fbpx
Oldal kiválasztása

Fürödjünk szőlőben?!

Természetes gyógymódok

Már a bibliai idők óta nagy becsben áll a szőlő. Az első szőlőskertet Noé gondozta – így áll Mózes első könyvében. A modern tudományos módszerek csak most kezdik felfedezni, milyen értékes a szőlő, sőt még az apró szőlőmagból préselt olaj és a szőlőlevél is, a szépség és a vitalitás szempontjából.

Szőlőlevél-fürdő

A szőlőlevélből készített fürdő restrukturáló, tisztító és méregtelenítő hatású. A friss megmosott szőlőleveleket tegye bele közvetlenül a fürdővízbe, a szárított leveleket pedig kis zacskóban lógassa bele. Ez az élénkítő fürdő ideális a lábaknak, de az egész testnek is.

E fürdő után kitűnő hatása van a borecetes testápolásnak, mely serkentő, frissítő hatású. Borecettel vagy fűszeres borecettel kenje be egész testét a saroktól a szívig. Utána rövid időre bugyolálja be magát jó melegen. Saját maga is készíthet fűszeres borecetet. Töltsön 2/3-áig egy üveget vörösbor-ecettel. Tegyen bele annyi szárított fűszert, hogy az üveg tele legyen. 10 napig hagyja állni, majd szűrje le. A levendula nyugtató, stimuláló; a muskátlilevél frissítő; a zsálya, a rozmaring és a lucfenyő fáradtság esetén stimuláló hatású.

A szőlőmag-olaj jót tesz a bőrnek

A bőrnek különösen jót tesz a szőlőmag-olaj – mivel ezekből az apró magokból sajtolt olaj gazdag telítetlen zsírsavakban –, mely a bőr sejtmembránjának fontos építőanyaga. Kívülről és belülről is gondoskodnak a telítetlen zsírsavak a szép, egészséges bőrről és javítják általános életerejét.

A természetes szőlőmag-olajat hidegen sajtolják. Ez olyan módszer, mely a római korból és a középkorból származik. Akkoriban gyógyszerként használták – és ma újra. A telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és növelik a jó HDL-koleszterint. Ez fontos a szívnek és a keringésnek. A lecitin viszonylag magas aránya miatt jót tesz az idegeknek. Magas C vitamintartalma – 600 mg/l – antioxidációs hatása által védi a sejteket a szabad gyökök pusztító erejétől és óvja őket az idő előtti öregedéstől. A szőlőmag-olaj nemcsak növeli a vitalitást, hanem jóízű is. Illata és íze a szőlő fajtájától és érettségi fokától függ. Nemcsak saláták kísérője lehet. A szőlőmag-olajat használhatja sütéshez is, mivel az égéspontja – melynél a benne levő értékes anyagok elpusztulnak – 190 fok felett van.

szőlő

A bor csak mértékkel segíthet!

Egy táplálkozástudós az alábbi jó tulajdonságokat gyűjtötte össze a borról: a bor, ha rendszeresen és mértékletesen fogyasztják, akár 50 %-kal is csökkentheti a szívinfarktus esélyét, 39 %-kal csökkentheti a vesekőképződést, 40 %-kal több antioxidánsról gondoskodik, mely akadályozza az idő előtti öregedést, emeli a jó HDL-koleszterint, csökkenti a rossz LDL-szintet, emeli az ösztrogén-koncentrációt, aktiválja az idegrendszert, megelőzheti a korfüggő agyteljesítmény leépülését, csökkenti a stressz következményeit az erekre és idegekre, jó általános közérzetet biztosít.

Természetesen ez nem bátoríthat senkit napi 1-2 dl-nél több bor elfogyasztására. 😉

Aloe vera, a sivatag lilioma

Az Aloe Veráról sokat hallani mostanában, mintha valami új gyógynövényre bukkantunk volna mostanában. Pedig az Aloe Verát már ősidők óta használják gyógyításra. A kínai orvosok akupunktúrás tűként is használták a tüskéit. Számos ősi civilizáció Istenként, az amerikai...

Lucerna, minden élelem atyja

A lucerna arab eredetű szó azt jelenti: apa és valószínűleg azért adták e nevet a lucernának, mert egyedülállóan jó erősítő, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt és minden...

Ájur Véda: Az élet tudománya III. – típusok és elemek

Az Ájur Véda a holisztikus életfilozófia ősi indiai tudománya, mely az élet tudományát foglalja magába. Nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és...

Barátaink a baktériumok

Kevesen tudják, hogy normál esetben, szervezetünkben több a jótékony baktérium, mint az ártalmas. Márpedig ha ez így van, akkor át kell alakítanunk gondolkodásunkat az eddig kellemetlen asszociációkat előhívő „baktérium” kifejezéssel kapcsolatban. A baktériumok...

Cseresznye

...A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek...

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.Az egyik leghatékonyabb baktériumölő A hagyományos orvoslásban...

Bor a különös gyulladásgátló

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

Zsálya – azaz Salvia

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is...

Az antioxidánsok és az oxidatív stresszre kifejtett pozitív hatásai

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

PCOS, a nőiesség réme

Menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás, pattanásos bőr, szőrösödés, hízás, magas vérnyomás, avagy ezen tünetek együttes megjelenése, a legtöbb esetben négy betűvel kifejezhető: PCOS. Magyarul Policisztás Petefészek Szindróma, ami nem más, mint a leggyakoribb női...