fbpx
Oldal kiválasztása

Szeder, avagy a Rubus frocticosus

Vitaminok

A szeder a világ számos részén őshonos. E nemzetség fajai Európa és Észak- Amerika mérsékelt övi területein a legelterjedtebbek, de a sivatagi területek kivételével – mintegy 350 különböző fajként – mindenhol megtalálhatók a világban. A szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény. Már i.e. 400-ban, Hippokratész korában is feljegyezték jótékony hatását. Az 1500-as években a patikusok tudták, hogy védi a fogínyt, valamint állatok fekélyeinek kezelésére is használták.

Nagyon sokáig csak a vadon termett gyümölcsöket gyűjtötték, fogyasztották. Ez az egyébként tüskés cserje hazánkban az Alföldön és a hegyvidékeken is egyaránt megterem. Nevezik hamvasszedernek, gyalogszedernek is. A tüskementes fajtát 1938-ban Angliában állították elő, gyümölcse ezután került a piaci forgalomba. A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektin tartalma nagyobb.

A legnagyobb különbség azonban színanyagaikban van, a szeder dúskál az antioxidáns flavonoidokban! A flavonoidok jelentős farmakológiai, fiziológiai hatásai régóta ismertek és bizonyítottak, de napjainkban is számos élettani és klinikai kutatás folyik, melynek során további pozitív hatásuk nyer igazolást.

A vörös és lila színekben pompázó zöldség- és gyümölcsfélék úgynevezett antociánokat tartalmaznak, melyek rendkívül hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését.

Mit tartalmaz a szeder:

100 g szederben, nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, 0,5 mg vas, valamint réz található benne. Sok A- és C-vitamin, valamivel kevesebb B1-, B6-vitamin és riboflavin, pantoténsav, folsav, niacin is van benne.

szeder

A szeder hatása:

Baktériumölő tulajdonsága segíthet a gyógyulásban a húgyúti betegségben szenvedőknek. Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt. Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható. Vérnyomáscsökkentő és vérszaporító. A fekete szedernek nem csak a termése, a levele is nagyon értékes.

A szederlevél gyógynövény-alapanyag, amit a galluszsav- és ellágsav típusú csersavainak, flavonoid tartalmának és gyümölcssavainak köszönhet. Tartalmaz még C-vitamint, alma-, oxál-, borostyánkő-, valamint tejsavakat is. A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Vese- és hólyagpanaszokra ajánlott, mint enyhe vízhajtó. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert.

Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer, szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz. A szeder egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Gyümölcsének leve desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek, valamint ajánlják menstruációs görcsök kezelésére és a változókor tüneteinek enyhítésére.

Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, turmixokba, gyümölcslevesbe vagy csak egy pohár joghurttal nyakon öntve!

Cink: Az elfeledett nyomelem

A cink a földkéreg 23. leggyakoribb eleme, ipari szempontból napjainkban a 4. leggyakrabban használt fémes elem. A cink története igen messzire vezethető vissza, a távol keleten már Krisztus előtt 1300-ban találhatunk említéseket a fém alkalmazására. Nemcsak ipari...

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk...

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék...

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...