fbpx

Uraim, egészségükre!

Betegségek

A férfiak általában kevésbé szeretnek foglalkozni egészségükkel, mint a nők, ebből adódóan a megelőzésre sem szentelnek annyi figyelmet. Pedig ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak az egészségügyi gondjaik….

„Minden sikeres férfi mögött áll egy nő” –írja a történelmi bölcsesség, amely gyakran igaz a férfiak egészségével kapcsolatban is. Annak, hogy ez miért így van, sok oka lehet, mindenesetre az lenne a cél, hogy a férfiak is fordítsanak kellő figyelmet testi és lelki egészségük megtartására.

Vannak olyan betegségek, melyek kimutathatóan nagyobb arányban érintik a teremtés koronáit, mint a gyengébbik nemet, vannak olyanok, melyek csak a férfiakat érintik és olyanok is, amikről sokáig azt gondolták, hogy kifejezetten női betegségek, ám az utóbbi években kiderült, hogy a férfiak körében is megtalálhatók áldozatai. Mindezek közül a legfontosabbakra szeretnénk felhívni a figyelmet az alábbiakban.

Szív- és érrendszer

A férfiak elhalálozásának 30-50 százalékát a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a nyugati világban. Az ilyen típusú betegségek kialakulását a szív körüli artériák elzáródása, és az érfalak megkeményedése okozza. A betegség kialakulására leginkább a következő tényezők hajlamosítanak:

 • dohányzás,
 • nem megfelelő étrend,
 • a fizikai aktivitás hiánya
 • örökletes tényezők
 • túlsúlyosság
 • túl sok állati eredetű zsír fogyasztása.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulását elsősorban úgy lehet megelőzni, hogy csökkentjük az érfalak károsodásának folyamatát, elősegítjük a vér hígulását, és csökkentjük a véredények falán keletkező koleszterin lerakódást az alábbiakkal:

 • telített állati zsírok helyettesítése telítetlen növényi olajokkal
 • teljes kiőrlésű gabonafélék
 • halolaj
 • fokhagyma
 • legalább napi ötszöri zöldség és gyümölcs fogyasztása
 • rendszeres antioxidáns, flavonoid fogyasztás

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás egy olyan betegség, amely növeli a szívbetegségek, angina vagy stroke előfordulásának kockázatát. Magas vérnyomás férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat, de általában a férfiaknál szokott komolyabb következményekkel járni.

Kialakulására hajlamosítanak:

 • örökletes faktorok
 • helytelen életviteli szokások
 • elhízás
 • stressz
 • kevés mozgás

A magas vérnyomás csökkentése érekében érdemes megfogadni az alábbiakat:

 • normál testsúly beállítása
 • só és más fűszerek csökkentése
 • az alkoholfogyasztás mérséklése
 • napi kálium bevitel 2.3-3.1 g-ra emelése (banánban, narancs, zöldségek)
 • galagonya, fagyöngy és fokhagyma kivonatok fogyasztása

Prosztata

A daganatos betegségek közül a prosztatarák az egyik leggyakrabban előforduló, halált okozó tumor az 55 év feletti férfiak körében. A prosztata az a gesztenye nagyságú és formájú szerve a férfiaknak, ami körülöleli a húgycsövet, amelyen keresztül a vizelet ürül a húgyhólyagból. Ennek megnagyobbodása, vagy bármilyen betegsége a legtöbb esetben vizeletürítési gondokat okoz, így jelezve azt, hogy valami probléma van. Nagyon fontos, hogy a férfiak évi rendszerességgel járjanak el prosztataszűrésre, csakúgy, mint a nők nőgyógyászati szűrésre.

– A prosztatabetegségek kialakulásának számos oka lehet, daganatos elváltozásáért –mint minden más rákos megbetegedés esetében- a gyenge immunrendszer tehető felelőssé.

– Megelőzése érdekében együnk sok tökmagot. Bizonyított tény, hogy abban az időben, amikor a tökmag szinte része volt a mindennapi táplálékbevitelnek, nem ismerték a prosztataproblémákat.

