fbpx
Oldal kiválasztása

Zsálya – azaz Salvia

Természetes gyógymódok

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is alátámasztják. A legenda szerint gyógyító erejét Szűz Máriától kapta, mert leveleivel elrejtette Őt és a kis Jézust, amikor azok Heródes katonái elől menekültek.

Dioszkuridész is dicsérte sebgyógyító, vizelethajtó és vérzéscsillapító hatását. A kolostori gyógyászatban az egyik legkeresettebb növény volt. A kolostorok kerti tervrajzában kiemelték az ültetési helyét. Nagy Károly is nagy tiszteletben tartotta a zsálya gyógyerejét, és elrendelte Capitulare de vilisben a termesztését. A középkori recept-gyűjteményekben több oldalon keresztül írtak a zsálya felhasználásáról. A XVI. században például “fogkefeként” is használták, mert jó hatással volt a fogakra és a fogínyre gyulladás-csökkentő és baktériumölő hatása miatt. A zsályáról azt tartották, hogy az ember legtöbb bajának gyógyítója.

A Zsálya…

  • 7szer több C vitamint tartalmaz, mint a narancs
  • 6szor több kalciumot, mint a tej
  • 3szor több vas van benne, mint a spenótban
  • Több kálium, mint a banánban
  • 50%-al magasabb a folsav (B9) tartalma, mint a spárgáé
  • 250%-al több protein van benne, mint a babban
  • 8szor több omega-3 zsírsav, mint a lazacban
  • 3szor annyi antioxidáns, mint az áfonyában
  • 15szöröse a magnézium tartalma, mint a brokkolinak

Bármely más természetes forrásnál több rostanyagot tartalmaz!

Mire jó?

Minden 12 g-nyi (2 csapott evőkanál) Salvia fogyasztása több mint 5000 mg étkezési rostot tartalmaz. Tehát ugyanannyit, mint 1 nagyobb csésze zabpehely. A rost segít megtartani az egészséges vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet!

Az egyszerű szénhidrátokat általában 20 perc alatt emésztjük meg. Ilyenkor a testünk elég hamar üzenetet küld az agynak, hogy még több ételre van szüksége, mivel az egyszerű szénhidrátok elfogyasztásával történt gyors vércukorszintinzulinszint ingadozás, éhségérzetet okoz. A Salvia egy nagyon különleges komplex szénhidrátot tartalmaz, melynek megemésztése 3 és fél 4 óráig is eltarthat!

Ez lassítja az emésztést, nem emeli meg sem gyorsan, sem túl magasra az inzulinszintet. Az elhúzódó, harmonikusan egyenletes vércukorszint is hozzájárul ahhoz, hogy a Salvia rendszeres fogyasztása drámaian megnöveli az energiánkat és állóképességünket.

Ma már vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a Salvia csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet. Hosszabb távon a Salvia csökkenti a vérnyomást és a kettestípusú cukorbetegség esetében leggyakoribb érrendszerei kockázat esélyét. Ugyanebben a tanulmányban, bebizonyosodott, hogy a Salvia hatékonyan csökkenti a szívroham esélyét, valamint a gyulladás és koaguláció előfordulását (aszpirinhez hasonló hatás). Ezek az eredmények a Salvia hatékonyságát igazolják, melynek használata segít a szívbetegségek, a cukorbetegek és más betegségek kiegészítő kezelésében.

A Salvia gazdag Omega-3 zsírsavban!

Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, melyek között van omega-6 zsírsav (a linolsav) és omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav, ALA) is. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert nem tudja őket a szervezet előállítani. A naponta elfogyasztott táplálékunk nagyobb részben tartalmaz omega6 zsírsavat, mint omega3-at. Az omega6 zsírsav a gabonafélékben és kenyérgabonában található. Az omega3 a Salvia-ban található, valamint a sós vízi halakban, mint például a lazac, hering, szardínia, tonhal, makréla és óriási lapos hal, valamint sötétzöld leveles zöldségekben és bizonyos növényolajban.

Míg a telített/telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális az 1:3-1:5 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

A Salvia gazdag növény proteinekben!

Legutóbbi felmérés alapján, a magas növényi proteinben gazdag étrend késlelteti az öregedést, valamint védelmet biztosít olyan betegségek ellen, mint a rák és megerősíti a szívet. Ezért van az, hogy az amerikai Táplálkozástudományi Egyesület arra ösztönzi az embereket, hogy olyan növényi forrásokból mint a Salvia, növeljék a protein bevitelüket.

Rekedtség és a torokgyulladások különböző fajtáinak gyógyítására kitűnő a Salvia!

A gyógynövény gyulladásgátló, baktériumölõ és fertõtlenítõ hatású. A zsályát ezek mellett még gyomor és bélhurut esetén felfúvódásgátló és görcsoldó szerként is használják. Naponta több alkalommal, fél órával étkezés előtt elfogyasztott Salvia, nagyon hatásos és gyorsan segít.

Az omega3 zsírsavban, növényi proteinekben, vitaminban és ásványi anyagban, valamint tápanyagokban gazdag összetételének köszönhetően, a Salvia kiemelkedő lehetőségeket biztosít az egészségünk megőrzéséhez, visszállításához, valamint a táplálkozás tökéletesítéséhez!

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...

Oxidánsok – antioxidánsok

A szabadgyök és antioxidáns kifejezések párban járnak, és úgy tűnik, létezésük mára beépült a köztudatba. E két ellenpólus működése a szervezetben azonban valamivel bonyolultabb a jó és rossz harcánál. Ahhoz, hogy megértsük a szervezetünkben lévő szabadgyökök és...

A visszér, avagy seprűvénás ólomlábak

Az alsó végtagok érhálózatának bizonyos részein keletkezett tágulatok nem csak esztétikai, de idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak. A visszér- és a hajszálértágulatok kialakulásának esélye azonban csökkenthető, illetve a kialakult tünetek enyhíthetők a...

Arany, a mitikus fém

Az arany a periódusos rendszer 79. eleme, a természetben elemi állapotban előforduló jellegzetesen sárga nemesfém.Az ősi egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt fogyasztottak aranyat mentális, testi és spirituális tisztítás céljából. Úgy tartották, hogy az arany stimulálja...

Kék a kökény recece, ha megérik fekete…

A kökény egész Európában megtalálható 1-4 m magasra is megnövő cserje, hegyoldalak, erdőszélek, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Jó tudni! A vadon termő gyümölcsök (a...

A 7 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

A flavonoidok erős antioxidáns hatású vegyületek, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében A flavonoidoknak komoly szerepük van az úgynevezett oxidatív stressz kivédésében. Az oxidatív stressz (pl. betegség, műtét, pszichés terhelés stb. következménye lehet) megnöveli...

Szabadgyökök szerepe az érelmeszesedésben

A szabadgyök-reakciók jelentőségének kutatása, és hatásainak vizsgálata az orvostudománynak modern, dinamikusan fejlődő területe. E biokémiai folyamatok tanulmányozása új szempontokat nyújthat számos kórkép patogenezisének, azaz egy betegség kialakulásának,...

Beszéljünk az INULINRÓL!

Az Inulin (C6H10O5) mint összetett szénhidrát, lineáris, vagyis láncszerűen felfűzött gyümölcscukor (fruktóz) molekulákból áll. Tisztán előállítva íztelen, szagtalan, fehér, keményítőhöz hasonló finom por. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, ami az egyik jelentős...

Bodza vagyis a Sambucus nigra

„A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat” A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. A hagyományos parasztgazdaságokban a bodzabokor (bodzafa) minden részét hasznosították valamire, ezért...