fbpx

Fáradt szegény, mert vérszegény

Betegségek, Vitaminok

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává.

Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér vörösvérsejtjeinek száma a normálisnál kevesebb, vagy a vörösvérsejtek nem tartalmaznak elegendő hemoglobint. Utóbbi egy vasban gazdag fehérje, mely egyébiránt a vér vörös színét is okozza, és a tüdőből a szövetekhez történő oxigénszállítást végzi. A vérszegénység fajtái közül leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami három ok miatt szokott kialakulni:

– elégtelen étrendi vasbevitel (leggyakoribb)

– vérvesztés (betegség, baleset vagy erős menstruációs vérzés miatt)

– elégtelen vasfelszívódás a tápcsatornában

Első lépésként a vas a fenti okok valamelyike miatt kiürül a szervezetből. Ez általában lassú folyamat. Második lépésben a szervezet elkezdi felhasználni vasraktárait, és ennek során egyre kevesebb hemoglobin tartalmú vörösvérsejt képződik. Végezetül, a vörösvérsejtek számának csökkenésével a vashiányos vérszegénység nyilvánvalóvá válik.

Táplálkozásbeli hiányosságok

A szervezet vashiányos állapotának kialakulása hátterében leggyakrabban táplálkozásból eredő problémák állnak. Fontos tudni, hogy a növények vastartalma nehezebben szívódik fel, mint a húsokban lévő vas, így elsődleges vasforrások a vörös húsok, főként a marhahús és a máj. Emellett a csirkehús, pulykahús, disznóhús, halak és kagylófélék szintén jó forrásnak számítanak. Valamint érdemes fogyasztani tojást, vassal dúsított gabonaféléket, hüvelyeseket, dióféléket, aszalt gyümölcsöket, és sötétzöld leveles zöldségféléket.

Mindezek hiányában történő táplálkozás erősen hajlamosít a vashiány kialakulására. A szénhidráthangsúlyos étrendek a kevés vas bevitelét, a magas rosttartalmú étrendek pedig a vas elégtelen felszívódását okozhatják. Hiába kerül megfelelő mennyiségű vas a szervezetünkbe, ha az valamilyen okból kifolyólag nem tud felszívódni.

A felszívódási zavart a túlságosan rostos étkezésen kívül okozhatja még a vékonybél valamilyen betegsége (pl: Crohn), vagy műtét utáni állapota, a gyomor savtartalmát csökkentő gyógyszerek használata, valamint az étrend alacsony C-vitamin, folsav vagy B12 vitaminszintje. C-vitamin pótlására a citrusféle gyümölcsök -narancs, grapefruit, citrom-, valamint a kivi, a mangó, a káposzta, a brokkoli, a paprika és a paradicsom fogyasztása a legalkalmasabb.

Veszélyeztetettek

– A vashiányos vérszegénység kialakulása szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportok a nők, a gyermekek és serdülők, valamint a bélrendszeri vérzésben (pl. vérző fekély, vastagbélrák) szenvedők. Utóbbi állapotot egyes gyógyszerek szedése is előidézheti.

– A menstruációjuk során sok vért vesztő nők egyötödét érinti a probléma.

– A terhes nők fele szenved vashiányban. Ennek oka az, hogy a kismamák körülbelül kétszeres étrendi vasbevitelt igényelnek (a fokozott vérmennyiség, a magzat növekedése és a szüléssel járó vérveszteség miatt), és amennyiben ez nem történik meg, fellép a vashiányos állapot.

– Egyes életperiódusokban, például a tinédzserek és a gyermekek gyors növekedésének időszakában a szervezet vasigénye megnő.

– A felnőttek körében további, fokozott kockázatú csoportok a dializált, a vegetáriánus, illetve a nem megfelelően táplálkozó egyének.

– A felsoroltaknál gyorsabban kialakuló vashiányos vérszegénységet okozó helyzetek pedig súlyos balesetek, sérülések, nagy műtétek során alakulhatnak ki.

Ismerd fel!

A vashiányos vérszegénység enyhe fokozata általában nem okoz panaszokat, míg a súlyosabb változat számtalan tünettel járhat.

– Elsősorban szédülés, fáradtság, fejfájás, gyengeségérzet tünetei jelentkeznek, aminek az az oka, hogy a vérszegénységben szenvedő betegek vére nem szállít elegendő oxigént a szövetekhez.

– A hemoglobin alacsony szintjét jelezheti: sápadtság, sápadt nyelv és fogíny, továbbá hideg kezek, -lábak, töredezett körmök, hajhullás, a szájszélek kirepedezettsége, szájszárazság.

– A szervezet elégtelen oxigénellátottsága kritikusan érinti a szív működését. A fokozott terhelés idővel gyors, szabálytalan szívműködést, mellkasi fájdalmat, szívzörejt, szívmegnagyobbodást, akár szívelégtelenséget is okozhat.

– Előfordul lépmegnagyobbodás, és fokozódhat a fertőzésekre való hajlam is.

– A vashiányos vérszegénységre típusosan jellemző tünetek között megtalálható a sóvárgás például jég, vagy valamilyen növény után. Ezt a szokatlan sóvárgást, amikor az illető nem étel, hanem más jellegű dolgok fogyasztását kívánja, pica-nak nevezi az orvostudomány.

