fbpx

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Természetes gyógymódok

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián alapul a makrobiotika elveire épülő táplálkozási rend, amely az előbbiek értelmében, elsősorban azt a célt szolgálja, hogy táplálkozásunkkal elősegítsük a szervezetünket harmonizáló folyamatokat, így hosszútávon megőrizzük egészségünket.

Megfigyelhető, hogy a távol-keleti országokban kevesebb az elhízott ember és a daganatos megbetegedés, mint nálunk. Ennek egyik fő oka a táplálkozásukban rejlik. Könnyen gondolhatnánk, hogy az ott élő emberek valószínűleg kalóriaszegényebb táplálkozást folytatnak, ezért nem híznak olyan mértékben, mint az Európában, vagy USA-ban élők. Ám ez tévedés. Étrendjük általában kalóriadúsabb, mint a miénk ugyanakkor rendkívül gazdag rostokban. Ám az egészséges táplálkozásuk valódi forrása az ételek ismeretében, és azok tudatos elkészítésében és összeválogatásában rejlik.

Ezt a tudatosságot tükrözi a Japánból eredő makrobiotikus táplálkozás, ami kitűnő alapot jelent egészségünk megőrzéséhez, illetve súlyos betegségekből való felgyógyuláshoz, valamint sokak örömére az ideális testsúly elérésének is kitűnő eszköze.

Mi a makrobiotika?

Jelentése: hosszú élet. Két görög eredetű szóból származó kifejezés, melyben a makro – nagyot, hosszút, a biosz életet jelent. Ez a táplálkozásmód a Tao életfilozófiáján alapul, aminek lényege a testi -lelki – szellemi egyensúly elérése úgy, hogy a természet rendjéhez és az univerzum törvényeihez igazodunk.

A makrobiotika egyensúlyteremtő erejének titka

Összhangban van az egyetemes étrendi hagyományokkal, ugyan akkor tekintetbe veszi az egyéni különbségeket. Harmóniában van az évszakok változásával és az ökológiai renddel, vagyis az évszaknak megfelelő és a közvetlen környezetünkben termő táplálék felvételét részesíti előnyben. Táplálékunk összeválogatásában és elkészítésében elsődleges cél, hogy az ételek összhangban és egyensúlyban legyenek külső és belső sajátságainkkal, szűkebb és tágabb környezetünkkel.

Ellentétek harmóniája

Mivel a makrobiotikus étrend alapja a Tao filozófia, érthető, hogy e táplálkozási rend a jin-jang kiegyenlítő elvén nyugszik. Célja a harmónia megteremtése az emberben, illetve az ember és a környezete között. A táplálkozás terén ez nem jelent mást, mit az élelmiszerek, részletekre kiterjedő tulajdonságainak maximális figyelembevételét, valamint ezen ismeretek rendszerbe foglalását, és alkalmazását a táplálkozás harmonikussá tételében.

A két minőség -jin és jang- jelen van a fizikai világ összességében, így legparányibb sejtjeinktől kezdve a körülöttünk lévő környezeten keresztül az Univerzum végtelenségéig. Mindezek harmóniája jelenti egészségünk alapjait. Természetesen ételeink is e két alapminőség természetét hordozzák magukban.

Jang: a középpont felé tartó energia, a férfi, a meleg, a világosság, a hang, az összehúzódás, a szilárdság, az idő, a vörös és a sárga szín.

Jin: a középpontból kifelé tartó, felszínre törekvő erő, a nő, a hideg, a sötétség, a csend, a tágulás, a folyékony, a tér, a kék és a lila szín.

Hideg, meleg, színek, formák és térrendezés

A makrobiotikus táplálkozás harmóniára törekvő jellegénél fogva kerüli a szélsőséges, túlzottan jin vagy jang tulajdonságú élelmiszereket. Fő ételei egyrészt a gabonafélék, amelyek az ember ősi táplálékai lévén kiegyensúlyozott, komplex hatású élelmiszerek, valamint a sok zöldség. A makrobiotikus étrend természetesen nagy figyelmet fordít az évszaknak megfelelő gyümölcsök, illetve a magvak és a csonthéjasok fogyasztására is. Ugyanakkor kizárja az étkezésből az állati eredetű táplálékokat, kivéve a halat és a tojást.

A makrobiotikus táplálkozást az ízeken kívül nagymértékben befolyásolják az évszakok, ugyanis más energiákra van szükségünk melegben, mint hidegben. Ezen kívül a színek szerepe sem elhanyagolható, hiszen nem mindegy, hogy egyhangú, a sok főzéstől színüket vesztett, barnás árnyalatú ételeket eszünk, vagy színpompás, zöldségekből és gabonából álló kompozíció kerül a tányérunkra. Mivel távol-keleti rendszerről van szó, nem meglepő, hogy még a Feng-shui alapjai is szerepet játszanak a makrobiotikus konyhában, ami azt jelenti, hogy nagyon fontos, milyen formájúra vágjuk az ételeket és mit, mivel, hogyan helyezünk el a tányéron.

Évszakok és ételek

Figyelem! A nyári meleg jang, a téli hideg jin energiát ad. Főzéssel, sütéssel jang energiát juttatunk ételeinkbe, ezért télen inkább főtt ételt együnk, nyáron pedig nyerset.

Tavasz – A téli összehúzódás után itt az energiák kifelé irányulásának ideje. Ilyenkor elsősorban csíráztatott magvak, és friss hajtások formájában tudjuk megadni szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát. Ahogy melegszik az idő csökkentsük a főzés és a párolás időtartamát, valamint a fűszerezést is.

