fbpx
Oldal kiválasztása

Rezveratrol, a szív őre

Természetes gyógymódok

A 80-as években népegészségügyi adatok alapján vált nyilvánvalóvá, hogy a vér koleszterinszintjével arányosan nő a koszorúér betegségekből származó halálesetek száma. Ez az összefüggés igaznak bizonyult minden iparilag fejlett országban, kivéve Franciaországot. Kiderült ugyanis, hogy a franciáknál ötször kevesebben halnak meg szívinfarktusban, mint pl. Magyarországon.

Ezért a “Francia Paradoxon“-nak nevezett jelenségért a főként a dél-európai borokban található rezveratrol hatóanyag tehető felelőssé. Számos állatkísérlet és klinikai vizsgálat igazolta, hogy a rezveratrol valóban csökkentheti az infarktus veszélyét azáltal, hogy a szívizomsejteket prekondicionálja, azaz előtréningezi a szűkült koszorúserek által szállított kevesebb vér, az-az a viszonylagos oxigénhiány elviselésére.

Miután rájöttek, hogy jótékony hatással van a szívre és csökkenti a koleszterinszintet, bizonyították azt is hogy meggátolja a vérlemezkék összetapadását, ami vérrögöket alkothat. Francia kutatók fedezték fel, hogy a rezveratrol csak némely szőlőfajták héjában, csak némely borban található meg, így csak a megfelelő vörösbor fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Hamarosan kutatásokkal bizonyították, hogy bizonyos élőlények esetében öregedésgátló hatása is van! Az élesztőgombák estében 60 százalékkal, a férgek és legyek esetében 30 százalékkal, míg a halak esetében szintén 60 százalékkal hosszabb életet eredményezhet!

rezveratrol
1997-ben pedig már arról számoltak be a kutatók, hogy a rezveratrol kifejezetten hatékony anyag a rák ellen. A molekula pontosabb hatását emlősökön is vizsgálandó, a kutatók középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre, melynél az energiabevitel 60 százalékát zsírban adták a rágcsálóknak.

Az egerek étrendmódosítása után fellépő egészségügyi problémák több ponton egyeznek az egészségtelenül táplálkozó emberek gondjaival. Így nőtt az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélye, s növekedett a szívroham kockázata. Az eredmények azt mutatták, hogy az a rágcsáló, mely rendszeresen kapott a rezveratrolból, ugyan nem fogyott le, de csökkent a glükóz szintje, egészségesebb máj és szívműködést mutatott, és javultak a motorikus képességei, a szintén zsírkúrán tartott ám a rezveratrol kezelésben nem részesülő társaihoz képest.

A rezveratrollal kezelt egerek, az orvosok szerint szinte az egészséges táplálékon tartott társaival megegyező egészségügyi mutatókat ért el. A vegyület ráadásul az élettartamot is növelte, 31 százalékkal csökkentve a halál veszélyét a hízókúrát követően.

Hat hónap után a vegyület a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását ellensúlyozhatja! A rezveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok azt feltételezik, hogy aktiválja a SIRT1 nevű gént, mely a fehérjék családjába tartozik, és feltételezhetően a hosszú életet segíti elő!

A vegyület révén sikerülhet távol tartani, olyan idősebb korban megjelenő betegségeket, mint a cukorbetegég második típusa, a szívroham vagy a rák, de erre csak sok idő és további kutatások deríthetnek fényt.

A rezveratrol több szőlőfajtában és szőlőkészítményben megtalálható, mivel a gyümölcsben ez a vegyület a gombás fertőzések elleni védelmet szolgálja. Mennyisége azonban fajtától és termőterülettől függően változó, ezért fontos a hozzáértő és minőségi válogatást követő szakszerű feldolgozás.

quercetin

98% tisztaságú
Q10 koenzim, 100 mg hatóanyag tartalommal kapszulánként!

Kattintson az “Érdekel” gombra és olvasson el többet Q10 + resrevatrol termékünkről!

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...

Oxidánsok – antioxidánsok

A szabadgyök és antioxidáns kifejezések párban járnak, és úgy tűnik, létezésük mára beépült a köztudatba. E két ellenpólus működése a szervezetben azonban valamivel bonyolultabb a jó és rossz harcánál. Ahhoz, hogy megértsük a szervezetünkben lévő szabadgyökök és...

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a...

Arany, a mitikus fém

Az arany a periódusos rendszer 79. eleme, a természetben elemi állapotban előforduló jellegzetesen sárga nemesfém.Az ősi egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt fogyasztottak aranyat mentális, testi és spirituális tisztítás céljából. Úgy tartották, hogy az arany stimulálja...

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Jó tudni! A vadon termő gyümölcsök (a...

A 7 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

A flavonoidok erős antioxidáns hatású vegyületek, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében A flavonoidoknak komoly szerepük van az úgynevezett oxidatív stressz kivédésében. Az oxidatív stressz (pl. betegség, műtét, pszichés terhelés stb. következménye lehet) megnöveli...

Szabadgyökök szerepe az érelmeszesedésben

A szabadgyök-reakciók jelentőségének kutatása, és hatásainak vizsgálata az orvostudománynak modern, dinamikusan fejlődő területe. E biokémiai folyamatok tanulmányozása új szempontokat nyújthat számos kórkép patogenezisének, azaz egy betegség kialakulásának,...

Beszéljünk az INULINRÓL!

Az Inulin (C6H10O5) mint összetett szénhidrát, lineáris, vagyis láncszerűen felfűzött gyümölcscukor (fruktóz) molekulákból áll. Tisztán előállítva íztelen, szagtalan, fehér, keményítőhöz hasonló finom por. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, ami az egyik jelentős...

Bodza vagyis a Sambucus nigra

„A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat” A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, ezért...