fbpx

Édes élet, avagy a cukorbetegség

Betegségek

Magyarországon 700 ezer körül mozog a regisztrált cukorbetegek száma és az egészségügyi statisztikákra épülő jóslatok szerint ez a szám csak növekedni fog a jövőben…

A népbetegségnek titulált cukorbetegség, az egyik legalattomosabb betegség, hiszen egyrészt szisztematikusan emészti fel a szervezetet, másrészt nincsenek előjelei. Egyértelműen beazonosítható tünetei már csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség kialakult és már javában károsítja a szervezetet. Szerencsés esetben, szűrővizsgálatok alkalmával még kezdeti stádiumban kiderülhet a probléma, de sokaknál csak akkor derül fény a magas vércukorszintre, amikor annak már valamilyen testi tünetben megnyilvánuló következménye van. Ennek elkerülése céljából nagyon fontos a rendszeres vércukorszint mérés. Ma már vannak olyan gyógyszertárak, ahol ezt a szolgáltatást ingyenesen igénybe vehetjük.

Valamint érdemes elmenni azokra az egészségügyi rendezvényekre, amelyeken van lehetőségünk megméretni a vércukorszintünket. Emellett természetesen nagyon fontos a megelőzés, amit elsősorban tudatosan kialakított életmóddal lehet megvalósítani. Abban az esetben azonban, ha már kialakult a diabétesz, a megfelelő étrend és rendszeres mozgás mellett meg kell találnunk a betegség sejtszinten ható gyógymódját, hogy mindezek összhatásával el tudjuk kerülni a cukorbetegségből adódó, gyakran nagyon súlyos szövődményeket. És ha mindemellett még arra is sikerül figyelni, hogy olyan készítményt fogyasszunk a vércukorszintünk helyreállításához, aminél nem kell tartanunk a káros mellékhatásoktól, akkor nagyon sokat tettünk szervezetünk egészsége érdekében.

Fiatalkori és felnőttkori cukorbetegség

A diabétesz két nagy csoportba sorolható. Ennek alapján megkülönböztetünk Fiatalkori avagy I-es típusú, illetve Felnőttkori, avagy II-es típusú cukorbetegséget. A kettő között nem csak a kialakulás életkori szakaszát illetően, de a tünetek és a kezelési lehetőségek vonatkozásában is van különbség.

Fiatalkori – I-es típusú: A szervezetben nem, vagy csak nagyon kevés inzulin termelődik. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy fertőzés vagy autoimmun megbetegedés miatt elpusztultak a inzulintermelő hasnyálmirigysejtek. Ez a pusztulás előfordulhat valamilyen védőoltás hatására is. A cukorbetegség ezen típusánál a genetikai eredet és a helytelen táplálkozás nem tartozik a leggyakoribb kiváltó okok közé. Ez a fajta cukorbetegség az esetek 20%-ában fordul elő, leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik, hamar idéz elő tüneteket, lefolyása meglehetősen kiszámíthatatlan, testi tünetekben jelentkező következményei elég gyakoriak. Diagnosztizálása után inzulinpótlásra szorul a beteg.

Felnőttkori – II-es típusú: A szervezetben még termelődik inzulin, sőt eleinte több is, mint amennyi szokott, csak annak szintje az aktuális helyzetben már nem kielégítő. A betegség alattomosan, lassan fejlődik ki, kialakulása leggyakrabban 40-65 év körülre tehető. Kiváltó oka általában a genetikai hajlam és a helytelen életmód, de komolyabb stresszhatás, hasnyálmirigy-gyulladás, egyes gyógyszerek (hormonok) szedése is állhat a betegség háttérben. Itt is fennáll a szövődmények kialakulásának veszélye, ám a betegség időben történő felismerésénél ezek kivédésére és az alapprobléma kezelésére kitűnőek a lehetőségek.

