fbpx

Zsálya – azaz Salvia

Természetes gyógymódok

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is alátámasztják. A legenda szerint gyógyító erejét Szűz Máriától kapta, mert leveleivel elrejtette Őt és a kis Jézust, amikor azok Heródes katonái elől menekültek.

Dioszkuridész is dicsérte sebgyógyító, vizelethajtó és vérzéscsillapító hatását. A kolostori gyógyászatban az egyik legkeresettebb növény volt. A kolostorok kerti tervrajzában kiemelték az ültetési helyét. Nagy Károly is nagy tiszteletben tartotta a zsálya gyógyerejét, és elrendelte Capitulare de vilisben a termesztését. A középkori recept-gyűjteményekben több oldalon keresztül írtak a zsálya felhasználásáról. A XVI. században például “fogkefeként” is használták, mert jó hatással volt a fogakra és a fogínyre gyulladás-csökkentő és baktériumölő hatása miatt. A zsályáról azt tartották, hogy az ember legtöbb bajának gyógyítója.

A Zsálya…

  • 7szer több C vitamint tartalmaz, mint a narancs
  • 6szor több kalciumot, mint a tej
  • 3szor több vas van benne, mint a spenótban
  • Több kálium, mint a banánban
  • 50%-al magasabb a folsav (B9) tartalma, mint a spárgáé
  • 250%-al több protein van benne, mint a babban
  • 8szor több omega-3 zsírsav, mint a lazacban
  • 3szor annyi antioxidáns, mint az áfonyában
  • 15szöröse a magnézium tartalma, mint a brokkolinak

Bármely más természetes forrásnál több rostanyagot tartalmaz!

Mire jó?

Minden 12 g-nyi (2 csapott evőkanál) Salvia fogyasztása több mint 5000 mg étkezési rostot tartalmaz. Tehát ugyanannyit, mint 1 nagyobb csésze zabpehely. A rost segít megtartani az egészséges vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet!

Az egyszerű szénhidrátokat általában 20 perc alatt emésztjük meg. Ilyenkor a testünk elég hamar üzenetet küld az agynak, hogy még több ételre van szüksége, mivel az egyszerű szénhidrátok elfogyasztásával történt gyors vércukorszintinzulinszint ingadozás, éhségérzetet okoz. A Salvia egy nagyon különleges komplex szénhidrátot tartalmaz, melynek megemésztése 3 és fél 4 óráig is eltarthat!

Ez lassítja az emésztést, nem emeli meg sem gyorsan, sem túl magasra az inzulinszintet. Az elhúzódó, harmonikusan egyenletes vércukorszint is hozzájárul ahhoz, hogy a Salvia rendszeres fogyasztása drámaian megnöveli az energiánkat és állóképességünket.

Ma már vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a Salvia csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet. Hosszabb távon a Salvia csökkenti a vérnyomást és a kettestípusú cukorbetegség esetében leggyakoribb érrendszerei kockázat esélyét. Ugyanebben a tanulmányban, bebizonyosodott, hogy a Salvia hatékonyan csökkenti a szívroham esélyét, valamint a gyulladás és koaguláció előfordulását (aszpirinhez hasonló hatás). Ezek az eredmények a Salvia hatékonyságát igazolják, melynek használata segít a szívbetegségek, a cukorbetegek és más betegségek kiegészítő kezelésében.

A Salvia gazdag Omega-3 zsírsavban!

Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, melyek között van omega-6 zsírsav (a linolsav) és omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav, ALA) is. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert nem tudja őket a szervezet előállítani. A naponta elfogyasztott táplálékunk nagyobb részben tartalmaz omega6 zsírsavat, mint omega3-at. Az omega6 zsírsav a gabonafélékben és kenyérgabonában található. Az omega3 a Salvia-ban található, valamint a sós vízi halakban, mint például a lazac, hering, szardínia, tonhal, makréla és óriási lapos hal, valamint sötétzöld leveles zöldségekben és bizonyos növényolajban.

Míg a telített/telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális az 1:3-1:5 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

A Salvia gazdag növény proteinekben!

Legutóbbi felmérés alapján, a magas növényi proteinben gazdag étrend késlelteti az öregedést, valamint védelmet biztosít olyan betegségek ellen, mint a rák és megerősíti a szívet. Ezért van az, hogy az amerikai Táplálkozástudományi Egyesület arra ösztönzi az embereket, hogy olyan növényi forrásokból mint a Salvia, növeljék a protein bevitelüket.

