fbpx

PCOS, a nőiesség réme

Természetes gyógymódok

Menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás, pattanásos bőr, szőrösödés, hízás, magas vérnyomás, avagy ezen tünetek együttes megjelenése, a legtöbb esetben négy betűvel kifejezhető: PCOS. Magyarul Policisztás Petefészek Szindróma, ami nem más, mint a leggyakoribb női hormonális és anyagcserezavar.

A Policisztás Ovárium Szindróma körülbelül félmillió nőt érint hazánkban. A kórkép elnevezése félrevezető, ugyanis a cisztás petefészkek csupán egyik lehetséges, de nem kötelező tünetei a betegségnek. A probléma hátterében alapvetően a szervezet sejtszintű anyagcserezavara áll, ami kihatással van a hormonműködésre, melynek kibillenése okozza a többnyire férfias jellegű elváltozások formájában megjelenő tüneteket. Tehát alapvetően egy belgyógyászati, endokrinológiai problémáról van szó.

Meddőséget okozhat

A PCOS-nek nagyon sokféle tünete lehet, de nem mindenkinél jelentkezik mindegyik gyanús jel. Ezért nagyon sokan évekig nem tudnak arról, hogy ilyen betegségük van, miközben megpróbálják az éppen náluk felmerülő tüneteket (ami nagyon sok esetben bőrgyógyászati jellegű) önálló jelenségként kezelni. Sokaknál akkor derül fény a betegségre, amikor huzamosabb ideje szeretnének teherbe esni, de próbálkozásuk sikertelenségbe torkollik. Ilyenkor a számos tünet közül, a peteérés elmaradásával összefüggésben lévő nőgyógyászati cisztásodás nagy valószínűséggel kimutatható a szervezetben. Ez az elváltozás menstruációs zavarokat idézhet elő, amivel, ha nőgyógyászhoz fordul a beteg, fény derülhet az alapproblémára, függetlenül a gyermekvállalási szándéktól.

A PCOS leggyakoribb tünetei

• Bőrelváltozás – Zsíros bőr, pattanásosság (acne) az esetek döntő többségében észlelhető. Gyakori az eleinte alig észrevehető, majd erősödő férfias típusú szőrnövekedés (bajusz- és szakállképződés, szőrök az emlőbimbó körül, a hason felfelé húzódóan, hátul a keresztcsont tájékán). Hajhullás, férfias típusú kopaszodás is előfordul. Barnásfekete, durvább felületű bőrterület (acanthosis nigricans) a nyak hátsó részén, a nyakláncnak megfelelő helyen, illetve a hajlatokban (hónalj, lágyékhajlat, emlők alatt).

Testátformálódás – A tévhittel -miszerint a PCOS hízással jár- ellentétben a betegek többsége normál súlyú, vannak köztük kifejezetten soványak is. Az érintetteknek csak az egyharmada túlsúlyos vagy elhízott. A súlygyarapodás lassan fejlődik ki. Ugyanakkor gyakori a test férfias típusú átformálódása, tehát a has és deráktájékon megjelenő zsírfelesleg. A derék-csípő körfogat aránya még a vékonyak esetében is gyakran magasabb, mint azoknál a nőnknél, akiknek nincs ilyen betegségük.

”Cukoréhség” – Hosszabb étkezési szünetekben, vagy 1-2 órával édességek, cukros ételek, üdítők, gyümölcslevek fogyasztása után nyugtalanság, remegés, gyengeségérzet, esetleg hideg verejtékezés, de leginkább éhségérzet léphet fel. Mások csak parancsoló édesség utáni vágyat éreznek, és ennek következtében sok csokoládét, nasit fogyasztanak. Mindez az inzulin túltermelődés következtében bekövetkező vércukoresés következménye. A betegség hátterében ugyanis sok esetben az áll, hogy az illető belépett a cukorbetegség előszobájába, ahol a sejtszintű anyagcserezavar miatt a szervezet nem megfelelően kezeli az inzulint (inzulin rezisztencia).

Nőgyógyászati panaszok– Mindkét petefészken apró 8-10 mm-es ciszták füzére jelenik meg, mivel nem történik tüszőérés, és a visszamaradt tüszők elcisztásodnak. A menstruáció rendszertelenné válik, olykor már serdülőkortól kezdődően az. A havi vérzés hónapokra is kimaradhat, de rendszeres menstruáció esetén is a ciklusok többsége peteérés nélkül történik, ami megnehezíti a teherbeesést. Ha ez mégis sikerül (spontán vagy meddőségi kezeléssel), gyakori a korai vetélés, a koraszülés, a méhlepény-rendellenesség, a terhesség alatti cukorbetegség. A magzat gyakran túl naggyá fejlődik. A nőgyógyászati panaszok, bár a betegség elnevezése éppen erre épül, nem minden betegnél jelentkeznek.

