fbpx
Oldal kiválasztása

Gyomorbajok esetén a bazsalikom a bajnok

Természetes gyógymódok

A bazsalikomnak is vannak gyógyhatásai, mindenekelőtt emésztési zavarokban, nyugtalan gyomor esetén vesszük jó hasznát. Segíti az emésztést, a bélgázok távozását, megelőzi a székrekedést, enyhíti az émelygést és a hányingert, emellett étvágygerjesztő, enyhe fertőtlenítő hatással is bír.

A bazsalikom segít

  • leküzdeni a fertőzéseket,
  • javítja a bőrproblémákat,
  • enyhíti a fejfájást,
  • továbbá fertőtleníti a légutakat, antibakteriális és vírusölő hatással bír.

Az ajakosok családjába tartozó bazsalikom egynyári, 30–60 cm magasra megnövő, lágyszárú növény. Távolabbról rokona a mentának, a szurokfűnek, a majoránnának és a levendulának is. Rendkívül jól variálható, ma legkevesebb 40 termesztett faja ismert.

Tipp!

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a friss füveket nem teljesen ugyanúgy kell használni, mint szárított változataikat. Már az sem mindegy, hogy milyen deszkán vágjuk fel őket, hiszen a fa vágódeszkák – a műanyaggal ellentétben – gyorsan magukba szívják a növényekből kifakadó nedveket, így fontos vitaminok és ásványi anyagok mennek veszendőbe. Az alkalmazandó mennyiség sem ugyanaz. Inkább abból induljunk ki, hogy a friss növények marékja egy evőkanálnyi szárítottnak felel meg. További alapszabály, hogy a szárított vagy őrölt fűszereket a főzés elején, a frisseket pedig mindig a végén tesszük az ételhez.

 

A leggyakrabban használt fűszer olasz ételekben

A növény illata összetéveszthetetlen, erőteljes, szegfűszegre emlékeztető, leveleinek íze kissé édeskés. A bazsalikom az olasz ételek készítéséhez az egyik leggyakrabban használt fűszer, egyebek közt a klasszikus pesto és számos paradicsomos tésztaszósz elmaradhatatlan összetevője. Emellett jól illik a különböző friss salátákhoz, a paradicsomos ételekhez, gombához és babhoz, de ízesíthet fűszerecetet, savanyúságot vagy éppen mártást is.

Mint a legtöbb zöldfűszer, ez is kapható szárítva, azonban a frissel szinte össze sem lehet hasonlítani. A bazsalikom esetében különösen igaz, hogy ha valóban élvezni akarjuk, akkor inkább válasszuk a friss leveleket, melyek zamatát fagyasztással megőrizhetjük.

Ne feledjük: a tökéletes eredményhez főzéskor csak az utolsó percekben keverjük az ételbe.

Termesszük otthon!

Ha otthon termesztjük, ültessük tápanyagban dús, üde talajba. Ha rendszeresen, de csak mérsékelten öntözzük, gyorsan növekedésnek indul. Lakásban lehetőleg világosabb, napfényesebb helyre állítsuk, ugyanis a bazsalikom fényigényes növény.

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.Az egyik leghatékonyabb baktériumölő A hagyományos orvoslásban...

Bor a különös gyulladásgátló

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

Zsálya – azaz Salvia

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is...

Az antioxidánsok és az oxidatív stresszre kifejtett pozitív hatásai

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

PCOS, a nőiesség réme

Menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás, pattanásos bőr, szőrösödés, hízás, magas vérnyomás, avagy ezen tünetek együttes megjelenése, a legtöbb esetben négy betűvel kifejezhető: PCOS. Magyarul Policisztás Petefészek Szindróma, ami nem más, mint a leggyakoribb női...

Rezveratrol, a szív őre

A 80-as években népegészségügyi adatok alapján vált nyilvánvalóvá, hogy a vér koleszterinszintjével arányosan nő a koszorúér betegségekből származó halálesetek száma. Ez az összefüggés igaznak bizonyult minden iparilag fejlett országban, kivéve Franciaországot....

Ájurvéda – vagyis az Élet tudománya

Az Ájurvéda, mint világszemlélet, életfilozófia a világon a harmadik legelterjedtebb gyógymód, melyet több mint 1 milliárd ember használ nap, mint nap. Ez a legősibb, természetközeli módszer összesítette az elmúlt évezredek és szakértőik tudásanyagát, tapasztalatait...

Fürödjünk szőlőben?!

Már a bibliai idők óta nagy becsben áll a szőlő. Az első szőlőskertet Noé gondozta – így áll Mózes első könyvében. A modern tudományos módszerek csak most kezdik felfedezni, milyen értékes a szőlő, sőt még az apró szőlőmagból préselt olaj és a szőlőlevél is, a szépség...

Homoktövis – a homok aranya

Népies neve: ezüsttövis, fűztövis, homokfa. A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Termése narancssárga és bogyós, mely gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és...

Magnézium: elengedhetetlen, mégsem termeli a szervezetünk

Szervezetünk egészséges működéséhez a vitaminokon kívül nyomelemekre is szükség van. Közülük a magnézium az egyik legfontosabb, mert testünk nem képes előállítani, ám minden szövetünkben elraktározódik. Szervezetünk magnéziumpótlása tudatos táplálkozással és egy kis...