fbpx

Gyógyító lúgosítás

Természetes gyógymódok

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód.

Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé elsavasodott állapotban van, és anélkül, hogy tudnánk róla rongálódik. Az elsavasodás előbb-utóbb betegség formájában nyilvánul meg. A túlsavasodás folyamatában, annak ellenére, hogy szervezetünk védekezik ez ellen, testünk belső egyensúlya felborul, mert a savak megkötésére bevetett tartalékaink egy idő után kimerülnek és a savasodás sejtszintű károsodáshoz vezet, melynek tünetei már különféle betegségek formájában jelenhetnek meg. Célunk tehát a szervezet lúgosítása, mellyel visszaállíthatjuk az optimális savbázis egyensúlyunkat.

Mit nevezünk savasodásnak?

Az oldatok savasságának, lúgosságának a mértékegységét a 1-14 közötti skálán mozgó pH-értékekkel mérjük. A pH, a „power of Hydrogen” („hidrogén ereje”) a rövidítésből származik és a folyadékban lévő hidrogénionok /H+/ számának mértékét jelöli. Minden vizes oldatnak megvan a rá jellemző pH értéke. Semlegesnek mondják a 7,0 értékű pH-t, az alatta lévőt savasnak, a felette lévőt pedig lúgosnak. Annál erősebb a sav, minél kisebb a pH érték. Tehát az 5,0 érték például erősebb savra (elsavasodásra) utal, mint pl. a 6,0 érték. Az emberi test 7,35-7,45 pH tartomány ban működik jól. Hasonlóan a test hőmérsékletbeli változásához, a pH esetében is, már a kismértékű kilengés is komoly következményekkel jár.

A savasodás okai

A túlsavasodásnak több oka van, de lényegében a felgyorsul világ által teremtett helytelen életmódból adódik, amelynek része a helytelen táplálkozás, a kevés testmozgás, a káros szenvedélyek és a sok stressz. Ezek közül a táplálkozáson van a legnagyobb hangsúly, amelyben többnyire az alábbi hibákat követjük el:

Túlzott savbevitel:

Ha étrendünk az egészségesnél jóval több savas táplálékot (hús, tejtermékek, cukor stb.) tartalmaz, akkor idővel savtúltengés lép fel a szervezetünkben. Emiatt a felhalmozódott salakanyagok felezési ideje 14 napról akár 1 évre is hosszabbodhat. Mivel a testünk az anyagcsere folyamán folyamatosan savakat termel: ilyenek a szénsav, ecetsav, húgysav, tejsav, citromsav, gyomorsav stb, ha a sejtek anyagcseréje gátolt és lassú, szervi elváltozások, elfajulások léphetnek fel és károsodik az immunrendszer is, ami immunológiai problémák formájában (gombásodás, candidosis, fogékonyság fertőzésekre, allergiás reakciók, daganatok képződés) jelentkezik.

Tudta? A gyorsételek fogyasztása és a késői vacsora szintén savasítják a szervezetet

Csökkent bázisbevitel:

Egyre kisebb arányban szerepelnek táplálékunkban a semleges vagy bázikus élelmiszerek, valamint a savas esők hatására a talaj és az ott termelt zöldségek, gyümölcsök kevesebb ásványianyagot tartalmaznak. Emiatt a szervezet bázikus tartalékai csökkenek.

Csökkent savkiválasztás:

Régebben a testi munka során a verejtékkel és a légzéssel jelentős mennyiségű savtól szabadult meg a szervezet, ami ma sokaknál nem így történik, ezért a savbevitel és – kiválasztás közötti egyensúly eltolódik. Ezt az eltolódást tovább erősíti az alacsony folyadék bevitel és a mozgás hiánya.

Mit okoz a savasodás?

