fbpx

Csontritkulás – Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…

Betegségek

A csontritkulást néma járványnak is nevezik, mert észrevétlenül támadja meg a szervezetet, és hatalmas károkat okozhat. Ha azonban odafigyelünk erre a folyamatra, elkerülhetjük a csontrendszerünk összeomlását.

A csontritkulás az élet velejárója, ami többnyire genetikai kódoltság függvényében képes kárt okozni a szervezetben. Ennek ellenére kellő odafigyeléssel a pusztítás mértéke jelentősen csökkenthető. A csontritkulás többnyire alattomosan támad, hiszen hosszú ideig különösebb jelzések, és fájdalomérzet nélkül keríti hatalmába testünk tartópilléreit. A betegség előrehaladottabb állapotában pedig már a gyakori esésekből adódó csonttörések, valamint a test statikájának átalakulásai miatt okozhat fájdalmat.

A csontritkulás kórós mértéke elkerülhető, illetve a már meglévő betegségből adódó nehézségek mérsékelhetőek, ha a helyes táplálkozás és a megfelelő táplálék-kiegészítők fogyasztása mellett kellőképpen figyelünk testünkre, és rendszeresen végzünk megfelelő gyakorlatokat, valamint környezetünket kedvezően alakítjuk ki.

A csontritkulás természetes folyamat

Csontrendszerünk az évek előrehaladtával folyamatosan ritkul, de nem mindegy, hogy ez a folyamat mikor és kezdődik és milyen mértékű lesz. Mindez elsősorban a csontrendszer kiépülésétől függ, tehát attól, hogy fiatalkorig az adott egyén csontrendszere el tudta e érni a genetikailag kihozható legnagyobb csonttömeget, az úgynevezett csúcs tömeget. A csonttömeg kialakulása 70%-ban genetikailag meghatározott, s ettől függ, hogy egy ember erősebb vagy gyengébb csontozatú lesz, vagyis milyen fejlettségű csontrendszerből fog majd idővel veszíteni.

Amikor a csonttömeg elér egy bizonyos alacsony szintet, akkor nagy lesz a rizikója a törésnek, tehát relatív kis eséstől, ütéstől is eltörhet a csont. A csontállományból történő vesztés a szervezet hormonális átalakulásának (klimax) vagy az öregedés folyamatának köszönhető, illetve történhet betegség (pajzsmirigy, más endokrinológiai probléma), vagy gyógyszerkezelés (szteroid tartalom) hatására is. Ám a csontritkulás többnyire nőknél válik kóros mértékűvé, mégpedig a klimaktéruim kezdetével.

Ugróiskola

Ahhoz, hogy elkerüljük a kóros csontritkulás állapotát és annak következményeit, a megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni. Fontos odafigyelni a megfelelő étrendre, ami megfelelő mennyiségű kalcium bevitelt és az ennek felszívódásához szükséges D vitamin biztosítását jelenti. Emellett rendkívül fontos a rendszeres mozgás -elsősorban függőleges irányú-, amivel a csont építő sejteket lehet stimulálni.

Figyelem! Hagyjuk a gyerekeket ugrándozni, ők még ösztönösen tudják, mire van szüksége a szervezetüknek!

Felnőtt korban a táplálkozást illetően főleg azokban az időszakok ban és helyzetekben kell különösen odafigyelni, amelyek fokozott szükségletet jelentenek a kalcium és a D vitamin beépülését tekintve.

Ilyenek az alábbiak, mikor érdemes táplálék-kiegészítőket fogyasztani, és rendszeresen ellenőriztetni a vérképünket:

– Terhesség időszaka

– Szoptatás időszaka

– Laktóz érzékenység (nem fogyaszt hatók a laktóz tartalmú élelmiszerek, mint például: sajt, tejtermékek, mák, dió stb.)

– Napallergia (aki nem mehet napra, annak szervezetében nem termelődik D-vitamin a napfényhatására).

– Bélbetegség, vagy valamely bélszakasz hiánya, ami felszívódási zavart eredményezhet.

– A menopauza időszakának kezdete, amikor ajánlott elmenni csontszűrő vizsgálatra, mert ha valaki fokozott csontvesztői körbe tartozik, akkor még idejében be kell avatkozni a folyamatba.

A szükséges plusz

Villarosa

A klimaktérium idején jelentkező csontritkulás összefügg a szervezet hormonháztartásának átalakulásával. A jelentősen csökkenő ösztrogén és progeszteron viszont pótolható természetes hormonkészítmények alkalmazásával, így elkerülhetőek a szintetikus hormonok okozta mellékhatások. A természetes hormonokat, különféle növények kivonataiból nyerhetjük. Ezek közül leggyakoribb a Wild Yam (Dioscorea villosa) progeszteron szerű anyagainak felhasználása.