– A másik fontos dolog, amit tehet egy férfi a prosztatája védelme érdekében, hogy sok paradicsomot fogyaszt. Megfigyelték, hogy a paradicsom fogyasztása kifejezetten hatékony a prosztatarák kialakulásával szemben.

prosztatarák szalag

Táplálkozási zavarok

A táplálkozási zavarokat évtizedeken keresztül kizárólag a nők problémájaként aposztrofálták. Való igaz, hogy elsősorban a nőket érintik ezek a zavarok, ám az utóbbi jó néhány évben kiderült, hogy bizony egyre több férfi is küzd ilyen jellegű nehézségekkel. Koplalás, édességfalás, hányás -az étkezési rendellenességek jellegzetes tünetei. A bevallott esetek alapján azt mondhatjuk, hogy a férfiak két százalékát érintik ezek a problémák, de valójában ennél sokkal többen vannak az érintettek, akik nagy valószínűséggel titkolják betegségüket.

A bulimia, tehát a falási rohamok, majd az azt követő hányások, valamint az anorexia, azaz a kóros soványság hátterében többnyire pszichés tényezők húzódnak meg. Sok a fehér folt ezen háttér okok feltérképezésében, de az szinte biztos, hogy az ilyen zavarokkal küzdő emberek életében valamiféle nagyon erős külső nyomás van jelen (ez lehet, személy, helyzet, vagy bármi más), és úgy érzik, hogy ez irányítja az életüket. S mivel az az érzésük, hogy az életvezetésüket nem tudják eléggé kontroll alatt tartani, ezért az anorexiások étkezésüket tartják kontroll alatt, úgy hogy táplálékmegvonással büntetik magukat, míg a bulimiások, utólagos kontrollal, azaz hányással oldozzák fel magukat a bűnbeesés (falási rohamok) terhe alól.

Mindkét esetben megjeleni a bűn és bűnhődés érzése lelki síkon. Kérdés, hogy miért nyomasztják ezek a tényezők az illető pszichéjét. A válaszok teljesen sajátosak lehetnek, egyéntől függően.

A férfiak körében kialakuló táplálkozási zavarok gyakran olyanokat érintenek, akiknél a testsúly nagy jelentőséggel bír a teljesítmény szempontjából, így sok közöttük a birkózó, tornász, hosszútávfutó, illetve zsoké. A rossz étkezési szokások rögzülése azzal a következménnyel jár, hogy az érintettek a súlycsökkenést a sportban való jó teljesítmény abszolút követelményének tartják. Leggyakoribb kiváltó okok:

 • alacsony önértékelés,
 • lelki trauma,
 • bűn és bűnhődés
 • kontrolvesztés
 • kulturális hatások
 • MÉDIA sugallta elvárások
 • versenysúly

Tudta?

A Harvard Orvosi Egyetem szakmai vezetésével, egy hat éves tanulmányban 48000 férfi egészségét vizsgálták. Kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik paradicsom alapú élelmiszereket fogyasztottak heti két alkalommal, vagy többször, 34 százalékkal csökkent a prosztata rák kockázata, azokhoz képest, akiknek ez a zöldség nem szerepelt az étrendjükben. Ez valószínűleg a paradicsom magas likopin tartalmának köszönhető, amely egy piros karotionid- a béta-karotionidhoz hasonló vegyület.

Testképzavar

A falsul látott és értékelt testkép problematikái szintén egyre gyakrabban jelentkeznek férfiaknál. A testideállal kapcsolatosan 1993-ban írtak le egy új kórképet, ami fordítottja a női anorexiának. Az izomdysmorphiáról van szó. Az érintett férfiak az izomzatuk alakjával elégedetlenek, véznának találják magukat. A testépítők szenvedélyszerűen űzik a body buildinget és anabolikus szteroidokat szednek, aminek életveszélyes következményei lehetnek. A kórkép másik neve a fordított (inverz) anorexia, mivel ezek a férfiak nem kövérnek tartják magukat, hanem nagyon soványnak.

