fbpx

Birsalma, mint gyógynövény

Természetes gyógymódok

Az almafélék alcsaládjába tartozó birsalma a Mediterránon is meghonosodott, de eredeti őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Turkesztán, Szaúd-Arábia. Az alacsony bokrú változatát díszítésre és élő sövénynek használják. A birsalma jókora méretűre is megnőhet. Télen hűvös helyen tárolva hónapokig is elállhat.

A görögök és a rómaiak is kedvelték gyümölcsét. V. Piusz pápa (1566-1572) kedvenc édessége a birsalma torta volt. A birs évszázados múltra tekint vissza Magyarországon is. Első okleveles említése 1395-ből maradt fenn. A birsnek már a XVII. században is megtalálható a körte és alma változata. Melius Péter 1578-ban említi a birsalmát, főleg gyógyító hatásai miatt.

A népi gyógyászatban hasmenés ellen is használták

A birsalma gyógyhatása nem ismeretlen előttünk. A népi gyógyászatban, mint hasmenést csillapító szer szerepel. A birsalma leve segít a fertőző hasmenés gyógyításában, hatásos lehet a reumás gyulladásra és fájdalomcsökkentőként is számon tarják. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, a levét centrifugázzuk ki. Az éretlen gyümölcs hatása még erősebb.

Általában, ha valahol feltámad egy betegség, ott a helyszínen kell, hogy legyen maga a gyógyszer is. A birsalma Ázsia déli részéről került az ókorban a Mediterránra. Ezeken a vidékeken sok a kórokozó, könnyen meg lehetett kapni a hasmenést. A birsalmát ez esetben azonnal és szinte mindig eredménnyel használták ennek csillapítására.

Az emésztőrendszer jó barátja

Az emésztési rendellenességek akkor is jelentkezhetnek, amikor nincs elegendő gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk. Régen ez a probléma nem volt ismert, mert a mindennapi kenyerünk barna volt, megtartva a búza több mint húszféle vitaminját és ásványi anyagát. Amikor úgy érezzük minden áll a gyomrunkban, a birsalma savas hatása és rostjai gyorsan mozgásba hozhatják az emésztőrendszert, és segíthet megszabadulni tartalmától a lehető legtermészetesebb úton, így a székrekedést megoldásában is segítségünkre lehet.

A bélgyulladás többek között akkor fejlődhet ki, ha lelassul az emésztés. A birsalma nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja. Ez ellen legjobb, ha naponta egy fél pohár birsalmalét fogyasztunk.

Hogyan fogyassza a birsalmát?

Birsalmasajt

Megmossuk, megtisztítjuk a birsalmát. A csumáját kivágjuk, valamint a hibás részeket. A héját nem kell lehámozni. Utána megmérjük a megtisztított mennyiséget. Bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukor kell. A lábosba minden kg cukorhoz 2 dl víz kell. Ezt jól felfőzzük, úgy, hogy a lábos szélén már kristályosodjon. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára mixeljük. A jól kifőtt cukorszirupba beletesszük és felforrástól számítva 17 percen át főzzük kavargatva.

Ne tovább, mert a zselésedési hajlama romolni fog. Az elkészült pépet formákba öntjük. Érdemes üveg edényekbe, tányérokba, lehetőleg 1,5-2 cm vastagon. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és tovább hagyjuk száradni, időnként megfordítjuk. Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani, érdemes celofánba csomagolni, nehogy túlszáradjon. Felszeletelve süteményként kínálhatjuk, vagy felaprítva püspökkenyérbe belesüthetjük.

TIPP:

– Ha megszilárdulás előtt durvára vágott dióval vagy mandulával szórjuk be, esetleg bele is keverjük, nem csak szebbé, de ízletesebbé is tehetjük.

– A birsalmasajt más, harmonizáló fűszerekkel is ízesíthető, mint például a citrom- vagy narancshéj, vanília, szegfűszeg, és a fahéj is.

Birsalma krémleves

Hozzávalók:

  • 3 db birsalma,
  • 2 dl tejszín,
  • 2 db fahéjrúd,
  • 6 szem szegfűszeg,
  • 15 dkg cukor, fél citrom leve,
  • 2 evőkanál étkezési keményítő,
  • fél rúd vanília, vagy
  • 1 csomag vaníliás cukor, só.

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt reszeljük bele egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és a kettévágott vanília babbal. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük legalább 20 percen keresztül. A keményítőt keverjük el pár evőkanál hideg vízzel, majd sűrítsük be vele a levest. Dúsítsuk tejszínnel, majd jól forraljuk ki. Vegyük ki a fahéj rudat és a vanília babot, majd merülő mixerrel pürésítsük, és utána finomlyukú szitán passzírozzuk át. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

Birsalma leves

Hozzávalók:

  • 3 érett, sárga, illatos birsalma,
  • 3 alma,
  • citromlé,
  • cukor,
  • méz ízlés szerint,
  • tejföl,
  • esetleg szegfűszeg

Elkészítés:

A fazékba három ujjnyi vizet töltünk, majd beleöntünk egy evőkanál citromlét. Ebbe aprítjuk a mosott almát, birsalmát, héjastól, ami a sav hatására nem barnul meg. Hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget, és ha a víz nem lepi el a gyümölcsöt, pótoljuk. Felforraljuk, ha a birs még kemény, egy-két percig tovább főzzük. Ha kihűlt, mézet és vízzel elkevert tejfölt adunk hozzá.

Sült, töltött birsalma

Hozzávalók:

  • 1 nagy birsalma, 2 ek barna cukor,
  • 2 ek dió, durvára vágva,
  • 2 ek mazsola (vagy bármilyen
  • aszalt gyümölcs),
  • 2 ek kockára vágott vaj,
  • 2 tk fahéj, 6 szem kardamom magjai,
  • megtörve, 2 ek brandy

Elkészítés:

A birsalmát hámozatlanul félbe kell vágni, a csuma helyét kivágni. A két mélyedésbe tegyük a tölteléket, ami a barna cukor, dió, vaj, mazsola és a fűszerek keveréke. Egy alufóliával bélelt tűzállótálba 2dl vizet öntünk, bele rakjuk a gyümölcsöket, lefedjük alufóliával és 180C-ra előmelegített sütőben 2 óra hosszat sütjük. Félidőnél a vizet pótolni kell. Langyosra hűtve fagylalttal tálalva az igazi!

Flavonoidok és a rezveratrol ideális kombinációja, kiváló anto- és procianidin forrás

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a táplálkozásunkban és ételeinkben található értékes összetevők kiaknázása. Az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb csoport ezek közül a flavonoidok és a rezveratrol, amelyek rendkívül előnyös hatásokkal rendelkeznek az...

Tavaszi fáradtság, vagy tavaszi frissesség?

Ez itt a kérdés! Fáradtak vagy inkább frissek szeretnénk lenni tavasszal? Miénk a választás és miénk annak a felelősége is, hogy mit teszünk a döntésünk mellett vagy ellen. Bármit is teszünk minden tél után elérkezik a tavasz, és csak rajtunk múlik, hogy milyen bőrben...

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...