fbpx
Oldal kiválasztása

Zsírsavak kémiája

Vitaminok

A zsírsavak telített, telítetlen, valamint szabad csoportokra oszthatók az őket alkotó kötések szerint. A telített zsírsavak egyszeres kötéseikkel egyenes láncot alkotnak, melyek molekulái szorosan illeszkednek egymáshoz. Így képesek a zsír nagy mennyiségű energiát raktározni, viszonylag kis helyen. Ezek a zsírok épp ezért egészségtelenek. A telítetlen zsírsavak ezzel ellentétben legalább egy kettős kötést tartalmaznak. A szervezetre gyakorolt hatásukban nagy szerepet játszik, hogy a zsírsav láncához mikét kötődnek a hidrogén molekulák, illetve, hogy a láncon belül hol helyezkednek el a kettős kötések. Olyannyira, hogy a telítetlen zsírsavak közül a transz zsírsavak – melyekben a hidrogén molekula a lánc két ellentétes végén található – károsabbak a szervezetre, az érrendszerre és a szívre, mint a rettegett telített zsírok. Érdemes tehát megjegyezni, hogy bizony a telítetlen zsírsavak között is akadhat káros hatású. A telítetlen zsírsavak alcsoportjába tartoznak az esszenciális zsírsavak, melyek többszörösen telítetlen kötésekből állnak. Ezek az omega-3, omega-6 és annak egyik alcsoportja, a GLA, valamint az omega-9 zsírsavak. Mindegyikük egészségre jótékony hatású. A szabad zsírsavak molekulái nem önállóan alkotnak láncokat, hanem valamilyen vegyülethez kötődve fordulnak elő. Így a szabad zsírsavak csak emésztéskor keletkeznek, amikor a szervezet lebontja őket ezen vegyületekről. A bélbe kerülve testünk energiaforrásként használja fel őket, vagy más vegyület képződik belőlük.

Fehérje kapcsolat

A fehérjék aminosavai és az esszenciális zsírsavak együttműködnek a szervezetben, hogy megfelelően ellássák testünket energiával. Elegyükből új anyagok születnek: együttesen alkotják a lipoproteineket, amelyek minden testrészünkhöz szükséges alkotóelemek: ezek alkotják testünk minden egyes sejtjének sejtmembránját, más lipoproteinek pedig a vérben lévő hemoglobin alkotóeleméül szolgálnak.

A zsírsavak omega-3 családja a sötét leveles zöldségekben, a dióban, a lenmagban és a lenmagolajban, hidegvízi halfajtákban – lazac, tonhal, pisztráng, óriási laposhal és szardínia – egyaránt előfordul. Az omega-6 család elsősorban zöldségek olajában található meg, mint pl. a szójabab, kukorica, és a sáfrány. Az omega-9 az olívaolajban található nagyobb mennyiségben.

 

Tégelybe rejtett egészség

Szeretné tudni, milyen terméket válasszon, ha bőrét is esszenciális zsírsavakkal szeretné ápolni? Omega-6 zsírsav az avokádóban, és különböző olajos magvakban gazdag pl: mandulaolajos készítményekben található. Ezek a készítmények a ráncok csökkentésében és a bőr fiatalságának megőrzésében játszanak fontos szerepet, valamint gyulladáscsökkentő hatásúak. Omega-9 az olívaolajos testápoló készítményekben van. A bőr feszességéért és vízháztartásának megőrzéséért ebben az olajban gazdag krémeket és tusfürdőket válasszon. Omega-3 zsírsav sajnos kevés kozmetikumban van, hiszen ez a zsírsav leginkább az olajos halakban, lazacban, makrélában, heringben, tonhalban és szardíniában van jelen. A joghurtot és tengeri növényeket tartalmazó készítmények azonban nyomokban tartalmazhatnak omega-3 zsírsavat, amely gyulladáscsökkentő hatásáról a legismertebb. Ne feledje, hogy bőrét nem csak kívülről, de belülről az elfogyasztott tápanyagok segítségével is táplálhatja.

Tudta? Az esszenciális zsírsavakat 1923-ban fedezték fel. Először F-vitaminnak nevezték el őket, a tulajdonságuk miatt, hogy az emberi szervezet képtelen szintetizálni őket. 1930-ban Burr és Miller jött rá, hogy ez az anyag inkább a zsírokhoz hasonlít mint a vitaminokhoz.

Idősen is egészségesen!

Az idős kor önmagában nem betegség, és az évek múlásával nem muszáj megöregedni. Ennek megtapasztalásához azonban az önmagunkra való figyelés életprogramját kell elsajátítanunk és életünk végéig követnünk. Az öregedés folyamata részben genetikailag meghatározott,...

A hajhullás ellen természetesen

Bizonyára sokan ismerik Sámson történetét, akinek ereje a hajában volt. Nos, a bibliai legendában megfogalmazott összefüggés bizonyos mértékben igaz lehet a mai korban is, ugyanis életerőnk, vitalitásunk, bizony tükröződik hajunk minőségében. Tavasz közeledtével a...

Szelén (Se) – influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzésére

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és a görög mitológiából jól ismert Selene Holdistennő nyomán elnevezte szelénnek. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe. Az...

Szeder, avagy a Rubus frocticosus

A szeder a világ számos részén őshonos. E nemzetség fajai Európa és Észak- Amerika mérsékelt övi területein a legelterjedtebbek, de a sivatagi területek kivételével – mintegy 350 különböző fajként – mindenhol megtalálhatók a világban. A szeder az egyik legrégebben...

Cink: Az elfeledett nyomelem

A cink a földkéreg 23. leggyakoribb eleme, ipari szempontból napjainkban a 4. leggyakrabban használt fémes elem. A cink története igen messzire vezethető vissza, a távol keleten már Krisztus előtt 1300-ban találhatunk említéseket a fém alkalmazására. Nemcsak ipari...

Q10 koenzim, a szabad gyökök ellen

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag, ami a májban keletkezik, mint a koleszterin termelés mellékterméke. A koenzim Q10 hívei azt mondják, e készítmény védi a sejtek membránját, védi a sejtekben az anyagcsere központ (mitochondrium) hártyáját, megakadályozza az...

Aszkorbinsav, avagy a C-vitamin

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és...

A pihentető alvás rejtelmei

Alvásunk mennyisége és minősége, mint szervezetünk egyik alapszükségletének kielégítettségi mutatója meghatározza mindennapjainkat, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Sokan évek óta szenvednek különféle alvászavaroktól, de nincsenek tisztában problémájuk...

A közlekedési rendőr a szervezetünkben: a CINK

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék...

Omega-3 – Az élet esszenciája

Sokat hallani a káros zsírokról és a zsírszegény étrend egészségmegőrző szerepéről. Ám kevesen tudják, hogy bizony a zsírok között vannak jótékonyak is: ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezik. Az e fajta zsír nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez,...