fbpx
Oldal kiválasztása

Zsírsavak kémiája

Vitaminok

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát raktározni, viszonylag kis helyen. Ezek a zsírok épp ezért egészségtelenek. A telítetlen zsírsavak ezzel ellentétben legalább egy kettős kötést tartalmaznak. A szervezetre gyakorolt hatásukban nagy szerepet játszik, hogy a zsírsav láncához mikét kötődnek a hidrogén molekulák, illetve, hogy a láncon belül hol helyezkednek el a kettős kötések. Olyannyira, hogy a telítetlen zsírsavak közül a transz zsírsavak – melyekben a hidrogén molekula a lánc két ellentétes végén található – károsabbak a szervezetre, az érrendszerre és a szívre, mint a rettegett telített zsírok. Érdemes tehát megjegyezni, hogy bizony a telítetlen zsírsavak között is akadhat káros hatású. A telítetlen zsírsavak alcsoportjába tartoznak az esszenciális zsírsavak, melyek többszörösen telítetlen kötésekből állnak. Ezek az omega-3, omega-6 és annak egyik alcsoportja, a GLA, valamint az omega-9 zsírsavak. Mindegyikük egészségre jótékony hatású. A szabad zsírsavak molekulái nem önállóan alkotnak láncokat, hanem valamilyen vegyülethez kötődve fordulnak elő. Így a szabad zsírsavak csak emésztéskor keletkeznek, amikor a szervezet lebontja őket ezen vegyületekről. A bélbe kerülve testünk energiaforrásként használja fel őket, vagy más vegyület képződik belőlük.

Fehérje kapcsolat

A fehérjék aminosavai és az esszenciális zsírsavak együttműködnek a szervezetben, hogy megfelelően ellássák testünket energiával. Elegyükből új anyagok születnek: együttesen alkotják a lipoproteineket, amelyek minden testrészünkhöz szükséges alkotóelemek: ezek alkotják testünk minden egyes sejtjének sejtmembránját, más lipoproteinek pedig a vérben lévő hemoglobin alkotóeleméül szolgálnak.

A zsírsavak omega-3 családja a sötét leveles zöldségekben, a dióban, a lenmagban és a lenmagolajban, hidegvízi halfajtákban – lazac, tonhal, pisztráng, óriási laposhal és szardínia – egyaránt előfordul. Az omega-6 család elsősorban zöldségek olajában található meg, mint pl. a szójabab, kukorica, és a sáfrány. Az omega-9 az olívaolajban található nagyobb mennyiségben.

 

Tégelybe rejtett egészség

Szeretné tudni, milyen terméket válasszon, ha bőrét is esszenciális zsírsavakkal szeretné ápolni? Omega-6 zsírsav az avokádóban, és különböző olajos magvakban gazdag pl: mandulaolajos készítményekben található. Ezek a készítmények a ráncok csökkentésében és a bőr fiatalságának megőrzésében játszanak fontos szerepet, valamint gyulladáscsökkentő hatásúak. Omega-9 az olívaolajos testápoló készítményekben van. A bőr feszességéért és vízháztartásának megőrzéséért ebben az olajban gazdag krémeket és tusfürdőket válasszon. Omega-3 zsírsav sajnos kevés kozmetikumban van, hiszen ez a zsírsav leginkább az olajos halakban, lazacban, makrélában, heringben, tonhalban és szardíniában van jelen. A joghurtot és tengeri növényeket tartalmazó készítmények azonban nyomokban tartalmazhatnak omega-3 zsírsavat, amely gyulladáscsökkentő hatásáról a legismertebb. Ne feledje, hogy bőrét nem csak kívülről, de belülről az elfogyasztott tápanyagok segítségével is táplálhatja.

Tudta? Az esszenciális zsírsavakat 1923-ban fedezték fel. Először F-vitaminnak nevezték el őket, a tulajdonságuk miatt, hogy az emberi szervezet képtelen szintetizálni őket. 1930-ban Burr és Miller jött rá, hogy ez az anyag inkább a zsírokhoz hasonlít mint a vitaminokhoz.

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk...

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...

B6-vitamin – avagy a Piridoxin

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak...

B5-vitamin (Pantonénsav)

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún....

B4-vitamin- avagy a Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. A B12-vitaminnal együttműködve segít az idegrendszer védelmében és fejlődésében, szerepet játszik az örökítőanyag termelésében, részt vesz a méhben fejlődő magzat vörösvértesteinek...

B3-vitamin – avagy a Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges...

A zöldtea jótékony hatása az emberi szervezetre

A teacserje hazájára vonatkozóan két állítás létezik. Az egyik verzió szerint a tea nem Kínából, hanem az indiai Assamból származik, ahonnan a prehisztorikus időkben került át Kínába. A másik szerint a kínai hajósok érték el dzsunkáikkal Kisázsiát, Ceylont, Indiát. A...