A szervezet elsavasodása, – aminek alapja a sejtszinten gátolt anyagcserefolyamat –, számos klinikai betegség hátte rében meghúzódik:

Aphta (szájfekély), allergia, arthritis, arthrosis, cellulitis, csontritkulás (osteoporosis), ekcéma, elhízás (obesitas) és ehhez kapcsolódó anyagcserezavar, fáradtság, fogszuvasodás, immunrendszer bizonyos zavarai, reflux, gyomorégés, izomláz, korai öregedés, köröm problémák, nyombélfekély, rák, erős testszag, vérnyomás problémák, orr-, gégészeti betegségek: fokozott fülzsír termelődés, hallójárat gyulladás, viszketés, fülkürthurut, otosclerosis, halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés, Meniér-betegség, allergia, nátha, tüsszögés, arcüreggyulladás, orrpolip, orrvérzés, pattanásos orr, orr furunkulus, orr viszketés, szaglászavarok, daganatok, mandulagyulladások, garat gyulladások, köhögés, nyálkő képződés, fogkő képződés, szájszag, horkolás, szájpenész, gombásodás, nyálelválasztási zavarok, száraz torok, torokkaparás, gombóc érzés a torokban, íz érzési zavarok, köhögés, garat és gége hurut, rekedtség, fejfájás.

Az elsavasodott testben, elszaporodnak a paraziták (baktériumok, vírusok, gombák, Candida), amelyek szintén elkezdenek savakat termelni és ezeket, a salakanyagokat a szervezetünkbe ürítik, így tovább rontják a helyzetet. A paraziták nem szeretik a lúgosabb kémhatású közeget, hanem csak a savas irányú eltolódást.

Mit tehet a sejt?

Nem szabad megfeledkeznünk az ókori bölcsességről, „medicus curat, natura sanat” miszerint a természet gyógyít, az orvos csak kezel. Senki nem tud többet tenni nálunk azért, hogy a savasodást illetve sejtjeink gátolt anyagcseréjét megszüntessük, és ennek érdekében változtassunk életmódunkon, végezzünk napi rendszeres testmozgást, szokjunk le káros szenvedélyeinkről, és elsősorban figyeljünk oda étkezésünkre, valamint támogassuk szervezetünket a savbázis egyensúly helyreállításában természetes alapanyagú étrend-kiegészítővel. Több bázikus, semleges valamint lugos táplálékot fogyasszunk!

Csökkentsük a savas, illetve savképző élelmiszerek bevitelét a szervezetbe! Változtassunk étkezési szokásainkon: mivel a nyál lúgos kémhatású, fontos a nyugodt étkezés, az alapos rágás és az étel nyállal való elkeverése.

Ajánlott élelmiszerek:

  • Gabonafélék: tönkölybúza, teljes kiőrlésű gabonák, köles, barna rizs, hajdina
  • Tej, tejtermékek: kecsketej, kevés tejtermék, szójatej, alacsony zsírtartalmú tej tejföl, joghurt
  • Italok: lúgos víz, desztillált víz
  • Magvak: tökmag, szezámmag, köménymag
  • Édesítők: édesítőnek a cikória, stevia
  • Zöldségek: kelkáposzta, uborka, csírák, paradicsom, paprika, brokkoli, saláta, zeller, sóska, spenót, fokhagyma, vöröshagyma, karfiol, póréhagyma, karalábé
  • Hüvelyesek: lencse, tofu, szójabab, száraz fehér bab
  • Fűszerek: Himalája só, fokhagyma, gyömbér, Cayenne bors, friss fűszerek
  • Gumók: cékla, zeller, retek, fehérrépa, sárgarépa,torma
  • Csonthéjasok: mandula, mogyoró, dió
  • Gyümölcsök: citrom, lime, grapefruit, zöld banán, meggy
  • Olajok: olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, tőkehalmáj olaj, ligetszépe olaj, avokádóolaj
  • Húsok: édesvízi halak, tengeri halak, pulyka

Lúgosító ételek

Nagyon

  • Szója lecitin (nem alkoholos!) száraz szójabab (de nem sózott, nem pörkölt!),
  • lúgos víz,
  • Himalája vagy Himalaya só,
  • anyatej,
  • tökmag,
  • kelkáposzta,
  • petrezselyem,
  • uborka,
  • fűfélék,
  • csírák, szójacsíra,
  • gyermekláncfű,
  • tengeri zöldség (de nem algák!)