Ilyen eljárással készül a Villarosa kapszula, illetve gél, amely fitoprogreszteront és flavonoidokat tartalmaz. Hatóanyagainak köszönhetően a csontrendszer és az érrendszer visszanyerheti a hormonhiány miatt elvesztett tulajdonságait. A Wild Yam-ból (Dioscorea villosa) kinyert és átalakított, progeszteronszerű hatóanyagainak felhasználásával készült, kiváló minőségű, megbízható, természetes hormon tartalmú készítmény a Villarosa kapszula, mely fitoprogreszteront és flavonoidokat tartalmaz.

Rendben tartja a havi ciklust, csökkenti az éjszakai izzadást. Idősebb nőknél csökkenti a hüvelyszárazságot. Harmonizálja a hormonszintet, ennek köszönhetően gátolja a menstruáció idején fellépő hormonális alapon kialakuló bőrproblémákat (pl: fokozott faggyúműködés, pattanások kialakulása). Ugyancsak csökkenti a menstruáció ideje alatt gyakran fellépő kellemetlen végtag ödémát, puffadást, ami a szervezet fokozott vízvisszatartása következtében alakul ki. Amerikai tapasztalatok alapján kb. 40 %-kal csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit. Naponta 2 kapszula fogyasztása javasolt.

a változókor tüneteinek enyhítése yam gyökér segítségével

Kattintson az „Érdekel” gombra és kezdje el tüneteinek enyhítését még ma!

Kalcium kapszula és Corall Kalcium kapszula

A kalcium mintegy 99 %-a a csontszövetben raktározódik. Mivel a szervezet kalciumszintjének csökkenése jelentős szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában, a csökkenés mértéke pedig hatással van a betegség okozta károk mértékére, ezért nagyon fontos a rendszeres vérképvizsgálat és az annak alapján történő kalciumpótlás. A Kalcium kapszulát inkább megelőzés esetén érdemes szedni, illetve azokban az életszakaszokban, amikor ennek az ásványi anyag pótlásának kiemelt szerepe van. Kifejezetten ajánlott gyerekeknél csonterősítésre, illetve sportolóknál és a terhesség ideje alatt.

Gyakorlati útmutató a csontritkulás megfékezésére

A csontritkulás megfékezésére végzett mozgás során az izomrendszert, a tartást és az egyensúlyi rendszert javítjuk, s mindez segíti majd a mozgáskoordinációt. Valamint fontos a test- mozgás azért, mert a csontképződéshez mozgásingerre van szükségük a sejteknek.

A gyakorlatok célja egyrészt, hogy kialakuljon a gerinc körül egy fűző jellegű izom rendszer, mely kíméli a gerincet az elfáradástól, másrészt, a csontritkulásból adódó tipikus testtartás okozta fájdalmak elkerülése. A csont – ritkulás következtében egyes izmok megrövidülnek, mások megnyúlnak, és emiatt jellegzetesen görnyedt testtartás alakul ki, mely az izmokban és szalagokban keletkezett fájdalommal jár.

Mindezek elkerülésére a következő gyakorlatokat legalább hetente három alkalommal szükséges elvégezni!

1. Hanyatt fekvésben nyújtózzon jól ki, a nyújtott helyzetet 3-5 mp-ig tartsa meg, azután lazítson. Rövid szünetekkel a gyakorlatot ötször ismételje meg!

2. Hanyatt fekvésben a karlazán nyújtva a törzs mellett, térd enyhén hajlítva. A lábfejet emelje felfelé, közben a sarkat nyomja a talajhoz. A hasizmokat, a farizmokat feszítse meg, a feszítést tartsa meg 3-5 mp-ig, azután lazítson. Ismétlés ötször.

3. Hanyatt fekvésben, karok a törzs mellett, a könyököket erősen nyomja a talajhoz, lapockát zárja a feszítést tartsa meg 3-5 mp-ig, azután lazítson. Ismétlés ötször.

4. Hanyatt fekvésben a lazán felhúzott térdeket, először jobbra, majd balra fordítsa, az enyhén feszülő véghelyzetet 3-5 mp-ig tartsa meg. (ha nem okoz panaszt, a gyakorlat közben fejét kissé megemelheti). Ismétlés mindkét oldalra ötször.

5. Hason fekvésben, karderékszögben hajlított könyökkel a törzs mellett. Feszítse meg hát és hasizmait és mellkasát a karokkal együtt emelje fel. Tartsa meg a helyzetet 3-5 mp-ig, azután lazítson. Ismétlés ötször.

6. Hason fekvésben, homlok a talajon, kéz hátul a keresztcsont felett. Feszítse meg a hasizmokat és a farizmokat, a sarkat nyomja hátrafelé a fejet kissé emelje meg és nyújtsa előre. Tartsa meg ezt a testhelyzetet 3-5 mp-ig, azután lazítson. Ismétlés mindkét oldalra ötször.

