fbpx

Vitamintúladagolás – minél több, annál jobb?

2020, nov 17 | Vitaminok

Az alternatív vitaminszemlélet a vitaminokat és ásványi anyagokat nem úgy tekinti, mint olyan anyagokat, melyekből egy minimális mennyiségre szükség van a szervezet rendellenes működésének elkerülésére, hanem úgy tekinti őket, mint a szervezet optimális működéséhez nagy mennyiségben szükséges anyagokat, melyekhez természetes forrásokból a civilizációs körülmények között nem lehet elegendő mennyiségben hozzájutni.

Az alternatív vitaminszemlélet kutatói szerint az RDA (felnőttek számára javasolt napi bevitel) – értékek többszörösére van szükség ahhoz, hogy a szervezet semmilyen körülmények között se szenvedjen hiányt ezen tápanyagokból.

Például: C-vitaminból, ahol az RDA mennyiség mindössze 60 mg, a téma kutatói minimum 500-1000 mg-ot javasolnak, megemlítve, hogy napi 3-5 g sem túlzás, betegségek esetén pedig még ennek is a többszörösére lehet szükség.

A téma kutatói, többek között olyan Nobel-díjas kutatókra hivatkoznak, mint Szentgyörgyi Albert, vagy Linus Pauling, akik maguk is a nagy mennyiségű vitaminhasználat mellett érveltek és a dokumentációk szerint fogyasztottak is. Az elmélet szerint az alábbi „javasolt napi alap vitaminfogyasztás”, csak elegendő ahhoz, hogy kimozdítsa a szervezetet a „hiányállapot”-ok valamelyikéből és a „tűrhetően ellátva” állapotába juttassa.

Összehasonlítva a tömegtermelés termékeként rendelkezésünkre álló tápanyagokban található vitamintartalommal és ásványi anyag tartalommal, nyilvánvaló, hogy még az éppen elegendő mennyiségek is, pusztán táplálékkal nem vihetők be a szervezetbe. Napi 1000 mg C-vitamin napi 1,5 kg paprika, vagy 20 kg alma elfogyasztásával lenne bevihető – hogy csak a legkönnyebben hozzáférhető vitamint említsük.

Az élelmiszereink vitamin és ásványi anyag tartalma napjainkban is folyamatosan csökken, az 1966-os sárgarépa vitamintartalma 1990-re a 60%-ra csökkent, az 1990-es tej az 1966-os vitaminmennyiség mindössze 5%-át tartalmazza!

Az alternatív vitamin szemlélet hívei szerint a krónikus betegségek jelentős része és tüneteik (mint a szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, csontritkulás, allergia, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, depresszió, krónikus emésztő rendszeri betegségek, stb.) valamelyik vitamin vagy ásványi anyag tartós (esetleg évtizede ken át fenn álló) elégtelenül alacsony szintjének következménye. A szemlélet szerint, ezért a tünetek enyhítésére, vagy megszüntetésére kifejlesztett gyógyszerek nem hozhatnak az ilyen problémákra tartós megoldást, mert csak a tünetet kezelik, és nem a tünet mögött álló valódi okot. Például, ha létezne a szomjúság érzését megszüntető gyógyszer, annak fogyasztása nem akadályozná meg a szomjanhalást, de a probléma egyszerű vízivással kezelhető.

Kattintson az “Érdekel” gombra és kezdje el vitaminkészleteinek feltöltését bioflavonoidokkal és 84 féle ásványi anyaggal dúsított nagy dózisú C és D vitaminnal még ma!

Ellenvetések

Ezen szemlélet támogatói az elmélet széles körű tudományos elismertségének hiányát a szerintük nem egészség-szemléletű gyógyszer-lobbi marketingtevékenységére vezetik vissza. Tény, hogy Európában és az USA-ban az utóbbi évtizedekben megfigyelhető az a törekvés, hogy törvényi úton a vitaminokat a magánszemélyek által korlátlan mértékben hozzáférhető étrend-kiegészítők kategóriájából, receptre kapható, korlátozott mértékben hozzáférhető gyógyszerré vagy gyógyhatású készítménnyé minősítsék, ami megnehezíti a nagy mennyiségű vitaminokhoz történő egyszerű hozzáférést.

