fbpx
Oldal kiválasztása
A kakukkfű, avagy Thymus Vulgaris

A kakukkfű, avagy Thymus Vulgaris

A kerti kakukkfű egy egész Európában, így hazánkban is vadon megtermő, 20–50 cm magasságú, fásodó szárú, évelő félcserje. A fényigényes és szárazságtűrő növény sok helyen látható a napos domboldalakon, homokpusztákon vagy szárazabb réteken. A kakukkfűvel erős, átható íze miatt mértékkel bánjunk.
4 perc olvasási idő

bővebben
Aloe vera, a sivatag lilioma

Aloe vera, a sivatag lilioma

Az Aloe Veráról sokat hallani mostanában, mintha valami új gyógynövényre bukkantunk volna mostanában. Pedig az Aloe Verát már ősidők óta használják gyógyításra. A kínai orvosok akupunktúrás tűként is használták a tüskéit. Számos ősi civilizáció Istenként, az amerikai indiánok szentként tisztelték ezt a növényt.
6 perc olvasási idő

bővebben
Lucerna, minden élelem atyja

Lucerna, minden élelem atyja

Ez az arab eredetű szó azt jelenti: apa és valószínűleg azért adták e nevet a lucernának, mert egyedülállóan jó erősítő, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt és minden élelem atyjának nevezték. A lucerna klorofilban az egyik leggazdagabb növényünk, állat és ember számára tartalmazza mindazt az anyagot, ami jó egészségben tarthat, vagy akár meg is gyógyíthat.
6 perc olvasási idő

bővebben
A ribizli

A ribizli

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit, melyek botanikai nevei, Ribes Rubrum (piros) Ribes Nigrum (fekete). A ribizli a köszmétefélék családjába tartozik. Európában közkedvelt gyümölcs, már a középkor óta termesztik, de Közép- és Kelet-Európában vadon is terem.

4 perc olvasási idő
bővebben
A gyulladáscsökkentő zsálya

A gyulladáscsökkentő zsálya

Semmi baj a szárított fűszerekkel, hiszen ízesítésre ezek is „megfelelnek”, azonban nem egy közülük csak akkor az igazi, ha frissen tesszük bele az ételbe. Szerencsére ma már örvendetesen elszaporodtak az olyan üzletek, ahol friss zöldfűszereket is kaphatunk, ezek többségét azonban akár otthon, az ablakban is termeszthetjük.

3 perc olvasási idő
bővebben
6 dolog, amit a kelbimbóról tudni kell…

6 dolog, amit a kelbimbóról tudni kell…

A kelbimbó a 1 dán zöldségtermelők újítása, a káposztafélék családjába tartozó zöldségféle, amely a vadkáposztából lett kifejlesztve. A legjobban a nedves ködös időjárást kedveli. Tartalmaz kalciumot, nátriumot, káliumot, foszfort, vasat, ként A, B és C vitaminokat. Két nagyon fontos elem lényegesen megemelkedik. Ezek a mangán és a króm, amelyek a szervezet szénhidrát felszívódását szabályozzák.

2 perc olvasási idő
bővebben
A gyömbér

A gyömbér

Az egyik legrégibb fűszer és orvosság. Egymástól teljesen eltérő ételek ízesítésére használják, és legalább ilyen változatos gyógyító erejének hatóköre is. Egyes hagyományok szerint a gyömbér felhevít és javítja a memóriát. Az illatszeripar is szívesen alkalmazza, nem tudni ezért-e, de elsősorban férfikölnik adalékaként. Napjainkban elsősorban utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket gyógyítanak vele, de megfázásos megbetegedések kezelésére is alkalmas.
3 perc olvasási idő

bővebben