Nem mernek strandra járni, mert félnek, hogy kinevetik őket, holott 110 kilósak, és 50-es bicepszük van. Ez egy újfajta kórkép, ami azt jelzi, hogy a társadalmi, a testideál-változások milyen könnyen képesek befolyásolni a betegségek kialakulásának gyakoriságát. 50 évvel ezelőtt nem volt olyan ember, aki megveszekedetten űzte volna a testépítést, s közben azt mondta volna, hogy ő vézna.

Flavonoidok és a rezveratrol ideális kombinációja, kiváló anto- és procianidin forrás

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a táplálkozásunkban és ételeinkben található értékes összetevők kiaknázása. Az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb csoport ezek közül a flavonoidok és a rezveratrol, amelyek rendkívül előnyös hatásokkal rendelkeznek az...

Allergiaszezon: tavaszi szél pollent áraszt

A várva várt tavasz, lelkünk újjászületésén kívül az allergiaszezon újjászületését is elhozza évről évre. Ezért a tavaszi napsugár nem mindenki számára jelent felhőtlen ragyogást. Az ország lakosságának több, mint egynegyedét érintik az allergiaszezon által kiváltott...

A flavonoidok szerepe az egészség megőrzésében és a rák gyógyításában

Az ezredfordulót megelőző években, és azt követően, 2001-ben is az antioxidánsokkal, flavonoidokkal, resveratrollal kapcsolatos tudományos közlemények az arterioszklerózis, illetve a szív és a keringési rendszer megbetegedései mellett főként a rosszindulatú daganatos...

A tej – Valóban halálos méreg?

Ez lenne az „élet, erő, egészség”? Számos kutatás bizonyította az elmúlt években, hogy az életével játszik, aki tejet iszik. A korábban egészségesnek hirdetett italnak ugyanis fontos szerepe van több rákbetegség elburjánzásánál. Segíti a mell- és a prosztata daganatok...

Cukor – egészségtelenebb, mint hinnénk

Évente 35 kg fehér cukrot eszik egy átlagos magyar ember! Évek óta hallani, hogy a cukor egészségtelen, végleg kiiktatni az étrendünkből azonban nem könnyű. A feladat majdnem olyan nehéz, mint az alkoholról leszokni az alkoholistáknak. Az elszántság – és főként a...

Édes élet, avagy a cukorbetegség

Magyarországon 700 ezer körül mozog a regisztrált cukorbetegek száma és az egészségügyi statisztikákra épülő jóslatok szerint ez a szám csak növekedni fog a jövőben... A népbetegségnek titulált cukorbetegség, az egyik legalattomosabb betegség, hiszen egyrészt...

Koleszterin, az érgyilkos

A világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második haláleset összefüggésben van szív- és érrendszeri megbetegedéssel, amelynek kialakulásában a vér magas koleszterinszintje alapvető szerepet játszik. Hazánkban a haláloki statisztikák élén a szívinfarktus...

Nem minden depresszió, ami annak látszik

A nappalok rövidülése, a levegő lehűlése, az otthon falai közt eltöltendő idő mennyiségének növekedése sokaknál párosul rossz hangulattal, alvászavarokkal, szomorúsággal, esetleg időszakos depresszióval és a magány érzésének felerősödésével. A zord őszvégi estékről...

Fáradt szegény, mert vérszegény

Szervezetünk vérszegénysége többféle okból kifolyólag is kialakulhat. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami eleinte banális problémának tűnhet, de nagyon hamar válik további rendellenességek okozójává. Vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor a vér...

Férfiasság, és ami mögötte áll…

Egyes szakemberek az egyre sokasodó potenciaproblémák hátterében eddig elsősorban lelki tényezőket vélnek felfedezni, mivel az erekciós zavar manapság nagyon sok fiatal férfit is érint. Az utóbbi évtizedben azonban kiderült, hogy az erekciós képtelenség mögött sokszor...