A ribizli

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit, melyek botanikai nevei, Ribes Rubrum (piros) Ribes Nigrum (fekete). A ribizli a köszmétefélék családjába tartozik. Európában közkedvelt gyümölcs, már a középkor óta termesztik, de Közép- és Kelet-Európában vadon is terem.

4 perc olvasási idő bővebben

A gyulladáscsökkentő zsálya

Semmi baj a szárított fűszerekkel, hiszen ízesítésre ezek is „megfelelnek”, azonban nem egy közülük csak akkor az igazi, ha frissen tesszük bele az ételbe. Szerencsére ma már örvendetesen elszaporodtak az olyan üzletek, ahol friss zöldfűszereket is kaphatunk, ezek többségét azonban akár otthon, az ablakban is termeszthetjük.

3 perc olvasási idő bővebben

6 dolog, amit a kelbimbóról tudni kell…

A kelbimbó a 1 dán zöldségtermelők újítása, a káposztafélék családjába tartozó zöldségféle, amely a vadkáposztából lett kifejlesztve. A legjobban a nedves ködös időjárást kedveli. Tartalmaz kalciumot, nátriumot, káliumot, foszfort, vasat, ként A, B és C vitaminokat. Két nagyon fontos elem lényegesen megemelkedik. Ezek a mangán és a króm, amelyek a szervezet szénhidrát felszívódását szabályozzák.

2 perc olvasási idő bővebben

A gyömbér

Az egyik legrégibb fűszer és orvosság. Egymástól teljesen eltérő ételek ízesítésére használják, és legalább ilyen változatos gyógyító erejének hatóköre is. Egyes hagyományok szerint a gyömbér felhevít és javítja a memóriát. Az illatszeripar is szívesen alkalmazza, nem tudni ezért-e, de elsősorban férfikölnik adalékaként. Napjainkban elsősorban utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket gyógyítanak vele, de megfázásos megbetegedések kezelésére is alkalmas.
4 perc olvasási idő

bővebben