Álláspont a vitamin-túladagolással kapcsolatban.

Az alternatív vitaminszemlélet követői szerint a vitamin túladagolás – mint olyan – nem létezik, a „túladagolási” tüneteket egy vitamin ésszerűtlenül magas dózisának bevitele okozza, ami automatikusan hiányt generál a többi vitaminból és ásványi anyagból. Így a kellő egyensúlyt megtartva, az RDA mennyiségek több tízszerese sem tud „túladagolási” tüneteket előidézni. A nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztással kapcsolatban gyakran felmerülő ellenvetés, hogy a C-vitamin fokozza a vesekő képződést. Bár az adat él a köztudatban, ennek forrása ismeretlen, és nem ismert olyan kísérlet sem, amivel ezt igazolták volna. Ugyanakkor elképzelhető, hogy egyes vitaminkészítmények egyéb adalékai vesekő képződést okozhatnak.

Az alábbiakban néhány példa egy – egy vitamin féle kapcsán

 

Nagy mennyiségű A-vitamin

Az amerikai R. Adams és F. Murray hívta fel a figyelmet a nagy mennyiségű A-vitamin szükségességére. De rákos betegeknél nem javasolható. Szerintük a szennyezések és a nem természetes életkörülmények (permetezőanyagok, nehézfémek, más mérgező anyagok, ételadalékok, nitrátok, ételallergia, stb.) miatt szervezetünk több A-vitamint igényel, mint amennyit felveszünk. Még egy egészséges ember is csak nehezen tudja biztosítani a megfelelő mennyiséget. A táplálékkal felvett béta karotin egyharmada szívódik csak fel és annak is csak a fele válik A-vitaminná. Igen jelentős mennyiségű sárgarépa, zöld leveles saláta, csukamáj olaj, tojássárgája tudja csak pótolni. A májkrémekben, májban is van jelentős mennyiség.

Vitaminhiányos felnőtteknél napi akár 15.000 – 20.000 μg, lehetőleg természetes kivonatú A-vitamin is szedhető, 100 mg E-vitaminnal, valamint C-, D-vitaminokkal, B-vitaminok teljes skálájával kombinálva, de vassal együtt szedni nem ajánlatos, mert a vastabletta az E-vitamin hatását megakadályozza. Az ennél nagyobb mennyiségű A-vitamin fejfájást okozhat.

Nagy mennyiségű B3-vitamin (niacin, esetleg nikotinamid)

A múlt század derekán a kanadai származású, de idős kora ellenére ma is aktív Dr. Abram Hoff er édesanyjának írt fel nagy mennyiségű niacint (B3-vitamint) szenilitás ellen. Először ő maga is meglepődött a hatalmas javuláson. Nemcsak a szenilitás ellen volt hatásos, de az ízületi gyulladás ellen is, a krónikus neuralgia ellen is, a látás javult, a koleszterinszint csökkent, az életkedv is feltámadt, az energiaszint meg nőtt. Az édesanyja további 21 évet élt igazi szenilitás nélkül, olyannyira rendbejött, hogy két könyvet is írt a gyermekkori farmon felnevelkedett élményeiről. Hoffer ezt a vitaminkúra sikerének könyveli el, ami niacin (B3-vitamin), C-vitamin és E-vitamin szedéséből állt.

Dr. Hoffer azóta 134 halálos beteget is kezelt vitaminkúrával, statisztikailag igazolni tudja, hogy az általa javasolt módszer nemcsak jelentősen megnöveli az életben maradási esélyt, de jelentős javulást is hoz a kortünetekben, életvitelben. Dr. Hoffer a mai napig közel 500 cikket publikált és 15 könyvet írt, a szakma mégse nagyon figyel fel rá, szerinte azért, mert a vitaminokat nem lehet szabadalmaztatni és nem hoznak annyi hasznot, mint a gyógyszerek.

