fbpx

Magnézium: elengedhetetlen, mégsem termeli a szervezetünk

Természetes gyógymódok

Szervezetünk egészséges működéséhez a vitaminokon kívül nyomelemekre is szükség van. Közülük a magnézium az egyik legfontosabb, mert testünk nem képes előállítani, ám minden szövetünkben elraktározódik. Szervezetünk magnéziumpótlása tudatos táplálkozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén megoldható.

A magnézium a negyedik legfontosabb ásványi anyag a szervezet működése szempontjából: testünk valamennyi szövetében elraktározódik. Az emberi szervezetben 20-30 gramm magnézium található, amely a csontszövetben koncentrálódik (kb. 50 százaléka a szervezetben találhatónak), ám az izmok és a máj sejtjeiben is jelentős mennyiségben meg található. Vérünkben csupán egy százalék található magnézium-bevitelünkből, ám a szervezetünk azon dolgozik, hogy vérünk magnéziumszintje állandó maradjon.

A szervezet testőre

A magnézium több, mint 300 a testünkben zajló biokémia reakcióhoz szükséges. Rendszeres fogyasztása megőrzi a szív- és érrendszer, valamint a csontok erősségét, támogatja az immunrendszer működését, az izommunkát és az idegi funkciókat, szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást. Elősegíti a hatékony enzimtermelést a zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében is fontos szerepet játszik. A fogak, csontok és a fogíny építését is elősegíti. Normalizálja a koleszterinszintet és segíti a szívműködést. Az érrendszer rugalmasságáért is felelős.

Mi okozhat magnéziumhiányt?

A vesék és az emésztőrendszer egészségi állapota nagyban befolyásolják a felszívódó magnézium mennyiségét. A Krohn gyomorbetegség jelentősen akadályozza a magnéziumfelszívódást, és a belek egyéb gyulladásos betegségei is nehezíthetik ezt a folyamatot. A magnéziumhiányt okozhatja a burnout (azaz kiégés) -szindróma, a krónikus stressz, a mozgásszegény életmód, és a minőségileg nem megfelelő táplálkozás.

A fokozott fáradékonyság, idegrendszeri problémák, anyagcserezavarok, megromlott vérkeringés, izomgörcsök és a hányinger a magnéziumhiány tünetei. A magnéziumhiány emellett szívritmuszavart, trombózist és szívizomelhalást is okozhat azoknál, akik ezekre eleve hajlamosak. Az étvágytalanság, fejfájás, a depresszió és a koncentráció zavarok hátterében is hiánya állhat.

Mi növelheti meg szervezetünk magnéziumigényét?

Magnéziumszükségletet megnövelheti számos élettani tényező:

  • Várandósság alatt 450 mg a napi ajánlott mennyiség, mert a méhfal rugalmasságát és a magzat egészséges fejlődését ez biztosítja. Szoptatás alatt szintén 450 mg ajánlott naponta. Stressz, dohányzás és menopauza esetén 400-500 mg ajánlott.
  • A zsíros ételek fogyasztása növeli a magnéziumigényt.
  • A hasmenés és a hányás szintén megnövelheti magnézium szükségletünket.
  • Egyes gyógyszerek, mint a tetraciklin és gentamicin hatóanyagú antibiotikumok, vagy a rák kezeléséhez használt gyógyszerek megnövelhetik a magnéziumszükségletet.
  • Cukorbetegség esetén az emésztőrendszeri panaszok miatt is nőhet a szükséglet.
  • Alkoholizmus esetén a vérben 60 százalékkal kevesebb magnézium található, amely rendkívül leterheli a szervezetet.
  • Ha a vér kálium és a kalcium szintje alacsony az magnéziumhiányra utal. Ilyen esetekben a magnéziumot tartalmazó táplálékkiegészítők segíthetnek a problémán.
  • Idős korban megnövekedik a szervezet magnéziumigénye, hiszen az ízületek, az izmok, a csontok, az anyagcsere és az idegrendszer jelentősen terhelődik. Állapotmegőrzéshez ajánlott ebben a korban!

