fbpx
Oldal kiválasztása

Bor a különös gyulladásgátló

Természetes gyógymódok

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus betegségek megelőzése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bőséges, naponta legalább 40-50 dkg, zöldség- és gyümölcs fogyasztást javasol.

Dr. Emilio Sacanella és munkatársai Barcelonában vizsgáltak 35 egészséges hölgyet, akik a főétkezéshez rendszeresen ittak egy-egy pohár bort. A vizsgálati személyek először négy hétig kihagyták ebédjük vagy vacsorájuk alkalmával megszokott italukat, majd véletlenszerű kiválasztás szerint négy hétig vagy vörös-, vagy fehér borból fogyasztottak egy decit, aztán megint egy hónapos borszünet következett és azok, akik a vizsgálatot vörösborral kezdték, négy hétig fehér bort kaptak és megfordítva.

A munkacsoport arra volt kiváncsi, hogy történik-e valami változás azoknak a gyulladásjelző anyagoknak a vérszintjében, melyek bizonyos mértékben az érelmeszesedés kifejlődésére jellemzőek, de ezen kívül megmérték a vérzsírok szintjét is.

A vérkoleszterin maghatározása azért volt fontos, mert azt már korábban is sok tanulmány mutatta, hogy az alkohol – kiváltképp a vörösbor – emeli a “hasznos” HDL-koleszterin mennyiségét, ami az érelmeszesedés kifejlődése ellen védő hatású, Dr. Sacanella és kutatócsoportja viszont úgy vélte, hogy ezzel a hatással önmagában a mérsékelt borivás kedvező hatása nem magyarázható.

A mérések azt bizonyították, hogy a hasznos koleszterinszintjét mind a vörös-, mind a fehér bor megemelte, a gyulladásjelző fehérjék értéke pedig csökkent, de nem egyformán: a vörösbor sokkal erélyesebb hatású volt.

A vörösborban nagyobb a polifenolok koncentrációja, mint a fehérben és ezek a kémiai anyagok erős antioxidánsok, ezzel gátolva az ütőerek belső felszinén a zsírnemű anyagokat “lerakó”, LDL-koleszterin koszorúereket szűkítő tulajdonságát.

Dr. Sacanella szerint az a felnőtt, akár férfi, akár nő, aki rendszeresen fogyaszt étkezéskor mérsékelt mennyiségű bort – hölgyek legfeljebb naponta két decit, az urak összesen három decit –, az tartsa meg ezt a szokását, mert a szeszt soha nem ivókhoz képest az infarktus kockázata csaknem egyharmadával csökken. Ennek magyarázata viszont valószinűleg nem csak a HDL-koleszterin szintjének emelkedése, hanem az érelmeszesedés lényegét jelentő, lassú gyulladásos folyamat fékezése is.

A flavonoidok a polifenol típusú vegyületekhez tartoznak. A flavonoidok jelentős farmakológiai, fiziológiai hatásai régóta ismertek és bizonyítottak, de napjainkban is számos élettani és klinikai kutatás folyik, melynek során további pozitív hatásuk nyer igazolást.

A FLAVIN7 kiváló élettani hatással rendelkező gyümölcsök kivonata. Igen gazdag polifenolokban, flavonoidokban és növényi antioxidánsokban, melyek a szervezetben gyökbefogó hatásuk révén megvédenek a szabadgyökök romboló hatásaitól. Ennek köszönhetően csökkentik a káros sejtfolyamatokat, lassítják sejtek öregedését, segítik a vitaminok hasznosulását a szervezetben.

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...

Oxidánsok – antioxidánsok

A szabadgyök és antioxidáns kifejezések párban járnak, és úgy tűnik, létezésük mára beépült a köztudatba. E két ellenpólus működése a szervezetben azonban valamivel bonyolultabb a jó és rossz harcánál. Ahhoz, hogy megértsük a szervezetünkben lévő szabadgyökök és...

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a...

Arany, a mitikus fém

Az arany a periódusos rendszer 79. eleme, a természetben elemi állapotban előforduló jellegzetesen sárga nemesfém.Az ősi egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt fogyasztottak aranyat mentális, testi és spirituális tisztítás céljából. Úgy tartották, hogy az arany stimulálja...

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Jó tudni! A vadon termő gyümölcsök (a...

A 7 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

A flavonoidok erős antioxidáns hatású vegyületek, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében A flavonoidoknak komoly szerepük van az úgynevezett oxidatív stressz kivédésében. Az oxidatív stressz (pl. betegség, műtét, pszichés terhelés stb. következménye lehet) megnöveli...

Szabadgyökök szerepe az érelmeszesedésben

A szabadgyök-reakciók jelentőségének kutatása, és hatásainak vizsgálata az orvostudománynak modern, dinamikusan fejlődő területe. E biokémiai folyamatok tanulmányozása új szempontokat nyújthat számos kórkép patogenezisének, azaz egy betegség kialakulásának,...

Beszéljünk az INULINRÓL!

Az Inulin (C6H10O5) mint összetett szénhidrát, lineáris, vagyis láncszerűen felfűzött gyümölcscukor (fruktóz) molekulákból áll. Tisztán előállítva íztelen, szagtalan, fehér, keményítőhöz hasonló finom por. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, ami az egyik jelentős...

Bodza vagyis a Sambucus nigra

„A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat” A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, ezért...