fbpx

Vitaminmánia

2018, szept 11 | Vitaminok

A természet hatalmas egészséggyár, s úgy működik, hogy minden alkalmazott, minden élőlény profitálhasson is a társaiból. Az egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlen anyagok egyik fontos csoportját a vitaminok adják, ezek a test felépítéséhez, működéséhez, s főként a betegségek elleni védekezéshez szükségesek.

Az emberi faj fejlődése során jórészt elveszítette a fennmaradásához szükséges vitaminok előállításának képességét. Mivel szervezetünk csak a D-, H- és K-vitamint tudja szintetizálni, a létfontosságú (esszenciális) vitaminok túlnyomó többségét, illetve előanyagaikat a táplálékkal kell felvennünk. Amennyiben tartósan nélkülözzük valamelyik vitamint, különféle tünetek jelzik. Táplálkozástudományi szakemberek szerint kiegyensúlyozott, változatos étrenddel minden fontos tápanyagot és vitamint megkap a szervezet. Érdemes azonban arra is figyelni, hogy a bevitt anyag hasznosuljon.

Egyes vitaminok (például a C-vitamin) oxigén, hő vagy fény hatására lebomlanak. Mások felszívódásához egyéb tápanyag jelenlétére van szükség, például az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin zsírban oldódik, ezért jó, ha a salátát pár csepp növényi olajjal készítjük el. Táplálékunk tartalmazhat a vitaminokkal ellentétes hatású vegyületeket, úgynevezett antivitaminokat is. Bár a tojás biotinban (H-vitamin) gazdag, de ha nyersen fogyasztjuk, avidin is kerül a szervezetbe, amely a biotint hatástalanítja.

 

Tudta?

  • Akkor is kialakulhat vitaminhiány, ha táplálékunkat nem jól választjuk meg. Különösen a terhes és szoptató anyák, a gyerekek, az idősek, a betegek és a lábadozók, a tartósan gyógyszert szedők, a drasztikus fogyókúrázók, az egyoldalúan táplálkozók, a szociálisan elesettek tekinthetők veszélyeztetettnek.
  • A dohányzás elsősorban a C-vitamint pusztítja, de szinte az összes vízben oldódó vitamin szintje alacsonyabb a nikotinfüggők szervezetében.
  • Az alkohol méregként károsítja a szervezetet, gyakran súlyos vitaminhiányt okoz. Főként a B1-, B2-, B6-vitamin, a niacin- és folsavellátás elégtelen.
  • A stressz mindenekelőtt a C-vitamin-szükségletet növeli meg, de fokozza az E- és B-vitaminigényt is.
  • A fogamzásgátló tabletták B6-, B12- és C-vitaminhiányt okoznak, de ezek pótlása mellett hasznos megnövelni a folsavbevitelt is.
  • K-vitaminhiányt jelez a meghosszabbodott véralvadási idő.
  • Elégtelen D-vitamin-bevitelre utal a csontok csökkenő ásványianyag-tartalma.
  • Gyengül a C-vitamint nélkülöző szervezet ellenállása a fertőzésekkel szemben, lassul a sebgyógyulás.

Ezután fellépnek a hiánybetegségek, skorbut (C-vitamin hiányában), beriberi (B1-vitamin hiányában), vészes vérszegénység (B12-vitamin hiányában), angolkór (D-vitamin hiányában).

Vannak zsírban és vízben oldódó vitaminok. Az első csoportba tartozó A, E tartósan tárolódik a szervezetben, a D, K, F csak kismértékben, a második csoport tagjait (pl. B-vitaminok, folsav, biotin, H és P) folyamatosan kell a szervezetbe juttatni. Kivételt a tárolódó B12-vitamin jelent. Fontosságukat azzal egészítjük ki, hogy milyen élelmiszerben fordulnak elő, s étrendünk kis átalakításával miként adhatjuk a legjobbat szervezetünknek.

A felsorolásban a vitamin neve után (zárójelben) jelöljük a felnőtt férfi és nő napi szükségletét. Az A-vitamin és elővitaminjai a karotinoidok, pl. bétakarotin, likopon (700-600 mikrogramm) különösen fontos a szem és bőrbetegségek, egyes rákok megelőzésében, a sebek (égési sérülés, fekély) gyógyításában. Erősíti az immunrendszert és növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Ezek a piros, sárga, sötétzöld és narancsszínű zöldség-, gyümölcsfélékben találhatók. Különösen sokat tartalmaz a sárgarépa, saláta, spenót, sütőtök, bimbóskel, sárgabarack, banán, áfonya, szilva, paradicsom, a halak (olajos hal), húsfélék, máj, tojássárgája, tej, tejtermékek, vaj.

