A ribizli

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit, melyek botanikai nevei, Ribes Rubrum (piros) Ribes Nigrum (fekete). A ribizli a köszmétefélék családjába tartozik. Európában közkedvelt gyümölcs, már a középkor óta termesztik, de Közép- és Kelet-Európában vadon is terem.

4 perc olvasási idő bővebben

B7-vitamin (biotin, H-vitamin)

Egyes fehérjékhez (enzimekhez) kapcsolódva a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében vesz részt. Fontos szerepet játszik a szervezet cukor felhasználásában, valamint a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, a haj és a köröm egészség megőrzésében. Enyhíti az izomfájdalmat, jó hatású a hajhullás és a kopaszság esetén, egészségesen tartja a bőrt, enyhíti az izomfájdalmat. Nagy adagban hasznos lehet a cukorbetegség ellen, növeli a sejtek inzulin érzékenységét, segíti a vércukorszint szabályozását. Előnyösen hat a cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodás kísérő tüneteinek mérséklésében. Sportolóknak nagyobb az igénye ebből a vitaminból.

2 perc olvasási idő bővebben

Dr. Tóth Géza: A pre- és probiotikumokról

Az ember növekedéshez, valamennyi tevékenysége lebonyolításához, valamint a kopások pótlására a szükséges tápanyagokat a táplálkozás útján veszi fel. A növényi és állati eredetű táplálékok s a belőlük készült ételek tápanyagait a tápcsatorna az emésztés útján felszívódásra alkalmas kisebb molekulákra bontja, amelyek részben beépülnek a szervezet sejtjeibe, részben lebomlanak, és az életműködésekhez a szükséges energiát szolgáltatják. Az energiát nem szolgáltató tápanyagok pedig a szervezet felépítésében és működésében játszanak fontos szerepet. Felszívódásukat erősen befolyásolja az is, hogy milyen formában , milyen kémiai kötésben jutnak a tápcsatornába, valamint, hogy milyen a tápcsatorna állapota.

8 perc olvasási idő bővebben

6 dolog, amit a kelbimbóról tudni kell…

A kelbimbó a 1 dán zöldségtermelők újítása, a káposztafélék családjába tartozó zöldségféle, amely a vadkáposztából lett kifejlesztve. A legjobban a nedves ködös időjárást kedveli. Tartalmaz kalciumot, nátriumot, káliumot, foszfort, vasat, ként A, B és C vitaminokat. Két nagyon fontos elem lényegesen megemelkedik. Ezek a mangán és a króm, amelyek a szervezet szénhidrát felszívódását szabályozzák.

2 perc olvasási idő bővebben

Szemünk fénye, az A-vitamin

Az ókorban már az egyiptomiak és a görögök is felismerték, hogy egyes táplálékok elfogyasztásának gyógyító hatása van az éjszaka jelentkező látászavarra, de az Avitamint mégsem tudták azonosítani egészen 1913-ig. Az 1800-as években több kutatócsoport is igazolta, hogy a farkasvakság csukamájolaj adásával kezelhető. Kémiai szerkezetét először Paul Karrer írta le, aki ezért 1931-ben Nobel-díjat is kapott.
3 perc olvasási idő

bővebben

Vitaminmánia

A természet hatalmas egészséggyár, s úgy működik, hogy minden alkalmazott, minden élőlény profitálhasson is a társaiból. Az egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlen anyagok egyik fontos csoportját a vitaminok adják, ezek a test felépítéséhez, működéséhez, s főként a betegségek elleni védekezéshez szükségesek. Az emberi faj fejlődése során jórészt elveszítette a fennmaradásához szükséges vitaminok előállításának képességét.
11 perc olvasási idő

bővebben

Csodafegyver: a béta-karotin

Mindenek előtt azonban nem árt tisztázni, hogy mi a csuda is ez? Nos, a béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe – ezek adják e csemegék jellegzetes sárga színét is – és ezzel számos betegséget megelőzhetünk.
5 perc olvasási idő

bővebben