fbpx

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit, melyek botanikai nevei, Ribes Rubrum (piros) Ribes Nigrum (fekete). A ribizli a köszmétefélék családjába tartozik. Európában közkedvelt gyümölcs, már a középkor óta termesztik, de Közép- és Kelet-Európában vadon is terem.

Tápértéke:

A ribizli táplálkozási értéke több szempontból is kiemelkedő: nálánál csak a csipkebogyóban van több C-vitamin, de sok benne az E- és a B-vitamin, a karotin és a vas is. Találunk még benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, cinket, mangánt, rezet, brómot, szelént, fluoridot. Tartalmaz továbbá gamma-linolén savat, GLA, amely fontos az egész test számára. Az emésztés szempontjából fontos pektin tartalma az almáéval vetekszik! A fekete ribiszke leveléből készített tea magas vérnyomás, vesebaj, ízületi bántalmak ellen hatásos. A ribizli magból olajtartalma megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes területeket, és csillapítja vagy megszüntetheti a viszketést.

A ribizli tehát az érzékeny bőrűek szépítőszere!

A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a feketeribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Gyógyító hatása:

A ribizli egészségre gyakorolt hatása kimagaslik a gyümölcsök közül, különösen értékes gyógyhatású a feketeribizli. Magas ásványi anyag tartalma miatt a csontok és a fogak felépítését segíti, a rengeteg C-vitamin miatt pedig skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, amely a bélmozgást megindítja, a székrekedés ajánlható ellenszere! A legjobb természetes vízhajtó szer, a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.

Érszűkület:

A helytelen táplálkozás következményeként, az életünk során, fokozatosan szűkülnek, merevednek, „el dugulnak” a szervezet kapilláriserei. A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztásával ez a folyamat késleltethető, lassítható, mivel magas flavonoid tartalmuk okán, a vérerek állapotán javítani képesek.

Erre a leghatékonyabb gyümölcs a ribizli!

Májbetegség esetén:

A májat a napi életünk folyamán sokféle hatás éri. Hihetetlen mennyiségű méreg jut szervezetünkbe az élelmünkből, környezetünkből stb. A ribizli magas antioxidáns, flavonoid tartalma és más értékes összetevői miatt kitűnő gyógyszer a máj munkájának segítésére, annak regenerálására és a méregtelenítésére.

Candida esetén:

A Candida gyakori és nagyon alattomos betegség. Megtalálható az egész testben, de különösen a szájban és a hüvelyben. Kezelésére megoldást kínál a ribizli.

Megfázás esetén:

Kitűnő a ribizli lé, vagy a mélyfagyasztott ribizli, mikor beleesünk a szokásos téli náthába, vagy épp az influenza gázol át rajtunk. C-vitamin tartalma nagy segítség a vírusok elleni hadjárat során. A ribizli remek lázcsillapító! Inkább hidegen fogyasztva, nem ajánlatos melegíteni és édesíteni.

Általános egészség javító:

Láthattuk, milyen sokféle, és nagymennyiségű ásványi anyagot tartalmaz a ribizli. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy az egyik legjobb szer a vér savtalanítására, illetve, a vér sav-lúg egyensúlyának helyre billentésére. Ez kihat az egész szervezet egészségére, illetve szinte minden betegség gyógyításánál érdemes megemlíteni.

 

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér...

Olajozott élet, avagy a kendermagolaj sava borsa

A kendermagot ezerarcú növénynek is szokták nevezni, mert megtalálható benne az emberi szervezet helyes működéséhez szükséges hatóanyagok alfája és omegája... A kendermag kiemelkedő tápértékének köszönhetően már évezredek óta része az ember táplálkozásának, ám csak az...

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

A hajhullás ellen természetesen

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a...

Szelén (Se) – influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzésére

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és a görög mitológiából jól ismert Selene Holdistennő nyomán elnevezte szelénnek. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe. Az...

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a...

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Jó tudni! A vadon termő gyümölcsök (a...

Királydinnye, avagy a Tribulus Terestris

A királydinnyét Kínában már több mint 400 éve, tradicionálisan a libidó és a férfi szexuális teljesítmény fokozására használták. Európa bizonyos vidékein évszázadok óta szedik a szexuális vágy fokozására, az impotencia kezelésére. Afrodiziákum.Tanulmányok szerint a...

Beszéljünk az INULINRÓL!

Az Inulin (C6H10O5) mint összetett szénhidrát, lineáris, vagyis láncszerűen felfűzött gyümölcscukor (fruktóz) molekulákból áll. Tisztán előállítva íztelen, szagtalan, fehér, keményítőhöz hasonló finom por. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, ami az egyik jelentős...