Hangulatváltozás – A fentebb felsorolt tünetek mellé gyakran társul levertség, kiábrándultság érzése, depresszió. Nem tudni, hogy ezek, a panaszok miatti másodlagos (következményes) zavarok, vagy a betegség velejárói, mint az az inzulin rezisztenciával járó egyéb kórképekben is lehetséges.

pcos

Sejtszintű hormon és anyagcserezavar

A PCOS betegség hátterében tehát általában fény derül a szervezet inzulin-hatás zavarára, amelynek az immár közismert elnevezése: inzulinrezisztencia. Ellentételezésként a szervezetben több inzulin termelődik, ami sokrétű hormonális és anyagcserezavart okoz. Megnőhet a férfi hormonok szintje, miközben a női hormonszint lecsökken és ebből adódnak a férfias elváltozásban jelentkező tüneteket. Míg az anyagcserezavar, a cukorbetegség irányába viheti az érintetteket annak számos következményével.

Figyelem! A szervezetben zajló alapelváltozások gyakran olyan csekély mértékűek, hogy a laborvizsgálatok csak apró eltéréseket mutatnak, és a leleteken visszaköszönő értékek nem lépik át a normálnak számító intervallum határait. Ennek ellenére meglehetősen látványos és érezhető tünetek kísérik az alapproblémát. Ennek okán a diagnózist általában a tapasztalható tünetegyüttes és nem a laboreredmények alapján állítják fel az orvosok.

A megoldás 3 alappillére

A PCOS kezelése minden érintett esetében három dologra – mozgás, étrend, táplálék-kiegészítők fogyasztására épül, függetlenül attól, hogy az adott ember esetében melyik tünet jelentkezik a legerősebben, vagy melyik zavarja őt a legjobban. Van, akit az aggaszt, hogy nem tud teherbe esni, van, aki a hajhullása miatt aggódik. Bármelyikről is legyen szó, legfontosabb az alapbetegség kezeléseként az inzulinrezisztencia visszaszorítása, mert az minden baj okozója. Ha az inzulinrezisztencia helyreáll, akkor rendbejön a szervezet anyagcseréje és hormonműködése is, így a tünetek megszűnnek.

1. Mozgás – A mindennapos testmozgás kimutathatóan javítja az inzulinrezisztenciát, becslések szerint akár 40 százalékkal is. A szakemberek szerint a zsírégető típusú mozgásformák a legjobbak. Ilyenkor különösen fontos a rendszeresség, tehát legalább heti 3 alkalommal minimum fél – 1 órán keresztül végezzünk aerob mozgást (biciklizés, intenzív gyaloglás, lépcsőzés, stb…)!

2. Étrend – Fontos, hogy alakítsuk ki az étkezésünk napi ritmusát. Lehetőség szerint étkezzünk naponta 5-6 alkalommal és együnk kis adagokat. Így a vércukorszintje állandó marad, az anyagcsere felgyorsul. (A túlsúlyosoknak ez segít a fogyásban.) Kerüljük azokat az ételeket (elsősorban édesség, szénhidrát), amik megemelik a szervezet vércukorszintjét, mert ilyenkor megnő az inzulinválasz, és az okozza a legtöbb galibát.

Tipp! Tartsunk krumplidiétát 3-4 héten keresztül! Ez egy sejtszintű méregtelenítő, lúgosító kúra, mely nagyon hatékony minden anyagcserezavarral összefüggő probléma esetén.

3. Táplálékkiegészítők – A PCOS diagnosztizálása után az orvosok többsége felír egy bizonyos gyógyszert. Aki idegenkedik ettől, az bátran folyamodhat az alábbi táplálék-kiegészítők alkalmazásához.

pcos

VILLAROSA

Azoknak ajánlott, akiknél a PCOS nőgyógyászati tünetei, is jelentkeznek. Ilyen esetben ugyanis általában alulműködnek a női hormonok, illetve túlműködnek a férfi hormonok. Mivel az ösztrogén és a progeszteron alapvetően befolyásolja a női szervezet működését, a hormontermelés megváltozása sokféle, gyakran kellemetlenséget okoz a szervezet anyagcseréjében. Számos növényből nyerhető ki természetes hormon. Leginkább elterjedt a Wild Yam (Dioscorea villosa) progeszteron szerű anyagának a felhasználása. A Wild Yam – ból könnyen kinyerhető, átalakítható a hatóanyag, és jó minőségű, megbízható természetes hormontartalmú kapszula és gél készíthető belőle. Hatékony azoknál a nőknél, akiknél a hormon-egyensúly átmenetileg megbomlott, vagy még nem állt be, és ennek következtében rendszertelen a menstruációjuk, illetve rendkívül jótékony, görcsök, vetélés, terméketlenség állapotnak megszüntetése céljából.

Figyelem!

Policisztás Petefészek Szindróma esetében ne alkalmazzunk ösztrogén tartalmú készítményeket (pl: cickafark, méhpempő), mert azok növelhetik a cisztásodás mértékét.

a változókor tüneteinek enyhítése yam gyökér segítségével

Kattintson az „Érdekel” gombra és kezdje el tüneteinek enyhítését még ma!

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...