7. Négykézláb térdelő helyzetből felváltva emeljük fel az egyik kart és az ellenkező oldali lábat és nyújtsuk vízszintesen a kart előre a lábat hátra, közben feszítse meg a hát és a hasizmokat, és a farizmokat. Tartsa meg a helyzetet 5 mp-ig, aztán lazítson. Ismétlés mindkét oldalra ötször.

Fontos tanácsok a csontritkulás elkerülése érdekében!

Tegyük biztonságosabbá mindennapi életterünket, annak érdekében, hogy csökkentsük az esések lehetőségét, mivel a csontritkulás fokozott csonttörési kockázatot jelent, és megnöveli a csigolyák összeroppanása mellett a combnyaktörés és csuklótörés kockázatát.

– Viseljünk kényelmes lábbelit!

– Télen tegyünk csúszásgátlót a cipőre és viseljünk speciális, csípőnél kibélelt nadrágot, ami esésnél felfog az ütésből!

– Csökkentsük a megbotlás lehetőségeit (szőnyeg, elektromos vezeték, telefonzsinór, stb)! • Legyünk óvatosak csúszós padlófelületen (főleg fürdőszobában, küszöbnél, járdaszegélynél)!

– Biztosítsunk jó látási lehetőséget – főleg lépcsőházban, kapubejárónál!

– Ne emeljünk nehéz tárgyakat! (ha ez feltétlenül szükséges, akkor guggoljunk le, és emelés közben a terhet tartsuk minél közelebb a törzshöz.)

– Álló vagy ülő elfoglaltságnál a munkafelület derékmagasságban legyen (pl.: vasalódeszka)!

– Fogyasszuk rendszeresen a Trace Minerals ásványianyag koncentrátumot, mely rendkívül magas calcium tartalma mellett további 83 értékes és a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz

a változókor tüneteinek enyhítése yam gyökér segítségével

Kattintson az „Érdekel” gombra és kezdje el tüneteinek enyhítését még ma!

Cukor – egészségtelenebb, mint hinnénk

Évente 35 kg fehér cukrot eszik egy átlagos magyar ember! Évek óta hallani, hogy a cukor egészségtelen, végleg kiiktatni az étrendünkből azonban nem könnyű. A feladat majdnem olyan nehéz, mint az alkoholról leszokni az alkoholistáknak. Az elszántság – és főként a...

Édes élet, avagy a cukorbetegség

Magyarországon 700 ezer körül mozog a regisztrált cukorbetegek száma és az egészségügyi statisztikákra épülő jóslatok szerint ez a szám csak növekedni fog a jövőben... A népbetegségnek titulált cukorbetegség, az egyik legalattomosabb betegség, hiszen egyrészt...

Koleszterin, az érgyilkos

A világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második haláleset összefüggésben van szív- és érrendszeri megbetegedéssel, amelynek kialakulásában a vér magas koleszterinszintje alapvető szerepet játszik. Hazánkban a haláloki statisztikák élén a szívinfarktus...

Uraim, egészségükre!

A férfiak általában kevésbé szeretnek foglalkozni egészségükkel, mint a nők, ebből adódóan a megelőzésre sem szentelnek annyi figyelmet. Pedig ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak az egészségügyi gondjaik…. „Minden sikeres férfi mögött áll egy nő” –írja a...

Nem minden depresszió, ami annak látszik

A nappalok rövidülése, a levegő lehűlése, az otthon falai közt eltöltendő idő mennyiségének növekedése sokaknál párosul rossz hangulattal, alvászavarokkal, szomorúsággal, esetleg időszakos depresszióval és a magány érzésének felerősödésével. A zord őszvégi estékről...

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér...

Férfiasság, és ami mögötte áll…

Egyes szakemberek az egyre sokasodó potenciaproblémák hátterében eddig elsősorban lelki tényezőket vélnek felfedezni, mivel az erekciós zavar manapság nagyon sok fiatal férfit is érint. Az utóbbi évtizedben azonban kiderült, hogy az erekciós képtelenség mögött sokszor...

Citológia, életet menthet!

A szűrővizsgálatok egyik legfontosabbika a nőgyógyászati szűrés, melynek része a citológia vizsgálat, amin minden nőnek évről-évre fontos részt vennie, saját egészsége érdekében. A nőgyógyászati statisztikai mutatók azt tükrözik, hogy a nők a kor előrehaladtával, a...

A gyilkos stressz

Amit néhány évvel ezelőtt menedzserbetegségnek hívtak, annak tünetei ma bárkinél előfordulhatnak, nem kell hozzá cégvezetőnek lenni, elég, ha az életünket vezetjük... Manapság szinte közhelynek tűnik a stressz ártalmairól beszélni, mert azt gondolhatjuk, hogy lerágott...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...