fbpx

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FT FELETT | OLCSÓ SZÁLLÍTÁS 15 000 FT FELETT

Gránátalma, több mint csak egy gyümölcs

A gránátalma sokkal több annál, mint egy csodaszép gyümölcs. Levét évezredek óta használják gyógyításra. Erős antioxidáns hatással bír, magas a C-vitamin tartalma, segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, védi a szívet, rákellenes és vírusellenes hatású.

Honnan ered?

A Gránátalmát Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az egyik elsőrendű antioxidánst, amely egyre nagyobb népszerűséget ér el a szívbetegségek és a rák megelőzésében és gyógyításában.

Tartalmaz többek között polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat. A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása is, mely a kutatások szerint gátolja a rákos sejtek kialakulását. Jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, melyről már kimutatták, hogy az öregedés kitűnő ellenszere, és idegrendszervédő hatása is van. A bioflavonoid tartalmának köszönhetően, csökkenti a vérrög képződés esélyét. Továbbá támogatja az egészséges szívműködést és segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet.

A gránátalma és a szívbetegségek

Csak pár évvel ezelőtt, 2000-ben kezdett érdeklődést kelteni a gránátalma antioxidáns hatása, amikor egy kutatócsoport kimutatta a gránátalma hatékonyságát az érelmeszesedés kezelésében. A kutatást Aviram professzor vezette, aki elsőként igazolta a vörösbornak a koleszterol oxidációra való jótékony hatását. Az antioxidáns hatást mérő Trolox-teszt szerint a gránátalmalének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.

Aviram professzor vizsgálatai megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

A gránátalma és a rák

A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kiegészítő kezelésében. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meg gátolni a bőrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen.

Bebizonyosodott, hogy a gránátalmakivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek. A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása. Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: “az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását”.

A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejtenek ki.

Gránátalma és a változókor

A gránátalmában hasonló összetételű anyagok vannak, mint bizonyos nemi hormonok. A növényekben ezeket fitoesztrogenek hívjuk. Negyvenöt év felett mindenkinek javasolt lenne gránátalmát rendszeresen fogyasztani, mert a test hormontermelésében megkezdődött a csökkenés. Ha a szervezet hanyatlását a növényekből pótoljuk, megelőzhetjük a mell, a méh és a prosztatarák kialakulását, valamint zökkenőmentesebb lehet a változókor is.

Gránátalma, mint magzatvédő

Az Egyesült Államokban azt vizsgálták a kutatók, hogy a különféle gyümölcsök milyen hatással vannak a fejlődő magzatra. Az eredmények szerint a gránátalma kivonat 60 százalékkal csökkenti az újszülötteknél kialakuló oxigénhiányos agysérülések kialakulásának a kockázatát. Korábban a terhes kismamák a vörösbort fogyasztották idegrendszer kímélő hatása miatt, de jelen vizsgálat eredményei alternatívát jelenthetnek, hiszen terhesség alatt nem szerencsés az alkoholfogyasztás, mivel jelentős sérüléseket okozhat a magzatnál.

A gránátalma úgy tűnik, az egyik legjobb természetes megoldás lehet, néhány kellemetlen betegség megelőzésére, illetve kezelésére.

Megosztanád cikkünket?

Facebook
Email
WhatsApp
Mentés

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Immunerősítő ételek, amelyek támogatják az immunrendszert

Természetes gyógymódok megfázásra: gyógynövények, teák és bevált házi praktikák

Megfázás és influenza: Hogyan előzd meg természetes úton?

Kosár