fbpx

Mik azok az antioxidánsok és miért van rá szükségünk?

2020, nov 28 | Vitaminok

Az ember energiatermelő folyamataiban túlnyomórészt oxidatív folyamatok szerepelnek, melyek során szabadgyökök keletkeznek, ezt életmód és környezeti tényezők is elősegíthetik. Ilyen faktorok a dohányzás, a kimerítő tréning, a táplálkozásban az aránytalanul sok többszörösen telítetlen zsírsav, a légszennyezés, a radioaktív sugárzás, az ibolyántúli sugárzás. Hasonló következménnyel jár egyes gyógyszerek szedése, vagy a különböző gyulladásos folyamatok. A fokozott mennyiségben termelődő szabad­gyököket, a szervezet saját közömbösítő mechanizmusai már nem képesek hatástalanítani, ezért azok károsítják a sejteket.

Ily módon számos betegség kockázatát növelik, egyebek között a szív- és érrendszeri betegségekét, a rosszindulatú daganatokét, valamint felgyorsulnak az öregedési folyamatok. Nyilvánvaló, hogy ezekkel, a szervezetet károsító hatásokkal szemben a szervezetnek hatékony védekező mechanizmussal kell rendelkeznie, amely a növekvő igénybevétellel is meg tud birkózni. A közömbösítő rendszer támogatásának módszere, az étrend megfelelő összeállítása. A kutatások rámutattak, hogy a növényi eredetű élelmiszerekben zöldségek és a gyümölcsökben számos olyan összetevő, antioxidáns van, amely hatékonyan erősíti az emberi szervezet védekezését.

Ki kell emelnünk a flavonoidokat, amelyek 20-40szer hatékonyabb antioxidánsok, mint például a C és az E-vitamin!

A flavonoidok legnagyobb mennyiségben a Magyarországon is őshonos vörös bogyós gyümölcsökben, valamint azok héjjában, magjában találhatóak. A flavonoidok antioxidáns jellege megnyilvánul a rosszindulatú daganatok és az érrendszeri betegségek megelőzésében, a vérrög kialakulás gátlásában, valamint a vér koleszterinszintjének csökkentésében is. Mivel a szervezetünk számára szükséges antioxidáns mennyiséget csak napi több kilogram gyümölcs és zöldség elfogyasztásával tudnánk biztosítani, így ajánlatos antioxidánsokat, flavonoidokat tartalmazó táplálékkiegészítőket is rendszeresen fogyasztanunk.

Ezek ésszerű használatával, és növényi eredetű táplálékok gyakori fogyasztásával már egy lépést tettünk egészségünk megőrzéséért a táplálkozásunk segítségével.

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...

A zöldtea jótékony hatása az emberi szervezetre

A teacserje hazájára vonatkozóan két állítás létezik. Az egyik verzió szerint a tea nem Kínából, hanem az indiai Assamból származik, ahonnan a prehisztorikus időkben került át Kínába. A másik szerint a kínai hajósok érték el dzsunkáikkal Kisázsiát, Ceylont, Indiát. A...

B2-vitamin- avagy a Riboflavin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, a B2 - vitaminra. Az évek során többször is izolálták ezt az anyagot, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény....

B1-vitamin – avagy a Tiamin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1912-ben Casimir Funk lengyel biokémikus hántolatlan rizsből izolálta először és nevezte el B1 - vitaminnak.  1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte...

Vitamintúladagolás – minél több, annál jobb?

Az alternatív vitaminszemlélet a vitaminokat és ásványi anyagokat nem úgy tekinti, mint olyan anyagokat, melyekből egy minimális mennyiségre szükség van a szervezet rendellenes működésének elkerülésére, hanem úgy tekinti őket, mint a szervezet optimális működéséhez...