Cukoranyagcsere

A normál vércukorszint 4-6,4 mmol/l közt mozog. Ez az érték étkezést követően felemelkedhet 7 mmol/l-re is, ám jó hasnyálmirigy működés esetén 2-3 óra múlva visszatér a normál szintre. A vércukorszint fő szabályozószervei tehát a hasnyálmirigy és a máj. Az utóbbi a szőlőcukor és a keményítő egymásba alakulását irányítja, míg a hasnyálmirigy két fontos cukoranyagcserét befolyásoló hormont termel. Ezek egyike az inzulin, ami elősegíti a cukor sejtekbe történő bejutását és ott zsírrá vagy keményítővé alakulását, illetve azonnali elégetését.

Amennyiben kevés a hasnyálmirigy által termelt inzulin, a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, és bent marad a vérben. Ettől megnő a vércukorszint, a sejtek viszont éheznek. A másik fontos hormon pedig a glukagon, ami más hormonokkal (pajzsmirigy-, mellékvese- és agyalapimirigy-hormonok) együtt a vércukorszint emelését idézi elő, ill. az egyes étkezések közötti stabil cukorszintről gondoskodik. Amikor a szabályozószervek működésében valamilyen zavar áll be, azt a szervezet számtalan módon próbálja rendezni.

E folyamatok különféle tünetekben mutatkoznak meg, melyekre oda kell figyelni, mert ezek jelzik a beteg számára a diabétesz jelenlétét.

Figyelmeztető jelek

 • A vesén keresztül történő cukorkiválasztás fokozódik. Ennek hatására gyakoribbá válik a vizeletürítés és nagyfokú szomjúság, később erőteljes fogyás indul el.
 • Ha a vércukorszint tartósan magas marad, akkor a szervezetben sokféle funkcionális, majd strukturális eltérés alakul ki.
 • A májban és az izmokban található fehérjék lebomlanak, hogy a felszabaduló aminosavakból cukor keletkezhessen. Emiatt az izomerő csökken, a testsúly erősen esik, nagyfokú erőtlenség, gyengeség alakul ki.
 • A zsírokból is megpróbál a szervezet energiát meríteni, tehát lebontja őket zsírsavakra és ketontestekre, amelyek nagyobb mennyiségű jelenlét esetén a szervezet sav-bázis egyensúlyát erősen savi irányba tolják.
 • Súlyos esetben a vizeletből kimutathatóvá válik az aceton.

Rizikófaktorok

Hajlamosító tényezőkről elsősorban a felnőttkori cukorbetegségnél beszélhetünk. Ezek közül leggyakoribbak az alábbiak.

 • cukorbeteg a családban
 • elhízás
 • magas vérnyomás és zsíranyagcsere-zavarok
 • emésztési zavarok – főleg a hasnyálmirigy, a patkóbél és az epehólyag betegségeinél
 • mozgáshiány
 • tartós stressz
 • rendszeres és tartós szteroidszedés, bétablokkoló vérnyomáscsökkentők és a húgyhajtók használata.

Elhízás

A felnőttkorban kialakuló cukorbetegségek számának növekedését elsősorban a helytelen életforma és -táplálkozási szokások indokolják. Nem véletlen, hogy az ókorban elsősorban a jómódú családok tagjainál alakult ki diabétesz. Valamint azon sem lehet csodálkozni, hogy a történelem során a nagy horderejű természeti csapások, illetve a háborúk időszakában, amikor az élelmiszeradagok jelentősen megcsappantak, a cukorbetegség is ritkábban fordult elő.

Az elhízás, mint az egyik leggyakrabban emlegetett kiváltó ok, egyrészt azért tekinthető felelősnek, mert ilyenkor a megnövekedett testfelülethez képest relatíve kevés a hasnyálmirigy által megtermelhető maximális inzulinadag is, másrészt pedig a nagymennyiségű zsírszövet felhalmozódása miatt a sejteken található inzulinmegkötésért felelős receptorok száma csökken.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy hiába termel több inzulint a hasnyálmirigy, vagy viszünk be akár pluszban tabletta vagy injekció formájában, annak nem lesz mihez kötődnie, vagyis nem tudja megfelelően kifejteni hatását. Ezt hívják inzulinrezisztenciának. Egy idő után a folyamatosan kompenzáló, túlerőltetett hasnyálmirigy kimerül, és megjelennek a cukorbetegség szövődményei.

