fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit, melyek botanikai nevei, Ribes Rubrum (piros) Ribes Nigrum (fekete). A ribizli a köszmétefélék családjába tartozik. Európában közkedvelt gyümölcs, már a középkor óta termesztik, de Közép- és Kelet-Európában vadon is terem.

Tápértéke:

A ribizli táplálkozási értéke több szempontból is kiemelkedő: nálánál csak a csipkebogyóban van több C-vitamin, de sok benne az E- és a B-vitamin, a karotin és a vas is. Találunk még benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, cinket, mangánt, rezet, brómot, szelént, fluoridot. Tartalmaz továbbá gamma-linolén savat, GLA, amely fontos az egész test számára. Az emésztés szempontjából fontos pektin tartalma az almáéval vetekszik! A fekete ribiszke leveléből készített tea magas vérnyomás, vesebaj, ízületi bántalmak ellen hatásos. A ribizli magból olajtartalma megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes területeket, és csillapítja vagy megszüntetheti a viszketést.

A ribizli tehát az érzékeny bőrűek szépítőszere!

A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a feketeribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Gyógyító hatása:

A ribizli egészségre gyakorolt hatása kimagaslik a gyümölcsök közül, különösen értékes gyógyhatású a feketeribizli. Magas ásványi anyag tartalma miatt a csontok és a fogak felépítését segíti, a rengeteg C-vitamin miatt pedig skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, amely a bélmozgást megindítja, a székrekedés ajánlható ellenszere! A legjobb természetes vízhajtó szer, a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.

Érszűkület:

A helytelen táplálkozás következményeként, az életünk során, fokozatosan szűkülnek, merevednek, „el dugulnak” a szervezet kapilláriserei. A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztásával ez a folyamat késleltethető, lassítható, mivel magas flavonoid tartalmuk okán, a vérerek állapotán javítani képesek.

Erre a leghatékonyabb gyümölcs a ribizli!

Májbetegség esetén:

A májat a napi életünk folyamán sokféle hatás éri. Hihetetlen mennyiségű méreg jut szervezetünkbe az élelmünkből, környezetünkből stb. A ribizli magas antioxidáns, flavonoid tartalma és más értékes összetevői miatt kitűnő gyógyszer a máj munkájának segítésére, annak regenerálására és a méregtelenítésére.

Candida esetén:

A Candida gyakori és nagyon alattomos betegség. Megtalálható az egész testben, de különösen a szájban és a hüvelyben. Kezelésére megoldást kínál a ribizli.

Megfázás esetén:

Kitűnő a ribizli lé, vagy a mélyfagyasztott ribizli, mikor beleesünk a szokásos téli náthába, vagy épp az influenza gázol át rajtunk. C-vitamin tartalma nagy segítség a vírusok elleni hadjárat során. A ribizli remek lázcsillapító! Inkább hidegen fogyasztva, nem ajánlatos melegíteni és édesíteni.

Általános egészség javító:

Láthattuk, milyen sokféle, és nagymennyiségű ásványi anyagot tartalmaz a ribizli. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy az egyik legjobb szer a vér savtalanítására, illetve, a vér sav-lúg egyensúlyának helyre billentésére. Ez kihat az egész szervezet egészségére, illetve szinte minden betegség gyógyításánál érdemes megemlíteni.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Napfény hatása a bőrre és kollagéntermelésre

Kosár