fbpx

Olajozott élet, avagy a kendermagolaj sava borsa

Gyógynövények

A kendermagot ezerarcú növénynek is szokták nevezni, mert megtalálható benne az emberi szervezet helyes működéséhez szükséges hatóanyagok alfája és omegája…

A kendermag kiemelkedő tápértékének köszönhetően már évezredek óta része az ember táplálkozásának, ám csak az utóbbi évtizedekben történő kutatásokból derült fény arra, hogy ösztönös fogyasztásának mindig is volt racionális alapja. A növény ugyanis több, mint 60 gyógyhatású anyagot tartalmaz.

Egy a milliókból

A kendermag magában hordozza az összes olyan fehérjét, esszenciális zsírsavat és étkezési rostot, amely szükséges ahhoz, hogy az ember hosszú hetekig túléljen a szervezet számár krízist jelentő helyzeteket. Nincs még egy olyan növény -a Földön élő több mint 3 millió ehető fajtából- amelynek táplálkozási értéke összehasonlítható lenne a kendermagéval. Ahhoz, hogy ezt megértsük, fontos tudni, az emberi szervezet nem létezhet telítetlen zsírsavak nélkül, melyek közül vannak olyan esszenciális zsírsavak, amelyeket csak külső forrásból tudunk magunkhoz venni, mert a szervezetünk nem képes előállítani.

A kender magjából 100 százalékos kitűnő tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban, egyedülálló mennyiségben tartalmazza ezeket az összetevőket, az emberi szervezet számára megfelelő arányban. A kendermagban lévő fehérjék könnyen emészthető formában tartalmazzák az élethez szükséges 8 esszenciális aminosavat, amelyek azért nagyon fontosak az élővilág számára, mert a fehérjemolekulák építőkövei. A kendermag egyben ideális forrása valamennyi esszenciális zsírsavnak. Jelenlegi ismereteink alapján nincs még egy olyan növény, amely egyszerre tartalmazná az Omega -3 -6 -9 és Gamma -Linolin zsírsavakat.

Miért nem kábítószer?

A nemesített hibrid kendermag, úgynevezett hasznos kender, nem tartalmaz THC-t, ezért tudatmódosító hatása nincsen, viszont számos értékes élettani hatással rendelkezik. Mivel nem tartalmaz pszichoaktív anyagokat, ezért nem okoz függőséget. A benne található protein olyan fehérje, ami az emberi vérben található fehérjéhez hasonló, tehát nem testidegen anyag.

Mire jó a kendermagolaj?

  • Szív és keringési problémák esetén javítja a szív működését.
  • Csökkenti a véredények meszesedését, gátolja az érfalak lerakódásait, javítja az
  • agyi vérkeringést.
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét (LDL), csökkenti a vérnyomást, erősíti a kapilláris vérereket.
  • Javítja a máj működését, növeli az anyagcsereszintet.
  • A gyomor belső falát védőréteggel vonja be, ezáltal a gyomorfekély megelőzhető.
  • Csökkenti az éhségérzetet, ezáltal segít az ideális súly elérésében és megtartásában.
  • Elhízás esetén segít kiüríti a szervezetből a felesleges zsírt.
  • Segít megakadályozni az anyagcserezavarokat.
  • Antioxidáns tulajdonságú, tehát semlegesíti a testünk számára káros szabadgyököket és gátolja keletkezésüket, így a rák kiegészítő kezelésében is hatékony lehet.
  • Külsőleg alkalmazva „megolajozza” az ízületeket, megfékezi az ízületi betegségek kialakulási folyamatát és csillapítja ez ilyen jellegű problémákból adódó fájdalomérzetet.
  • Agyműködést serkentő hatású az agyban történő fehérjepótlásnak köszönhetően.
  • A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően aktívabbá teszi az immunválaszt.
  • Elősegíti a hangulatingadozások harmonizálását.
  • Mérsékli a pajzsmirigyműködés zavarából adódó túlfűtöttséget (hiperaktivitást).
  • Enyhíti a premenstruációs kellemetlen tüneteket.
  • Az alkohol okozta enzimblokádot megakadályozva, bizonyos fokú védelmet jelent mindazoknak a szerveknek, amelyre az alkohol káros hatást gyakorol.
  • Csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek előfordulását.

