fbpx
Oldal kiválasztása

Mik azok az antioxidánsok és miért van rá szükségünk?

Vitaminok

Az ember energiatermelő folyamataiban túlnyomórészt oxidatív folyamatok szerepelnek, melyek során szabadgyökök keletkeznek, ezt életmód és környezeti tényezők is elősegíthetik. Ilyen faktorok a dohányzás, a kimerítő tréning, a táplálkozásban az aránytalanul sok többszörösen telítetlen zsírsav, a légszennyezés, a radioaktív sugárzás, az ibolyántúli sugárzás. Hasonló következménnyel jár egyes gyógyszerek szedése, vagy a különböző gyulladásos folyamatok. A fokozott mennyiségben termelődő szabad­gyököket, a szervezet saját közömbösítő mechanizmusai már nem képesek hatástalanítani, ezért azok károsítják a sejteket.

Ily módon számos betegség kockázatát növelik, egyebek között a szív- és érrendszeri betegségekét, a rosszindulatú daganatokét, valamint felgyorsulnak az öregedési folyamatok. Nyilvánvaló, hogy ezekkel, a szervezetet károsító hatásokkal szemben a szervezetnek hatékony védekező mechanizmussal kell rendelkeznie, amely a növekvő igénybevétellel is meg tud birkózni. A közömbösítő rendszer támogatásának módszere, az étrend megfelelő összeállítása. A kutatások rámutattak, hogy a növényi eredetű élelmiszerekben zöldségek és a gyümölcsökben számos olyan összetevő, antioxidáns van, amely hatékonyan erősíti az emberi szervezet védekezését.

Ki kell emelnünk a flavonoidokat, amelyek 20-40szer hatékonyabb antioxidánsok, mint például a C és az E-vitamin!

A flavonoidok legnagyobb mennyiségben a Magyarországon is őshonos vörös bogyós gyümölcsökben, valamint azok héjjában, magjában találhatóak. A flavonoidok antioxidáns jellege megnyilvánul a rosszindulatú daganatok és az érrendszeri betegségek megelőzésében, a vérrög kialakulás gátlásában, valamint a vér koleszterinszintjének csökkentésében is. Mivel a szervezetünk számára szükséges antioxidáns mennyiséget csak napi több kilogram gyümölcs és zöldség elfogyasztásával tudnánk biztosítani, így ajánlatos antioxidánsokat, flavonoidokat tartalmazó táplálékkiegészítőket is rendszeresen fogyasztanunk.

Ezek ésszerű használatával, és növényi eredetű táplálékok gyakori fogyasztásával már egy lépést tettünk egészségünk megőrzéséért a táplálkozásunk segítségével.

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk...

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék...

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...