fbpx

Cékla, amit ne csak savanyúságként fogyasszunk

Természetes gyógymódok

Leginkább savanyúságként fogyasztjuk, azonban rendkívül jó hatással van szervezetünkre, rengetegféleképpen el is készíthető és nagyon finom is a cékla. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. A céklának nem csak a gyökere, de levelei is fogyaszthatóak, kiváló saláta alapanyag.

Eredete

A növény legrégebbi archeológiai leletét egy újkőkorszaki (Kr. e. 4000), a mai Hollandia területén feltárt településen találták. Az i.e. második évezredben már termesztették a babilóniaiak és a főníciaiak. Fogyasztották az ókori görögök és az asszírok is.

A középkori kolostorok kertjeiben is hamar elterjedt. Angliában, már a középkorban roboráló szerként használták, betegeket és időseket tápláltak könnyen emészthető levével, valamint a fejfájás és fogfájás enyhítésére ajánlották. A cékla egészségre gyakorolt jótékony hatása igen régóta ismert. Szerteágazó gyógyhatását, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek is köszönheti.

Vitamintartalma

C, B1, B2, B6, béta-karotin, niacin, biotin. Folsavban rendkívül gazdag. A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a folsav megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav többek között a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében is részt vesz.

cékla

A céklában található ásványi anyagok

vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, kén, kobalt, lítium, stroncium.

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.

A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és szabályozzák az anyagcserét. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. Serkenti a vörösvérsejtképzést, jó hatással van az idegrendszer munkájára. Serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag-regenerációt, javítja a lábadozó betegek általános állapotát. A szervezet számára optimális formában tartalmaz minden olyan hatóanyagot, amely az idős vagy beteg sejtek életerejének fokozásához szükséges.

Fitovegyületeket is tartalmaz

Polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok, enzimek és cukrok.

A gyökér jelentős mennyiségű pektint tartalmaz, ami elősegíti a nehézfémek, az emésztőrendszerre veszélyes mikroorganizmusok és a felesleges koleszterin kiürülését szervezetünkből. A pektinre jellemző még, hogy a vékonybélben gátolja a tápanyagok felszívódását, mely hatás kedvező cukorbetegség esetében, s mivel jótékonyan befolyásolja a szénhidrát anyagcserét, ritkábban fordulnak elő vércukor ingadozások. A fogyókúrás, energiaszegény étrendben is óriási szerepük van.

A cékla három az emésztőrendszerünk számára fontos hatóanyagot tartalmaz:

A betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja.

A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a gyomor és a belek működését.

A betanin (a cékla színanyaga) gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású. Alfréd Vogel svájci gyógynövényszakértő szerint a céklalé kiváló influenza és hűlés elleni szer, ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, valamint vakbél irritációja esetén. 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltottak ki dr. Ferenczi Sándor és munkatársai betaninnal (a cékla színanyaga) végzett klinikai kísérletei.

Rákbetegeket kezeltek kizárólag nyers céklát tartalmazó étrenddel, és a cékla gátolta a tumorsejtek szaporodását. A kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutatott a cékla kúra után. További klinikai kutatások ugyan még szükségesek a cékla immunrendszert serkentő és antioxidáns anyagainak daganatellenes alkalmazásához, de abban minden kutató és orvos egyetért, hogy a cékla vagy céklakapszula rendszeres fogyasztása több mint kívánatos a betegségek megelőzése, és az egészségünk megőrzésének céljából.

Flavonoidok és a rezveratrol ideális kombinációja, kiváló anto- és procianidin forrás

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a táplálkozásunkban és ételeinkben található értékes összetevők kiaknázása. Az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb csoport ezek közül a flavonoidok és a rezveratrol, amelyek rendkívül előnyös hatásokkal rendelkeznek az...

Tavaszi fáradtság, vagy tavaszi frissesség?

Ez itt a kérdés! Fáradtak vagy inkább frissek szeretnénk lenni tavasszal? Miénk a választás és miénk annak a felelősége is, hogy mit teszünk a döntésünk mellett vagy ellen. Bármit is teszünk minden tél után elérkezik a tavasz, és csak rajtunk múlik, hogy milyen bőrben...

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...