fbpx
Oldal kiválasztása

Szeder, avagy a Rubus frocticosus

Vitaminok

A szeder a világ számos részén őshonos. E nemzetség fajai Európa és Észak- Amerika mérsékelt övi területein a legelterjedtebbek, de a sivatagi területek kivételével – mintegy 350 különböző fajként – mindenhol megtalálhatók a világban. A szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény. Már i.e. 400-ban, Hippokratész korában is feljegyezték jótékony hatását. Az 1500-as években a patikusok tudták, hogy védi a fogínyt, valamint állatok fekélyeinek kezelésére is használták.

Nagyon sokáig csak a vadon termett gyümölcsöket gyűjtötték, fogyasztották. Ez az egyébként tüskés cserje hazánkban az Alföldön és a hegyvidékeken is egyaránt megterem. Nevezik hamvasszedernek, gyalogszedernek is. A tüskementes fajtát 1938-ban Angliában állították elő, gyümölcse ezután került a piaci forgalomba. A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektin tartalma nagyobb.

A legnagyobb különbség azonban színanyagaikban van, a szeder dúskál az antioxidáns flavonoidokban! A flavonoidok jelentős farmakológiai, fiziológiai hatásai régóta ismertek és bizonyítottak, de napjainkban is számos élettani és klinikai kutatás folyik, melynek során további pozitív hatásuk nyer igazolást.

A vörös és lila színekben pompázó zöldség- és gyümölcsfélék úgynevezett antociánokat tartalmaznak, melyek rendkívül hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését.

Mit tartalmaz a szeder:

100 g szederben, nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, 0,5 mg vas, valamint réz található benne. Sok A- és C-vitamin, valamivel kevesebb B1-, B6-vitamin és riboflavin, pantoténsav, folsav, niacin is van benne.

szeder

A szeder hatása:

Baktériumölő tulajdonsága segíthet a gyógyulásban a húgyúti betegségben szenvedőknek. Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt. Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható. Vérnyomáscsökkentő és vérszaporító. A fekete szedernek nem csak a termése, a levele is nagyon értékes.

A szederlevél gyógynövény-alapanyag, amit a galluszsav- és ellágsav típusú csersavainak, flavonoid tartalmának és gyümölcssavainak köszönhet. Tartalmaz még C-vitamint, alma-, oxál-, borostyánkő-, valamint tejsavakat is. A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Vese- és hólyagpanaszokra ajánlott, mint enyhe vízhajtó. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert.

Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer, szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz. A szeder egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Gyümölcsének leve desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek, valamint ajánlják menstruációs görcsök kezelésére és a változókor tüneteinek enyhítésére.

Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, turmixokba, gyümölcslevesbe vagy csak egy pohár joghurttal nyakon öntve!

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

A hajhullás ellen természetesen

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a...

Szelén (Se) – influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzésére

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és a görög mitológiából jól ismert Selene Holdistennő nyomán elnevezte szelénnek. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe. Az...

Cink: Az elfeledett nyomelem

A cink a földkéreg 23. leggyakoribb eleme, ipari szempontból napjainkban a 4. leggyakrabban használt fémes elem. A cink története igen messzire vezethető vissza, a távol keleten már Krisztus előtt 1300-ban találhatunk említéseket a fém alkalmazására. Nemcsak ipari...

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk...

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék...

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...