– Az úgynevezett „nyugtalan lábak” szindrómája gyakran jelentkezik vashiányos vérszegénység esetén. Ilyenkor a lábakban olyan kellemetlen érzet képződik, mely csak azok mozgatásával múlik el. Ez a tünet általában éjszaka jelentkezik és rosszabb esetben járkálásra, olykor futó mozgásra készteti az embert. Az ilyen tünetek jelentősen zavarják az alvás minőségét.

– Terhes nők esetében a vashiányos vérszegénység növeli a koraszülés kockázatát és annak esélyét, hogy az újszülött alacsony születési súllyal jöjjön a világra.

A vas „tejfoga”

A vashiány nem tipikusan felnőttkori jelenség, sokszor tapasztalható gyerekeknél, akár csecsemőkorban is. Az újszülöttek és a 6-24 hónapos csecsemők illetve kisgyermekek nagyon sok vasat igényelnek növekedésükhöz és megfelelő fejlődésükhöz. Az újszülöttek számára 6 hónapos korukig szoptatás ajánlott, mivel szervezetükben az anyatej vastartalmának 50 százaléka, míg a tápszerek vastartalmának csupán 12 százaléka szívódik fel.

Egy év alatti csecsemők esetében az orvosok általában nem ajánlják a tehéntej adagolását, mivel az vasban szegény. Ahogy a gyermek növekszik, és szilárd táplálékot kezd fogyasztani, vasban gazdag gabonafélékkel, vagy literenként 4-12 mg vasat tartalmazó tápszerrel segíthetünk a megfelelő vasbevitel elérésében. Nagyobb gyerekeknél már más jellegű, vastartalmú táplálék-kiegészítő is alkalmazható.

Tünetek:

Vashiányos vérszegénység esetében a gyermekeknél étvágytalanság, ingerültség, szívzörej jelentkezhet, valamint növekedésük és fejlődésük elmaradhat. Esetükben növekszik az ólommérgezés kockázata, fokozódik a fertőzésekre való hajlam, valamint viselkedési problémák is jelentkezhetnek.

Vaspótlás

A szervezet számára hiányzó vas mennyisége, a megfelelő táplálkozáson kívül természetesen táplálék-kiegészítőkkel is tökéletesen pótolható. A vashiányos vérszegénység az esetek többségében könnyen kezelhető probléma. A vaspótló étrend-kiegészítők hónapokon belül képesek korrigálni a szervezet vasszintjét. A készítmény mellé tanácsos C-vitamin, B12 vitamin, illetve folsav tartalmú táplálék-kiegészítőket is fogyasztani, melyek a vas jobb felszívódását szolgálják.

Figyelem!

A sötét széklet, a gyomorirritáció, valamint a székrekedés általános mellékhatásai a vaspótló készítmények alkalmazásának. Ilyen időszakban tehát nem kell megijedni ezektől a tünetektől. A vashiány kezelése során szédülés, fáradékonyság is jelentkezhet mindaddig, amíg a vasszint vissza nem tér a normál mértékre, ami akár hónapokat is jelenthet.

Édes élet, avagy a cukorbetegség

Magyarországon 700 ezer körül mozog a regisztrált cukorbetegek száma és az egészségügyi statisztikákra épülő jóslatok szerint ez a szám csak növekedni fog a jövőben... A népbetegségnek titulált cukorbetegség, az egyik legalattomosabb betegség, hiszen egyrészt...

Koleszterin, az érgyilkos

A világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második haláleset összefüggésben van szív- és érrendszeri megbetegedéssel, amelynek kialakulásában a vér magas koleszterinszintje alapvető szerepet játszik. Hazánkban a haláloki statisztikák élén a szívinfarktus...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Uraim, egészségükre!

A férfiak általában kevésbé szeretnek foglalkozni egészségükkel, mint a nők, ebből adódóan a megelőzésre sem szentelnek annyi figyelmet. Pedig ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak az egészségügyi gondjaik…. „Minden sikeres férfi mögött áll egy nő” –írja a...

Nem minden depresszió, ami annak látszik

A nappalok rövidülése, a levegő lehűlése, az otthon falai közt eltöltendő idő mennyiségének növekedése sokaknál párosul rossz hangulattal, alvászavarokkal, szomorúsággal, esetleg időszakos depresszióval és a magány érzésének felerősödésével. A zord őszvégi estékről...

Férfiasság, és ami mögötte áll…

Egyes szakemberek az egyre sokasodó potenciaproblémák hátterében eddig elsősorban lelki tényezőket vélnek felfedezni, mivel az erekciós zavar manapság nagyon sok fiatal férfit is érint. Az utóbbi évtizedben azonban kiderült, hogy az erekciós képtelenség mögött sokszor...

Citológia, életet menthet!

A szűrővizsgálatok egyik legfontosabbika a nőgyógyászati szűrés, melynek része a citológia vizsgálat, amin minden nőnek évről-évre fontos részt vennie, saját egészsége érdekében. A nőgyógyászati statisztikai mutatók azt tükrözik, hogy a nők a kor előrehaladtával, a...

A gyilkos stressz

Amit néhány évvel ezelőtt menedzserbetegségnek hívtak, annak tünetei ma bárkinél előfordulhatnak, nem kell hozzá cégvezetőnek lenni, elég, ha az életünket vezetjük... Manapság szinte közhelynek tűnik a stressz ártalmairól beszélni, mert azt gondolhatjuk, hogy lerágott...

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...