Dr. Tóth Géza: Az őssejtek terápiás felhasználási lehetőségei

Az őssejtek kutatása, valamint ezek gyógyító céllal való felhasználása mintegy három évtizedes múltra tekint vissza. 1975-ben E. Donall Thomas és munkatársai ismertették csontvelői őssejtek intravénás infúziójának eredményességét leukémiás betegen. Ezért az óriási horderejű, új kezelési eljárás kidolgozásáért Nobel-díjjal jutalmazták őket.

13 perc olvasási idő bővebben

Őssejtek – mindenre képesek!

Arról talán már mindenki hallott, hogy az őssejtek hasznosítása az orvostudomány számára hatalmas lehetőséget jelent, de vajon tudjuk-e, pontosan mik ezek a sejtek, és hogyan segíthetnek a különböző betegségek leküzdésében?

14 perc olvasási idő bővebben

Mire jók az őssejtek?

Mikor egy szerv nem az optimális szinten működik, jelez a csontvelőnek, hogy az szabadítson fel őssejteket. Amikor az őssejtek elérik a szervet, osztódni kezdenek, és segítségre szoruló szövet sejtjeivé válnak, vagy más módon járulnak hozzá a szerv egészségének megtartásához. A felnőtt őssejtek képesek bármilyen szövetté átalakulni a testben.

4 perc olvasási idő bővebben

Szívbarát konyha

Megfigyelték, hogy a mediterrán országokban 2-3-szor ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek, mint például Hollandiában, az USA-ban vagy egyes ázsiai országokban. Ennek okát kutatva, komoly nemzetközi tanulmányok arra jutottak, hogy a mediterrán étrend önmagában is képes ezeknek a betegségeknek a kockázatát felére-harmadára csökkenteni.

5 perc olvasási idő bővebben

6 dolog, amit a kelbimbóról tudni kell…

A kelbimbó a 1 dán zöldségtermelők újítása, a káposztafélék családjába tartozó zöldségféle, amely a vadkáposztából lett kifejlesztve. A legjobban a nedves ködös időjárást kedveli. Tartalmaz kalciumot, nátriumot, káliumot, foszfort, vasat, ként A, B és C vitaminokat. Két nagyon fontos elem lényegesen megemelkedik. Ezek a mangán és a króm, amelyek a szervezet szénhidrát felszívódását szabályozzák.

2 perc olvasási idő bővebben

A gyömbér

Az egyik legrégibb fűszer és orvosság. Egymástól teljesen eltérő ételek ízesítésére használják, és legalább ilyen változatos gyógyító erejének hatóköre is. Egyes hagyományok szerint a gyömbér felhevít és javítja a memóriát. Az illatszeripar is szívesen alkalmazza, nem tudni ezért-e, de elsősorban férfikölnik adalékaként. Napjainkban elsősorban utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket gyógyítanak vele, de megfázásos megbetegedések kezelésére is alkalmas.
4 perc olvasási idő

bővebben

Az alma

A rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem.

6 perc olvasási idő bővebben

Az élet maga az életerő! – A Zen táplálkozás

Igen, nem téved a Kedves Olvasó, amikor a címet olvasva a keleti kultúrára gondol, hiszen a ZEN a buddhizmus egyik ága. A szó indiai eredetű, önmagunkba mélyedést, belső koncentrálást, a pillanat megélését jelenti. A ZEN az egyszerűséget hirdeti, s egyben megmutatja azt is, hogyan szabadulhatunk meg a mindennapok felesleges dolgaitól. Azegész életmódunkra kihat: a lakberendezéstől kezdve a gondolkodáson át egészen a TÁPLÁLKOZÁSIG…
11 perc olvasási idő

bővebben

Mák – a hosszú, egészséges élet titka

Ebédidő, sorban állás a munkahelyi étterem pultjánál. A sok íncsiklandó egytálétel között pedig ott a mákostészta. Kérjünk, vagy sem? Inkább nem, hiszen ebéd után vissza kell mennünk az irodába. S a fogaink közé ragadt mák nem éppen gusztusos látvány… Ismerős a kép? Hányszor került már hasonló helyzetbe? Pedig egy fogselyemmel minden kiküszöbölhető lenne… Egészsége érdekében ne utasítsa vissza az első gondolatát, amikor a mákos tésztára néz. A szakorvosok szerint ugyanis célszerű minél több mákos ételt fogyasztani, hiszen az egyik legértékesebb, legegészségesebb növény.
9 perc olvasási idő

bővebben