Legújabb kutatások szerint a tinédzserkori magnéziumpótlás rendkívül fontos a későbbiekben, leginkább a hölgyeknél. A csontok erősödnek ettől a nyomelemtől, D-vitaminnal és kalciummal kiegészítve megelőzhető vele a csontritkulás. Egyes kutatások kimutatták, hogy 14-18 éves korban a lányoknál érdemes megemelni a napi magnéziumadagot 410 mg-ra, mert a csontok olyannyira megerősödnek ebben a korban, hogy a későbbiekben a csontritkulás kialakulásának kockázata csökkenhet, ha kamaszkorban odafigyelünk.

Mennyi nyom a latba?

A magnézium az anyagcserében fontos szerepet tölt be, ezért az elfogyasztott energiamennyiséggel arányosan szokták megadni a napi ajánlott bevitelt. E szerint 1000 kJ-onként 25-30 mg magnéziumot kéne naponta fogyasztanunk. A napi szükséglet életkortól és nemtől is függ. Túladagolni nem lehet, ám túlzott magnézium-bevitel mellett fokozódik a foszforürítés.

  • 1 éves korig 50-70 mg
  • 1-3 évig 150 mg
  • 4-6 évig 200 mg
  • 7-10 évig 250 mg
  • 11-18 éves korig 350 mg
  • 19 éves kortól 300 mg

Rendszeres magnéziumpótlással csökkenthető a 2-es féle diabétesz kialakulása. Legújabb német kutatások szerint a rostdús táplálkozás megfelelő magnéziumfogyasztással kombinálva akár 33 százalékkal is csökkentheti a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Magnéziumforrások

A zöld zöldségek, mint a saláta, a spenót kitűnő magnéziumforrások a bennük lévő klorofill molekula miatt, amely zöld színüket adja, és rengeteg magnéziumot tartalmaz. A hüvelyesek, mint a bab, a burgonya, a csonthéjas gyümölcsök és a kakaó rendkívül gazdagon tartalmazzák ezt a nyomelemet. A rostokban gazdag, teljes kiőrlésű gabonák szintén bővelkednek benne. A magnézium nagy mennyiségben a halfélékben (pl. lepényhal, tonhal és lazac) is megtalálható. A „keményebb” természetes ásványi vizek több magnéziumot tartalmaznak. Kalciummal és cinkkel kiegészítve még hatékonyabban felszívódik.

Étel típusa – Mg/db vagy egy csésze

  • Lepényhal 90
  • Mandula 80
  • Kesudió 75
  • Szójabab 75
  • Spenót 75
  • Burgonya (1db) 50
  • Földimogyoró 50
  • Joghurt 45
  • Barnarizs 40
  • Lencse 35
  • Avokádó 35
  • Bab 35
  • Korpa 35
  • Kakaó 33
  • Banán (egy db) 30
  • Búzacsíra (2 evőkanál) 30
  • Mazsola 25

Kiváló forrás még az epsom-i csodavíz

A természetben csak vegyületeiben fordul elő. A földkéreg 8. leggyakoribb eleme. Leginkább a magnezit és dolomit kőzetekben fordul elő. De ásványokban, ás ásványvizekben oldott ion formában. A magnézium elnevezés görög eredetű, és a Thesszáliában fekvő Magnesiáról kapta a nevét. Az elemet a skót Joseph Black fedezte fel 1755-ben.

Egy angliai farmer 1918-ban Epsom városában kútvízzel itatta a teheneit. Ám az állatok nem akartak inni a vízből, mert annyira keserű volt. A farmer viszont felfedezte, hogy a víz gyógyítja a sebeket és sérüléseket. Az epsom-i csodavíznek híre ment, és csak később fedezték fel, hogy az elixír magnézium-szulfátot, azaz keserűsót tartalmazott. A magnézium tényleges élettani hatásaira azonban csak később derült fény.

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...