Ételbe, italba

A kendermagolajnak nagyon jellegzetes íze van. Aki egyszer megkedveli, az aligha tud lemondani róla a későbbiekben. Fogyaszthatjuk napi ételeinkbe keverve, legyen az saláta, főzelék, leves, zöldség, vagy akár tészta, sőt helyettesíthetjük vele a vajat is. Ám ha úgy tetszik, belekeverhetjük kedvenc italunkba, vagy akár önmagában kanállal adagolva fogyaszthatjuk.

A kendermagból készült olaj nagyon magas telítetlen zsírtartalommal rendelkezik az emberi szervezet számára egyedülállóan megfelelő arányban. Hatóanyagai segítenek megakadályozni az elhízást, anyagcserezavarokat, érelmeszesedést, szívinfarktust, szervelzsírosodást, máj- és epefunkciós zavarokat, reumát, ízületi megbetegedéseket, és a daganatképződést is. Rendkívül hatékony segítséget jelent a szervezet lúgosítási folyamatában. A növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól. Magas Omega3 és Omega6 tartalommal rendelkezik.

A kendermag az összes olyan fehérjét, esszenciális zsírsavat és étkezési rostot tartalmazza, amely szükséges ahhoz, hogy az ember hosszú hetekig túléljen valamilyen kritikus helyzetet (pl. intenzív fogyókúrát). A Földön élő több mint 3 millió ehető növény közül nincs még egy olyan, amelynek táplálkozási értéke összehasonlítható lenne a kendermagéval. A kendermagban lévő fehérjék mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazzák, amelyek elengedhetetlenek az élethez, és könnyen emészthetők. A kendermag számtalan pozitív hatása közül az egyik, hogy elhízás esetén segít visszaállítani az ideális testsúlyt, kiüríti a szervezetből a felesleges zsírt.

Az agy cannabisa

Agykutatással foglalkozó szakemberek nemrégiben felfedezték, hogy az agy termel minimális mennyiségű cannabinoid vegyületet, melynek segítségével az agysejtek képesek egymással kommunikálni, finomhangolást végeznek azokban az idegkapcsolatokban, amelyek a memóriáért és más tudatfolyamatokért felelősek.

Azonban az agy által termelt cannabis alacsony mennyiségben van jelen, ezért hatása nagyon kicsiny. Az agy által előállított cannabis elengedhetetlenül fontos a mindennapi gondolatokhoz, olyan kémiai anyag, amely kihat a mozgást, a gondolatokat és az észlelést magába foglaló testi funkciók legfontosabbjaira.

Tudta?

A zsírok “kétoldalúak”: míg az egyik fajta zsír (telített) kimondottan hízlal, anyagcsere-zavarokat, érelmeszesedést, szívinfarktust, szervelzsírosodást, máj- és epefunkciós zavarokat, reumát, ízületi megbetegedéseket, vagy akár daganatképződést is okozhat, addig a másik típusú (telítetlen) megakadályozza ugyanezen betegségek kialakulását, illetve segíthet meggyógyítani a már meglévő betegségeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annyira fontosnak ítéli az esszenciális zsírsavakat, hogy javaslata szerint: felnőtteknél telítetlen zsírsavaknak kellene kitenniük a napi kalóriabevitel 3 százalékát, szoptató anyák és gyerekek esetében pedig az 5 százalékát.

Zöldségsaláta kendermagolajas öntettel

Hozzávalók:

  • 1 citrom leve frissen facsarva
  • 1/2 dl finom hidegen sajtolt kendermagolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • piros, zöld, sárga színű paprika, ami van otthon
  • lilahagyma
  • uborka
  • petrezselyem zöldje
  • bazsalikom
  • metélőhagyma
  • madársaláta
  • pici só
  • pici édesítőszer ízlés szerint

Elkészítés:

Az olajat apránként hozzáadva a citromléhez kikeverünk egy sűrű öntetet. Ízesítjük a sóval, édesítőszerrel. A zöldségeket nagyon apró darabokra vágjuk, lehetőleg késsel, ne aprítógéppel. Nem baj, ha nincs otthon mindegyik zöldségből. A lényeg, hogy legalább 3 féle legyen benne, és legalább egyféle zöldfűszer. A zöldségeket hozzáadjuk az öntethez, és összekeverjük. Ez a mennyiség több tányér salátára elég. A salátát azonnal el kell fogyasztani, mert ez a saláta öntet a zöld salátát megfonnyasztja, eltéve már nem olyan gusztusos, és nem is finom.