Rekedtség és a torokgyulladások különböző fajtáinak gyógyítására kitűnő a Salvia!

A gyógynövény gyulladásgátló, baktériumölõ és fertõtlenítõ hatású. A zsályát ezek mellett még gyomor és bélhurut esetén felfúvódásgátló és görcsoldó szerként is használják. Naponta több alkalommal, fél órával étkezés előtt elfogyasztott Salvia, nagyon hatásos és gyorsan segít.

Az omega3 zsírsavban, növényi proteinekben, vitaminban és ásványi anyagban, valamint tápanyagokban gazdag összetételének köszönhetően, a Salvia kiemelkedő lehetőségeket biztosít az egészségünk megőrzéséhez, visszállításához, valamint a táplálkozás tökéletesítéséhez!

Pegaga – Ősi életelixír a Távol-Keletről

Ha azt mondanánk, létezik egy szer, amely gá­tolja az ­öregedést, fokozza az agyműködést, hatékony bőrbetegségek ellen, leszámol a húgycsőgyulladással és a veseproblémákkal, sőt még a narancsbőr ellen is felveszi a kesztyűt, bizonyára hitetlenkedve fogadná a hírt. Hát...

Ősi gyógymód a tányéron – Ajurvéda

Szeretné, ha ételeivel nem csupán ízlelőbimbóit kényeztetné, hanem a tányérjára kerülő falatokkal az egészségét, testi-lelki harmóniáját is erősítené? A Távol-Keleten már évezredek óta az élelmiszerre, mint gyógyszerre tekintenek. Egy elcsépelt mondás: Nem azért...

Nyers egészség

A nyers koszt, olyan étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségünkben, a testsúlyunkban és az egész életünkben. Manapság sokan nem csupán divatból, hanem egészségügyi megfontolásokból választják a részleges vagy teljes húshagyó életmódot. Fontos...

Makrobiotika – a hosszú, egészséges élet titka

Tao azt jelenti, az Út. A világ kozmikus rendjének Útja, amely mindenek felett áll, ugyanakkor mindenkiben megtalálható. Ha rátalálunk magunkban az Útra, akkor képessé válhatunk arra, hogy teljes összhangba kerüljünk az univerzális renddel. Ezen az életfilozófián...

Szoptatás mesterfokon

Édesanya és csecsemő számára egyaránt ez élet egyik legnagyobb áldása, ha az anya képes szoptatni gyermekét, és egyik legfájóbb büntetése, ha ez valamiért nem lehetséges. Sok ezer évvel ezelőtt fennmaradó írásokból kiderül, hogy volt idő a világtörténelemben, amikor...

Ne fogyózz, lúgosíts!

Ma már köztudott, hogy szervezetünk savbázis egyensúlyának állapota szoros összefüggésben van testsúlyunkkal. Azonban azt még kevesen tudják, hogy minek köszönhető ez az összefüggés és hogyan normalizálhatjuk szervezetünk pH értékét az­ideális súly elérése és nem...

A napfény íze – klorofill

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatokat. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már a levegő és a fény enyhe hatásaira is megváltozik. Neve a...

Gyógyító lúgosítás

Szervezetünk savasodása elsősorban helytelen táplálkozásunk, valamint mozgásszegény és stresszes életmódunk következménye, amely folyamatosan pusztít bennünket. A savbázis egyensúly helyreállításának módja a lúgosító életmód. Legtöbbünk szervezete többé-kevésbé...

Myoma, a nőiesség veszélyforrása

A szervezet jóindulatú daganatainak egyik leggyakrabban megjelenő fajtája a myoma, ami a méhtest jóindulatú elváltozása. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán válik rosszindulatúvá fontos odafigyelni rá. A myoma, számos nőiességet érintő problémát okozhat. Az egy vagy...

Körömgomba – kezdet és vég

A bőrgyógyászati panaszok közül az egyik leggyakoribb a körömgomba, ami valamilyen formában a felnőtt lakosság több mint felét érinti, élete során legalább egy alkalommal. A körömgomba „virágzásának” jellegzetes tüneteit bizonyára sokan ismerik, jó esetben csak...