fbpx

Oregánó, a boldogság fűszere és a természet antibiotikuma

Természetes gyógymódok

Elnevezését a görög eredetű oreganosz szóból származik, amely a következőt jelenti: hegyi boldogság. Különböző népszokások is kötődnek hozzá, a jószerencse, az egészség, a tisztaság és a becsület jelképe is volt ez a növény. Az ókorban az orvosok fedezték fel, hogy az oregánó különféle betegségek gyógyítására is alkalmas. Hippokratész például fertőtlenítőszerként használta, de Egyiptomban tartósítószerként alkalmazták.

A szurokfű lilás virágzatú, 50–60 cm magasra növő, félcserje jellegű, terjedő tövű évelő növény. Mediterrán fűszer, azonban már meglehetősen régóta ismert hazánkban is. Ennek ellenére valamely rejtélyes okból manapság az idegen neve népszerűbb, mint a magyar elnevezés.

Eredete

A növény eredetileg Délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos, hazánkba a XVI. században jutott el. A növény leveles-virágos hajtása adja a fűszert. Már az ókori görögök előszeretettel használták a majoránna olaját fürdés utáni ápolószernek, amelyet elsősorban a hajukra és a homlokukra kentek.

 

A görög és olasz konyha alapja

A legtöbb oregánót a görög és az olasz konyha használja, hiszen éppolyan remekül illik az olaszok paradicsommártásaihoz, pizzáihoz, mint a görögök bárány- és sertéssültjeihez vagy éppen a grillezett halakhoz, juhsajthoz. Nálunk a szurokfű (vadmajoránna, balzsamfű) felhasználása valaha a majoránnáéhoz volt hasonló, sok helyen annak pótlására is alkalmazták, manapság azonban már inkább csak olaszos ételeket fűszerezünk vele. Aromája leginkább a majoránna és a kakukkfű keverékére emlékeztet, azonban valamivel erősebb ízű a majoránnánál, ezért a jó minőségű oregánóból valóban csak egy csipet kell az ételekhez.

cékla

Gyógyhatásai

A szurokfű levelei egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású anyagot, thymolt tartalmaznak. Az oregánó antibakteriális hatással rendelkezik, erősíti az immunrendszert. Fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és görcsoldó hatással is rendelkezik.

Továbbá segít a letapadt váladék feloldásában és az orrdugulás kezelésében is. Megfázás esetén legjobb teát készíteni belőle. Mivel nyákoldó összetevői vannak, a virágjából főzött tea jó a köhögésre, illetve bizonyos esetekben a fejfájás ellen is.

Termesztése

Otthoni termesztés esetén tápanyagban gazdag földbe ültessük, így illata is erősebb lesz, és helyezzük napos meleg helyre, mivel a szurokfű ott érzi magát igazán jól. Ősz végén érdemes a szárakat mintegy harmadukra visszavágni.

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...