Gyermekláncfüves burgonyasaláta kendermagolajjal

Hozzávalók:

  • 3 nagy szem burgonya,
  • 50 g zsenge gyermekláncfű- (pitypang-) levél,
  • fél szál póréhagyma,
  • só,
  • bors,
  • 5 ek. kendermagolaj,
  • 4 ek. bazsalikomos ecet.

Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, vékony szeletekre felvágjuk. A pitypangleveleket megtisztítjuk (mosáskor a meleg víz kiveszi a levélből a keserű anyagokat). A leveleket és a póréhagymát hosszúra felvágjuk és a még meleg burgonyához adjuk. Sóval, borssal ízesítjük, leöntjük kenderolajjal és bazsalikomos ecettel.

Kendermagos saláta

A nyers étkezés legfontosabb alapeleme a saláta. Salátát minden nap fogyasztunk, és azért nem tűnik unalmasnak, mert az összetevők, a saláta öntetek, és még a zöldségek darabolása is sok sok variációs lehetőséget rejt. Íme egy gyönyörű saláta, színes, ízes, finom, egészséges.

Hozzávalók:

  • sárgarépa, fehér retek
  • kaliforniai paprika
  • csicsóka, medvehagyma
  • öntet:
  • kendermag, kendermagolaj
  • fokhagyma, citromlé+citrom héja
  • pici só, bazsalikom

Elkészítés:

Az öntethez ízlés szerinti mennyiségben használjuk fel az összetevőket. Az olivalolajba belekeverjük az apróra vágott, vagy tört fokhagymát és összekeverjük kevés citromlével, ezt követően belekeverjük a lereszelt citromhéjat, majd a fűszereket. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük az öntettel és meghintjük kendermaggal.

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a...

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Jó tudni! A vadon termő gyümölcsök (a...

Királydinnye, avagy a Tribulus Terestris

A királydinnyét Kínában már több mint 400 éve, tradicionálisan a libidó és a férfi szexuális teljesítmény fokozására használták. Európa bizonyos vidékein évszázadok óta szedik a szexuális vágy fokozására, az impotencia kezelésére. Afrodiziákum.Tanulmányok szerint a...

Beszéljünk az INULINRÓL!

Az Inulin (C6H10O5) mint összetett szénhidrát, lineáris, vagyis láncszerűen felfűzött gyümölcscukor (fruktóz) molekulákból áll. Tisztán előállítva íztelen, szagtalan, fehér, keményítőhöz hasonló finom por. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, ami az egyik jelentős...

Bodza vagyis a Sambucus nigra

„A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat” A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, ezért...

A kakukkfű, avagy Thymus Vulgaris

„Az elegancia és a bátorság növénye” A kerti kakukkfű egy egész Európában, így hazánkban is vadon megtermő, 20–50 cm magasságú, fásodó szárú, évelő félcserje. A fényigényes és szárazságtűrő növény sok helyen látható a napos domboldalakon, homokpusztákon vagy szárazabb...

Aloe vera, a sivatag lilioma

Az Aloe Veráról sokat hallani mostanában, mintha valami új gyógynövényre bukkantunk volna mostanában. Pedig az Aloe Verát már ősidők óta használják gyógyításra. A kínai orvosok akupunktúrás tűként is használták a tüskéit. Számos ősi civilizáció Istenként, az amerikai...

Lucerna, minden élelem atyja

A lucerna arab eredetű szó azt jelenti: apa és valószínűleg azért adták e nevet a lucernának, mert egyedülállóan jó erősítő, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt és minden...

A ribizli

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit, melyek botanikai nevei, Ribes Rubrum (piros) Ribes Nigrum (fekete). A ribizli a köszmétefélék családjába tartozik. Európában közkedvelt gyümölcs, már a középkor óta termesztik, de Közép- és...