fbpx
Oldal kiválasztása

Top10 nyomelem forrás

Természetes gyógymódok

Nyomelemek elnevezés pont abból adódik, mint amit jelent, vagyis csak nyomokban fordul elő a szervezetben. Fontosságuk azonban megkérdőjelezhetetlen és létfontosságú. A nyomelemek feladata, hogy biztosítsák a biokémiai reakciók és folyamatok normál lefolyását.

Legfőbb nyomelemek: vas, cink, jód, mangán, szelén, réz

 

Alma:

magas antioxidánsokban, C.vitaminban és sejtvédő pektinekben. Segíti az ásványi anyagok, és nyomelemek, többek között a magnézium és a vas felszívódását.

Mandula:

magas magnéziumtartalma mellett, rendkívül gazdag antioxidáns E-vitaminban, riboflavinban, vasban és kalciumban, valamint esszenciális zsírsavakban. Segíti a zsíranyagcserét.

Brokkoli:

Ez a zöld zöldség szintén bővelkedik magnéziumban, ám emellett rost és fehérjetartalma sem elhanyagolható. kálium, C-vitamin és béta-karotin tartalma csökkenti a diabétesz, a szívproblémák és egyes rákfajták kialakulásának kockázatát.

Áfonya:

Erősíti a veséket és a húgyúti szerveket, ezzel elősegíti a hatékonyabb magnéziumfelszívódást is. Magas rost és antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert és javítja a memóriát.

Vörös bab:

Természetesen kitűnő magnéziumforrás, ám emellett fehérjében és rostokban is gazdag. Réz-, vas- és foszforpótláshoz is kitűnő.

Lazac:

omega-3 és magnéziumforrás. Erősíti a szívet, szabályozza a vércukor-és koleszterinszintet. Azonban mértékkel fogyasztható, mert higanyt is tartalmazhat.

Spenót:

zöld színe miatt szintén kitűnő magnéziumforrás. A magnézium szervezetre gyakorolt jótékony hatását erősíti magas vas, folsav kalcium és B-6 vitamin tartalma. A- és C-vitaminban is bővelkedik. Immunerősítő, és ízületi, idegrendszeri problémák ellen is kitűnő.

Édesburgonya:

Sárgás színe magas béta-karotin tartalmáról árulkodik. C-vitamin, B-6 és kálium tartalma is magas, amely kitűnő párosítás a benne lévő magnéziummal.

Zöldséglé:

a zöld zöldségek leve egyenesen egy magnéziumbomba lehet. Naponta ötször ajánlott zöldséget fogyasztanunk, ám modern rohanó életmódunkba ez nem mindig fér bele. Egy gondosan összeállított zöldséglével, akár egy pohárral is fedezhetjük napi zöldségszükségletünket.

Búzacsíra:

Magnézium mellett, vasban, cinkben és foszforban bővelkedik. Napi két evőkanállal színesíthetjük egészséges étrendünket. Joghurthoz keverve, salátára szórva még hatékonyabbá teszi a magnéziumpótlást.

Cink, a prosztata őre?

A cink egészséges prosztataműködésben betöltött szerepe: egészséges prosztata titka A prosztata, a férfi szaporítószervrendszer fő alkotója, mely egy kb. 3 cm hosszú 20 g súlyú mirigy, amely a medence közepén, a húgyhólyag és a végbél közötti térben helyezkedik el. A...

A víz igazi ereje – H4O=H2o+H2

A józan ész azt diktálja, hogy ha a víz molekula 2 hidrogén atomból és egy oxigén atomból áll, azon víz stabilitása, mely több mint két hidrogén atomot tartalmaz kétséges lehet. Kutatások során bebizonyították, hogy a víz molekula képes magában foglalni több mint két...

A víz, avagy H2O

Gyakran halljuk, hogy naponta – átlagos körülmények között – legalább három liter folyadékot kellene meginnunk, akkor is, ha nem gyötör bennünket szomjúság. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk elfeledkezni legfontosabb lételemünkről, a vízről. Már két százalék...

Jód, a pajzsmirigyünk legjobb barátja

A jód a természetben széleskörűen elterjedt, az emberi szervezet normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges (esszenciális) elem. A pajzsmirigyhormonjaink termeléséhez pedig nagy szükségünk van rá. Szervezetünk azonban nem képes jódot termelni, ezért a táplálék...

Aloe vera, a sivatag lilioma

Az Aloe Veráról sokat hallani mostanában, mintha valami új gyógynövényre bukkantunk volna mostanában. Pedig az Aloe Verát már ősidők óta használják gyógyításra. A kínai orvosok akupunktúrás tűként is használták a tüskéit. Számos ősi civilizáció Istenként, az amerikai...

Lucerna, minden élelem atyja

A lucerna arab eredetű szó azt jelenti: apa és valószínűleg azért adták e nevet a lucernának, mert egyedülállóan jó erősítő, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt és minden...

Ájur Véda: Az élet tudománya III. – típusok és elemek

Az Ájur Véda a holisztikus életfilozófia ősi indiai tudománya, mely az élet tudományát foglalja magába. Nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és...

Barátaink a baktériumok

Kevesen tudják, hogy normál esetben, szervezetünkben több a jótékony baktérium, mint az ártalmas. Márpedig ha ez így van, akkor át kell alakítanunk gondolkodásunkat az eddig kellemetlen asszociációkat előhívő „baktérium” kifejezéssel kapcsolatban. A baktériumok...

Cseresznye

...A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek...

A gyógyító méz

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, amely nemcsak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csak csodálhatjuk a szorgos méhtársadalmat, hogy ilyen vitaminkoktélt késztésére képes.Az egyik leghatékonyabb baktériumölő A hagyományos orvoslásban...