Szövődmények

A cukorbetegségnek számtalan szövődménye lehet. Ezek közül leggyakrabban az alábbiak alakulnak ki.

 • Nagyér szövődmények: agyér betegség, koszorúsér betegség, szívinfarktus, alsó végtagi érszűkület, potenciaproblémák
 • Kisér szövődmények: szem erek betegsége, vesekárosodás, idegbántalmak

VIGYÁZAT! A SÚLYOS CUKORBETEGSÉG VAKSÁGHOZ, VAGY VÉGTAGAMPUTÁCIÓHOZ VEZETHET.

Segíts magadon!

Cukorbetegség esetében többféle módszer együttes alkalmazásával tudunk leghatékonyabban segíteni állapotunkon. Ezek közül legfontosabb a megfelelő táplálkozás, a kellő mennyiségű mozgás és a szükséges táplálék-kiegészítők bevitele a szervezetbe.

Táplálkozás: A megfelelő étkezéshez nem elég arra figyelni, hogy megszorítsuk a szénhidrátbevitelt. Ez főleg akkor nem túl jó megoldás, ha valaki például cukorfogyasztás helyett fehérjét vagy zsírt halmoz fel a szervezetében, mert így hosszú távon legalább akkora hibát követ el, mintha változatlan mennyiségű édességet fogyasztott volna. Ezért étrendünk tudatos öszszeállításánál törekedjünk a jól megválogatott, több élvezetet is nyújtó teljes értékű táplálkozásra és vegyük figyelembe az alábbiakat.

 • Elhízás esetén okvetlenül meg kell szorítani a kalóriabevitelt is, nemcsak a szénhidrátot!
 • Diétázni mindkét típusú cukorbetegség esetén létfontosságú.
 • Többször keveset tanácsos enni, mert ez egyenletesebb vércukorszintet és a szervezet számára kisebb megterhelést eredményez. Mindennap fogyasszon friss zöldséget, gyümölcsöt és salátákat.
 • A lassan felszívódó, összetett cukrok (hántolatlan gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből) sokkal kevésbé terhelik a hasnyálmirigyet, és egyenletesebb vércukorszintet garantálnak, mint a finomított, egyszerű cukrok.
 • Lehetőleg csak teljes kiőrlésű, hántolatlan gabonából készült lisztet használjon, és ilyen pékárut fogyasszon.
 • Gondoskodjon a kielégítő rost- és ballasztanyag-bevitelről is, hiszen azok képesek megkötni, és magukkal vinni a felesleges szénhidrátot, zsírt és fehérjerészeket. Ezenkívül elhúzódóbbá teszik a cukorfelszívódást.
 • Az állati zsiradékokkal bánjunk takarékosan! Kerülje a magas telített zsírsavtartalmú és hevített zsiradékokat, olajokat és margarinokat. Inkább többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó és hidegen sajtolt olajokkal, margarinokkal főzzön. Ezzel is csökkentheti az érelmeszesedési hajlamot.
 • Ne vigye túlzásba a fehérjefogyasztást sem. A túl sok fehérje (hús) szennyezi a sejt közötti állományt, gyorsítja az érlemeszesedést és rontja az alapanyagcserét. Elsősorban halat és sovány baromfihúst fogyasszon. A szükséges aminosavakhoz bőséggel hozzájuthatunk a gabonákból, hüvelyesekből, zöldségekből és olajos magvakból.
 • Az édesítőszerek mértéktelen fogyasztása sem kívánatos, ugyanis tartósan nagy mennyiségben alkalmazva csökkenthetik a sejtek inzulinérzékenységét, és inzulinallergiát is kiválthatnak.
 • Mindent rágjon meg alaposan és lehetőleg lassan egyen. Ezzel nemcsak az emésztést könnyíti meg, hanem az étel is laktatóbbá és a vércukor-szabályozás is könnyebb lesz, hiszen már a nyálban található cukorbontó enzimek megkezdhetik a keményítő lebontását.
 • Fogyasszon mindennap elegendő mennyiségű folyadékot, mert segíti a felesleges és káros anyagok kiürülését, alaposan átmossa a szöveteket és a vesét, sőt javítja a keringést is. Legalkalmasabbak az ásványvizek, gyógyvizek és a cukrozatlan gyógyteák, ill. a frissen préselt, hígított gyümölcslevek.

