fbpx

A ribizli

2018, szept 11 | Gyógynövények, Vitaminok

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit, melyek botanikai nevei, Ribes Rubrum (piros) Ribes Nigrum (fekete). A ribizli a köszmétefélék családjába tartozik. Európában közkedvelt gyümölcs, már a középkor óta termesztik, de Közép- és Kelet-Európában vadon is terem.

Tápértéke:

A ribizli táplálkozási értéke több szempontból is kiemelkedő: nálánál csak a csipkebogyóban van több C-vitamin, de sok benne az E- és a B-vitamin, a karotin és a vas is. Találunk még benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, cinket, mangánt, rezet, brómot, szelént, fluoridot. Tartalmaz továbbá gamma-linolén savat, GLA, amely fontos az egész test számára. Az emésztés szempontjából fontos pektin tartalma az almáéval vetekszik! A fekete ribiszke leveléből készített tea magas vérnyomás, vesebaj, ízületi bántalmak ellen hatásos. A ribizli magból olajtartalma megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes területeket, és csillapítja vagy megszüntetheti a viszketést.

A ribizli tehát az érzékeny bőrűek szépítőszere!

A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a feketeribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Gyógyító hatása:

A ribizli egészségre gyakorolt hatása kimagaslik a gyümölcsök közül, különösen értékes gyógyhatású a feketeribizli. Magas ásványi anyag tartalma miatt a csontok és a fogak felépítését segíti, a rengeteg C-vitamin miatt pedig skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, amely a bélmozgást megindítja, a székrekedés ajánlható ellenszere! A legjobb természetes vízhajtó szer, a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.

Érszűkület:

A helytelen táplálkozás következményeként, az életünk során, fokozatosan szűkülnek, merevednek, „el dugulnak” a szervezet kapilláriserei. A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztásával ez a folyamat késleltethető, lassítható, mivel magas flavonoid tartalmuk okán, a vérerek állapotán javítani képesek.

Erre a leghatékonyabb gyümölcs a ribizli!

Májbetegség esetén:

A májat a napi életünk folyamán sokféle hatás éri. Hihetetlen mennyiségű méreg jut szervezetünkbe az élelmünkből, környezetünkből stb. A ribizli magas antioxidáns, flavonoid tartalma és más értékes összetevői miatt kitűnő gyógyszer a máj munkájának segítésére, annak regenerálására és a méregtelenítésére.

Candida esetén:

A Candida gyakori és nagyon alattomos betegség. Megtalálható az egész testben, de különösen a szájban és a hüvelyben. Kezelésére megoldást kínál a ribizli.

Megfázás esetén:

Kitűnő a ribizli lé, vagy a mélyfagyasztott ribizli, mikor beleesünk a szokásos téli náthába, vagy épp az influenza gázol át rajtunk. C-vitamin tartalma nagy segítség a vírusok elleni hadjárat során. A ribizli remek lázcsillapító! Inkább hidegen fogyasztva, nem ajánlatos melegíteni és édesíteni.

Általános egészség javító:

Láthattuk, milyen sokféle, és nagymennyiségű ásványi anyagot tartalmaz a ribizli. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy az egyik legjobb szer a vér savtalanítására, illetve, a vér sav-lúg egyensúlyának helyre billentésére. Ez kihat az egész szervezet egészségére, illetve szinte minden betegség gyógyításánál érdemes megemlíteni.

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...

A zöldtea jótékony hatása az emberi szervezetre

A teacserje hazájára vonatkozóan két állítás létezik. Az egyik verzió szerint a tea nem Kínából, hanem az indiai Assamból származik, ahonnan a prehisztorikus időkben került át Kínába. A másik szerint a kínai hajósok érték el dzsunkáikkal Kisázsiát, Ceylont, Indiát. A...

B2-vitamin- avagy a Riboflavin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, a B2 - vitaminra. Az évek során többször is izolálták ezt az anyagot, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény....

B1-vitamin – avagy a Tiamin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1912-ben Casimir Funk lengyel biokémikus hántolatlan rizsből izolálta először és nevezte el B1 - vitaminnak.  1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte...

Mik azok az antioxidánsok és miért van rá szükségünk?

Az ember energiatermelő folyamataiban túlnyomórészt oxidatív folyamatok szerepelnek, melyek során szabadgyökök keletkeznek, ezt életmód és környezeti tényezők is elősegíthetik. Ilyen faktorok a dohányzás, a kimerítő tréning, a táplálkozásban az aránytalanul sok...