Az E-vitamin (10-8 mg) megköti a károsító szabad gyököket (erős antioxidáns), így védő hatású lehet a rák, a szív- és érbetegségek, az infarktus ellen, csökkenti a káros koleszterinszintet, a szürke hályog kialakulásának kockázatát, és erősíti az immunrendszert. Az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, len, napraforgó), levélzöldségek, csíranövények, növényi olajok, a szója, avokádó, mangó, ananász, a teljes őrlésű gabona, a halak (tonhal, lazac), tejtermékek, vaj tartalmazzák.

A D-vitamin (10-5 mg) elősegíti a kalcium felvételét, erősíti a csontokat, fogakat, lassítja a csontritkulást, védelmet adhat a vastagbél-, az emlő-, a prosztatarák ellen. Forrása: egyes gabonakészítmények, olajos magvak, vaj, tejtermékek, máj, tőkehalmáj, halak (olajos hal, hering, lazac, tonhal), a tojássárgája.

A K-vitamin (80-65 mg) a véralvadást segíti, hiánya súlyos vérzéseket okozhat, részt vesz a csontritkulás megelőzésében. Az olajos magvak, a növényi olajok, csírák (lucerna), spenót, sárgarépa, káposzták, brokkoli, kelbimbó, spenót, mángold, a különféle húsok és tejtermékek tartalmazzák.

Az F-vitamin (ajánlott mennyiségét nem határozzák meg a szakemberek) hiánya májkárosodást okoz. Jó hatású bőrbetegségek, ekcémák, furunkulusok kezelésére. Az olajos magvakban, főleg a lenolajban található.

A B1-vitamin, azaz thiamin (1-0,8 mg) immunrendszer- és szíverősítő, hangulatjavító, energiafokozó, csökkenti az emésztési panaszokat, továbbá a főleg cukorbetegeknél előforduló kéz- és lábizzadást. Forrása: bab, borsó, só, lencse, spárga, levélzöldségek, káposzták, kukorica, torma, hagymafélék, szilva, banán, csíranövények, teljes őrlésű gabonafélék, paprika, paradicsom, élesztő, sovány húsok (disznó), mogyoró, mandula.

A B2-vitamin, a riboflavin (1,3-1,1 mg) immunerősítő, késleltetheti a szürke hályog kialakulását, hatásos a bőrsérülések gyógyulásánál, csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát, hevességét, a stressz, fáradtság, szorongás, az epilepszia, szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór tüneteit. A zöldségek, gyümölcsök, csíranövények, a torma, spárga, zeller, hagyma, sárgarépa, gomba, szőlő, szilva, az élesztő, a tojás, tej, tejtermékek, sajt, joghurt, tojás, a halfélék, húsok (marha), máj tartalmazzák főként.

A B3-vitamin, azaz a niacin (17-23 mg) értágító, vérkeringésserkentő, mérsékli az ízületi gyulladást, a depressziót, a koleszterinszintet. Hasznos lehet az 1-es típusú cukorbetegségnél az inzulinszükséglet csökkentésével. Forrása: spárga,sárgarépa, zeller, rebarbara, szőlő, cékla, karalábé, kukorica, savanyú káposzta, olajos magvak, bor, csirke-, marhahús, halfélék, tej, tojás.

A B5-vitamin, azaz a panthoténsav (7-4 mg) idegerősítő hatású, szerepet játszik az ún. stresszhormontermemelésben, a migrén megelőzésében, az allergiás panaszok csökkentésében. Tartalmazza a dió, mogyoró, mandula, zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, zeller, spárga, kukorica, a káposztafélék, karfiol, a teljes kiőrlésű gabonatermékek, szója, szilva, ribiszke, eper, rizs, tej, tejtermékek, a tojássárgája, az élesztő, a máj, vese, a hal.

A B6-vitamin, azaz a piridoxin (1,4-1,2 mg) enyhíti a depressziót, az asztmás rohamok és az epilepszia gyakoriságát, megelőzi a szív-, érrendszeri kórokat, a szélütést, az idegi károsodást. Forrása: zöldborsó, zöldbab, zeller, kelbimbó, brokkoli, hagyma, spárga, sárgarépa, cékla, szőlő, szilva, alma, paprika, savanyú káposzta, burgonya, banán, halfélék, a szárnyas, a sovány sertés- és marhahúsok.

A B12-vitamin (1-1 mg) immunerősítő, csökkenti a szívbetegséget, a vészes vérszegénységet, idegfájdalmat, depressziót, a szklerózis multiplex tüneteit. Újabb kutatások szerint késlelteti a HIV-vírussal fertőzött betegeknél az AIDS kialakulását. Az állati fehérjék, belsőségek, máj, halfélék, szardínia, tojás, tejtermékek, élesztő, halak, ananász, a savanyú káposzta tartalmazzák.