Mozgás: A rendszeres mozgás, csakúgy, mint a megfelelő diéta, elengedhetetlen része a cukorbetegségnél alkalmazott terápiának. Nemcsak azért, mert segít elégetni a felesleges kalóriát és rendezni a testsúlyt, hanem javítja a sejtek inzulinérzékenységét és csökkenti az inzulinrezisztenciát. Túlsúly esetén a testzsírszint csökkenésével újra emelkedik az inzulinmegkötő receptorok száma, vagyis a kevesebb inzulin is hatékonyabb lesz, a rendszeres mozgás során pedig fokozódik a vérből történő cukor elégetése, sőt javul az inzulin receptorokhoz kötődésének mértéke is.

Figyelem! Elsősorban olyan mozgásformát válasszon, ami nem jelent hirtelen nagy megterhelést a szervezetnek, inkább kitartást igényel: biciklizés, úszás, kocogás, séta.

Tudta? Annak az inzulinos cukorbetegnek, aki rendszeresen sportol, kevesebb inzulin bevitelre van szüksége. A sportolás utáni inzulinbevitelkor körülbelül 20 százalékkal kevesebb mennyiségre lesz szükség.

Cukor – egészségtelenebb, mint hinnénk

Évente 35 kg fehér cukrot eszik egy átlagos magyar ember! Évek óta hallani, hogy a cukor egészségtelen, végleg kiiktatni az étrendünkből azonban nem könnyű. A feladat majdnem olyan nehéz, mint az alkoholról leszokni az alkoholistáknak. Az elszántság – és főként a...

Koleszterin, az érgyilkos

A világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második haláleset összefüggésben van szív- és érrendszeri megbetegedéssel, amelynek kialakulásában a vér magas koleszterinszintje alapvető szerepet játszik. Hazánkban a haláloki statisztikák élén a szívinfarktus...

Uraim, egészségükre!

A férfiak általában kevésbé szeretnek foglalkozni egészségükkel, mint a nők, ebből adódóan a megelőzésre sem szentelnek annyi figyelmet. Pedig ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak az egészségügyi gondjaik…. „Minden sikeres férfi mögött áll egy nő” –írja a...

Nem minden depresszió, ami annak látszik

A nappalok rövidülése, a levegő lehűlése, az otthon falai közt eltöltendő idő mennyiségének növekedése sokaknál párosul rossz hangulattal, alvászavarokkal, szomorúsággal, esetleg időszakos depresszióval és a magány érzésének felerősödésével. A zord őszvégi estékről...

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér...

Férfiasság, és ami mögötte áll…

Egyes szakemberek az egyre sokasodó potenciaproblémák hátterében eddig elsősorban lelki tényezőket vélnek felfedezni, mivel az erekciós zavar manapság nagyon sok fiatal férfit is érint. Az utóbbi évtizedben azonban kiderült, hogy az erekciós képtelenség mögött sokszor...

Citológia, életet menthet!

A szűrővizsgálatok egyik legfontosabbika a nőgyógyászati szűrés, melynek része a citológia vizsgálat, amin minden nőnek évről-évre fontos részt vennie, saját egészsége érdekében. A nőgyógyászati statisztikai mutatók azt tükrözik, hogy a nők a kor előrehaladtával, a...

A gyilkos stressz

Amit néhány évvel ezelőtt menedzserbetegségnek hívtak, annak tünetei ma bárkinél előfordulhatnak, nem kell hozzá cégvezetőnek lenni, elég, ha az életünket vezetjük... Manapság szinte közhelynek tűnik a stressz ártalmairól beszélni, mert azt gondolhatjuk, hogy lerágott...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

A rettegett HPV

A HPV még nem méhnyak rák, de könnyen az lehet belőle, ha elhanyagoljuk a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, ezenkívül nem figyelünk a helyes táplálkozásra. Az elmúlt évek rettegett betű együttese a HPV, ami egy olyan nemi úton terjedő vírust jelöl, amelynek...