fbpx
Oldal kiválasztása

Birsalma, mint gyógynövény

Természetes gyógymódok

Az almafélék alcsaládjába tartozó birsalma a Mediterránon is meghonosodott, de eredeti őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Turkesztán, Szaúd-Arábia. Az alacsony bokrú változatát díszítésre és élő sövénynek használják. A birsalma jókora méretűre is megnőhet. Télen hűvös helyen tárolva hónapokig is elállhat.

A görögök és a rómaiak is kedvelték gyümölcsét. V. Piusz pápa (1566-1572) kedvenc édessége a birsalma torta volt. A birs évszázados múltra tekint vissza Magyarországon is. Első okleveles említése 1395-ből maradt fenn. A birsnek már a XVII. században is megtalálható a körte és alma változata. Melius Péter 1578-ban említi a birsalmát, főleg gyógyító hatásai miatt.

A népi gyógyászatban hasmenés ellen is használták

A birsalma gyógyhatása nem ismeretlen előttünk. A népi gyógyászatban, mint hasmenést csillapító szer szerepel. A birsalma leve segít a fertőző hasmenés gyógyításában, hatásos lehet a reumás gyulladásra és fájdalomcsökkentőként is számon tarják. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, a levét centrifugázzuk ki. Az éretlen gyümölcs hatása még erősebb.

Általában, ha valahol feltámad egy betegség, ott a helyszínen kell, hogy legyen maga a gyógyszer is. A birsalma Ázsia déli részéről került az ókorban a Mediterránra. Ezeken a vidékeken sok a kórokozó, könnyen meg lehetett kapni a hasmenést. A birsalmát ez esetben azonnal és szinte mindig eredménnyel használták ennek csillapítására.

Az emésztőrendszer jó barátja

Az emésztési rendellenességek akkor is jelentkezhetnek, amikor nincs elegendő gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk. Régen ez a probléma nem volt ismert, mert a mindennapi kenyerünk barna volt, megtartva a búza több mint húszféle vitaminját és ásványi anyagát. Amikor úgy érezzük minden áll a gyomrunkban, a birsalma savas hatása és rostjai gyorsan mozgásba hozhatják az emésztőrendszert, és segíthet megszabadulni tartalmától a lehető legtermészetesebb úton, így a székrekedést megoldásában is segítségünkre lehet.

A bélgyulladás többek között akkor fejlődhet ki, ha lelassul az emésztés. A birsalma nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja. Ez ellen legjobb, ha naponta egy fél pohár birsalmalét fogyasztunk.

Hogyan fogyassza a birsalmát?

Birsalmasajt

Megmossuk, megtisztítjuk a birsalmát. A csumáját kivágjuk, valamint a hibás részeket. A héját nem kell lehámozni. Utána megmérjük a megtisztított mennyiséget. Bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukor kell. A lábosba minden kg cukorhoz 2 dl víz kell. Ezt jól felfőzzük, úgy, hogy a lábos szélén már kristályosodjon. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára mixeljük. A jól kifőtt cukorszirupba beletesszük és felforrástól számítva 17 percen át főzzük kavargatva.

Ne tovább, mert a zselésedési hajlama romolni fog. Az elkészült pépet formákba öntjük. Érdemes üveg edényekbe, tányérokba, lehetőleg 1,5-2 cm vastagon. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és tovább hagyjuk száradni, időnként megfordítjuk. Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani, érdemes celofánba csomagolni, nehogy túlszáradjon. Felszeletelve süteményként kínálhatjuk, vagy felaprítva püspökkenyérbe belesüthetjük.

TIPP:

– Ha megszilárdulás előtt durvára vágott dióval vagy mandulával szórjuk be, esetleg bele is keverjük, nem csak szebbé, de ízletesebbé is tehetjük.

– A birsalmasajt más, harmonizáló fűszerekkel is ízesíthető, mint például a citrom- vagy narancshéj, vanília, szegfűszeg, és a fahéj is.

Birsalma krémleves

Hozzávalók:

  • 3 db birsalma,
  • 2 dl tejszín,
  • 2 db fahéjrúd,
  • 6 szem szegfűszeg,
  • 15 dkg cukor, fél citrom leve,
  • 2 evőkanál étkezési keményítő,
  • fél rúd vanília, vagy
  • 1 csomag vaníliás cukor, só.