Közepesen

  • limabab (holdbab),
  • száraz fehérbab,
  • szójagranulátum
  • szójabab (mirelit),
  • pirospaprika por,
  • fokhagyma, hagyma,
  • gyömbér,
  • cayenne bors (chili őrlemény),
  • cékla, zeller, retek,
  • gyömbér,
  • paradicsom, paprika,
  • saláta, brokkoli,
  • zöldbab, káposzta,
  • sóska, spenót,
  • cikória (endívia),
  • avokádó, okra

Enyhén

  • lencse szójaliszt tofu,
  • desztillált víz,
  • friss fűszernövények, a fűszerek többsége,
  • olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszépe olaj, kókuszolaj, avokádó olaj, borágó olaj, tőkehalmáj-olaj,
  • meggy, citrom, grapefruit, lime,
  • kókusz,
  • éretlen zöld banán,
  • hajdina (dara), tönkölybúza, quinoa (ejtsd: kinua),
  • kecsketej, mandula,
  • fehér- és sárgarépa,
  • torma svéd vagy sárga
  • karórépa,
  • köménymag, szezámmag, az édes- és római kömény,
  • Stevia v. sztevia v. sztívia (friss vagy szárított levelei, levélből készült őrlemény, illetve por, csepp, tabletta),
  • cikória (por a gyökér kivonatából),
  • karfiol, karalábé, zöldborsó, snidling,
  • póréhagyma, kelbimbó, spárga, cukkini (hosszú, sötétzöld, uborkaszerű tökfajta),
  • articsóka, rebarbara,
  • fekete nadálytő,
  • vízitorma

Savasító ételek

Enyhén

  • Csicseri-borsó, vesebab, feketebab,
  • szejtán,
  • Curry,
  • napraforgó olaj, szőlőmag olaj,
  • szilva, friss datolya, cseresznye, ribizli, nektarin, sárga-dinnye,
  • köles, amarant,
  • édes-vizi- (nem tenyésztett) hal, szójatej,
  • rizstej, tejszín,
  • török-mogyoró, napraforgómag, lenmag, brazil dió, pekán dió

Közepesen

  • Friss gyümölcslé,
  • ketchup, majonéz,
  • vanília, szerecsendió,
  • asztali só, margarin, vaj,
  • kukorica olaj,
  • narancs, banán, ananász, őszibarack, dinnye, mangó, alma, szeder, füge,
  • datolya-szilva, guava, sárgabarack, papaya, mandarin, szőlő, áfonya, eper, málna,
  • barnarizs, búza, fehér kenyér, keksz, teljes kiőrlésű kenyér, rozskenyér,
  • vadrizs, fehérrizs, zab,
  • dió,
  • tengeri hal (nem tenyésztett)

Nagyon

  • Alkohol, cukrozott gyümölcslé, sör, tea, kávé, bor, szénsavas üdítők, cola
  • mustár, ecet, rizsszirup, szójaszósz,
  • lekvárok, élesztő,
  • maláta, kakaó, karob,
  • szárított gyümölcsök, savanyított gyümölcsök,
  • árpa, kukorica, rozs, zabkorpa,
  • sertés, borjú, marha, csirke, szárnyasok, tojás, belsőségek,
  • tenyésztett halak,
  • sajtok, jégkrém, joghurt, szójasajt, kecskesajt, tejprotein,
  • kagyló,
  • földimogyoró,
  • krumpli (tárolt),
  • pisztácia, kesudió,
  • édesítőszerek, szacharin, aspartame= (E951),
  • fehér cukor, répacukor, kukorica-szirup, melasz, maltóz szirup, fruktóz, rizsszirup,
  • juharszirup, méz

Flavonoidok és a rezveratrol ideális kombinációja, kiváló anto- és procianidin forrás

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a táplálkozásunkban és ételeinkben található értékes összetevők kiaknázása. Az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb csoport ezek közül a flavonoidok és a rezveratrol, amelyek rendkívül előnyös hatásokkal rendelkeznek az...

Tavaszi fáradtság, vagy tavaszi frissesség?

Ez itt a kérdés! Fáradtak vagy inkább frissek szeretnénk lenni tavasszal? Miénk a választás és miénk annak a felelősége is, hogy mit teszünk a döntésünk mellett vagy ellen. Bármit is teszünk minden tél után elérkezik a tavasz, és csak rajtunk múlik, hogy milyen bőrben...

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...