A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak nevezett el. 1939-ben Harris és Folkers vázolta fel a kémiai szerkezetet és állította elő szintetikusan a vitamint, amely György Péter javaslatára a piridoxin nevet kapta. A későbbiekben kiderült, hogy a B6-vitamin kémiailag nem egy, hanem három egymásba könnyen átalakuló molekula, amelyeket csak a vázukhoz kapcsolódó oldalláncok egyike különböztet meg egymástól. A B6-vitamin leginkább fehérjéhez kötötten fordul elő a táplálékainkban. Míg piridoxin (piridoxol) formában a növényi eredetű élelmiszerekben, addig piridoxál és piridoxamin formában az állati eredetű élelmiszerekben található meg.
A B6-vitaminnak jelentős szerepe van azoknak az enzimeknek a működésében, amelyek az aminosavak átalakításában, valamint az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében vesznek részt. Ezen kívül szükséges a vérképzéshez, nélkülözhetetlen az idegrendszerünk és az immunrendszerünk kifogástalan működéséhez és a bőrünk szépségének, épségének megőrzéséhez.
Hiánytünetei a következők:
B6-vitamin hiányában a bőrön- és nyálkahártyán elváltozások, vérszegénység, ideggyulladás jelentkezhetnek. Általánosan gyengeség, levertség.
Megtalálható:
Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek (lencse, szárazbab, borsó), élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, csonthéjas gyümölcsök (dió, mogyoró, mák, napraforgómag), zöldségfélék (uborka, kukorica és a brokkoli) és a banán.
Ajánlott napi adag:
2-2,5 mg (A szervezet B6-vitamin-szükséglete arányos a fehérjebevitellel, fehérjedús táplálkozás esetén nő a szükséglet.) milligramm. A B6 vitamin stabil, de a savak (például ecet), a sütőpor és a hő együttes hatása mégis elindíthatja lebontását. (Egy liter sörben 0,4 mg található.)
FONTOS TUDNI! - A fogyókúrák súlyos B6-vitamin hiányt idézhetnek elő! Fogyókúrázás során fordítsunk különös figyelmet a vitaminok és ásványok megfelelő bevitelére.A B6-vitamin segít az energia-felszabadításban. Hiánya idegességet, álmatlanságot, zsíranyagcsere zavart okoz. - Bár vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni, tartósan nagy mennyiség (50 mg/testtömeg-kilogramm feletti) bevitele toxikus lehet. - A terhesség, a fogamzásgátló tabletták szedése és alkoholizmus esetén a piridoxin-szükséglet megnő - Véd a szívinfarktus ellen