fbpx

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

Betegségek, Természetes gyógymódok

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá.

A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy több gócpont formájában jelentkező többnyire jóindulatú elváltozás elhelyezkedését tekintve lehet a méhen kívül, -belül, vagy a méh izomzatában. Ennek függvényében tünetei eltérőek. A myoma fogamzóképes nőknél jelentkezik, és a 35 év feletti korosztály 17-20%-át érinti. A betegség megjelenését követően többféle kezelési megoldás is létezik, melyek teljes ismeretében nem feltétlenül szükséges azonnal a kés alá feküdnie a betegnek. Növényi eredetű hormonpótlással és megfelelő tápanyag-bevitellel, sok esetben elkerülhető a szikével történő beavatkozás és az orvosi hormonkezelés.

Túlsúlyban az ösztrogén

A nőgyógyászati problémák jelentős része összefügg a szervezet hormon háztartásának kibillenésével. A myoma a szervezetben keletkezett ösztrogén túlsúly hatására alakul ki, aminek hátterében gyakran meg húzódik az egészségtelen táplálkozás, a túlsúly -hiszen a zsírsejtek anyagcseréjük során sok ösztrogént termelnek-, vagy akár a terhesség időszaka. Az ösztrogénszint indokolja, hogy a várandóság alatt a meglévő myoma göbök megnövekednek, míg a változókor hatására visszafejlődnek. A myoma kialakulásában és növekedésében tehát hormonális tényezők játszanak szerepet és az esetek többségében családi halmozódás figyelhető meg.

A myoma tünetei

– Vérzészavar: a myomák 40-50%-ánál jelentkezik az elhúzódó és rend szertelenné váló menstruáció, mely fájdalommal, görcsökkel jár.

– Alhasi fájdalom: lehet állandó, vagy időszakos, attól függően, hogy a myoma hogyan helyezkedik el.

– Vizelési és székelési nehézségek: általában abból adódnak, hogy a myoma nyomást gyakorol egyes szervekre a kismedencében és ezáltal akadályozza azok helyes működését.

– Meddőség: a myoma hátterében álló hormonális kiegyensúlyozatlanság, illetve az ezzel összefüggésben lévő méhnyálkahártyájának normál működése okozza, valamint előfordulhat, hogy a daganat elhelyezkedése elzárja a petevezetőket, ezzel akadályozva a teherbeesét.

– Terhességi komplikációk: gyakori a vetélés, mert a méhben lévő daganat miatt nem tud megmaradni a magzat, illetve ha mégis, akkor a fejlődés során a baba fekvésében okozhat problémákat, hiszen a növekvő göbök foglalják a teret a méhben.

– Tünetmentesség: gyakran előfordul, hogy a myoma nem okoz semmiféle tünetet, vagy azért mert még kezdeti stádiumban van, vagy mert „jó” az elhelyezkedése. Ilyenkor általában az éves nőgyógyászati szűrésen történő ultrahang vizsgálat során derül fény az elváltozásra.

A myoma kezelése

A myoma kialakulását időben észre lehet venni azoknál a nőknél, akik rendszeresen járnak nőgyógyászati szűrésekre. Ez pedig azt jelenti, hogy az idejében diagnosztizált elváltozás nagyobb eséllyel kezelhető természetes módon. Műtét a nagyméretű, férfi ökölnél nagyobbra nőtt, zavarokat okozó daganat esetében válik szükségessé. A kisebb és szerencsés elhelyezkedésű gócok esetében ma már van lehetőség azok izolált kivételére úgy, hogy a méh megmaradjon.

Azoknál viszont, akik nem akarnak már gyereket, vagy más megoldás nincs, a méhhel együtt távolítják el a myomát, kizárva a visszanövés lehetőségét. Amennyiben a myoma nem okoz változást a szervezet működésében, nem szükséges semmiféle sebészeti beavatkozás, ilyenkor gyakran javasolnak az orvosok hormonkezelést.

A folyamatos kontrollvizsgálatot pedig elengedhetetlen. Az ellenőrző vizsgálatok mellett érdemes megfogadunk néhány táplálkozási tanácsot. A helyes étrend és a megfelelő hormonszint karbantartása megelőzés szem pontjából is rendkívül hasznos.

Természetes megoldások

A természetes megoldások nagyon sok esetben segítenek a myoma kifejlődésének megelőzésében, illetve a betegség előrehaladott állapotának megakadályozásában, ezáltal a műtéti beavatkozás, illetve a hormonális kezelés elkerülésében. Együnk sok antioxidánst tartalmazó zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg nyersen, vagy enyhén párolva. Ilyenek: cékla, paradicsom, sárgarépa, brokkoli, feketeribizli.

Amennyiben nincs lehetőségünk elegendő mennyiséget fogyasztani ilyen élelmiszerekből, antioxidáns szükségletünket kötelezően pótoljuk étrendkiegészítőkkel valamint használjunk belsőleg wild yam gyökér kivonatot tartalmazó VILLAROSA kapszulát, amely jelentős fitoösztrogén tartalma miatt, támogatni és normalizálni képes a szervezet saját hormonháztartását.

Rendszeres alkalmazásával a már kialakult myoma esetén is, elkerülhetővé válhat az orvosi hormonkezelés. A szintetikus hormonokkal szemben a természetes hormonok használata során nem alakulnak ki kellemetlen mellékhatások (méhrák és trombózis hajlam, stb.) és kimutatható, hogy a növényekből kivont természetes hormonok jól felszívódnak a szervezetben.

wild yam gyökér: normalizálja a szervezet hormonháztartását

Kattintson az „Érdekel” gombra és ismerje meg a Villarosa kapszulát!

Figyelem!

Myoma esetén kerülni kell az ösztrogénszintet emelő készítmények bevitelét: méhpempő-, a cickafark-, a rozmaring- és a szójatartalmú szerek és teák.

Cukor – egészségtelenebb, mint hinnénk

Évente 35 kg fehér cukrot eszik egy átlagos magyar ember! Évek óta hallani, hogy a cukor egészségtelen, végleg kiiktatni az étrendünkből azonban nem könnyű. A feladat majdnem olyan nehéz, mint az alkoholról leszokni az alkoholistáknak. Az elszántság – és főként a...

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Édes élet, avagy a cukorbetegség

Magyarországon 700 ezer körül mozog a regisztrált cukorbetegek száma és az egészségügyi statisztikákra épülő jóslatok szerint ez a szám csak növekedni fog a jövőben... A népbetegségnek titulált cukorbetegség, az egyik legalattomosabb betegség, hiszen egyrészt...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Koleszterin, az érgyilkos

A világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második haláleset összefüggésben van szív- és érrendszeri megbetegedéssel, amelynek kialakulásában a vér magas koleszterinszintje alapvető szerepet játszik. Hazánkban a haláloki statisztikák élén a szívinfarktus...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Uraim, egészségükre!

A férfiak általában kevésbé szeretnek foglalkozni egészségükkel, mint a nők, ebből adódóan a megelőzésre sem szentelnek annyi figyelmet. Pedig ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak az egészségügyi gondjaik…. „Minden sikeres férfi mögött áll egy nő” –írja a...

Nem minden depresszió, ami annak látszik

A nappalok rövidülése, a levegő lehűlése, az otthon falai közt eltöltendő idő mennyiségének növekedése sokaknál párosul rossz hangulattal, alvászavarokkal, szomorúsággal, esetleg időszakos depresszióval és a magány érzésének felerősödésével. A zord őszvégi estékről...

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...