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt reszeljük bele egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és a kettévágott vanília babbal. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük legalább 20 percen keresztül. A keményítőt keverjük el pár evőkanál hideg vízzel, majd sűrítsük be vele a levest. Dúsítsuk tejszínnel, majd jól forraljuk ki. Vegyük ki a fahéj rudat és a vanília babot, majd merülő mixerrel pürésítsük, és utána finomlyukú szitán passzírozzuk át. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

Birsalma leves

Hozzávalók:

  • 3 érett, sárga, illatos birsalma,
  • 3 alma,
  • citromlé,
  • cukor,
  • méz ízlés szerint,
  • tejföl,
  • esetleg szegfűszeg

Elkészítés:

A fazékba három ujjnyi vizet töltünk, majd beleöntünk egy evőkanál citromlét. Ebbe aprítjuk a mosott almát, birsalmát, héjastól, ami a sav hatására nem barnul meg. Hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget, és ha a víz nem lepi el a gyümölcsöt, pótoljuk. Felforraljuk, ha a birs még kemény, egy-két percig tovább főzzük. Ha kihűlt, mézet és vízzel elkevert tejfölt adunk hozzá.

Sült, töltött birsalma

Hozzávalók:

  • 1 nagy birsalma, 2 ek barna cukor,
  • 2 ek dió, durvára vágva,
  • 2 ek mazsola (vagy bármilyen
  • aszalt gyümölcs),
  • 2 ek kockára vágott vaj,
  • 2 tk fahéj, 6 szem kardamom magjai,
  • megtörve, 2 ek brandy

Elkészítés:

A birsalmát hámozatlanul félbe kell vágni, a csuma helyét kivágni. A két mélyedésbe tegyük a tölteléket, ami a barna cukor, dió, vaj, mazsola és a fűszerek keveréke. Egy alufóliával bélelt tűzállótálba 2dl vizet öntünk, bele rakjuk a gyümölcsöket, lefedjük alufóliával és 180C-ra előmelegített sütőben 2 óra hosszat sütjük. Félidőnél a vizet pótolni kell. Langyosra hűtve fagylalttal tálalva az igazi!

Cink, a prosztata őre?

A cink egészséges prosztataműködésben betöltött szerepe: egészséges prosztata titka A prosztata, a férfi szaporítószervrendszer fő alkotója, mely egy kb. 3 cm hosszú 20 g súlyú mirigy, amely a medence közepén, a húgyhólyag és a végbél közötti térben helyezkedik el. A...

A víz igazi ereje – H4O=H2o+H2

A józan ész azt diktálja, hogy ha a víz molekula 2 hidrogén atomból és egy oxigén atomból áll, azon víz stabilitása, mely több mint két hidrogén atomot tartalmaz kétséges lehet. Kutatások során bebizonyították, hogy a víz molekula képes magában foglalni több mint két...

A víz, avagy H2O

Gyakran halljuk, hogy naponta – átlagos körülmények között – legalább három liter folyadékot kellene meginnunk, akkor is, ha nem gyötör bennünket szomjúság. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk elfeledkezni legfontosabb lételemünkről, a vízről. Már két százalék...

Jód, a pajzsmirigyünk legjobb barátja

A jód a természetben széleskörűen elterjedt, az emberi szervezet normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges (esszenciális) elem. A pajzsmirigyhormonjaink termeléséhez pedig nagy szükségünk van rá. Szervezetünk azonban nem képes jódot termelni, ezért a táplálék...

Aloe vera, a sivatag lilioma

Az Aloe Veráról sokat hallani mostanában, mintha valami új gyógynövényre bukkantunk volna mostanában. Pedig az Aloe Verát már ősidők óta használják gyógyításra. A kínai orvosok akupunktúrás tűként is használták a tüskéit. Számos ősi civilizáció Istenként, az amerikai...

Lucerna, minden élelem atyja

A lucerna arab eredetű szó azt jelenti: apa és valószínűleg azért adták e nevet a lucernának, mert egyedülállóan jó erősítő, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt és minden...

Ájur Véda: Az élet tudománya III. – típusok és elemek

Az Ájur Véda a holisztikus életfilozófia ősi indiai tudománya, mely az élet tudományát foglalja magába. Nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és...

Barátaink a baktériumok

Kevesen tudják, hogy normál esetben, szervezetünkben több a jótékony baktérium, mint az ártalmas. Márpedig ha ez így van, akkor át kell alakítanunk gondolkodásunkat az eddig kellemetlen asszociációkat előhívő „baktérium” kifejezéssel kapcsolatban. A baktériumok...

Cseresznye

...A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek...

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.Az egyik leghatékonyabb baktériumölő A hagyományos orvoslásban...