A gránátalma sokkal több annál, mint egy csodaszép gyümölcs. Levét évezredek óta használják gyógyításra. Erős antioxidáns hatással bír, magas a C-vitamin tartalma, segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, védi a szívet, rákellenes és vírusellenes hatású.
Honnan ered?
A Gránátalmát Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az egyik elsőrendű antioxidánst, amely egyre nagyobb népszerűséget ér el a szívbetegségek és a rák megelőzésében és gyógyításában.
Tartalmaz többek között polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat. A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása is, mely a kutatások szerint gátolja a rákos sejtek kialakulását. Jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, melyről már kimutatták, hogy az öregedés kitűnő ellenszere, és idegrendszervédő hatása is van. A bioflavonoid tartalmának köszönhetően, csökkenti a vérrög képződés esélyét. Továbbá támogatja az egészséges szívműködést és segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet.
A gránátalma és a szívbetegségek
Csak pár évvel ezelőtt, 2000-ben kezdett érdeklődést kelteni a gránátalma antioxidáns hatása, amikor egy kutatócsoport kimutatta a gránátalma hatékonyságát az érelmeszesedés kezelésében. A kutatást Aviram professzor vezette, aki elsőként igazolta a vörösbornak a koleszterol oxidációra való jótékony hatását. Az antioxidáns hatást mérő Trolox-teszt szerint a gránátalmalének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.
Aviram professzor vizsgálatai megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.
A gránátalma és a rák
A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kiegészítő kezelésében. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meg gátolni a bőrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen.
Bebizonyosodott, hogy a gránátalmakivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek. A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása. Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: “az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását”.
A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejtenek ki.
Gránátalma és a változókor
A gránátalmában hasonló összetételű anyagok vannak, mint bizonyos nemi hormonok. A növényekben ezeket fitoesztrogenek hívjuk. Negyvenöt év felett mindenkinek javasolt lenne gránátalmát rendszeresen fogyasztani, mert a test hormontermelésében megkezdődött a csökkenés. Ha a szervezet hanyatlását a növényekből pótoljuk, megelőzhetjük a mell, a méh és a prosztatarák kialakulását, valamint zökkenőmentesebb lehet a változókor is.
Gránátalma, mint magzatvédő
Az Egyesült Államokban azt vizsgálták a kutatók, hogy a különféle gyümölcsök milyen hatással vannak a fejlődő magzatra. Az eredmények szerint a gránátalma kivonat 60 százalékkal csökkenti az újszülötteknél kialakuló oxigénhiányos agysérülések kialakulásának a kockázatát. Korábban a terhes kismamák a vörösbort fogyasztották idegrendszer kímélő hatása miatt, de jelen vizsgálat eredményei alternatívát jelenthetnek, hiszen terhesség alatt nem szerencsés az alkoholfogyasztás, mivel jelentős sérüléseket okozhat a magzatnál.
A gránátalma úgy tűnik, az egyik legjobb természetes megoldás lehet, néhány kellemetlen betegség megelőzésére, illetve kezelésére.