fbpx
Oldal kiválasztása

Lucerna, minden élelem atyja

Gyógynövények, Természetes gyógymódok

A lucerna arab eredetű szó azt jelenti: apa és valószínűleg azért adták e nevet a lucernának, mert egyedülállóan jó erősítő, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt és minden élelem atyjának nevezték. Az újabb felfedezése már az új korra tehető. A lucerna klorofilban az egyik leggazdagabb növényünk, állat és ember számára tartalmazza mindazt az anyagot, ami jó egészségben tarthat, vagy akár meg is gyógyíthat.

A lucerna tápértéke:

Tartalmaz A, C, B, D, K és P vitamint. Nyomelemekben is igen gazdag. Megtalálható benne többek között nikkel, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, kén, nátrium és vas. A lucernát Frank Bouer biológus elnevezte „nagy gyógyítónak” mivel kutatásai szerint e növény nyolc, az emésztés számára nélkülözhetetlen enzimeket tartalmaz. Lipáz a zsírokat bontja fel. Amiláz a keményítők emésztésében segít. Proteáz a proteinek emésztését végzi. Emulzin a cukrot segít megemésztenünk. Invertáz amely a glucose és a fructose feldolgozásban kap szerepet. Megtalálható benne még a Koaguáz, a Peroxidáz és a Pektáz.

Lucerna hatása:

Éppen ezen enzimtartalma miatt a lucerna elősegíti, tökéletesíti a szénhidrátok, a fehérjék, a kalcium és a vas, valamint több nyomelem felszívódását és beépülését a szervezetbe, ezért különösen jót tesz a lucerna, illetve a belőle készült táplálék kiegészítő idős korban.

A lucerna tökéletesíti és elősegíti az emésztést. Erősen roboráló hatású!

Felerősíti a szervezetet, megerősíti az immunrendszert, lassítja az öregedéssel járó leépülés folyamatát. Növeli a fizikai teljesítményt és az életerőt, elősegíti a jobb alvást!

Helyreállítja a szervezet egészséges sav-lúg egyensúlyát!

A modern táplálkozás már tökéletesen felborította ezt az egyensúlyt. A fehérje és a keményítő túlzott fogyasztása és a rengeteg szervezetünkbe kerülő méreg okozza azt, hogy legtöbbünk szervezete elsavasodik. Ha az egyensúlyt vissza tudjuk állítani, a szervezet újra harmonikusan, egészségesen tud működni és megkezdődik a szervezetben a gyógyulás. Ebben sokat tudnak segíteni nekünk, azok a lucernában található azon értékes anyagok, amelyek hozzájárulnak, hogy a szervezet ph értéke, az élettani lúgos irányban visszatolódjék még a régi, makacs sebek is látványosan gyógyulni kezdenek, ha szervezetünk ezen az úton elindul.

A lucerna tisztítja az ereket, javítja azok állapotát!

A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat az erek állapotára. Ilyen a szaponin, amely szinte kisöpri az artériák belső feléről a koleszterin lerakódásokat.

A lucerna segíthet vérszegénység esetén!

A vérszegénység általában azért következik be, mert kevés a vas a szervezetben. A lucerna rendszeres fogyasztása, magas vastartalma miatt megelőzi a vérszegénység kialakulását, de segíthet a már kialakult betegségkiegészítő kezelésében is.

Erősíti a csontokat és fogakat!

Magas kalcium tartalma hozzásegít az erős fogazat és csontozat kialakulásához és megőrzéséhez.

Ugyancsak ennek az ásványnak köszönheti, hogy szívizomerősítőként is számon tartják.

Javíthat az ízületi gyulladásos, reumás állapotokon!

A köszvényt régen a gazdagok betegségének tartották, mert azok szenvedtek tőle, akik sok húst fogyasztottak, tehát mint luxust ezt megengedhették maguknak. A betegségük pedig azért alakult ki, mert a húsokban (főleg a disznóhúsban), magas a húgykősav tartalom, amely először a veséket támadja meg, esetleg károsítja, később pedig a ízületekben okoz fájdalmas lerakódásokat. A lucerna lúgosító hatása kioldhatja az ízületekből a húgykősavat, és ha a szervezetünket nem is engedjük már újra elsavasodni (többek között a lucerna rendszeres fogyasztásával), ebből a betegségből akár ki is gyógyulhatunk.

Rendkívül magas klorofil tartalmának köszönheti:

– Hogy az összes légzőszervi megbetegedésben eredményesen használható, a felhalmozódott nyálkát segíthet a szervezetnek kidolgozni a légutakból.

– Hogy kiváló méregtelenítő hatású.

Jó tudni a lucernáról:

– Felfúvódások, fekélyek kezelésében, annak okán is eredményes lehet, mert a káposztához hasonlóan rendkívül gazdag U-vitaminban.

– Szoptatós mamáknál serkenti a tejelválasztást is.

– Fontos, hogy lassan fejti ki a hatását, de annál látványosabb az eredmény.

– A legjobb étvágygerjesztő!

Jód, a pajzsmirigyünk legjobb barátja

A jód a természetben széleskörűen elterjedt, az emberi szervezet normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges (esszenciális) elem. A pajzsmirigyhormonjaink termeléséhez pedig nagy szükségünk van rá. Szervezetünk azonban nem képes jódot termelni, ezért a táplálék...

Aloe vera, a sivatag lilioma

Az Aloe Veráról sokat hallani mostanában, mintha valami új gyógynövényre bukkantunk volna mostanában. Pedig az Aloe Verát már ősidők óta használják gyógyításra. A kínai orvosok akupunktúrás tűként is használták a tüskéit. Számos ősi civilizáció Istenként, az amerikai...

Ájur Véda: Az élet tudománya III. – típusok és elemek

Az Ájur Véda a holisztikus életfilozófia ősi indiai tudománya, mely az élet tudományát foglalja magába. Nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és...

Barátaink a baktériumok

Kevesen tudják, hogy normál esetben, szervezetünkben több a jótékony baktérium, mint az ártalmas. Márpedig ha ez így van, akkor át kell alakítanunk gondolkodásunkat az eddig kellemetlen asszociációkat előhívő „baktérium” kifejezéssel kapcsolatban. A baktériumok...

Cseresznye

...A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek...

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.Az egyik leghatékonyabb baktériumölő A hagyományos orvoslásban...

Bor a különös gyulladásgátló

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

Zsálya – azaz Salvia

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is...

Az antioxidánsok és az oxidatív stresszre kifejtett pozitív hatásai

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

PCOS, a nőiesség réme

Menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás, pattanásos bőr, szőrösödés, hízás, magas vérnyomás, avagy ezen tünetek együttes megjelenése, a legtöbb esetben négy betűvel kifejezhető: PCOS. Magyarul Policisztás Petefészek Szindróma, ami nem más, mint a leggyakoribb női...