fbpx
Zsírsavak kémiája

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A szervezetre gyakorolt hatásukban nagy szerepet játszik, hogy a zsírsav láncához mikét kötődnek a hidrogén molekulák, illetve, hogy a láncon belül hol helyezkednek el a kettős kötések
5 perc olvasási idő

bővebben
Omega-3 – Az élet esszenciája

Omega-3 – Az élet esszenciája

Az Omega-3 az egyik legfontosabb esszenciális zsírsav az emberi szervezet számára. Biokémiai reakciók ezreiben játszik szerepet, beleértve az immunrendszer működését, az állóképesség javítását, valamint a szív-és érrendszerre, a szaporítószervekre és idegrendszerre gyakorolt előnyös hatását.
11 perc olvasási idő

bővebben
B6-vitamin – avagy a Piridoxin

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitaminnak jelentős szerepe van azoknak az enzimeknek a működésében, amelyek az aminosavak átalakításában, valamint az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében vesznek részt.
4 perc olvasási idő

bővebben
B5-vitamin (Pantonénsav)

B5-vitamin (Pantonénsav)

A B5-vitamin nélkülözhetetlen a koleszterin, és a vérfestékek szintéziséhez, valamint elengedhetetlen a vörös vérsejtek termelődéséhez. Fontos szerepet tölt be a sebgyógyulásban!
4 perc olvasási idő

bővebben
B4-vitamin- avagy a Folsav

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek a termelésében, javítja a vasfelszívódás hatásfokát.
4 perc olvasási idő

bővebben
B3-vitamin – avagy a Niacin

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges szerepet
4 perc olvasási idő

bővebben
A zöldtea jótékony hatása az emberi szervezetre

A zöldtea jótékony hatása az emberi szervezetre

A zöld teát már 300 évvel ezelőtt is alkalmazták az európai orvosok! Kedvező hatású a vérkeringésre, az ereket tágítja, jó a migrén ellen, vas tartalma miatt fogszuvasodás ellen, megőrzi a szellemi frissességet.
5 perc olvasási idő

bővebben
B2-vitamin- avagy a Riboflavin

B2-vitamin- avagy a Riboflavin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, a B2 – vitaminra
4 perc olvasási idő

bővebben
B1-vitamin – avagy a Tiamin

B1-vitamin – avagy a Tiamin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1912-ben Casimir Funk lengyel biokémikus hántolatlan rizsből izolálta először és nevezte el B1 – vitaminnak.
1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte Tiaminnak. Biológiai szerepét tekintve a szénhidrát anyagcsere folyamataiban játszik szerepet, mint koenzim. Éppen ezért, az ember B1 – vitamin szükségletét az étrend minőségi összetétele jelentősen befolyásolja.
4 perc olvasási idő

bővebben