fbpx
Oldal kiválasztása

Rezveratrol, a szív őre

Természetes gyógymódok

A 80-as években népegészségügyi adatok alapján vált nyilvánvalóvá, hogy a vér koleszterinszintjével arányosan nő a koszorúér betegségekből származó halálesetek száma. Ez az összefüggés igaznak bizonyult minden iparilag fejlett országban, kivéve Franciaországot. Kiderült ugyanis, hogy a franciáknál ötször kevesebben halnak meg szívinfarktusban, mint pl. Magyarországon.

Ezért a “Francia Paradoxon“-nak nevezett jelenségért a főként a dél-európai borokban található rezveratrol hatóanyag tehető felelőssé. Számos állatkísérlet és klinikai vizsgálat igazolta, hogy a rezveratrol valóban csökkentheti az infarktus veszélyét azáltal, hogy a szívizomsejteket prekondicionálja, azaz előtréningezi a szűkült koszorúserek által szállított kevesebb vér, az-az a viszonylagos oxigénhiány elviselésére.

Miután rájöttek, hogy jótékony hatással van a szívre és csökkenti a koleszterinszintet, bizonyították azt is hogy meggátolja a vérlemezkék összetapadását, ami vérrögöket alkothat. Francia kutatók fedezték fel, hogy a rezveratrol csak némely szőlőfajták héjában, csak némely borban található meg, így csak a megfelelő vörösbor fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Hamarosan kutatásokkal bizonyították, hogy bizonyos élőlények esetében öregedésgátló hatása is van! Az élesztőgombák estében 60 százalékkal, a férgek és legyek esetében 30 százalékkal, míg a halak esetében szintén 60 százalékkal hosszabb életet eredményezhet!

rezveratrol
1997-ben pedig már arról számoltak be a kutatók, hogy a rezveratrol kifejezetten hatékony anyag a rák ellen. A molekula pontosabb hatását emlősökön is vizsgálandó, a kutatók középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre, melynél az energiabevitel 60 százalékát zsírban adták a rágcsálóknak.

Az egerek étrendmódosítása után fellépő egészségügyi problémák több ponton egyeznek az egészségtelenül táplálkozó emberek gondjaival. Így nőtt az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélye, s növekedett a szívroham kockázata. Az eredmények azt mutatták, hogy az a rágcsáló, mely rendszeresen kapott a rezveratrolból, ugyan nem fogyott le, de csökkent a glükóz szintje, egészségesebb máj és szívműködést mutatott, és javultak a motorikus képességei, a szintén zsírkúrán tartott ám a rezveratrol kezelésben nem részesülő társaihoz képest.

A rezveratrollal kezelt egerek, az orvosok szerint szinte az egészséges táplálékon tartott társaival megegyező egészségügyi mutatókat ért el. A vegyület ráadásul az élettartamot is növelte, 31 százalékkal csökkentve a halál veszélyét a hízókúrát követően.

Hat hónap után a vegyület a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását ellensúlyozhatja! A rezveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok azt feltételezik, hogy aktiválja a SIRT1 nevű gént, mely a fehérjék családjába tartozik, és feltételezhetően a hosszú életet segíti elő!

A vegyület révén sikerülhet távol tartani, olyan idősebb korban megjelenő betegségeket, mint a cukorbetegég második típusa, a szívroham vagy a rák, de erre csak sok idő és további kutatások deríthetnek fényt.

A rezveratrol több szőlőfajtában és szőlőkészítményben megtalálható, mivel a gyümölcsben ez a vegyület a gombás fertőzések elleni védelmet szolgálja. Mennyisége azonban fajtától és termőterülettől függően változó, ezért fontos a hozzáértő és minőségi válogatást követő szakszerű feldolgozás.

quercetin

98% tisztaságú
Q10 koenzim, 100 mg hatóanyag tartalommal kapszulánként!

Kattintson az “Érdekel” gombra és olvasson el többet Q10 + resrevatrol termékünkről!

Ájur Véda: Az élet tudománya III. – típusok és elemek

Az Ájur Véda a holisztikus életfilozófia ősi indiai tudománya, mely az élet tudományát foglalja magába. Nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és...

Barátaink a baktériumok

Kevesen tudják, hogy normál esetben, szervezetünkben több a jótékony baktérium, mint az ártalmas. Márpedig ha ez így van, akkor át kell alakítanunk gondolkodásunkat az eddig kellemetlen asszociációkat előhívő „baktérium” kifejezéssel kapcsolatban. A baktériumok...

Cseresznye

...A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek...

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.Az egyik leghatékonyabb baktériumölő A hagyományos orvoslásban...

Bor a különös gyulladásgátló

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

Zsálya – azaz Salvia

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is...

Az antioxidánsok és az oxidatív stresszre kifejtett pozitív hatásai

Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldség(lé)- és gyümölcs(lé) fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával. Éppen ezért a krónikus...

PCOS, a nőiesség réme

Menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás, pattanásos bőr, szőrösödés, hízás, magas vérnyomás, avagy ezen tünetek együttes megjelenése, a legtöbb esetben négy betűvel kifejezhető: PCOS. Magyarul Policisztás Petefészek Szindróma, ami nem más, mint a leggyakoribb női...

Ájurvéda – vagyis az Élet tudománya

Az Ájurvéda, mint világszemlélet, életfilozófia a világon a harmadik legelterjedtebb gyógymód, melyet több mint 1 milliárd ember használ nap, mint nap. Ez a legősibb, természetközeli módszer összesítette az elmúlt évezredek és szakértőik tudásanyagát, tapasztalatait...

Fürödjünk szőlőben?!

Már a bibliai idők óta nagy becsben áll a szőlő. Az első szőlőskertet Noé gondozta – így áll Mózes első könyvében. A modern tudományos módszerek csak most kezdik felfedezni, milyen értékes a szőlő, sőt még az apró szőlőmagból préselt olaj és a szőlőlevél is, a szépség...