Nyár – A gyümölcsök és a nyers zöldségek ideje, kevesebb gabonafélével. Lehetőleg kerüljük a hideg italokat, fogyasszunk inkább meleg, gyógynövényekből készült teákat.

Ősz – Az ételeket vágjuk nagyobb darabokra, főzzük hosszabb ideig, és fűszerezzük gazdagabban.

Tél – A hidegben fontos, hogy meleg ételeket vegyünk magunkhoz. Ilyenkor még a gyümölcs jellegű élelmiszereket is jó sütve fogyasztani (pl: sült tök, sült gesztenye) Ebben az évszakban több sóra, fűszerre, olajos magra, olajra, és főtt gabonára van szüksége szervezetünknek.

A makrobiotikus táplálkozás alapszabályai

Amit ajánlott enni:

Jang ételek: gabonafélék, tojás, hal, szója só

Jin ételek: fűszer (mustár, vanília, ecet), méz, gyógyteák, gabonakávé, gyümölcs és zöldséglevek, víz, olajok, gyümölcsök, zöldségek, magvak, hüvelyesek

Táplálékösszeállítás / nap:

A gabonafélék az étkezés 50-60 százalékát teszik ki, teljes értékű gabonafélékből összeállítva. (barnarizs, köles, zab, teljes kiőrlésű búza, rozs, hajdina, árpa, kukorica) A zöldségek nagyjából 25-30 százalékát jelentik a tápláléknak. Ezeket az élelmiszereket lehet nyersen, párolva vagy grillezve fogyasztani, de elsősorban a kevéssé hőkezelt ételek részesülnek előnyben.

A hüvelyesekből, zöldségekből elkészített levesek teszik ki a táplkozás további 5-10 százalékát. Alkalmanként fogyaszthatunk főtt tengeri növényeket, hetente 2-3-szor halat, illetve nyers vagy aszalt gyümölcsöt és kevés olajos magvat. Csak kevés édességet fogyasszunk!

Mellőzzük az állati eredetű élelmiszereket (kivéve hal, tojás) a tejtermékeket is beleértve, valamint a cukrot, a trópusi gyümölcsleveket, az alkoholt, a cigarettát, a kávét, valamint a feldolgozott, adalékanyaggal dúsított élelmiszereket.

Figyelem! Az állati eredetű élelmiszerek megvonása miatt felmerülhet cink, vas, B12, D vitamin, jód és fehérje hiány, amit pótolni kell.

Tudta? A mai világ tele van káros jin hatásokkal (sugárzással, vegyi anyagokkal), ezért egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a jang típusú gabonafélék, sőt még a nagyon mértéktartóan alkalmazott konyhasó fogyasztásának is, amit az egyéb táplálkozási rendszerek általában nem ajánlanak.

Gyógyító táplálék

Minden étel, alkotórészekből áll, amelyek valamilyen módon hatással vannak szervezetünkre. Tehát az ízek kölcsönhatásban állnak az egyes szervekkel, szervrendszerekkel, és egyben az energia különböző megnyilvánulási formáit is jelentik. Amennyiben tudjuk, hogy melyik összetevő, melyik szervünk működését befolyásolja, illetve mely folyamatok alakulásában játszik szerepet, megelőzhetjük a betegségek kialakulását.

Ám a makrobiotikus táplálkozás arra is rendkívül alkalmas, hogy már kialakult betegségeket, -legyen szó csontritkulásról, diabetesről, daganatról vagy más komoly betegségről- szüntessünk meg, mégpedig úgy, hogy megvonjuk a szervezettől azt a táplálékforrást, amely az adott negatív irányú folyamatot segíti. Ezért fontos, hogy az ételek minden tulajdonságát jól ismerjük és tisztában legyünk azzal, hogy az elkészítés során milyen folyamatokon megy keresztül a hatóanyag, eközben hogyan változik, illetve miként reagál akkor, ha más összetevőkkel vegyítjük.

Ízek és szervek

Savanyú: előnyös a májnak és az epének, energetikailag gyorsító, összehúzó hatású.

Keserű: száraz, szétszóródó energiát jelent, serkentő hatást gyakorol a szívre, a vérkeringésre és a vékonybélre.

Édes: tápláló energiát közvetít, nyugtatja a gyomrot, a hasnyálmirigyet és a lépet

Csípős: jó hatással van a tüdőre, a légutakra, valamint a vastagbélre és az emésztésre, energetikailag erős, szétszóródó jellegű.

Sós: a vesére, a húgy- és ivarszervekre, valamint a csontokra és az agyra hat pozitívan, és erős, lefelé húzó hatású energiát közvetít.

Flavonoidok és a rezveratrol ideális kombinációja, kiváló anto- és procianidin forrás

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a táplálkozásunkban és ételeinkben található értékes összetevők kiaknázása. Az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb csoport ezek közül a flavonoidok és a rezveratrol, amelyek rendkívül előnyös hatásokkal rendelkeznek az...

Tavaszi fáradtság, vagy tavaszi frissesség?

Ez itt a kérdés! Fáradtak vagy inkább frissek szeretnénk lenni tavasszal? Miénk a választás és miénk annak a felelősége is, hogy mit teszünk a döntésünk mellett vagy ellen. Bármit is teszünk minden tél után elérkezik a tavasz, és csak rajtunk múlik, hogy milyen bőrben...

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...