fbpx

Lucerna, minden élelem atyja

Gyógynövények, Természetes gyógymódok

A lucerna arab eredetű szó azt jelenti: apa és valószínűleg azért adták e nevet a lucernának, mert egyedülállóan jó erősítő, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt és minden élelem atyjának nevezték. Az újabb felfedezése már az új korra tehető. A lucerna klorofilban az egyik leggazdagabb növényünk, állat és ember számára tartalmazza mindazt az anyagot, ami jó egészségben tarthat, vagy akár meg is gyógyíthat.

A lucerna tápértéke:

Tartalmaz A, C, B, D, K és P vitamint. Nyomelemekben is igen gazdag. Megtalálható benne többek között nikkel, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, kén, nátrium és vas. A lucernát Frank Bouer biológus elnevezte „nagy gyógyítónak” mivel kutatásai szerint e növény nyolc, az emésztés számára nélkülözhetetlen enzimeket tartalmaz. Lipáz a zsírokat bontja fel. Amiláz a keményítők emésztésében segít. Proteáz a proteinek emésztését végzi. Emulzin a cukrot segít megemésztenünk. Invertáz amely a glucose és a fructose feldolgozásban kap szerepet. Megtalálható benne még a Koaguáz, a Peroxidáz és a Pektáz.

Lucerna hatása:

Éppen ezen enzimtartalma miatt a lucerna elősegíti, tökéletesíti a szénhidrátok, a fehérjék, a kalcium és a vas, valamint több nyomelem felszívódását és beépülését a szervezetbe, ezért különösen jót tesz a lucerna, illetve a belőle készült táplálék kiegészítő idős korban.

A lucerna tökéletesíti és elősegíti az emésztést. Erősen roboráló hatású!

Felerősíti a szervezetet, megerősíti az immunrendszert, lassítja az öregedéssel járó leépülés folyamatát. Növeli a fizikai teljesítményt és az életerőt, elősegíti a jobb alvást!

Helyreállítja a szervezet egészséges sav-lúg egyensúlyát!

A modern táplálkozás már tökéletesen felborította ezt az egyensúlyt. A fehérje és a keményítő túlzott fogyasztása és a rengeteg szervezetünkbe kerülő méreg okozza azt, hogy legtöbbünk szervezete elsavasodik. Ha az egyensúlyt vissza tudjuk állítani, a szervezet újra harmonikusan, egészségesen tud működni és megkezdődik a szervezetben a gyógyulás. Ebben sokat tudnak segíteni nekünk, azok a lucernában található azon értékes anyagok, amelyek hozzájárulnak, hogy a szervezet ph értéke, az élettani lúgos irányban visszatolódjék még a régi, makacs sebek is látványosan gyógyulni kezdenek, ha szervezetünk ezen az úton elindul.

A lucerna tisztítja az ereket, javítja azok állapotát!

A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat az erek állapotára. Ilyen a szaponin, amely szinte kisöpri az artériák belső feléről a koleszterin lerakódásokat.

A lucerna segíthet vérszegénység esetén!

A vérszegénység általában azért következik be, mert kevés a vas a szervezetben. A lucerna rendszeres fogyasztása, magas vastartalma miatt megelőzi a vérszegénység kialakulását, de segíthet a már kialakult betegségkiegészítő kezelésében is.

Erősíti a csontokat és fogakat!

Magas kalcium tartalma hozzásegít az erős fogazat és csontozat kialakulásához és megőrzéséhez.

Ugyancsak ennek az ásványnak köszönheti, hogy szívizomerősítőként is számon tartják.

Javíthat az ízületi gyulladásos, reumás állapotokon!

A köszvényt régen a gazdagok betegségének tartották, mert azok szenvedtek tőle, akik sok húst fogyasztottak, tehát mint luxust ezt megengedhették maguknak. A betegségük pedig azért alakult ki, mert a húsokban (főleg a disznóhúsban), magas a húgykősav tartalom, amely először a veséket támadja meg, esetleg károsítja, később pedig a ízületekben okoz fájdalmas lerakódásokat. A lucerna lúgosító hatása kioldhatja az ízületekből a húgykősavat, és ha a szervezetünket nem is engedjük már újra elsavasodni (többek között a lucerna rendszeres fogyasztásával), ebből a betegségből akár ki is gyógyulhatunk.

Rendkívül magas klorofil tartalmának köszönheti:

– Hogy az összes légzőszervi megbetegedésben eredményesen használható, a felhalmozódott nyálkát segíthet a szervezetnek kidolgozni a légutakból.

– Hogy kiváló méregtelenítő hatású.

Jó tudni a lucernáról:

– Felfúvódások, fekélyek kezelésében, annak okán is eredményes lehet, mert a káposztához hasonlóan rendkívül gazdag U-vitaminban.

– Szoptatós mamáknál serkenti a tejelválasztást is.

– Fontos, hogy lassan fejti ki a hatását, de annál látványosabb az eredmény.

– A legjobb étvágygerjesztő!

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Olajozott élet, avagy a kendermagolaj sava borsa

A kendermagot ezerarcú növénynek is szokták nevezni, mert megtalálható benne az emberi szervezet helyes működéséhez szükséges hatóanyagok alfája és omegája... A kendermag kiemelkedő tápértékének köszönhetően már évezredek óta része az ember táplálkozásának, ám csak az...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...