fbpx

Káposzta, amely a rák ellen is harcol

Természetes gyógymódok

A fejes káposztát már közel 5 ezer éve termesztik, őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk és az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Több fajtája ismert, színtől, nagyságtól függően. A leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől, késő őszig tart. A kései fajtáját télire savanyítják, amelynek szintén kitűnő a tápértéke. A káposzta vad fajtáját már az ókorban is ismerték és nagyon nagyra tartották. A mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.

Csak 22 kalóriát tartalmaz és 95%-a víz

100 g káposztában azonos mennyiségű C-vitamin van, mint ugyanannyi citromban vagy narancsban, és ez egy felnőtt napi szükségletének nagy részét fedezi. Forraláskor azonban a zöldség C-vitamin tartalmának több mint a felét elveszítheti, ezért fogyasszunk belőle minél többet nyersen, akár salátába keverve.

Tartalmaz továbbá káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagymennyiségű A-vitamint, B-vitamin komplexet és U-vitamint. Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának többi tagja is tartalmazza. A zöld színű káposztafélék különösen gazdagok K-vitaminban, klorofillban, jó E-vitamin források. A legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik. A vörös színű fajták színét adó festékanyag, az antocián gátolja bizonyos baktériumok, köztük az enyhébb emésztőrendszeri fertőzésekért felelős Escherichia coli szaporodását, ezenkívül gyulladásátló hatásúak lehetnek, mivel a bennük lévő mustárolaj és a színező anyagok természetes antibiotikumokként hathatnak.

Mind jobb eredmények fűződtek ezekhez a táplálékainkhoz, a tudósok annál komolyabban kezdtek velük foglalkozni. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja a karcinogén, tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.

Főleg az emésztőszerveken jelentkező rák ellen hat

A káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol legjobb eredményt biztosítja a rákellenes harcban. Szerte a világban, Európában, Amerikában, Japánban bizonyították ezt a hatását állatkísérletekkel. A legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákbetegségek kísérleti jelleggel történt gyógyításában értek el. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.

Természetesen a legjobb eredményt akkor várhatjuk a káposztától is, ha nyersen fogyasztjuk. Egyik sajátos anyaga, a glükozinolát, nagymértékben gátolja a ráksejtek szaporodását.

 

Betegségmegelőző szerepe is figyelemre méltó

Ezt a mindig kéznél lévő zöldségfélét széles körben alkalmazza a hagyományos népgyógyászat is. Nem csak, hogy vitaminokban, tápanyagokban gazdag étel, de a már tudományosan igazolt gyógyhatása és betegségmegelőző szerepe is jelentős.

A gyomrot saját sav-maró hatásától védi

A káposzta segíthet a fekélybetegségek megelőzésében és gyógyításában. Kedvező hatását még a 40-es években egy amerikai orvos fedezte fel, aki 55 gyomor és nyombélfekélyes betegével naponta 1 liter kipréselt fejes káposztalevet itatott. 3 beteg kivételével állapotuk javult. Röntgen igazolta, hogy fekélyük elmúlt, sőt a gyógyulási időtartam is hozzávetőlegesen 75%-kal csökkent. A hatásmechanizmusra azonban csak a 60-as években derült fény: a káposzta bőségesen tartalmaz olyan vegyületet (smetilmetionin), amit maga a gyomornyálkahártya is termel, és ami a gyomrot a sav maró hatásától védi.

Ha a fekély már fennáll, akkor érdemes a biztos gyógyulást hozó gyógyszerekhez fordulni, de a kiújulás megelőzésében a diétát hatásosan egészíti ki a rendszeresen fogyasztott préselt káposztalé. A savanyú káposzta azonban fokozza a gyomorsav termelődését, ezért gyomor és nyombélfekély, vesebaj, valamint hasnyálmirigy gyulladás esetén kerülendő.

Cukorbetegség esetén is ajánlatos

A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. Ugyanezt a munkát elvégezi a zeller és a salátalé is. Ezek a zöldségfélék tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek hatnak a vércukor szabályozására.

Tudta? A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminosav csökkenti a magas koleszterinszintet is.

Segít a bélflóra visszaállításában

A bélflóra pusztulása igencsak gyakori jelenség egy-egy antibiotikum használata után. Mint tudjuk, a bélflóra igencsak szükséges az emésztéshez. Ha nincs elegendő a belekben, a táplálék bizony kórosan pang. Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik, mint bármely más étel, a következménye pedig, hogy lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.

Májbetegség gyógyításához is hozzájárul

A májcirrózis vagy májrák a rendszeresen használt, és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye. A káposztában találhat glutamin, illetve nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé azt, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul. Az alkohol romboló hatásának enyhítésére már hagyományos a káposztaleves, illetve a savanyú káposzta levének fogyasztása is.

Felhasználási módjai és azok hatásai

SAVANYÚ KÁPOSZTA

Az egyik legértékesebb tulajdonsága a savanyú káposztának, hogy a kandida elleni győzni képes. A tejsavas savanyú káposzta napi 2-3 alkalommal való fogyasztása, akár egy hónap alatt legyőzheti a szervezetünkben túlzottan elszaporodott élesztőgombákat.

SAVANYÚ KÁPOSZTALÉ

A sótlan, tejsavas erjesztéssel készített hígított savanyúkáposzta-lé, reggel éhgyomorra elfogyasztva alaposan megdolgoztatja az emésztőszerveket, ráadásul serkenti az emésztőnedv termelést is, tehát előkészíti a gyomrot a reggeli feldolgozására. A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, ha a káposztalét fele-fele arányban sárgarépa lével fogyasztjuk.

FRISSEN PRÉSELT KÁPOSZTA- ÉS SÁRGARÉPALÉ

A káposzta elsősorban sok U-vitamint tartalmaz, a sárgarépában pedig rengeteg a béta-karotin. Ezek mindegyike nagyon fontos szerepet játszik a nyálkahártyák védelmében és regenerálásában. Töményen soha ne fogyasszuk őket, legfeljebb csak 1-2 kortyot, ugyanis így irritálják a gyomorfalat! Préseljünk, vagy centrifugáljunk ki 2 dl levet, hígítsuk fel legalább fele-fele arányban, és fél óra alatt lassan elkortyolgatva fogyasszuk el az oldatot.

Flavonoidok és a rezveratrol ideális kombinációja, kiváló anto- és procianidin forrás

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a táplálkozásunkban és ételeinkben található értékes összetevők kiaknázása. Az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb csoport ezek közül a flavonoidok és a rezveratrol, amelyek rendkívül előnyös hatásokkal rendelkeznek az...

Tavaszi fáradtság, vagy tavaszi frissesség?

Ez itt a kérdés! Fáradtak vagy inkább frissek szeretnénk lenni tavasszal? Miénk a választás és miénk annak a felelősége is, hogy mit teszünk a döntésünk mellett vagy ellen. Bármit is teszünk minden tél után elérkezik a tavasz, és csak rajtunk múlik, hogy milyen bőrben...

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...