A folsav (140-140 mg) fontos a sejtosztódás normális lefolyásában, a magzati fejlődésben csökkenti a nyitott gerinc előfordulásának kockázatát. Védelmet nyújt az érés szívbajokkal szemben, immunerősítő, így rákmegelőző hatású. A depresszió, köszvény és csontritkulás kialakulásának esélyét is csökkenti. Forrása: cékla, spárga, hüvelyesek, sárgarépa, zeller, brokkoli, karfiol, kukorica, rebarbara, eper, alma, sárgabarack, narancs, körte, cseresznye, meggy, szilva.

A biotin (100-60 mg) segíti az anyagcsere-folyamatokat, szabályozza a cukorbetegek vércukorszintjét, biztosítja az egészséges hajat és körmöt. Forrása: dió, mogyoró, mandula, szója, rizs, csírák, hüvelyesek, karfiol, brokkoli, teljes őrlésű gabona, karalábé, belsőségek, máj.

A C-vitamin (40-30 mg) erős antioxidáns, védelmet nyújt a rák, a szívbetegségek, a fertőzések ellen. Védi az immunrendszert. Ez a legismertebb és legtöbbet kutatott vitamin. Minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható, kiemelkedő mennyiségben a káposztában, paprikában, csíranövényekben, céklában, citrusfélékben, kiviben, csipkebogyóban, karalábéban, almában.

A H-vitamin (az igényt nem határozták meg) hiánya bőrgyulladást, furunkulust, fokozott faggyútermelést okozhat, súlyos hiány esetén károsan befolyásolja a szervezet növekedését, fejlődését. Forrása: élesztő, burgonya, tej, tejtermékek, tojás és máj.

A P-vitamin (ajánlott mennyiségét nem ismerjük) növeli a hajszálerek ellenálló képességét, segíti a véralvadást. Megtalálható a paprikában, citromban, narancsban és a csipkebogyóban.

 

Hiánytünetek

Ha a szervezet egy vitaminból a szükségesnél kevesebbhez jut, először a raktárait üríti ki. Fáradékonyság, levertség, a koncentráció gyengülése figyelmeztethet a vitaminhiányra. Miután a jellegzetes tünetek kialakultak, azonnali vitaminpótlással sem lehet teljesen visszafordítani a károsodásokat. Bár ezek az egykor rettegett betegségek nálunk nagyon ritkán fordulnak elő, a harmadik világban ma is szedik áldozataikat.

Európában inkább csak az optimálisnál gyengébb vitaminellátottságról beszélhetünk. Ennek oka lehet alultápláltság, egyoldalú étrend, májbetegségek, emésztési zavarok, fertőzések, egyes gyógyszerek, például antibiotikumok, fogamzásgátlók, görcsoldók tartós szedése, drasztikus fogyókúra, nagy testi-szellemi igénybevétel. A fokozott szükséglet ellensúlyozására alkották meg a különféle vitaminkészítményeket.

Pontosan adagolva valóban segíthetnek megőrizni az, egészségünket, de nem árt az óvatosság. A több nem jobb. Fölösleges a naponta szükséges vitaminnak a többszörösét bevenni, mert csak terheljük vele a szervezetünket. A vízben oldódó vitaminok viszonylag könnyen kiürülnek, de a zsírban oldódók fölhalmozódnak, és veszélyeztetik az egészséget.

Ezért ritkán kerülhetünk a zsíroldékony vitaminokkal kapcsolatban hiányállapotba, de túladagolásuk, és az ebből eredő mérgezés elképzelhető.

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...

A zöldtea jótékony hatása az emberi szervezetre

A teacserje hazájára vonatkozóan két állítás létezik. Az egyik verzió szerint a tea nem Kínából, hanem az indiai Assamból származik, ahonnan a prehisztorikus időkben került át Kínába. A másik szerint a kínai hajósok érték el dzsunkáikkal Kisázsiát, Ceylont, Indiát. A...

B2-vitamin- avagy a Riboflavin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, a B2 - vitaminra. Az évek során többször is izolálták ezt az anyagot, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény....

B1-vitamin – avagy a Tiamin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1912-ben Casimir Funk lengyel biokémikus hántolatlan rizsből izolálta először és nevezte el B1 - vitaminnak.  1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte...

Mik azok az antioxidánsok és miért van rá szükségünk?

Az ember energiatermelő folyamataiban túlnyomórészt oxidatív folyamatok szerepelnek, melyek során szabadgyökök keletkeznek, ezt életmód és környezeti tényezők is elősegíthetik. Ilyen faktorok a dohányzás, a kimerítő tréning, a táplálkozásban az aránytalanul sok...

Immunrendszer erősítése vitaminokkal

NAGY DÓZISÚ
C ÉS D VITAMIN BIOFLAVONOIDOKKAL ÉS 84 FÉLE ÁSVÁNYI ANYAGGAL

Erősítse immunrendszerét csak napi 2 db kapszulával, nem szükséges egyszerre 4-5 vagy több db-ot bevennie.

Kattintson az alábbi gombra és kezdje el immunrendszere erősítését még ma!