Nagy mennyiségű C-vitamin

Az élelmiszerekkel (gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, zöldségfélékkel, stb.) bevitt C-vitaminra nem vonatkozik, hogy túlszedése hipervitaminózist okoz, mert a felesleg kiürül a szervezetből. A tabletták formájában bevitt C-vitamin szükségleten túli fogyasztása ennek ellenére is lehet káros (a tabletták gyártása során használt adalékanyagok miatt. FONTOS „ökölszabály”: ha egy hatóanyagból többféle formula is rendelkezésre áll, az alábbi sorrendet tartsuk szem előtt mielőtt választunk: folyadék – kemény- vagy lágyzselatin kapszula – tabletta!!!).

Dr. Evan Cameron és dr. Linus Pauling nagymennyiségű C-vitamin kúrát alkalmazott. Napi 10 gramm mennyiség jelentősen megnövelte a halálos betegek életbenmaradási esélyét. Egyes kutatók felhívják

a figyelmet a szintetikusan előállított C-vitamin számos mellékhatására, ugyanakkor a természetes C-vitamin igen nagy mennyiségben szedhető. Természetesen van egy felső határ, ahol hasmenés léphet fel, de ehhez már igen jelentős mennyiség kell.

Dr. Robert F. Cathcart rámutat, hogy a szervezet számára igényelt és tolerált mennyiség arányosan nő a betegség fokával, igen súlyos betegségeknél akár napi 200 gramm is szükséges, míg ugyanaz a személy egészségesen napi 10-15 grammot tud csak tolerálni hasmenés nélkül. A német dr. Matthias Rath L-lizinnel és L-prolinnal kombinálja a C-vitamin terápiát, az étrend teljes megváltoztatásával. Ötnyelvű honlapján olvasható Schmidt Ilona agyrákjának sikeres kezeléséről szóló beszámolója.

Azt, hogy a vitaminok egészségesek, már gyermekkorunk óta tudjuk. Azt, hogy létfontosságúak, már kevésbé tudatosul bennünk. Azt viszont még kevesebben tudják, és alig néhányan kutatják, hogy az ekkora dózisnak már semmi köze a vitaminhatáshoz, itt a VITAMIN GYÓGYSZERRÉ VÁLIK, és a kutatások, az eredményeik mindenképpen figyelmet érdemelnek.

quercetin

Nagy dózisú C és D vitamin bioflavonoidokkal és 84 féle ásványi anyaggal dúsítva

Kattintson az “Érdekel” gombra és kezdje el vitaminkészleteinek feltöltését bioflavonoidokkal és 84 féle ásványi anyaggal dúsított nagy dózisú C és D vitaminnal még ma!

Zsírsavak kémiája

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...

A zöldtea jótékony hatása az emberi szervezetre

A teacserje hazájára vonatkozóan két állítás létezik. Az egyik verzió szerint a tea nem Kínából, hanem az indiai Assamból származik, ahonnan a prehisztorikus időkben került át Kínába. A másik szerint a kínai hajósok érték el dzsunkáikkal Kisázsiát, Ceylont, Indiát. A...

B2-vitamin- avagy a Riboflavin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, a B2 - vitaminra. Az évek során többször is izolálták ezt az anyagot, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény....

B1-vitamin – avagy a Tiamin

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. 1912-ben Casimir Funk lengyel biokémikus hántolatlan rizsből izolálta először és nevezte el B1 - vitaminnak.  1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte...

Mik azok az antioxidánsok és miért van rá szükségünk?

Az ember energiatermelő folyamataiban túlnyomórészt oxidatív folyamatok szerepelnek, melyek során szabadgyökök keletkeznek, ezt életmód és környezeti tényezők is elősegíthetik. Ilyen faktorok a dohányzás, a kimerítő tréning, a táplálkozásban az aránytalanul sok...

Immunrendszer erősítése vitaminokkal

NAGY DÓZISÚ
C ÉS D VITAMIN BIOFLAVONOIDOKKAL ÉS 84 FÉLE ÁSVÁNYI ANYAGGAL

Erősítse immunrendszerét csak napi 2 db kapszulával, nem szükséges egyszerre 4-5 vagy több db-ot bevennie.

Kattintson az alábbi gombra és kezdje el immunrendszere erősítését még ma!