostudomány több szakterületének képviselői, együttesen, összefogva próbálnak segíteni a betegeken, ami azt eredményezi, hogy több érintett mer orvoshoz fordulni problémájával, mint régebben.
9 perc olvasási idő

bővebben
Citológia, életet menthet!

Citológia, életet menthet!

A szűrővizsgálatok egyik legfontosabbika a nőgyógyászati szűrés, melynek része a citológia vizsgálat, amin minden nőnek évről-évre fontos részt vennie, saját egészsége érdekében. A nőgyógyászati statisztikai mutatók azt tükrözik, hogy a nők a kor előrehaladtával, a klimaktérium időszakába érve hajlamosak elhanyagolni a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat.
10 perc olvasási idő

bővebben
A gyilkos stressz

A gyilkos stressz

Manapság szinte közhelynek tűnik a stressz ártalmairól beszélni, mert azt gondolhatjuk, hogy lerágott csont. Csakhogy a közhelyeknek az az egyik fő jellemzőjük, hogy igazak. Nem dughatjuk homokba a fejünket, mert attól még létező probléma, hogy az otthonokba begyűrűző gazdasági világválság egyre inkább fokozza a stresszt egyéni szinten is.
9 perc olvasási idő

bővebben
Myoma, a nőiesség veszélyforrása

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy több gócpont formájában jelentkező többnyire jóindulatú elváltozás elhelyezkedését tekintve lehet a méhen kívül, -belül, vagy a méh izomzatában. Ennek függvényében tünetei eltérőek. A myoma fogamzóképes nőknél jelentkezik, és a 35 év feletti korosztály 17-20%-át érinti.
8 perc olvasási idő

bővebben
A rettegett HPV

A rettegett HPV

A HPV még nem méhnyak rák, de könnyen az lehet belőle, ha elhanyagoljuk a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, ezenkívül nem figyelünk a helyes táplálkozásra.
10 perc olvasási idő

bővebben